Geen (oud) brood! – Veel mensen hebben bij het zien van deze vogels de neiging snel naar huis te rennen om het oud-brood op te halen en aan de dieren te voeren. Een mooi gebaar maar voor vogels niet (altijd) goed. Een klein beetje brood kan overigens geen kwaad, maar alle kleine beetjes worden wel erg veel brood.
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Denk dus aan de vogels, voer met beleid.
Is brood goed voor mussen?
Mussen Het gaat niet goed met de huismus. In enkele decennia is het aantal broedparen gehalveerd van zo’n 2 miljoen naar ½ -1 miljoen broedparen. Wie had kunnen denken dat de – tot voor kort – meest algemene vogel van ons land op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels terecht zou komen? Gelukkig hoeft de ordinaire straatrakker nog niet als ‘zeldzaam’ bestempeld te worden, maar de soort gaat nog elk jaar in aantal achteruit.
In sommige grote steden is de huismus zo goed als verdwenen. Ook in Aa en Hunze merken we de teruggang. Langs de randen van de dorpen en rond boerderijen komt de huismus nog veel voor, maar vooral in de nieuwere wijken met meer bebouwing gaat het niet zo goed met de mus.
Tellingen in de wijk Oosterveld (Rolde) bijvoorbeeld laten maar een enkel stukje zien waar de mus nog ‘heer en meester’ over de dakgoot is. De mus is een sociaal dier en zeer verbonden met zijn omgeving. Een broedpopulatie mussen in een straat zal niet snel ergens anders heen gaan.
Ze blijven bij voorkeur hun hele leven in dezelfde straat. Dat betekent dat het ‘’koloniseren’ van nieuwe gebieden niet zo snel gaat. De mussen hoppen maar kleine stukjes. Vandaar dat het goed zou zijn om in de wijken verschillende ‘stapstenen’ te maken.
Gebiedjes met voldoende nestgelegenheid, voedsel en veiligheid om het zo mogelijk te maken dat de verschillende mussenpopulaties elkaar kunnen vinden. Dat houdt de mussenstand gezond. Wat u zelf kunt doen voor de mus: De huismus is een veeleisende soort. Een goed woongebied heeft eigenlijk zes dingen nodig:
- Voldoende nestgelegenheid
- Continu voedsel in de directe omgeving van dekking
- Voldoende inheems groen als leverancier van eiwitrijk voedsel voor de jongen.
- Evergreens of meidoorns in hagen of gevelbegroeiing waar ze veilig in kunnen vluchten voor sperwers of andere rovers.
- Zandbad, een mooi zanderig stukje waar ze hun verenpak kunnen reinigen van parasieten
- Water
Al deze voorzieningen moeten eigenlijk dichtbij elkaar liggen, bij voorkeur binnen een straal van een paar honderd meter. Gedeeltelijk kunt u zelf voor deze zaken zorgen, bijvoorbeeld door onderstaande tips op te volgen. Voedingtips Klop iedere dag uw tafelkleed buiten uit: de broodkruimels voorzien de mussen van voedsel. Richt ook uw tuin vogelvriendelijk in, zodat er het hele jaar insecten en zaden te vinden zijn.
- U kunt de mussen het hele jaar door blijven voeren met zaden en bruin brood;
- In de wintermaanden kunnen vetbollen en pinda’s een welkome aanvulling op het menu zijn;
- Nesttips U kunt huismussen nestgelegenheid aanbieden door nestkasten of mussenpotten op te hangen of speciale mussenpannen op het dak te plaatsen;
Of zorg dat mussen (weer) onder uw dakpannen kunnen komen. Tuintips Creëer een slordige tuin, met veel variatie aan struiken en (on)kruiden. Vervang houten schuttingen door een haag of een heg. Hier kunnen vogels in overnachten en schuilen voor gevaar. Een waterpartij wordt vaak gebruikt om in te badderen, zodat het verenkleed in goede conditie blijft.
Kun je duiven brood geven?
Advertentie wordt geladen… De één vindt ze vreselijk, de ander juist leuk. Duiven. De discussie over de vliegende rat, handige hobbyvogel of romantische postduif is er één van alle tijden. Feit blijft dat er genoeg duiven met ons in de stad wonen. En dat kinderen vaak genoeg hun broodkorstjes delen met deze vliegende vriendjes.
Ook op de Grote Markt wordt ze weleens wat toegegooid door voorbijgangers. Een broodje, ijshoorntje, een stuk pizza… Ze eten immers alles. Nu vroegen wij ons af: mag je eigenlijk duiven voeren op de Grote Markt? Advertentie wordt geladen… Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander ‘menseneten’ niet goed voor vogels.
Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate. Fruit en speciaal strooivoer voor vogels zijn daarentegen wel goed.
Wat is slecht voor vogels?
Dit mag je vogels niet voeren –
- Boter, margarine en olie werken laxerend. Geef vogels dan ook geen voer waar dit in zit, want daar kunnen ze diarree van krijgen.
- Melk is niet goed voor vogels.
- Geen producten met zout
- Geen melk
- Geen gekookte etensresten. Dit kan snel bederven, waardoor de vogels ziek worden als ze het eten.
Wat lusten mussen graag?
Aan de vorm van de snavel kunt u zien wat vogels het liefste eten. Een merel trekt met zijn lange spitse snavel regenwormen uit de grond. Een boomklever haalt met een dunne snavel insecten uit de bast van een boom. En een vink kraakt met een sterke kegelvormige snavel zaden en pitten.
- Voedsel : gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix;
- Voerplaats : een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij;
Voedsel : vetbollen, ongezouten (dop)pinda’s, kokosnoot, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken. Voerplaats : voedertafel of voederhuisje of opgehangen in een boom. Voedsel : meelwormen, ongekookte havermout, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix.
Voerplaats : een zeer beschutte sneeuwvrije plaats. Voedsel : onkruid-zaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda’s. Voerplaats : op de grond, eventueel voedertafel.
Voedsel : ongezouten (dop)pinda’s, vetbollen, zonnepitten, pindablokken, Premium pinda’s en Pindacakes. Voerplaats : vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plaats.
Is brood gevaarlijk voor vogels?
Geen (oud) brood! – Veel mensen hebben bij het zien van deze vogels de neiging snel naar huis te rennen om het oud-brood op te halen en aan de dieren te voeren. Een mooi gebaar maar voor vogels niet (altijd) goed. Een klein beetje brood kan overigens geen kwaad, maar alle kleine beetjes worden wel erg veel brood.
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Denk dus aan de vogels, voer met beleid.
Kun je vogels brood voeren?
Met bijvoeren is niets mis, want het merendeel van de tuinvogels zal niet snel last van obesitas krijgen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het menu van vogels voor ten minste 80% bestaat uit voedsel uit de natuur. Iedere vogelsoort heeft zijn eigen voorkeuren.
- Merels komen af op appels of peren en eten ‘s winters ook krenten en broodkruimels.
- Roodborstjes zijn gek op ongekookte havermout, zaden, meelwormen en rozijnen.
- Mussen zullen een handje zonnebloempitten niet onberoerd laten. Je maakt ze ook blij met andere zaden of (af en toe) bruin brood.
- Mezen eten graag pinda’s, een goede reden dus om in de winter pinda’s aan elkaar te rijgen.
- Vinken houden van havermout en zijn dol op beukennootjes.
- Pimpelmeesjes stappen in de winter over op noten (en pinda’s), vetbollen, zaden en vruchten.
- Koolmezen richten zich op olierijk eten, zoals beukennootjes, pinda’s of zadenmixen. Je ziet ze ook vaak afkomen op vetbollen.
- Het winterkoninkje eet buiten het seizoen bij voorkeur zaden, op een heel rustig plekje.
- De groenling maak je blij met zonnebloempitjes, pinda’s en andere zaden.
- Ook spechten, zoals de grote bonte specht , willen ‘s winters nog weleens in achtertuinen belanden, mits daar vetrijke zadenmixen of vogelpindakaas wordt aangeboden.
Jazeker, dat kan, maar doe het met mate. Brood is vrij zout en te veel zout is niet goed voor de vogels. Het leuke aan brood of broodkruimels is dat heel veel vogels dit een lekker kostje vinden. Voor een gemêleerd gevederd gezelschap is succes hiermee dus gegarandeerd. Vogels buiten de tuin, zoals eenden, lusten ook graag brood. Vele vogels houden van brood, zoals deze mussen, maar ben zuinig vanwege het vele zout in brood. Het voeren van vogels is doorgaans niet verboden, zeker niet als het gaat om tuinvogels. Soms worden eenden, reigers of meeuwen in stedelijk gebied geregeld bijgevoerd (vaak met brood). Dit kan zorgen voor overlast of ongedierte aantrekken. Het is zelfs zo dat de dieren er ziek van kunnen worden, aldus de Vogelbescherming.
Maar deze vogels kun je beter niet voeren en/of geen brood geven. Lees er hieronder meer over. Wie graag meer vogels als mezen, mussen of merels in de tuin ziet, kan met een gerust hart lekker voer voor ze neerzetten of ophangen.
Je helpt tuinvogels in de wintermaanden op deze manier zelfs om te overleven. De vink vindt de zaadjes van een uitgebloeide zonnebloem ook lekker. Dat kan op vele momenten in het jaar. Uiteraard in de koude wintermaanden als de natuur ze weinig heeft te bieden. Maar ook in perioden van droogte hebben tuinvogels het moeilijk en kan bijvoeren – en water geven – helpen. Vogels voeren kun je het beste doen in de ochtend, want dan hebben ze de meeste trek.
Zeker na een koude nacht; kleine vogeltjes kunnen ‘s nachts 10% van hun lichaamsgewicht verliezen. Als het vriest, kun je in plaats van stukjes appel een hele appel neerleggen, omdat die minder snel bevriest.
Overigens is het beter om ‘s nachts geen voer te laten liggen in verband met ongedierte. Het schuwe winterkoninkje eet het liefst op een rustige plek. Schuwe vogels als de heggenmus en het winterkoninkje eten het liefst in de beschutting van struiken. Merels en vinken scharrelen bij voorkeur op de grond. Nadeel van eten strooien op een open oppervlak is dat grote vogels, zoals eksters, roeken en meeuwen, de kleine vogels wegjagen.
Merels scharrelen bij voorkeur op de grond. Vetbollen en pinda’s zijn vaak te koop in fijne plastic netjes. Hartstikke handig, want zo kun je ze eenvoudig ophangen. Helaas is het geen duurzame manier van vogels voeren. Daarnaast blijven vogeltjes (vooral kleintjes als het pimpelmeesje) er met hun pootjes in vast hangen.
- Ook kan het zijn dat je er onwelkome gasten door krijgt, zoals ratten;
- Vetbollen in een rekje of geregen pinda’s ophangen zijn een goed idee om de wat kleinere tuinvogels aan te trekken en zo grote exemplaren als eksters en kauwen te weren;
Dit kan dodelijke gevolgen hebben. Sommige grotere vogels kunnen het netje zelfs opeten, wat al helemaal niet de bedoeling is. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Zo kun je een vetbol in een garde duwen en deze garde ophangen. Of je koopt een speciaal rekje waar je bollen en/of pinda’s in kunt stoppen. Vetbollen in plastic netjes kunnen gevaarlijk zijn voor vogels. Een rekje voor vetbollen is beter. Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven.
Waarom duiven niet voeren?
Waarom is er een voederverbod en voor welke vogels? – De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel – zoals zaden en scheuten van planten – in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden.
- Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden;
- Ze gaan dan meer broeden en zo komen er teveel duiven;
- Er is sprake van teveel duiven als er onacceptabele overlast is ontstaan;
Het voederverbod is van toepassing op duiven en meeuwen, niet op andere vogels.
Waar gaan vogels dood aan?
Alcohol – Alcohol is giftig voor vogels. Het gif kan een sterk verhoogde bloeddruk veroorzaken met de dood als gevolg. Een klein slokje bier is voor vogels evenveel als meerdere glazen sterke drank voor de mens. Vogels kunnen dit helaas minder goed verdragen als de mens.
Vogels die een klein beetje alcohol binnenkrijgen van hun baasje, kunnen al snel chronische leverproblemen en een verhoogde bloeddruk ontwikkelen. De risico op hartaanvallen en beroertes wordt hierdoor verhoogd.
Alcohol kan ook het immuunsysteem verzwakken en de vogels vatbaar maken voor infecties. Geef daarom nooit alcohol aan je vogel!.
Is havermout goed voor vogels?
Welk voedsel kan je best aanbieden? – Vogels hebben in de winter behoefte aan voedsel dat rijk is aan vet en koolhydraten.
- Zaden en pitten : zijn goed voor bijna alle vogels in de tuin. Zonnebloempitten, en dan vooral de zwarte hebben een hoog oliegehalte maar ook ongezouten pinda’s bevatten veel vet en eiwit. Mezen, groenlingen, spechten, mussen en boomklevers zijn dol op dit voeder. Je kan deze zaden en pitten het best aanbieden in een speciale voedersilo.
- Bessen : bepaalde struiken en bomen dragen bessen die vogels graag eten. Bessen hebben een hoog vitaminegehalte en vormen een belangrijke voedselbron. De lijsterbes, vlierbes, gelderse roos, sleedoorn, drents krenteboompje, dwergmispel, hulst, meidoorn en kardinaalsmuts zijn goede voedselbronnen die eetbare bessen opleveren voor de vogels in het najaar. Interessant dus om aan te planten in de tuin!
- Tafelrestjes : je hoeft het niet altijd ver te zoeken. Ook tafelrestjes kunnen goed zijn. Kaas zonder korst, braadvet, stukjes ongezouten spek, mergpijpjes en gekookte aardappelen. Biedt nooit rauw vlees aan, maar enkel gekookt om ziektes te voorkomen. Let op voor toegevoegd zout en kruiden want dat is niet goed voor de vogels.
- Krenten en rozijnen : vooral de merel maar ook de kramsvogel en koperwiek houden van rozijnen en krenten. Door ze op voorhand te wellen maak je de rozijnen zachter en sappiger. Laat water koken tot op het kookpunt en laat dan weer een klein beetje afkoelen. Overgiet de rozijnen tot ze net onder staan en wacht een 5 tal minuutjes. Giet het water dan weer af. De afgekoelde gewelde rozijnen kan je vervolgens aan de vogels geven.
- Havermout : havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan.
- Meelwormen en insecten : bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels. Ze zijn ook zeer goed voor jonge vogels en dragen bij tot de groei van de jongen. De meeste insecten en meelwormen kan je in gedroogde vorm kopen in de handel.
- Je kan ook zelf een voederpotje maken door ongezouten vers vet te smelten en te mengen met zaden, havermout, noten, insecten,… Heb je minder tijd dan kan je in de handel mezenbollen, pindacake, pindakaas en allerlei andere versnaperingen vinden.
Waarom eten de vogels niet van vetbollen?
Extra tips – Als u bovenstaande stappen volgt, trekt uw tuin of balkon vast binnen de kortste keren meer vogels aan. Naast deze adviezen, zijn er nog wat extra aandachtspunten:
- Voer vogels nooit zuivel, gekookt eten, boter, margarine of producten met heel veel zout. Dit is heel slecht voor vogels.
- Pas op met de vetbollen in plastic netjes. Vogeltjes kunnen tijdens het eten verstrikt raken in het netje en dood gaan. Haal het netje er dus altijd af als u ervoor kiest een vetbol in de tuin te leggen.
- Wordt het voer dat u neerlegt niet opgegeten? Haal het dan weg. Muizen en ratten zijn er ook dol op en die wil u natuurlijk niet in uw tuin of op het balkon.
(Bron: Vogelbescherming. Libelle, Vivara).
Welk dier mag brood eten?
Wat eten mussen het liefst?
Voedsel – Het menu van de huismus bestaat uit zaden, granen, insecten, bloemknoppen, brood, bessen, pinda’s en vetbollen. In broedtijd voornamelijk insecten.
Kan een mus teveel eten?
Overvoeren kan bijna niet, omdat vogels stoppen met eten als ze verzadigd zijn. Maar als de hele tuin al vol ligt of staat met voedsel, kun je natuurlijk best even wachten met bijvoeren. En geen zorgen, vogels zullen het zelf zoeken van voedsel heus niet verleren: dit zit namelijk in hun genen.
Hoe krijg je mussen in de tuin?
Waar hang je een Mussenkast op?
9 tips om uw nestkast goed op te hangen –
- Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als u daar in het voorjaar zelf vaak zit.
- Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
- Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
- Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
- Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
- Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees , kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
- Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.
- Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
- Ophangen in het najaar. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.
En… maak de kast elk jaar in september of oktober weer schoon. Met kokend water. Trek zelf keukenhandschoenen aan, want heel schoon zal het niet zijn.