Waarom Is Bruin Brood Gezond?

Waarom Is Bruin Brood Gezond
Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan , meestal tarwe.

  1. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt;
  2. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen;
  3. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer;

Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Wat is het verschil tussen wit en bruin brood?

Wit Knipwit, casinowit, tijgerwit, witte ciabatta, kaiserbroodjes: witbrood is er in veel vormen. Bakkers maken witbrood van bloem: het gemalen binnenste van de graankorrel, dat de meelkern heet. Witbrood levert energie, vezels, vitamines en mineralen, maar minder dan in bruin- of volkorenbrood.

Bruin Bruinbrood maken bakkers van meel : meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel: de meelkern, de zemel én de kiem in hun natuurlijke verhouding.

Hoe meer volkorenmeel de bakker gebruikt, hoe rijker de smaak van het bruinbrood en hoe meer goede voedingsstoffen het bevat. Volkoren Brood mag alleen volkoren heten, wanneer alle onderdelen van de hele graankorrel in zijn natuurlijk verhouding wordt gebruikt.

Bijvoorbeeld door het gebruik van volkorenmeel. Of het meel nu fijn of grof gemalen is, maakt geen verschil. Het blijft volkorenbrood. Volkorenbrood heeft de volle smaak van graan en bevat een vergelijkbare hoeveelheid energie als wit- en bruinbrood, maar de meeste vezels, vitamines en mineralen.

See also:  Waarom Fruit Wassen?

Meergranen De naam zegt het al: meergranenbrood is gemaakt van ten minste 3 verschillende graansoorten, bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Vaak voegen bakkers ook nog extra zaden, pitten of noten toe. Bakkers maken meergranenbrood op basis van bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan.

  • Meergranenbrood komt dus voor in de soorten wit, bruin en volkoren;
  • Vanaf 1 juli 2022 moet op elk brood worden aangegeven of het wit, bruin of volkoren is;
  • Wel zo duidelijk! Ook hier geldt: hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe gezonder;

Wat is het verschil tussen meel, bloem en volkorenmeel?.

Kun je moe worden van brood?

Van brood word je dik – Dokter Davis is zeker niet de enige die beweert dat tarwe het best uit ons voedingspatroon geweerd zou moeten worden. Al maandenlang lees ik er artikelen over en wat de nadelen bij het eten van tarwe zijn. Dus, waarom is brood eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons? In brood zitten snelle koolhydraten die heel even voor een verzadigt gevoel zorgen maar even later weer juist het hongergevoel aanwakkeren.

Je bloedsuikerspiegel gaat ervan schommelen waardoor je lichaam vet op gaat slaan en overgewicht kan ontstaan en ook wordt er een verband gelegd met het ontstaan van diabetes (waarschijnlijk juist door die bloedsuikerschommelingen).

Het schijnt ook dat bruin brood geverfd wordt om het mooi bruin te maken en natuurlijk de E-nummers! Die je tegenwoordig bijna in alle producten tegenkomt. Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening Coeliaki hebben.

See also:  Hoe Lang Is Gedroogd Fruit Houdbaar?

Is Maisbrood gezonder dan witbrood?

Is maïsbrood echt zo gezond? – Om op deze vraag te antwoorden, kunnen we niet beter doen dan naar de voedingswaardes van dit brood te kijken en dit te vergelijken met de voedingswaardes van andere broden. Enkel zo kunnen we deze vraag op gepaste en correcte wijze beantwoorden.

Als we dit doen, zien we echter weinig verschil tussen onder meer maïsbrood en bruinbrood. Het aantal calorieën van bijvoorbeeld 45 gram brood is voor beide broden 188. Daarnaast zien we ook weinig verschil in de hoeveelheid vezels en eiwitten.

Maïsbrood bevat iets meer vezels en iets minder koolhydraten maar het verschil is verwaarloosbaar. Ook met witbrood is het verschil miniem. Enkel het aantal vezels 2,1 gram vs 1,2 gram telt het dubbele. Maar dat geldt ook voor witbrood vs bruinbrood. We kunnen dus stellen dat maïsbrood niet gezonder is dan je klassieke bruinbrood.