Wanneer Mag Het Vlees Op De Bbq?

Wanneer Mag Het Vlees Op De Bbq

De PERFECTE manier om je BBQ vlees pakket te grillen!

Vermijd vlammen – Laat het vlees nooit in direct contact komen met de vlammen. Stel het rooster hoog genoeg in en leg het vlees pas op de barbecue wanneer de vlammen gedoofd zijn en er een laagje as over de gloeiende houtskool ligt.

Hoelang blijven kolen heet?

Steek minimaal een uur voordat je wilt barbecueën de kolen aan. Dit is om je barbecue goed op temperatuur te laten komen. Vul de barbecue met houtskool. Voorzie de bovenkant eventueel van briketten zodat het vuur langer brandt. Steek de barbecue aan beide zijden aan met aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof.

Afhankelijk van de grootte van de barbecue zal deze na ongeveer een uur op temperatuur zijn. Dit is het moment waarop de houtskool en briketten grijs kleuren. Vet het rooster licht in met olie en plaats op de barbecue.

Zorg voor voldoende afstand tussen de kolen en het rooster om aanbranden te voorkomen. Je bent nu klaar om te barbecueën.

Let op: gebruik nooit producten om het vuur aan te wakkeren, zoals spiritus of benzine. Enkele tips voor het barbecueën:

 • Dep gemarineerd vlees of vis droog voordat je het grillt.
 • Leg de hete kolen aan één zijde van de BBQ, zodat je aan de andere kant producten rustig kunt grillen.
 • Geef het vlees de tijd om te grillen. Draai het vlees dus niet te vaak.
 • Gebruik een tang om vlees te draaien in plaats van een vork. Als je met een vork in het vlees prikt, lopen de sappen eruit en wordt het vlees droog.
 • Trek het vlees niet los van de grill als het vast zit. Wacht even een paar minuten; het vlees laat vanzelf los.
 • Leg tijdens het barbecueën een tak tijm en rozemarijn op de kolen. Dit geeft een heerlijke geur en bovendien ook smaak aan de producten.
 • Leg visfilets op een stukje aluminiumfolie. Hele vissen kunnen zo op het rek, maar altijd aan de minst hete kant van de BBQ.

Hoe warm BBQ voor kip?

Ontdek hier de juiste bereidingsmethode en bereidingstijd voor jouw gerecht

See also:  Welk Brood Is Glutenvrij?
Gevogelte Gewicht/grote Temperatuur
Hele kip ca. 1,2 kg 180°C
Kipfilet (met bot) ca. 230 gr 180°C
Kipfilet (zonder bot) 180 gr 160°C
kippendij 180 gr 180°C

.

Hoe BBQ op 110 graden houden?

DE BEREIDINGSMETHODE – Een populair gerecht om op de ‘low & slow’ manier te bereiden is Pulled pork. Om de bereidingsmethode uit te leggen zullen we dit recept gebruiken als voorbeeld. Pulled pork is gemaakt van een varkensschouder. Om het vlees een goede smaak te geven, wordt het vaak in een droge ‘rub’ gezet. Iedereen heeft wel een favoriete rub, hierbij eentje die veel gebruikt wordt:

 • 2 tl bruine suiker
 • 2 tl zoet paprikapoeder
 • 1 tl komijnzaad
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl vers gemalen zwarte peper
 • 1 tl grof zeezout
 • ½ tl mosterdzaad
 • 1/8 tl selderijzaad
 • ½ chilipoeder

Wanneer Mag Het Vlees Op De Bbq Meng al deze ingrediënten in een kommetje goed door elkaar. De rub kun je vlak voor het barbecueën inwrijven, maar ook een nacht van te voren. Het hoofdingrediënt voor goede pulled pork is rook… Gelukkig is het toevoegen van rook gemakkelijk te doen. Gebruik bijvoorbeeld zoete houtsoorten zoals appel- of kersenhout.

Een rub is een mix van verschillende kruiden die men in het vlees wrijft voordat dit bereid wordt. Wanneer je wat ‘harsachtige’ houtsoorten zoals mesquite gebruikt kan het zijn dat het vlees iets bitter wordt.

Doe ongeveer 2 grote handenvol houtsnippers in een grote schaal water en week het hout gedurende 1 uur of wat langer. Doordat het hout nat wordt, zal het gaan roken en niet zo snel gaan verbranden. Het bereiden van een varkensschouder van ongeveer 2,5 kilo kan wel 9 uren duren. Wanneer Mag Het Vlees Op De Bbq De beste manier om een lage en stabiele temperatuur aan te houden is deze methode: leg onaangestoken briketten onder de briketten die al branden. Zo kun je een lage temperatuur aanhouden voor een langere tijd. De briketten die branden zullen langzaam de nog niet ontbrande briketten aansteken, een ideale manier voor ‘low & slow cooking’! Leg ongeveer 90 briketten aan één kant van de barbecue, of 45 aan de ene kant en 45 aan de andere kant.

 1. Dit is een lange tijd om de barbecue op een temperatuur van 120 graden te houden;
 2. Het aantal keren dat je het deksel van de barbecue haalt wil je natuurlijk ook minimaliseren, want hoe vaker je de barbecue open doet, des te lager de temperatuur wordt;
See also:  Welk Fruit Goed Voor Stoelgang?

Doe vervolgens ongeveer 20 briketten in de brikettenstarter en steek de briketten volgens de gebruiksaanwijzing aan. Wacht ongeveer 25-30 minuten totdat er een grijze aslaag over de briketten in de brikettenstarter verschijnt. Plaats een aluminium lekbakje op het houtskoolrooster van de barbecue (naast of tussen de briketten).

Het bakje vangt de sappen op van het vlees wat erboven komt te liggen. Giet vervolgens een beetje water in het bakje. Zodra het aluminium lekbakje goed ligt, leg je de aangestoken briketten op de onaangestoken briketten.

Verspreid vervolgens de in water geweekte houtsnippers over de aangestoken briketten en zet het grillrooster op zijn plek. Doe het deksel dicht en wacht totdat er rook verschijnt. De temperatuur van de barbecue dient rond de 120 graden te zijn. Dit doe je door de stand van de ventilatieroosters aan te passen in het deksel en in de ketel: zorg dat deze half open staan.

 • Het klinkt misschien moeilijk om de temperatuur onder controle te houden door deze ventilatieroosters, maar dat is het absoluut niet;
 • Speel wat met het ventilatierooster in het deksel totdat de temperatuur van 120 graden bereikt is;

Doe slechts kleine aanpassingen: open het ventilatierooster om de temperatuur te verhogen en sluit iets om de temperatuur te verlagen. Tenzij er extreme verschillen zijn, dien je ook het ventilatierooster in de ketel aan te passen, maar dit is eigenlijk niet nodig. Wanneer Mag Het Vlees Op De Bbq Leg het vlees op het grillrooster boven het aluminium lekbakje en sluit het deksel. Plan in ieder geval 9 uren om het varkensvlees te bereiden. Misschien onnodig om te zeggen, maar wanneer je dit voor het diner wilt voorschotelen, start dan vroeg met de bereiding van het vlees. Anders wordt het diner een late middernacht snack. Check de temperatuur van de barbecue regelmatig wanneer het varkensvlees op de barbecue ligt.

 • Het vlees kan op de barbecue wanneer er rook uit de barbecue komt en de temperatuur rond 120 graden zit;
 • Een beetje verschil van temperatuur is normaal en verschillen tussen de 110 en 135 graden is niet erg;
See also:  Wanneer Baby Korstje Brood?

Pas zo nodig de stand van de ventilatieroosters iets aan wanneer de verschillen extreem gaan worden. Wanneer Mag Het Vlees Op De Bbq Voorkom het openen van het deksel, dit heeft namelijk een behoorlijke invloed op de temperatuur binnen de barbecue. Pak gewoon een lekker biertje of een wijntje, ga zitten en geniet van het uitzicht en de geur die van de barbecue komt. De uren die volgen zorgen ervoor dat de temperatuur in de barbecue lager wordt. Schuif het ventilatierooster in het deksel dan iets meer open zodat er meer zuurstof bij het vuur komt.

Wanneer de temperatuur echt laag gaat uitvallen kun je altijd nog een beetje aangestoken briketten toevoegen. Vaak is dit niet nodig! De varkensschouder dient een kerntemperatuur te hebben van 87 graden.

Hoewel de normale kerntemperatuur voor gaar varkensvlees op 65 graden zit, verzekeren wij je dat, wanneer de kerntemperatuur 87 graden is, dit grote stuk vlees zeer sappig, zacht en smakelijk zal zijn! Begin met de kerntemperatuurcontrole na ongeveer 7,5 uur barbecueën om te kijken hoe lang het vlees nog op de barbecue moet liggen. Wanneer Mag Het Vlees Op De Bbq Wanneer de kerntemperatuur van 87 graden bereikt is, is het vlees gaar! Haal de varkensschouder van de barbecue en wikkel het vlees in aluminiumfolie. Het vlees dient ongeveer 30 minuten te rusten. Daarna is het tijd om te eten! Trek kort maar stevig aan het bot om dit los te krijgen, het bot dient schoon uit het vlees komen. Wanneer Mag Het Vlees Op De Bbq Vervolgens kun je met een mes en vork of gewoon met je handen het vlees uit elkaar halen. Probeer niet te veel te snoepen, want we durven te wedden dat dit heerlijk zal smaken! Wanneer je klaar bent met deze overheerlijke ‘masterpiece’ kun je het vlees serveren zoals je dat zelf wilt. Giet er bijvoorbeeld een mosterdsaus, of barbecuesaus over… op een broodje, in een wrap, het is helemaal aan jou! Wanneer Mag Het Vlees Op De Bbq Waar wacht je nog op? Veel BBQ-plezier toegewenst!.

Hoe doof je een barbecue?