Waarom Moet Je Fruit Eten?

Waarom Moet Je Fruit Eten
Fruit staat in de Schijf van Vijf. Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap. Dit bevat namelijk net zo veel suiker als frisdrank en vaak minder voedingsstoffen en vezels dan fruit.

Was fruit altijd grondig onder stromend water om vuil en stof te verwijderen.

Wat voor fruit is gezond?

Waarom moet je 2 stuks fruit per dag eten?

Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, en hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.

Fruit kan altijd en overal. Denk aan plakjes appel of banaan op brood, stukjes fruit door de yoghurt, gewoon los tussendoor, een fruitsalade bij de lunch of fruit door het avondeten, zoals appel bij de spruitjes of sinaasappel door de rijst.

Sap telt niet mee als fruit. Sap bevat namelijk vaak minder vezels en voedingsstoffen. Ook bevatten sappen veel suiker waardoor je ongemerkt te veel calorieën kunt binnenkrijgen. Bekijk meer tips hoe je genoeg fruit kunt eten.

Kan je leven zonder groente en fruit?

Als je geen groente eet, dan heb je kans op: – 1 Darmklachten Zonder groente en fruit ben je vatbaarder voor klachten zoals constipatie en ontstekingen. Samen met de vitaminen en mineralen in groente zorgen de vezels ervoor dat je darmkanaal goed blijft.

See also:  Wat Voor Vlees Mag Een Baby?

2 Slecht zicht Een tekort aan vitamine A is een grote oorzaak van blindheid. Vitamine A onderhoudt de lichtgevoelige cellen die in onze ogen zitten. 3 Haaruitval Groente helpt niet alleen tegen haaruitval, maar zorgt er ook voor dat het sterker wordt, dat het niet droog wordt, dat het niet dunner wordt, dat het niet grijzer wordt en dat het mooi glanzend wordt.

4 Hart- en vaatziekten De grootste doodsoorzaak ter wereld zijn hart- en vaatziekten. De voedingsstoffen in groente en fruit spelen een grote rol bij het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten. 5 Weinig energie Wanneer je lichaam voorzien is in alle vitaminen en mineralen kost het minder energie om het lichaam goed te laten functioneren.

  1. 6 Depressie Een tekort aan groente heeft niet alleen fysieke nadelen, maar ook mentaal;
  2. Het positieve effect van de voedingstoffen in groente op de geluksstofjes onze hersenen is een goede reden om veel groente te eten;

7 Kwetsbaarder voor ziektes Groente bevat veel antioxidanten die ons niet alleen beschermen tegen ziektes zoals kanker, maar ook tegen veroudering. Als je weinig groente eet zal je ook merken dat je vaker verkouden bent. 8 Overgewicht Als je geen groente eet vul je dat eten waarschijnlijk op met andere voeding.

Wat eten in plaats van fruit?

Kun je fruit vervangen voor groente in je eetpatroon? – ‘Als je zeven porties groente op een dag eet, en daar genoeg variatie in aanbrengt, ben je al goed bezig,’ zegt voedingsdeskundige Rhiannon Lambert tegen onze collega’s bij Women’s Health in de UK.

Hierbij is variatie wel essentieel – zeven keer wortels snacken is helaas niet genoeg. Om genoeg verschillende soorten groente binnen te krijgen, adviseert Lambert om broccoli, paprika, tomaten, kool, courgette, wortel en aubergine te mixen in je dagelijkse dosis veggies.

‘Je krijgt dan meer dan genoeg vitamines en mineralen binnen,’ voegt ze toe. ‘Maar je zou voor de variatie af en toe een kiwi in een smoothie kunnen doen, of een abrikoos in je tajine, want daar zit meer vitamine C in’. Is de gedachte daaraan alleen al te veel? Broccoli en andere groene bladgroenten kunnen je ook van vitamine C voorzien.

See also:  Hoe Lang Duurt Brood Ontdooien?

Wanneer je ze rauw eet zijn de voedingsstoffen ook nog sneller beschikbaar voor je lichaam. Gekookte groenten hebben ook zo hun voordelen en niet alle groentes zijn rauw het gezondst, dus kies vooral wat goed voelt voor jou.

Groentestoofpotje, anyone? Volg je Women’s Health al op Facebook en Instagram ?.