Wanneer Is De Week Zonder Vlees?

Wanneer Is De Week Zonder Vlees
Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel – 7 t/m 13 maart 2022.

Wat bespaar je als je een week geen vlees eet?

76 KILOMETER AUTORIJDEN – Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13. 3 kg CO2eq, of te wel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer.

Wat bespaar je als vegetarier?

Dagje geen vlees en zuivel gedurende een heel jaar? – Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees en zuivel te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang een dag per week geen vlees eet, bespaar je bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 572 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water.

Als je ook zuivel laat staan, maak je nog meer impact: dat scheelt maar liefst 921 kilometer rijden, 1. 114 liter aan water en bijna 18 kilo aan zuivel. Daarom is het logisch om niet alleen vlees te laten staan, maar ook zuivel te vervangen! Het is het makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat.

Benieuwd naar onze methodologie en bronnen? Lees verder door te klikken op onderstaande knop. Hier vind je een uitgebreid rapport van Blonk Consultants die de besparingen voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2022 door middel van een ‘levenscyclusanalyse’ in kaart hebben gebracht.

See also:  Welk Fruit Bij Misselijkheid?

In dit rapport legt Blonk precies uit hoe ze te werk zijn gegaan voor het berekenen van deze besparingen en welke bronnen zij geraadpleegd hebben. Deze berekening gaat uit van het maximale effect bij het niet consumeren van vlees en zuivel gedurende 7 dagen.

Wanneer vlees en zuivel worden vervangen door eieren, tofu, vlees-/zuivelvervangers, noten of peulvruchten is de besparing lager. In het rapport van Blonk Consultants is te zien wat de verschillen in besparing zijn tussen de vlees- en deels zuivel vervangende producten.

Hoeveel liter water bespaar je als je geen vlees eet?

‘Het is zo dat als je geen vlees meer eet, je 1. 000 liter per dag bespaart. Maar je eet natuurlijk wel andere dingen om aan je voedingsstoffen te komen, dat kost dan weer 200 liter. Dus je bespaart netto 800 liter per dag. ‘ Dat staat dus niet gelijk aan een maand douchen, maar zeker wel aan 2 weken.

Wat is erger vliegen of vlees eten?

Inholland – Het is de NATIONALE WEEK ZONDER VLEES

Je wordt er tegenwoordig mee om de oren geslagen: vliegen is slechter dan vlees eten. Duidelijk is dat vliegen erg slecht is voor het klimaat. Maar is het slechter dan vlees? Op Nederlands niveau draagt de veestapel volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) voor 10% bij aan de broeikasgasuitstoot. Wanneer Is De Week Zonder Vlees.

Hoeveel water is er nodig voor een kilo vlees?

Besparing 1366 liter water – Voor de productie van vlees is een heleboel water nodig, met name voor de teelt van veevoer. Natuur en Milieu stelt dat de vleesindustrie verantwoordelijk is voor 8 procent van het totale waterverbruik. Wel verschilt de watervoetafdruk per vleessoort.

  1. Rundvlees staat bovenaan, voor een kilo is er 15;
  2. 500 liter water nodig;
  3. Voor een kilo varkensvlees is 6000 liter nodig en voor kippenvlees 4300 liter;
  4. Natuurlijk vereist de productie van plantaardige gewassen ook water, maar dit is aanzienlijk minder dan voor vlees;
See also:  Wat Is Pastrami Vlees?

De Vlees Atlas laat zien dat er voor 1300 calorieën in de vorm van graan, zo’n 500 liter water nodig is. Hetzelfde aantal calorieën in de vorm van vlees kost zo’n 4000 liter water. Onderzoeksbureau CE Delft stelt dat er per persoon gemiddeld 58 kilo vlees wordt geconsumeerd, oftewel 159 gram per dag.