Waarom Is Fruit Gezond?

Voedingsstoffen – Fruit levert weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Daarnaast bevat fruit een groot aantal bioactieve stoffen, zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden. Fruit levert ook koolhydraten, voornamelijk in de vorm van suiker.

 • Daarnaast bevat fruit fruitzuren;
 • De hoeveelheden voedingsstoffen verschillen erg tussen de verschillende fruitsoorten;
 • Ook binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan;
 • Afhankelijk van het ras, het seizoen, bodem, bemesting en klimaat kunnen de hoeveelheden voedingsstoffen variëren;

Er zijn geen aanwijzingen dat biologisch geteeld fruit meer voedingsstoffen bevat. Er zijn aanwijzingen dat sommige fruitsoorten nu minder mineralen bevatten dan vroeger. Dit verschil kan deels verklaard worden door het verschil in meetmethodes. De verschillen tussen vroeger en nu vallen vrijwel in het niet bij de verschillen in variatie tussen fruit van dezelfde soort.

 • Vitamine C zit vooral in  zwarte bessen, papaja, kiwi, citrusfruit en aardbeien. Appels bevatten weinig vitamine C. Gedroogd fruit bevat geen vitamine C. Vitamine C gaat namelijk verloren bij het drogen. Wel bevat het de andere voedingsstoffen uit fruit, maar ook veel suiker.
 • Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Het zit vooral in banaan, meloen, kiwi en gedroogd fruit, zoals krenten en rozijnen. In appel zit niet zo veel kalium, maar omdat we deze vrucht veel eten, is het toch een belangrijke kaliumbron.
 • Koolhydraten leveren energie. Fruit levert dit vooral in de vorm van suiker. Daarnaast bevatten sommige fruitsoorten wat zetmeel, zoals bananen. Ongeveer 5 tot 15% van het gewicht van fruit bestaat uit suiker. Er zijn uitzonderingen. Zo bevat citroen circa 2 gram suiker per 100 gram en de dadel meer dan 30 gram per 100 gram.
 • Fruit is een goede bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede darmwerking.
 • Fruit bevat een groot aantal bioactieve stoffen. In principe kan ons lichaam zonder deze stoffen, maar mogelijk spelen ze wel een rol bij de gezondheidseffecten van groente en fruit.
 • De meeste fruitsoorten bevatten weinig of geen vetten. Olijven bevatten veel onverzadigd vet en kokosnoot veel verzadigd vet.
See also:  Wanneer Vlees Op Bbq?

Is fruit eten belangrijk?

Antioxidanten in fruit – Fruit bevat zeer veel antioxidanten , met name polyfenolen , anthocyaninen en natuurlijke vitamine C. Deze stoffen helpen niet alleen kanker voorkomen maar ze versterken het immuunsysteem in het algemeen. Fruit is antioxidantrijker dan de meeste groente en bevat veel meer antioxidant dan melkproducten en graanproducten.

Waarom is het belangrijk om groente en fruit te eten?

Laag in calorieën Groente en fruit zijn hoog in voedingswaarde, maar laag in calorieën. Daarom mag je er ook zoveel van eten. Zo geeft een appel zo’n 75 kilocalorieën en veel gezonde voedingsstoffen, die een plak ontbijtkoek (van ongeveer 92 kilocalorieën) je niet levert.

 • Terwijl de appel veel meer weegt, en veel meer andere gezonde voedingsstoffen bevat;
 • Verzadigend De vezels in groente en fruit zorgen voor een verzadigend gevoel;
 • Als vezels in de dikke darm terecht komen worden de fermenteerbare vezels afgebroken door de darmbacteriën;

Hierbij ontstaan er stofjes en deze stofjes prikkelen de hersenen en vertellen ons dat we ‘’vol” zitten. Rijk aan vitamines en mineralen Groente en fruit staan bekend om de vele vitamines en mineralen die ze bevatten. Deze vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam.

 1. Zo spelen ze een rol bij de groei, het onderhoud en een goede werking van het lichaam;
 2. Groente en fruit kunnen je afweersysteem een handje helpen door het aanbieden van de vitamines en mineralen die ze bevatten;

Vitamines en mineralen zijn essentiële voedingstoffen. Het lichaam zelf maakt ze niet of onvoldoende aan. Het is dus belangrijk om ze via de voeding binnen te krijgen, om zo geen tekorten te krijgen. Stabiele bloedsuikerspiegel De vezels en andere complexe (ook wel langzame) koolhydraten in groente en fruit zorgen ervoor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed.

See also:  Hoe Brood Bakken In Airfryer?

En voorkomen zo dat er een piek ontstaat in het bloedsuikerniveau. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler. Beschermende werking Uit veel onderzoek is aangetoond; wie dagelijkse veel groente en fruit eet heeft en lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen.

Het biedt bescherming tegen verschillende aandoeningen, zoals spijsverteringsziekten als darmkanker, maar ook hartziekten of een beroerte. Welke eigenschap van groente en fruit deze beschermende effecten geeft is niet duidelijk. Het gaat waarschijnlijk om een combinatie van alle voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen.

Wat is gezonder fruit of groente?

Nee, als je weinig groente eet, kun je niet ‘in plaats daarvan’ extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit. Genoeg groente en fruit eten vermindert de kans op sommige ziekten zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2. Dat geldt voor zowel groente als fruit.

Welk fruit geeft veel energie?

Appels bevatten bijvoorbeeld veel vitamines en mineralen die snel energie laten vrijkomen. Sinaasappels bevatten dan weer heel veel vitamine C. Bij de opname van vitamine C ben je tot twee uur daarna minder moe. Eén van de goedkoopste dingen die je kan eten voor een opkikker is een banaan.

Is fruit gezond om af te vallen?

Afvallen met fruit – Je hoeft dus echt niet bang te zijn om fruit te eten als je af wilt vallen. De suikers zijn geen probleem, zeker niet als je ze vergelijkt met de vele voordelen die fruit met zich meeneemt. Daarnaast is het aantal calorieën kijkt ook erg laag.

See also:  Eerste Fruithapje Welk Fruit?

De meeste vruchten blijven makkelijk onder de 100 kcal per stuk. Een banaan levert bijvoorbeeld maar 90 kcal op, een peer of appel 80 kcal. Zelfs met twee stuks fruit per dag zul je dus niet snel de 200 kcal aantikken.

De kans is klein dat je daardoor opeens een calorie-overschot op zou lopen… Bovendien zorgen de aanwezige vezels voor een verzadigd gevoel. Fruit kan dus juist ook helpen voorkomen dat je naar ongezondere en minder slanke snacks grijpt als je even trek hebt.

Waarom is een banaan zo gezond?

Zijn bananen gezond? – De banaan bevat in vergelijking met ander fruit weinig vitamine C, maar veel voedingsvezel , kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste. Bij het rijpen van de banaan wordt zetmeel omgezet in suikers.