Botanisch verschil tussen groenten en fruit – Vruchten zijn de plantendelen die het zaad omringen. Zij zijn gegroeid uit het vruchtbeginsel of vanuit de basis van de bloem. Alle andere eetbare plantendelen zoals stengels, wortels en bladeren worden aangeduid als groenten.
Op deze botanische definitie bestaan echter uitzonderingen. Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika’s, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels.
Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten. Omgekeerd behoren meloenen tot de plantenfamilie van de komkommerachtigen maar worden ze tot de fruitsoorten gerekend.
Welke groente valt onder fruit?
Is een appel een groente?
Een appel is fruit, een bloemkool groente. Dat is duidelijk. Maar is een tomaat nou groente of fruit? En wat is een avocado, olijven, of rabarber? Hoe weet je wat wat is? Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zeggen! Vruchten Bij fruit denken we vaak aan zoete vruchten.
- Appels, kiwi’s, bananen, kersen;
- We hebben het even opgezocht;
- Fruit is de verzamelnaam voor suikerhoudende eetbare vruchten;
- En een vrucht is het eetbare deel van een plant dat de zaden bevat;
- Maar dat wil niet zeggen dat alle vruchten fruit zijn! Denk maar aan aubergines, komkommers of courgettes! Wist je dat er in de engelse taal maar één woord voor zowel ‘vrucht’ en ‘fruit’ bestaat? Namelijk het engelse woord fruit! En een banaan dan, dat is een vrucht zonder pitjes (dus geen zaadjes), is dat dan een groente? Want groente is de verzamelnaam voor alle andere eetbare delen van planten;
Bloemkool en sla zijn planten, worteltjes en spinazie ook. Zitten we nogsteeds met die tomaten en bananen…. Planten Misschien kunnen we met de volgende definitie beter uit de voeten. Een vrucht die aan een houtachtige plant groeit is fruit en wat aan een kruidachtige plant groeit is groente. Houtachtig is dan een boom en kruidachtig heeft een groene stengel of stam. Dus denk aan fruit wat aan bomen groeit, appels, pruimen, citroenen maar ook druiven bijvoorbeeld.
- En yes, tomaten en komkommers groeien aan een kruidachtige plant! Maar aardbeien dan? Die groeien niet aan een boom maar aan een plant en toch noemen we het fruit! Schiet nog niet op! Jarig Nog een beetje verder denken dan;
Zou je dan over het algemeen kunnenje zeggen dat groente aan een eenjarige plant groeit of een eenjarig gewas is? En dat fruit groeit aan meerjarige planten, zoals bomen. Dan zijn hier toch ook weer uitzonderingen in te vinden. Want een olijf is groente maar groeit aan een boom, en meloenen groeien aan eenjarige planten maar zijn toch groentes. Zijn we eruit? Zullen we het culinair bekijken dan? We eten het tenslotte op. Wat je bij de hoofdmaaltijd eet zou je groente kunnen noemen en wat je bij het dessert of naast de hoofdmaaltijd eet noem je fruit. Klopt ook weer niet! Rabarber is geen vrucht, het is een groente maar kun je ook lekker verwerken in een zoet toetje. Pfff.
Maar meloenen éét je toch eigenlijk als fruit! Weer mis…. Ach, maar maakt het eigenlijk uit? Moet het in aparte vakjes op je bord? Bijt het elkaar? Er is geen groente- en fruitpolitie en een meloen voelt zich vast niet gediscrimineerd als ie fruit genoemd wordt.
Misschien moeten we maar niet zoeken naar de verschillen maar juist naar de overeenkomsten! Groente en fruit, lekkers wat de natuur ons te bieden heeft, hartstikke gezond, veelzijdig en lekker op allerlei eetmomenten! Gewoon opeten dus ;-).
Is een ui een groente?
455644 Nieuws Premium Het beste van De Telegraaf GEEN – De ui is een van de bekendste en tevens oudste groenten. Al duizenden jaren geleden werd de ui genuttigd door de pyramidebouwers in Egypte. De ui is een bolgewas en behoort samen met de sjalot, de knoflook en de prei tot de lookfamilie.
Is een augurk een groente?
Augurken als Schoolfruit? Een bijzonder product van eigen bodem. Zo bijzonder dat we samen moeten werken met verschillende telers, de veiling en de groothandel om het volume van de laatste leverweek EU-Schoolfruit 2017-2018 bij elkaar te krijgen. We moeten immers 330. 000 augurken in één keer van dezelfde kwaliteit, klasse en gewicht hebben.
Is dat veel voor Nederland? Ja! Dat is heel veel; 33. 000 kilo (3. 300 kisten / 55 pallets / 2 vrachtauto’s vol) is ongeveer het volume wat er in 2 dagen geveild wordt in Nederland; dus de rest van Nederland moet even wachten omdat alle kinderen van schoolfruit.
nl op dezelfde dag een augurk gaan proeven! In Duitsland en Oost Europa is het een bekend product en wordt het grootschalig geteeld. Om het verschil aan te geven: in Duitsland teelt men 2. 500 hectare (25 miljoen vierkante meter) en in Nederland 7 hectare (70.
000 vierkante meter). Men gebruikt augurk voor 50% om zelf in te leggen (zuur of zout smaken) of vers te eten. In Nederland zijn er 4 professionele augurkentelers en deze week hebben we de augurken van 3 van hen ( Hay Roelofs V.
, Pekan b. en Tuinbouwbedrijf van den Beuken b. v) via Veiling Zon en Lukassen AGF. Wij interviewden één van hen; Joan van den Beuken. Joan van den Beuken Joan verteld graag over augurken, hij is komkommer en augurkenteler. Vroeger was het telen van augurken in Nederland een stuk groter (van 1970 tot 1990). Begin jaren tachtig ging men steeds meer augurken telen in de lage lonen landen (Oostblok) mede omdat het product ook daar populair is. Van origine teelde Joan ook paprika’s alleen in 2009 was het een slecht paprikajaar en de telers gingen steeds meer vierkante meters telen en de keus was of uitbreiden of kiezen voor een ander product.
- Vanuit de ervaring als komkommerteler koos hij voor een “niche”; minikomkommers en augurken;
- Momenteel is zijn bedrijf verantwoordelijk voor 30% van de Nederlandse productie augurken en teelt hij dagelijks minikomkommer en augurken naar tevredenheid;
Wat maakt zijn augurken nou de beste augurken? De normale teelt start wat later in het jaar en Joan begint al met planten begin februari en dat betekent dat maart al een volwaardige productiemaand is. Doordat hij kan telen tot half november is hij in staat om 2 maal te herplanten (begin juni en half augustus). Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 6
Dag 11
Dag 14 Wat is nou het verschil tussen een komkommer en een augurk? De planten zijn familie, dat moge duidelijk zijn maar de augurk heeft stekeltje op zijn schil. Deze stekeltjes verdwijnen 10 seconden na de pluk van de plant maar blijven wel iets op de schil achter. Daardoor ogen ze iets doffer en voelen ze alsof ze een soort laagje hebben. Dat laagje noem je silicium (kiezelzuur). Eigenlijk heel gezond en stimuleert de haargroei maar voor het gevoel adviseren we toch om hem even af te spoelen. Je zult zien dat hij dan mooi gaat glimmen en steeds meer op een komkommer gaat lijken! Qua maat en gewicht is er ook een duidelijk verschil:
Oogsten van | Oogsten tot | Groei tot | |
---|---|---|---|
Augurk sortering C | 20 gram | 60 gram | 120 gram |
Augurk sortering D fijn | 60 gram | 100 gram | 120 gram |
Augurk sortering D grof | 100 gram | 120 gram | 120 gram |
Snackkomkommer | 25 gram | 45 gram | 60 gram |
Minikomkommer | 100 gram | 150 gram | 200 gram |
Midikomkommer | 200 gram | 250 gram | 300 gram |
Komkommer | 300 gram | 500 gram | 700 gram |
Ondanks de beperkte hoeveelheid augurken die wij in Nederland produceren is het Schoolfruit. nl gelukt om de kinderen deze week augurken te laten proeven! Waarom Joan Schoolfruit belangrijk vind? Joan staat niet graag in de “picture” maar voor dit project maakt hij graag een uitzondering. Zijn eigen kinderen zijn inmiddels volwassen maar zijn peetkindjes van zijn broer Paul zitten nog op de basisschool.
- Zijn augurken zijn dus nooit van een oude plant maar “jong” geoogst en dat proef je! Over smaak valt niet met Joan te discussiëren; hoe jonger geoogst hoe lekkerder;
- Van bloem naar lekkere augurk duurt tussen de 12 en 20 dagen en gemiddeld oogst Joan na 14 dagen;
Afgezien van dat hij de periode niet een handige periode vindt voor Nederlandse groente en fruit (het seizoen start als EU-Schoolfruit stopt) vindt hij het een fantastisch project. Hij is er van overtuigd dat het klassikaal nuttigen van schoolfruit bijdraagt aan plezier in proeven en eten van groente en fruit. Hier worden de laatste augurken voor de levering van deze week gesorteerd.
“Hier in de regio zijn kinderen gewend aan de tuinbouw en ervaren ze de teelt en proeven ze de groente en fruit vanuit huis maar in veel andere delen van het land is dat niet zo en daar draagt schoolfruit goed aan bij”. “Augurken zijn een onbekende groente voor de Nederlanders en ik hoop dat het proeven van de augurken daar iets verandering in zal brengen; bijna iedereen lust namelijk komkommer en ze lijken erg op elkaar”
Minikomkommers
Augurken Leuke weetjes over de augurk Calorieën Wist je dat je meer calorieën verbrand met het opeten van de augurk dan dat je daadwerkelijk binnen krijgt? Gezond? Geschiedenis Tot de botanische komkommerfamilie behoren zo’n 300 soorten. Verreweg de meeste komen voor in Afrika. Alleen die ene, waarvan ‘onze’ komkommers en augurken stammen, komt uit India. Van de zuidelijke hellingen van de Himalaya, om preciezer te zijn. In Azië wordt ze al 3000 jaar verbouwd. Maar de zure augurk was ook al bekend bij de oude volkeren.
Over de augurk Een augurk is net een kleine komkommer. Toch is de schil wat meer mosgroen van kleur. Augurken zoals wij ze kennen in Nederland worden ingemaakt in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Dat inmaken gebeurt snel na de oogst. Als ze zijn ingemaakt zijn ze langer houdbaar. Je hebt gladde en stekelige augurken die in lengte variëren van 6 tot 20 centimeter.
- Op het oog zijn sommige kleinere komkommers niet te onderscheiden van grotere augurken;
- Augurken zijn in feite voor dat doel geselecteerde komkommerrassen;
- De kleintjes staan bekend als cocktailaugurken of (uit het Frans) ‘cornichons’;
De grote noemen we ‘zure bommen’ De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn en/of pekel. De vers gegeten komkommer en de augurk zijn verschillende cultuurvormen van dezelfde soort met verschillende eigenschappen.
- De vruchten die gebruikt worden voor het maken van de augurk zijn kleiner en hebben over het algemeen een dunnere schil dan de vers gegeten komkommer;
- De teelt vindt vlakvelds of aan draad plaats;
- Vroeger was kruisbestuiving nodig, maar tegenwoordig zijn er ook augurkenrassen die zonder bestuiving vruchtzetten;
De vrucht is kort en wordt overwegend gebruikt voor het inleggen in azijn en pekel (het Engelse ‘pickle’ komt hiervandaan), al dan niet met suiker en verschillende kruiden om de smaak te beïnvloeden. Schoonmaken Alleen verse augurken moet je even schoon borstelen voor gebruik. Voedingswaarden
- Hoeveelheid per
- Energie (kcal)
- Vet
- Koolhydraten
- Eiwitten
- Vitamine C
- Vezels
- KJ
Is paprika een fruit of groente?
Gezondheidseffecten – Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine.
Is de aardappel een groente?
In Nederland hoort de aardappel niet bij de groenten, maar bij de brood en granen. Waarom is dat zo? In Nederland tel je aardappels niet mee als groenten. Wij scharen deze belangrijke bron van koolhydraten onder de brood-en graanproducten. Dat heeft te maken met twee dingen: 1.
- de voedingsstoffen in aardappels 2;
- de manier waarop Nederlanders de aardappel eten 1;
- Voedingsstoffen Net als groente bevatten aardappelen veel vitamines en mineralen zoals kalium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C;
Maar aardappelen bevatten ook weer bepaalde voedingsstoffen die overeenkomen met brood en graanproducten, zoals koolhydraten, eiwitten en vitamine B. Vezels zitten in zowel groente als graanproducten. Het AVG’tje In andere landen worden aardappels vaak wél als groente gegeten.
Ze eten aardappels dan als bijgerecht, naast bijvoorbeeld rijst of brood. Daar valt natuurlijk wel iets voor te zeggen, bepaalde voedingsstoffen komen immers overeen. De reden waarom er toch voor gekozen is om de aardappel bij brood en graanproducten te plaatsen is de manier waarop wij, “de Nederlanders”, aardappels van oudsher eten.
De aardappel is een vast element binnen het traditionele AVG’tje bij het avondeten ( AVG =Aardappelen, Vlees, Groenten). In deze samenstelling wordt de aardappel als koolhydraatbron gegeten naast de groente. Daarom is ervoor gekozen de aardappel te plaatsen bij brood en graanproducten.