Waarom Moet Brood 2 Maal Rijzen?

Waarom Moet Brood 2 Maal Rijzen
Waarom moet een brooddeeg meerdere keren rijzen? – Niets moet, je kan het deeg na één keer rijzen ook bakken. Dus na het kneden het deeg direct vormen en daarna laat je het deeg rijzen en als het voldoende gerezen is bak je het. Maar dat levert niet een mooi (hoog) en lekker brood op met een fijne kruim. De redenen dat je het deeg meerdere keren laat rijzen zijn:

 • Het gashoudend vermogen van het deeg is pas na zo’n 120 à 240 minuten (afhankelijk van de kwaliteit van het meel/bloem) na de start van het mengen maximaal en dat is het beste moment om het brood te gaan bakken. Het deeg kan dan het maximale volume krijgen, dus zonder dat dit scheurt.
 • Door het deeg na iedere rijs door te slaan of te bewerken worden grote kooldioxidebelletjes in meerdere kleine belletjes verdeeld of ontsnappen de grootste uit het deeg die anders hele grote alveoli (cellen) in het brood zouden veroorzaken. Hierdoor krijg je nog meer kleine en uniforme cellen in je broodkruim dat tevens het brood mals maakt.
 • Tijdens het rijzen maakt gist ook geur en smaakstoffen aan, hoe langer je het laat rijzen, hoe meer smaak. Maar je moet wel op het gashoudend vermogen letten, dus niet te lang wachten met de narijs anders kan het deeg scheuren. Het gezegde is: kijk niet naar de klok maar naar je deeg. Maar dat kijken en beoordelen is wel iets wat je moet leren, ervaring dus.

Wat gebeurt er als je brood te lang laat rijzen?

Soms gaat het net niet zoals je het wilt hebben. Je hebt het idee dat je het netjes volgens recept doet, maar toch gaat er iets mis. In dit artikel kan je misschien de oorzaak vinden.

 • Heeft u het deeg wel voldoende en bij een matig warme temperatuur laten rijzen?
 • Was de vloeistof waarin u de gist hebt opgelost te warm? De vloeistof mag niet warmer dan 40 graden zijn, anders sterven de gistcellen en kunnen ze hun werk niet meer doen.
 • Heeft u voor het deeg verschillende soorten meel of bloem gebruikt? Mogelijk is de hoeveelheid tarwebloem te weinig geweest. De andere meelsoorten zijn minder geschikt voor bakken. Daarom moet het meelmengsel altijd uit eenderde deel tarwebloem bestaan.
 • Wellicht was de gist te oud en had deze zijn rijskracht verloren. Controleer daarom altijd de houdbaarheidsdatum – dit geldt voor zowel verse als gedroogde gist.
 • Gist mag nooit direct in contact worden gebracht met zout. Is dit wel gebeurd dan zal het rijsproces zeer vertraagd of helemaal niet op gang komen.
 • Wanneer een tot brood gevormd deeg nog voor het bakken inzakt, heeft u het vermoedelijk te lang laten rijzen. U kunt dit voorkomen door tijdens het rijzen af en toe met uw vingers zachtjes op het deeg te drukken. Wanneer het deeg rustig terugveert dan is het klaar om te bakken.
 • Heeft u het deeg niet voldoende gekneed? Ook na de eerste keer rijzen dient het deeg goed te worden gekneed.
 • U kunt ook te veel gist hebben gebruikt.
 • Heeft u het brood te heet gebakken?
 • Heeft u te veel bloem gebruikt bij het verwerken?
 • Is het deeg voldoende gerezen voordat het de oven inging?
 • Is het deeg niet voldoende gekneed?
 • Heeft u misschien te veel bloem gebruikt?
 • Het brood is op de verkeerde temperatuur gebakken. Wanneer het te heet wordt gebakken dan wordt de buitenkant te donker zonder dat de binnenkant gaar wordt.
 • Heeft u te veel vet en suiker gebruikt?
 • Heeft u het deeg voldoende laten rijzen?
 • Heeft u het brood op een te lage temperatuur gebakken?
 • Heeft u de juiste hoeveelheid meel of tarwebloem gebruikt?
 • Heeft u het brood te kort of te lang laten rijzen? Als het te kort heeft gerezen, zet het deeg tijdens het bakken in de breedte uit en gaat de mooie vorm verloren. Wanneer het deeg te lang rijst , blijft het brood plat.
 • Heeft u het deeg tijdens het rijzen niet met een natte theedoek afgedekt?
 • Heeft u het brood bij een hoge onderwarmte gebakken?
 • Vermoedelijk heeft u de gist in te hete vloeistof opgelost. U kunt het beste altijd een thermometer gebruiken. Het is beter te koude dan te warme vloeistof te gebruiken. Bij koude vloeistof moet u meer tijd rekenen voor het rijzen, bij te warme vloeistof valt er meestal niets meer te redden.
 • Het kan ook zijn dat de temperatuur tijdens het rijzen te hoog was. Het deeg moet wel op een warme plaats staan maar het mag niet te heet zijn. Gistdeeg rijst goed wanneer u de oven heel even op 50 graden zet maar dan direct weer uitdoet en pas dan het afgedekte deeg erin zet.
 • Heeft u te veel bloem gebruikt?
 • Heeft het deeg niet lang genoeg kunnen rijzen?
 • Is het deeg te lang met een keukenmachine gekneed?
 • Of heeft u de broodjes op een te lage temperatuur gebakken?
See also:  Wat Is Doorgeregen Vlees?

Kan deeg te veel rijzen?

Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten ‘s ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.

Hoe rijst brood het beste?

6 De ruimte waarin het brood rijst, is te koud of het tocht er – Deeg rijst het best op een temperatuur rond de 30°C. Als je lauw water gebruikt voor je deeg (maar dus niet warmer dan 45°C) creëer je de ideale omstandigheden. Gebruik je koud water, of is het koud in de ruimte waarin je aan het werk bent, dan zul je het deeg op een warmere plek moeten zetten om goed te rijzen.

 1. Dat betekent niet op de verwarming , dat is te warm, maar wel in de buurt ervan;
 2. Of aan het raam , in het zonnetje;
 3. Probeer altijd te kiezen voor een plek zonder tocht : te veel temperatuurschommelingen kunnen problemen veroorzaken bij het rijzen;

Wat ook kan, is je oven voorverwarmen op max. 30°C en daarin het deeg laten rijzen. Kan je oven niet zo laag ingesteld worden, dan is het meestal al voldoende om het lampje in de oven te laten branden. Een nadeel van deze methode is dat je het deeg uiteindelijk toch uit je oven moet halen om ‘m voor te verwarmen, en dat het dan alsnog mis kan gaan.

Hoe vaak brood laten rijzen?

Hoeveel en welke rijzen zijn er? – Het aantal rijzen is afhankelijk van het gebruikte meel of bloem en het product dat je wilt bakken. Gebruikelijk is om het deeg drie keer te laten rijzen, maar twee en vier keer komt ook voor.

See also:  Hoe Lang Moet Vlees Koken?

Kan je brood een hele nacht laten rijzen?

Antwoord van Jeroen Meus – In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.

Waarom afdekken bij rijzen?

als het deeg 1 uur of langer, zoals bij het aanmaken van zuurdesem staat te rijzen is de doek al opgedroogd, of moet je die steeds opnieuw vochtig maken. bij gebruik van plastiekzak blijft het deeg in de kom vanzelf vochtig.

Wat is een warme plek om deeg te laten rijzen?

Handige plekjes – De ideale rijstemperatuur is dus boven de 26°C. Zo warm is het vast niet in jouw huis. Zelfs hier in Andalusië is dat teveel van het goede. Toch zijn er genoeg warme plekjes in je huis te vinden. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet. Handige warme plekjes om je kom met deeg of desem in te laten rijzen zijn: 

 • lege vaatwasser die nog warm is omdat hij net gelopen heeft
 • lege magnetron met een groot glas heet water ernaast
 • grote lege plastic opbergbox met deksel met een groot glas heet water ernaast
 • yoghurtmaker of hooimadam
 • oven met speciale rijsstand
 • oven op boven-en onderwarmte op 30°C (check eerst of het tóch niet te heet wordt in de oven)
 • oven met een lichtje aan (mits werkelijke temperatuur onder 30°C blijft)
 • zelfgemaakte rijskast (mijn man maakte er zelf één van een oude koelkast met een temperatuursensor en een gloeilamp erin)

Tot slot. Voor wie nog een CV-ketel heeft? Vlakbij de ketel is het aanzienlijk warmer. Een ideale plek om je deeg mooi te laten rijzen. Heb jij een andere handige plek gevonden in je huis of heb je zelf een rijskast gebouwd? Laat dan hieronder ter inspiratie jouw oplossing achter. Waarom Moet Brood 2 Maal Rijzen Wil je precies weten hoe warm je deeg is? Schaf dan  een kerntemperatuurmeter  aan. Die prik je in je deeg en het vertelt je wat je weten wilt. Ik gebruik het ook om te checken of mijn brood gaar is. Super handig voor elke thuisbakker. Dit blogartikel bevat een affiliate link, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Mijn naam is Marije en ik bak graag brood.

See also:  Wat Nodig Om Brood Te Bakken?

Waarom is mijn brood niet luchtig?

Vliesje trekken – Na goed lang en stevig kneden ontstaat er een heel soepel deeg. Je kunt controleren of je deeg goed is door te controleren of je er een vliesje van kunt trekken. Neem een stukje deeg en trek dat voorzichtig uit, het is goed als er een soort vliesje ontstaat dat steeds transparanter wordt.

Vergelijk het met een bel blazen van kauwgum. Dat lukt ook pas nadat je er goed op hebt gekauwd, anders scheurt het gelijk. Bij het bakken van brood moet je het deeg dus lang genoeg kneden om dat vliesje te kunnen vormen.

Een deeg dat niet wil rijzen kan twee oorzaken hebben: het deeg is niet goed of lang genoeg gekneed, of het staat in een te koude omgeving. Als het deeg goed gekneed is dek je de kom af met folie of een schone theedoek en zet je deze op een tochtvrije plek.

Minimaal op kamertemperatuur, maar liefst iets warmer. In de winter zet ik mijn kom in de buurt van een kachel, zomers staat de kom wel eens in de vensterbank in het zonnetje. Het zal per huis verschillen waar je deeg het best rijst.

Zoek een plekje waar het ietsjes warmer is en het niet op de tocht staat. Over het algemeen laat je een deeg in ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is voordat je ermee verder gaat. Sommige broodrecepten vereisen nog een tweede rijs, die duurt vaak wat korter.

Kan je het gerezen brood laten rijzen in de oven?

TIP VAN MARIAN DE BAKMADAM! Gebruik je oven als RIJSKAST! Iedereen die bakt heeft ook een rijskast in zijn keuken. Namelijk de oven. Rijzen is voor heel wat hobby-bakkers een groot probleem. Je kan dit proces wat versnellen door je degen in de oven te laten rijzen.

Waarom lucht uit brood slaan?

Doorslaan is een handeling tijdens de bereiding van brood waarbij deeg bewerkt wordt waardoor een deel van ‘de lucht ‘, feitelijk het kooldioxidegas uit het deeg worden gedreven en tevens in het deeg meerdere kooldioxidegas belletjes ontstaan waardoor de kruim van te bakken brood fijner wordt.