Wanneer Mag Baby Vlees?

Wanneer Mag Baby Vlees
Je baby heeft steeds meer energie en ijzer nodig. Dit is het moment om de voeding meer te variëren. Daarom mag je zijn menu uitbreiden met vlees, vis, ei of vleesvervanger. Je mag vanaf nu mager vlees, vis, een half ei of een vleesvervanger  toevoegen. Varieer voldoende.

Als je op 6 maanden start, laat je baby dan even wennen vooraleer je vlees of vleesvervanger bijvoegt. Zolang je baby niet genoeg tanden heeft om te kauwen en de kauwreflex nog onvoldoende ontwikkeld is, maak je de voeding het best nog fijn.

In principe hoeven groenten, aardappelen, vlees/vis of fruit  niet gemengd te worden. Alles afzonderlijk geven, heeft wel het voordeel dat je baby de smaak van de verschillende voedingsmiddelen leert kennen. Vanaf het moment dat je kind stevig rechtop kan zitten in de kinderstoel, kan hij met de rest van het gezin mee aan tafel tijdens de maaltijd.

Veel kinderen vinden dit leuk, ze horen er graag bij. Sommige ouders verkiezen de Baby- ledweaning methode (BLW). BLW gaat uit van de zelfstandigheid van het kind. Het leert de voedingsmiddelen met de eigen zintuigen kennen en bepaalt zelf wat en hoeveel het eet.

Wetenschappelijk bewijs dat BLW beter zou zijn dan de traditionele methode is er niet. Het ene sluit het andere niet uit: combineer oefenknabbeltjes altijd met lepelvoeding. Combineer sowieso vanaf 6 maanden per maaltijd een paar zachtgekookte voedingsmiddelen die je baby met de vingers kan eten : stukjes gare kip, stukjes zacht, rijp fruit, een gekookt roosje broccoli, … Dit stimuleert de fysieke en mentale vaardigheden en geeft je baby zelfvertrouwen.

See also:  Welk Vlees Bij Gourmet?

Kinderen moeten smaken leren appreciëren. Ze hebben een voorkeur voor zoet en zoute smaken en een aangeboren afkeer van bittere en zure smaken. Dit heeft een evolutionair voordeel: de aangeboren afkeer van deze smaken behoedt de baby of peuter om zaken te eten die slecht zijn voor hem of haar.

Daarom vinden ze groenten en fruit die bitter of zuur smaken meestal niet lekker. Experimenteren met eten is een goede manier om kinderen vertrouwd te maken met allerlei voedingsmiddelen. Potjesvoeding  is vrij duur, maar heeft ook zijn voordelen.

Wat voor vlees mag een baby van 9 maanden?

Wat mag je baby niet eten? – Je baby van 9 maanden mag steeds meer voedingsmiddelen uitproberen. Toch kan je met de volgende producten nog altijd beter wachten:

  • Rauwe vlees- en visproducten. In rauwe dierlijke producten zoals ossenworst en filet americain kunnen bacteriën zitten die je baby erg ziek kunnen maken. Dit geldt ook voor gerookte vis, rauwe eieren en zuivelproducten die van rauwe melk gemaakt zijn, zoals boerenkaas.
  • Zoute producten en verzadigde vetten. De nieren van je kindje kunnen zout en verzadigd vet nog niet goed verwerken. Daarom is het goed om het geven van vette en zoute producten zoveel mogelijk te vermijden. Ook kan je beter geen zout aan zijn eten toevoegen.
  • Producten met veel suiker. Aan zoete zuiveldranken, kindertoetjes en diksap is veel suiker toegevoegd. Dit is niet goed voor het gewicht en de tanden van je baby. Ook in sommige broodproducten zoals suikerbrood en krentenbrood zit veel suiker. Deze kan je het beste maar af en toe geven.
  • Noten. Tot je kindje 4 jaar oud is, kan je hem beter geen hele pinda’s of noten geven. Zijn gebit , mondspieren en sliktechniek zijn tot die tijd nog niet volledig ontwikkeld. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren. Ook met brood dat hele noten of zaden bevat kan je beter nog even wachten.
  • Honing. In honing kan een bacterie zitten die je baby erg ziek kan maken. Daarom is het beter om te wachten met het geven van honing tot je kindje 1 jaar oud is.
See also:  Waar Valt Tomaat Onder Groente Of Fruit?

Wat mag een baby van 11 maanden niet eten?

Wat mag je baby niet eten? – Inmiddels mag je kindje bijna alle gezonde voeding eten die ook op jouw bord ligt. Toch kan je de volgende producten beter nog niet op het voedingsschema van je baby van 11 maanden zetten.

  • Zoute producten en verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn niet goed voor de gezondheid van je baby. Daarnaast zijn voedingsmiddelen met veel zout niet goed voor zijn nieren. Voeg daarom geen zout toe aan zijn hapjes.
  • Rauwe vlees- en visproducten. In rauwe dierlijke producten zoals filet americain en ossenworst kunnen bacteriën zitten waar je baby erg ziek van kan worden. Dit geldt ook voor rauwe eieren, gerookte of rauwe vis en zuivelproducten die van rauwe melk gemaakt zijn, zoals boerenkaas.
  • Leverproducten. In leverworst en paté zit niet alleen veel verzadigd vet, maar ook veel vitamine A. Een teveel hiervan geeft risico op vergiftigingsverschijnselen. Daarom is het beter om je kindje hier niet te veel van te geven.
  • Producten met veel suiker. Zoete producten zoals kindertoetjes en diksap zijn niet goed voor het gewicht en de tanden van je kindje. Er zit namelijk veel suiker in. Geef deze producten daarom het liefst met mate.
  • Honing. In honing kan een bacterie zitten waar je baby erg gevoelig voor is. Hij kan hier erg ziek van worden. Daarom is het beter om met honing te wachten tot je kindje 1 jaar is.
  • Noten. Je kan het beste wachten met het geven van hele pinda’s en noten tot je kind 4 jaar oud is. Tot die tijd zijn het gebit , de mondspieren en de sliktechniek van je kind nog niet volledig ontwikkeld. Dit kan zorgen voor verstikkingsgevaar. Ook met brood dat hele zaden of noten bevat is wachten verstandig.
See also:  Welk Fruit Zit Ijzer?

Kan een baby rijst eten?

Pasta, aardappel en rijst – Je baby kan als hapje ook pasta, aardappel of rijst proberen. Maal het wel goed fijn of prak het goed fijn met een vork. Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem.

Witte soorten bevatten minder vezels dan volkorenpasta of zilvervliesrijst. De darmen van je kind wennen zo rustig aan vezels in de voeding. Gaat dat goed? Stap dan geleidelijk over op volkorenpasta en zilvervliesrijst.

Je kunt zodra je baby gewend is aan het eten van oefenhapjes ook bruin brood geven als oefenhapje. Doop het dan eerst in wat moedermelk of kunstvoeding om het goed zacht te maken.