De kalkoen is gaar zodra een kerntemperatuur van 74 ºC bereikt is. Dit meet je in het dikste deel van de dij – zorg dat je thermometer het bot niet raakt. Neem de kalkoen uit de oven en laat nog eens 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Welke kleur heeft gare kalkoen?
Hoe lang moet een kalkoen in de oven? – Dit ligt eraan of je de kalkoen wel of niet gaat vullen. Reken voor een niet-gevulde kalkoen 40 minuten per kilo vlees en voor een gevulde kalkoen een uur per kilo. Als je een kalkoen hebt van 2,5 kilo moet deze dus 100 minuten in de oven als je hem niet vult en 150 minuten als je hem wel vult.
Zet de oven niet al te hoog om te voorkomen dat de kalkoen van buiten te donker wordt terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Begin met een temperatuur van 200 graden Celsius en zat na één uur de oven terug op 175 graden.
En hoe weet je dan 100% zeker dat je kalkoen gaar is? Dat is eigenlijk heel simpel. De kalkoen moet een kerntemperatuur hebben van 70 tot 72 graden. Dit kun je het beste meten door een vleesthermometer in de dij (het dikste deel) van de kalkoen te steken.
Let er wel op dat de pin van de thermometer niet tegen het bot aan zit. Heb je geen kernthermometer dan is er ook niks aan de hand. Prik dan even met een satéprikker of puntig mes in de kalkoendij. Het sap dat daaruit komt moet helder zijn.
Dan is de kalkoen gaar. Is het sap nog roze van kleur, dan is ie nog niet gaar.
Hoe weet je of kip uit de oven gaar is?
3 tips voor de perfect gebraden kip – Het braden van kip in de oven is een trage, indirecte, maar gelijkmatige manier om kip klaar te maken. De oven verhit het vlees immers aan alle kanten tegelijk. Zo ga je te werk om kip in de oven te bereiden:
- Kleur kleine stukken kip eerst aan in vetstof in een braadpan en laat ze daarna verder braden in een hete oven van 180°C. De omringende hitte zorgt ervoor dat het vlees in enkele minuten klaar is. Stukken kip met veel bindweefsel, zoals kippenpoten, kan je zelfs braden tussen 120 en 150°C. Het vlees moet dan wel langer in de oven blijven, maar zal sappiger zijn.
- Leg de kip op een bedje van wortel, ui, selder en prei met een kruidentuiltje van tijm, laurier en peterselie voor een gebraden kip met extra smaak.
- Bereid je een kip in z’n geheel in de oven en wil je weten wanneer de kip gaar is? Steek een vleesvork in de buikholte en kantel de kip lichtjes met de opening naar onder. Pas als het uitdruipende vocht helder wordt, is de kip gaar.
Tip : Als je het vel van de kip vooraf inwrijft met citroensap, krijg je een veel krokanter resultaat.
Wat voor wijn drink je bij kalkoen?
Welke wijn past bij kalkoen? – Afhankelijk van de vulling en bereiding van een hele kalkoen kan je een houtgerijpte Chardonnay of een Viognier schenken bij kalkoen. Met name wanneer je een kalkoen vult met vruchten of gebraden kalkoen serveert, passen deze witte wijnen goed bij je gerecht.
Al zou je ook een Bourgogne of een Pinot Blanc kunnen schenken bij kalkoen. Wil je een rode wijn schenken bij kalkoen, ga dan voor een Pinot Gris of Pinot Grigio. Gebruik je een vulling van, bijvoorbeeld kastanjes, dan past een fruitige Merlot ook goed bij kalkoen.
De beste wijn-spijs combinatie ontdek je natuurlijk alleen maar door ze zelf te proeven. Dus experimenteer vooral met witte en rode wijnen en ontdek de beste wijn-spijs combinaties voor jou!.