Waarom Is Brood Slecht Voor Eenden?

Waarom Is Brood Slecht Voor Eenden
Geruchten doen de ronde dat voeren de eenden niet helpt, maar juist jaren van hun leven kóst. Er zijn ook voorstanders. Die gunnen de eendjes wat extra’s en hun kinderen een mooie ervaring. Mogen we nog eendjes voeren anno 2020, het Jaar van de Wilde Eend? Hand in hand, een zakje oud brood mee: eendjes voeren. Eendjes voeren: voor kleintjes een bijzondere, eerste kennismaking met natuur. Maar is dat eendjes-voeren wel zo romantisch in de praktijk? Wel 30% van de broedende wilde eenden is verdwenen en niemand weet de oorzaak. Om daar achter te komen hebben Vogelbescherming en Sovon 2020 uitgeroepen tot Jaar van de Wilde Eend. Brood is vast niet de hoofd-oorzaak van hun achteruitgang, maar niemand wil het ze nog moeilijker maken dan nodig. Als het waar is dat voeren slecht voor ze is, moeten we daar dan niet mee stoppen? Kleine waterdiertjes passen in hun natuurlijke dieet, maar om dit nou klein te noemen. De vraag is dus: kost brood de eenden inderdaad jaren van hun leven en draagt het zo bij aan hun achteruitgang? Zo stellig weet niemand het. Maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek.

 1. Wie is er niet groot mee geworden? Gefascineerd als ze ruzie maken, beetje bang als ze allemaal om je heen staan, opgewonden blij als meeuwen stukjes uit de lucht snaaien;
 2. Een eerste en belangrijke kennismaking met natuur, soms goed voor een levenslange fascinatie;

Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten ‘s winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder! Troebel, stinkend water is goed voor eend noch vis. Fris en helder moet het zijn. Nog een tegenargument: grote hoeveelheden brood blijven vaak liggen en dat trekt niet alleen eenden aan, maar ook ratten en muizen. Of het wordt gegeten door meeuwen en kauwen die soms overlast in de wijk veroorzaken. Bovendien vervuilt brood dat blijft liggen het water en is een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers.

 1. Ook de extra hoeveelheid eendenpoep draagt daar natuurlijk aan bij, want waar veel eenden samenkomen om te eten, wordt er ook veel gepoept;
 2. Wie wil er nou vies, stinkend, troebel water? Spetterend fris moet het zijn;

Het Meldpunt Eendjes Voeren brengt in kaart hoeveel brood in het water komt door het bijvoeren van de eenden. Zo kunnen de gevolgen voor de waterkwaliteit eens goed worden onderzocht. Doet u mee met dit onderzoek ? Gelukkig, eendjes voeren mag! Maar, wel op een goede manier: 5 tips om het gezond te houden. Geen zorgen, ondanks alle tegenargumenten mag u gewoon met de (klein)kinderen eendjes voeren. Want, al die nadelen kunt u teniet doen door verantwoord te voeren. Dus:

 • Voer zo min mogelijk brood. Een kapje oud, onbeschimmeld brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt, geen hele broden!
 • Bied de dieren variatie als u wilt bijvoeren: doperwten, mais of ander graan (kippenvoer). Er is zelfs speciaal eendenvoer  en watervogelvoer te koop.
 • Voer niet te veel, het moet opgaan waar u bij staat.
 • Help de eenden verder door een sneeuwvrije plek te maken, zodat ze bij het gras kunnen.
 • Vraag de gemeente het voeren niet te verbieden, maar een informatiebord te plaatsen over goed voeren. Daar helpt u de eenden ook mee!

.

Wat mag je eenden voeren in de winter?

Winterkou is voor niemand fijn, en al helemaal niet voor die sneue eenden die dag en nacht buiten moeten bivakkeren. Zeker als de grond en het water bevroren zijn, kunnen ze wel wat extra voer gebruiken toch? Hoe gezellig! Muts op, wanten aan, zak oud brood mee en op naar het park… Maar uhm, zitten die beesten eigenlijk wel te wachten op jouw oude stukken brood? Dit zijn de do’s en don’ts van het eendjes voeren.

Volgens de Vogelbescherming kan eendjes voeren gewoon, maar alleen als je het op een verantwoorde manier doet. Stiekem is het is niet echt nodig namelijk. Eenden eten ‘s winters vooral gras en waterplanten en dat kunnen ze hartstikke goed zelf vinden.

Maar het kan geen kwaad om, zeker tijdens koude dagen, in het park of in de tuin een beetje bij te voeren. Mais, granen en broodkruimels zijn prima voer voor vogels en eenden. Het is alleen wel belangrijk om gevarieerd en met mate te voeren. Goh, waar hebben we dat eerder gehoord….

Waarom geen eendjes voeren?

Waarom Is Brood Slecht Voor Eenden © rr Brood voederen aan de eendjes in het park. Jong en oud, iedereen heeft het wel al eens gedaan. Toch zouden we daar beter mee stoppen. En wel om deze redenen. nadb Vrijdag 24 maart 2017 om 17:40 Volgens een bordje dat aan een eendenvijver werd geplaatst, zijn er verschillende redenen waarom het niet goed is om eendjes brood te voederen.

See also:  Wat Is Een Olijf Groente Of Fruit?

Eerst en vooral kunnen de dieren er ziek van worden. Het voedsel zou namelijk niet de juiste voedingsstoffen bevatten die de eenden nodig hebben om warm te blijven tijdens de wintermaanden. Daarnaast vervuilen de broodkruimels ook het water, wat schadelijke algen kan veroorzaken aan het oppervlak.

Die algen doden niet alleen de vissen, maar zorgen er ook voor dat het water begint te stinken en het macro ecosysteem verstoord kan geraken. – LEES OOK. Eenden massaal verkracht nadat voorbijgangers brood gooien – Moeten we daarom volledig stoppen met het voederen van de eendjes? Niet per se.

Is brood slecht voor dieren?

Herkauwers – Onder herkauwers vallen onder andere geiten , schapen , herten en koeien. Deze dieren herkauwen hun voer, waardoor hun vier magen er dus ook voor gemaakt zijn om dingen te eten die langzaam verteren. Brood verteert daarentegen best snel en dat kan zorgen voor problemen.

Daarnaast zijn de vier magen van een herkauwer erg gevoelig voor het soort eten dat ze moeten verteren. Brood kan ervoor zorgen dat de balans tussen de micro-organismen verstoord wordt. Dit – en het gisten van het brood in de maag – kan weer zorgen voor gasophoping.

Daar kunnen de dieren erg ziek van worden en zelfs van komen te overlijden. Waarom Is Brood Slecht Voor Eenden Lees ook:.

Wat is beter brood of beschuit?

Er heersen veel misverstanden over welk voedsel je wel of niet moet eten als je wat kilo’s kwijt wilt raken. Door de bomen zien we daarom vaak het bos niet meer en daarom hebben we even voor je op een rijtje gezet welke concepties over afvallen juist én onjuist zijn.

 • Je kunt prima alleen een banaan als ontbijt nemen: fout;
 • Banaan zit tjokvol met magnesium, vezels en kalium, maar ook veel suiker;
 • De gele lekkernij heeft je snel energie, maar je krijgt er ook snel een dip van;

Tot de lunch red je het niet met alleen een banaan. Eet je graag een banaan bij je ontbijt? Combineer het dan met kwark, noten of zaden of ander fruit om een goed vullend ontbijt te verorberen.

 • Ananas is een vetverbrander: fout. Eten dat je vet verbrandt bestaat helaas niet. Ananas is echter wel de vrucht die ervoor zorgt dat je spijsvertering sneller gaat werken wanneer je proteïnerijke maaltijden zoals fruit en groenten hebt gegeten. Bovendien is ananas rijk aan vitamine en vezels en is de zoete vrucht caloriearm.
 • Beschuit bevat meer vet dan brood: goed. Hoewel brood een calorierijk is, is beschuit een calorieënbom. Beschuit wordt namelijk twee keer gebakken om knapperig te worden. Hierdoor kan beschuit toxische elementen krijgen. Bovendien bevat sommige soorten beschuit meer vetten en suikers dan brood.
 • Je kunt beter margarine op brood doen dan roomboter: fout. Boter met een laag vetgehalte is niet per se beter voor je gezondheid. Vaak hebben producten met een laag vetgehalte een averechts effect op boterliefhebbers. Ze zijn namelijk geneigd om hier meer van te eten en doen dit in sommige gevallen ook. Daarbij komt dat margarine bewerkt is en daardoor minder gezond is.
 • (Water)meloen bevat geen calorieën: fout. Ook al bestaat een fruitsoort grotendeels uit water, het beval altijd calorieën. Vruchten als meloen, watermeloen, rode bessen, aardbeien, frambozen, sinaasappelen, abrikozen en frambozen zijn echter wel caloriearm.
 • Honing is veel beter dan suiker: goed. Honing bevat veel water en daardoor zit er minder suiker in deze zoete substantie.
 • Speltbrood is veel beter dan gewoon brood: fout. Het aantal mineralen en vitamines dat zowel in tarwe- als in speltbrood zit, is gelijk aan elkaar. Bovendien is smeltbrood vaak niet gemaakt van 100 procent spelt én zijn de meeste smeltborden niet van volkorenmeel gemaakt. Terwijl volkorenmeel juist de meeste voedingsstoffen en vezels bevat.

Bron: Libelle & Elle België.

Is brood slecht voor de gezondheid van de dieren?

Het lijkt zo onschuldig, brood voeren aan eenden. Volgens biologen is dit echter niet alleen schadelijk voor de gezondheid van de eenden, maar het overtollige brood vervuilt ook nog eens sloten en vaarten. Help eenden gezond te houden en geef ze liever iets voedzaams, zoals haver en maïs. Waarom Is Brood Slecht Voor Eenden Wilde eend | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen Eenden’junkfood’ Uit onderzoek van de Canal and River Trust blijkt dat veel brood niet door eenden wordt opgegeten. Dit is slecht voor de waterkwaliteit van de sloten, onder andere door alggroei. Maar ook worden op deze manier ziektekiemen verspreid, door de bacteriën die op het brood groeien. Een woordvoerder van de Animal and Plant Health Agency waarschuwt mensen dat het voeren van brood aan eenden slecht is voor de lichamelijke conditie van de dieren en dat het ongewild zelfs tot de dood kan leiden.

 • Geen voedingswaarde Volgens een woordvoerster van de Britse vogelbescherming Royal Society for the Protection of Birds ( RSPB ) wordt vooral veel wit brood gevoerd, een broodsoort die niets toevoegt aan het normale, natuurlijke dieet van in het wild levende watervogels, maar wel hun magen vult;
See also:  Welk Vlees Mag Rood Zijn?

Door een tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen, vanuit de natuur, is de kans groot dat eenden eerder ziek worden. Gezonde snack Volgens Peter Birch, medewerker bij de Canal and River Trust, kunnen mensen nog steeds gerust eenden voeren. Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits.

Is brood voeren slecht voor ratten?

Als eenden te veel brood krijgen, gaan ze niet meer op zoek naar natuurlijk voedsel. Door de verveling neemt het aantal verkrachtingen door soortgenoten toe – “Fabel. Verkrachting is een natuurlijke voortplantingsstrategie van eenden, waarbij de vrouwtjeseend er zelf voor zorgt dat het zaad van het ‘beste’ mannetje haar eieren bevrucht.

Dat gedrag bestaat overal, ook diep in ondoordringbare moerassen waar eenden nog nooit brood gezien, laat staan gegeten hebben. Verkrachtingen hebben niets met verveling of agressie te maken. ” Meer op rtlnieuws.

nl: Meldpunt eendjes voeren geopend.

Welke broodsoorten zijn gezonder dan volkorenbrood?

Is brood gezond voor eenden? – GALILEO

Het is al lang bekend dat wit brood en bewerkte granen in het algemeen niet bepaald voedzaam zijn. Voedingsdeskundigen en diëtisten over de hele wereld adviseren ons in plaats daarvan volkorengranen te eten. Maar granen, vooral granen met gluten, zoals tarwe, zijn de laatste jaren intensief onderzocht. Veel gerespecteerde gezondheidsprofessionals beweren nu dat brood en andere bronnen van granen met gluten op zijn best onnodig zijn en mogelijk schadelijk.

“Hoe witter het brood, des te eerder ben je dood. ” Brood is rijk aan koolhydraten en kan het bloedsuikerniveau omhoog stuwen Zelfs volkorenbrood wordt meestal niet uit de echte volle graankorrels gemaakt.

Er worden granen gebruikt die tot een zeer fijn meel zijn vermalen. Hoewel in dit proces wel de nutriënten worden bewaard, worden deze producten erg snel verteerd. Het zetmeel in brood wordt snel in het spijsverteringskanaal afgebroken en komt de bloedstroom binnen als glucose.

 • Dit veroorzaakt een snelle piek in bloedsuiker- en insulineniveaus;
 • Zelfs volkorentarwebrood laat de bloedsuiker sneller pieken dan sommige candybars ( 1 );
 • Als de bloedsuikerspiegel snel stijgt, heeft die de neiging ook weer heel snel te zakken;

Als het bloedsuikergehalte laag is, krijgen we honger. Dit is de bloedsuiker-achtbaan die mensen die veel koolhydraten eten goed kennen. Al snel nadat ze hebben gegeten krijgen ze alweer honger, waardoor ze weer naar een koolhydraatrijke snack grijpen. Verhoogde bloedsuikergehaltes kunnen ook zorgen voor glycatie op celniveau, doordat bloedsuiker een reactie aangaat met eiwitten in ons lichaam.

 • Dit is één van de processen waardoor we verouderen ( 2 );
 • Onderzoek naar diëten met beperkte koolhydraatinname (waarbij zetmeel en suikers dus worden weggelaten of verminderd) wijzen uit dat diabetici of mensen die gewicht willen verliezen ALLE granen zouden moeten vermijden ( 3 ,  4 ,  5 );

Kortom: Brood wordt meestal gemaakt van gemalen tarwe. Dit wordt gemakkelijk verteerd en zorgt voor een bloedsuiker- en insulinepiek, wat weer kan leiden tot de beruchte bloedsuiker-‘achtbaan’ en het stimuleren van teveel eten. Brood bevat veel gluten Tarwe bevat een grote hoeveelheid van een eiwit genaamd gluten.

Dit eiwit heeft lijm-achtige eigenschappen en is verantwoordelijk van de viscositeit (stroperigheid) en de elasticiteit van het deeg. Het bewijs dat een groot deel van de bevolking gevoelig is voor gluten stapelt zich op ( 6 ,  7 ,  8 ).

Als we brood eten dat gluten bevat (tarwe, spelt, rogge en gerst), zal het immuunsysteem in ons spijsverteringskanaal de gluteneiwitten ‘aanvallen’ ( 9 ). Gecontroleerde studies bij mensen zonder coeliakie laten zien dat gluten de wand van het spijsverteringskanaal beschadigt, wat pijn, opgeblazenheid, onregelmatige stoelgang en vermoeidheid teweegbrengt ( 10 , 11 ).

 • Glutenovergevoeligheid wordt ook in verband gebracht met sommige gevallen van schizofrenie ( 12 ,  13 ) en cerebellaire ataxie ( 14 ,  15 ), allebei ernstige hersenziektes;
 • Gluten is waarschijnlijk voor de meeste mensen schadelijk, niet alleen voor diegenen die lijden aan coeliakie of glutenovergevoeligheid;

De enige manier om echt te weten of je overgevoelig bent voor gluten is door 30 dagen gluten helemaal uit je voeding te schrappen en het dan opnieuw in te voeren en te kijken of het invloed op je heeft. Kortom: Het meeste brood is gemaakt van granen met gluten.

Gluten veroorzaakt een immuunreactie in het spijsverteringskanaal van mensen die daarvoor gevoelig zijn. Dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering, pijn, opgeblazenheid, vermoeidheid en andere symptomen.

See also:  Kroket Wat Voor Vlees?

Brood bevat veel andere schadelijke stoffen De meeste commerciële soorten brood bevatten suiker of glucose-fructosestroop, net als andere bewerkte voedingsmiddelen. Suiker heeft veel nadelige effecten en door bewerkte producten te eten waar het in zit breng je waarschijnlijk schade toe aan je gezondheid.

De meeste granen bevatten ook het antinutriënt fytinezuur. Dit is een stof die essentiële mineralen zoals calcium, ijzer en zink aan zich bindt, waardoor die mineralen niet in het lichaam kunnen worden opgenomen ( 16 ).

Door granen te weken voordat je ze bakt kun je ervoor zorgen dat het fytinezuur zijn werk niet kan doen, waardoor de opname van mineralen weer wordt verbeterd. Kortom: Brood bevat meestal suiker, wat erg slecht voor je is. Het bevat ook antinutriënten die de opname van mineralen zoals calcium, ijzer en zink blokkeren.

Brood bevat weinig essentiële voedingsstoffen In brood zit GEEN ÉÉN voedingsstof die je niet uit ander voedsel kunt halen, zelfs in grotere hoeveelheden. Zelfs volkorenbrood is niet zo voedzaam als je misschien denkt.

Het bevat niet alleen weinig voedingsstoffen vergeleken met ander onbewerkt voedsel, het vermindert letterlijk de opname van voedingsstoffen uit andere voeding.

 • Vergeleken met echt, onbewerkt voedsel zoals groenten, bevat volkorenbrood weinig voedingsstoffen.
 • Het fytinezuur blokkeert de opname van mineralen zoals ijzer, zink en calcium ( 17 ).
 • Gluten vermindert de opname van alle voedingsstoffen doordat het de darmwand beschadigt ( 18 ).
 • Granen bevatten niet alle essentiële aminozuren en zijn daarom slechte bronnen van eiwitten voor mensen ( 19 ).
 • Tarwevezels kunnen ervoor zorgen dat je lichaam de vitamine D voorraad veel sneller verbruikt, wat kan bijdragen aan vitamine D tekort ( 20 ). Dit staat weer in verband met kanker, diabetes en vroegtijdig overlijden ( 21 ,  22 ,  23 ).

Kortom: De meeste soorten brood zijn niet erg voedzaam en de eiwitten erin zijn niet van veel nut. Een beschadigde darmwand en fytinezuur verminderen de beschikbaarheid van voedingsstoffen. Tarwe kan ook vitamine D tekort verergeren. Volkorentarwe verhoogt ‘slecht’ cholesterol In een onderzoek werden 36 mannen willekeurig in twee groepen verdeeld. Ze kregen de opdracht om óf volkoren haver te eten óf volkoren tarwe ( 24 ).

 • Na 12 weken werden de lipidegehaltes in het bloed van beide groepen gemeten;
 • De haver verminderde het LDL cholesterol en kleine, compacte LDL deeltjes;
 • Het komt erop neer dat volkorenhaver zorgde voor een significante verbetering in het bloedlipidenprofiel;

Volkorentarwe verhoogde echter het totaal aan LDL met 8% en kleine, compacte LDL deeltjes met maar liefst 60%. Klein, compact LDL is het type cholesterol dat sterkt geassocieerd wordt met hart- en vaatziektes ( 25 ,  26 ). Dit betekent dat volkorentarwe echt slecht is voor het bloedlipidenniveau en dat dit het risico op hart- en vaatziekten drastisch zou kunnen verhogen.

 • Ja, dat sneetje ‘gezond-voor-het-hart’ volkorenbrood zou wel eens je dood kunnen betekenen;
 • Kortom: Het eten van ‘goed-voor-het-hart’ tarwebrood kan het kleine, compacte LDL cholesterol laten stijgen met wel 60%;

Dit type cholesterol wordt sterk geassocieerd met hart- en vaatziektes. Volkorentarwe is alleen maar ‘minder slecht’ dan geraffineerde tarwe Het is waar dat volkorenbrood beter voor je is dan brood van geraffineerde granen. Er zitten meer voedingsstoffen en vezels in.

 1. Maar het is slechts het minste van twee kwaden;
 2. Het is als het vergelijken van sigaretten met en zonder filter;
 3. Filtersigaretten zijn minder slecht , maar dat maakt ze nog niet gezond;
 4. Als je toch echt brood in je leven nodig hebt, dan zijn er een paar opties die niet zo slecht zijn;

Brood gemaakt met geweekt en ontkiemd graan is minder slecht voor je dan regulier brood. Als het op die manier bereid is, bevat het namelijk minder fytinezuur. Tarwekiembrood of Essenenbrood bijvoorbeeld, zijn gemaakt van ontkiemde granen. Het zou daardoor minder ongezond kunnen zijn dan andere broden.

 1. Glutenvrij brood is waarschijnlijk ook gezonder dan brood van glutenbevattende granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst;
 2. Kortom: Volkorenbrood is beter voor je dan brood van geraffineerde granen, maar de beste keus is helemaal geen brood;

Brood van geweekte en ontkiemde granen zijn waarschijnlijk minder ongezond. De boodschap: Iedereen die wil afvallen, spijsverteringsproblemen heeft of op de één of andere manier een nadelige invloed ondervindt van het westerse dieet, zou brood en andere bronnen van granen met gluten moeten vermijden.

Als een beschadigde darmwand, bloedsuikerschommelingen, opgeblazenheid, vermoeidheid en een 60% verhoogd niveau van klein, compact LDL geen reden genoeg is om te stoppen met brood eten, weet ik niet meer wat dan wel (met toestemming vertaald ).

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de kennistest over voeding in 30 vragen!.