Wat Eet Je Bij Fruit De Mer?

Wat Eet Je Bij Fruit De Mer
Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Zeevruchten zijn om te smullen; heerlijk in allerlei gerechten, maar ook om ze bij elkaar op een plateau te leggen. Bovendien leuk om je gasten thuis voor te schotelen (binnen of lekker in de tuin): weer eens wat anders dan een kaas- of charcuterieplankje. Maar hoe stel het ideale fruits de mer  plateau samen? En wat voor bestek gebruik je waarbij? Wij leggen het je graag uit.

 1. Wat hoort er eigenlijk op zo’n zeevruchten plateau? Volgens kenners hoort het volgende er sowieso op: (verschillende soorten) oesters, gekookte kreeft, langoustines en garnalen of gamba’s;
 2. Deze basis kan vervolgens aangevuld worden met schaal- en schelpdieren zoals mosselen, scheermesjes, kokkels, alikruiken en venusschelpen;

Je kunt natuurlijk altijd variëren met verschillende soorten. Zorg er in ieder geval voor dat er minstens vijf soorten op het plateau liggen. Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Kopen Koop allereerst de zeevruchten bij een goede visboer. Helaas hebben de Nederlandse supermarkten niet alles op voorraad, of is het niet van perfecte kwaliteit. Wel kun je een bezoekje brengen aan een (horeca)groothandel als je daar een pasje van hebt; hier vind je vaak zeevruchten in overvloed. Als je de zeevruchten koopt, zorg dan dat ze goed gekoeld blijven tot het moment van serveren.

Als je ze een paar dagen van tevoren koopt, is het noodzakelijk dat je alles invriest. Ons advies is dan ook dat je de zeevruchten het beste de dag van je dinertje kunt kopen. Bestel ze eventueel bij je visboer en haal ze vlak van tevoren op.

Bewaar ze tot aan het eten goed gekoeld (het liefst in ijswater). Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Bereiden Voordat je het plateau presenteert, bereid je de zeevruchten, behalve de soorten die je rauw serveert, zoals oesters. Sommige soorten, zoals garnalen of langoustines, worden soms voorgekookt verkocht. Check dat altijd even. Anders kook je ze thuis even in visbouillon en leg je ze daarna weg om af te koelen. Tip: gooi het kookvocht nooit weg! Je kunt dit nog gebruiken voor saus of soep. Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Presenteren Presenteren doe je op een mooie grote schaal en als het kan, ligt die schaal op een standaard. Deze vul je helemaal met ijsklontjes of gecrushed ijs, en daar leg je vervolgens de zeevruchten op. Garneer met wat peterselie, zeekraal en partjes citroen. Snijd de citroen zo dat ze makkelijk uit te knijpen zijn, en verwijder eventuele pitjes. Serveer bij het plateau goed brood met wat (gezouten) roomboter, en zet wat kommetjes met lauwwarm water en citroen op tafel voor de handen. Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Gereedschap Kenners vinden dat je zeevruchten het beste met je handen kunt eten en dat je op die manier de beste smaakbeleving krijgt. Maar sommige van deze diertjes vragen toch om wat extra hulp. Gelukkig bestaat er speciaal gereedschap voor. Oesters Als je geluk hebt, dan is de oester al voor je geopend in de keuken en hoef je hem er alleen nog maar uit te slurpen. Dit is in een restaurant meestal het geval, maar mocht je bij iemand thuis zijn kan het gebeuren dat je de oester zelf moet openen.

 • Je kunt schelpdieren, zoals mosselen, ook even kort wokken met wat citroen en zout en afblussen met wat wijn voor een verrassende smaak;
 • En wil je het een keer anders aanpakken, frituur dan bijvoorbeeld eens scheermesjes, of stoom je oesters;
See also:  Welk Vlees Zwanger?

En als je zelf de chef bent, is dit natuurlijk sowieso jouw taak. Een oesterhandschoen is een musthave als je vaak oesters eet. Zo’n handschoen is redelijk prijzig, dus heb je die niet, dan werkt een hand- of theedoek ook goed. Lees hier hoe je oesters het beste opent. Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Kreeft Ook een kreeft is niet makkelijk om te openen. Zie daar: de kreeftentang. De tang doet de helft van het werk en je kunt hier makkelijk de scharen en poten van het dier mee afknippen. De vork dient ervoor om al het vlees uit de kreeft te halen. Hij is lang en dun, en kan zo makkelijk overal in, zodat je niks van dat heerlijke vlees hoeft achter te laten. Reageer op artikel: Zo stel je het ideale zeevruchten plateau samen Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Monchoutaart met amarenakersen, een klassieker waar op Nederlandse verjaardagsfeestjes al jaren van wordt gesmuld. De zoete rode kersen in suikersiroop zijn de guilty pleasure van Jan en alleman en wij begrijpen die Jan wel. De zoete, rode smaakbommetjes gaan al jaren over de toonbank in hun iconische pot, maar wat zijn die amarenakersen nu eigenlijk? En wat kun je ermee? Die rode zoete bommen in die iconische Toschi pot komen uit Emilia-Romagna in Italië.

Wat ligt er op Fruit de Mer?

Deze keer in Like a pro: hoe eet je fruits de mer? Wanneer eet je ze, en vooral: hoe? Visspecialist Jakob Doorn weet hoe je zo’n plateau zeevruchten aanpakt. Op je bord ‘Een goed plateau fruits de mer bestaat uit oesters, langoustines, kreeft, alikruiken, venusschelpen, een mosseltje en wellicht kingkrab.

‘ Wat eet je eerst? ‘Eet gewoon alles door elkaar, begin als je wilt met een oester. Vergeet niet tussen ieder schelp- of schaaldier te spoelen met water, zodat de smaken optimaal tot hun recht komen. ‘ Hoe eet je het? ‘Het lijkt allemaal heel wat: een kreefttang, een krabvork, een speld, maar het eten van fruits de mer is vrij simpel.

Het vlees van de alikruiken haal je eruit met de speld. De oester slurp je naar binnen, het mosseltje spreekt voor zich en het vorkje dient voor al het andere vlees dat uit de schelp moet worden gehaald. Soms is het nodig de kreeft te breken, meestal is dit al voor je gedaan.

 1. Van de kreeft kan je alles eten, zelfs het groene spul in de kop: de hersenen;
 2. ‘ Hoe weet je of de zeevruchten vers zijn? ‘Veel schelpdieren zijn in de maanden juni, juli en augustus nog mager, waardoor ze ook minder smaak hebben;

Dus eigenlijk zijn andere seizoenen geschikter. Mocht je twijfelen of een oester wel vers is, laat dan het vocht uit de schelp lopen. De oester is nog levend als hij zelf weer vocht aanmaakt. Doet de oester dit niet: grote kans dat die niet meer goed is. Verder horen schaal- en schelpdieren ziltig te ruiken, en niet zurig.

Mocht je zand tussen het vlees treffen, dan heb je met een low-budgethandelaar te maken. Is de prijs daar ook naar, hou dan wijselijk je mond. Is dit niet het geval, dan is het niet gek om het plateau gewoon terug te sturen.

See also:  Wat Eet Je Op Brood?

‘ Weer wat geleerd. De oorspronkelijke versie van dit artikel verscheen eerder in ELLE september 2016.

Hoe zeevruchten eten?

Schelp- en schaaldieren op een plateau de fruits de mer : – Huîtres – oesters Oesters bestaan in veel soorten en maten ( lees ook dit artikel ), maar op de meeste Franse schalen met zeefruit liggen enkele fines de claires, creuses en/of s péciales in maatje 3.

Hoe eten?  Heerlijk opslurpen uit de schelp. Het oestervocht (geen zeewater. !) kun je eerst weggieten, maar dat hoeft niet. Crevettes – garnalen  Joekels van gekookte cervettes roses  (roze garnalen) horen ook op een klassiek plateau de fruits de mer.

Het gaat daarbij vaak om lokale garnalen uit de koude Noord-Atlantische Oceaan en daarom hebben ze zo’n heerlijk stevige beet. Soms staat er ook een klein schaaltje crevettes grises (onze Noordzeegarnalen) bij, maar opvallend genoeg zijn die in Frankrijk nooit voorgepeld.

Langoustines – zeekreeftjes Kleine kreeftjes (foto onder) die in bouillon of zout water gekookt zijn. Hoe eten?  Je pelt ze zoals een garnaal: kop eraf breken en het pantser openen en verwijderen, gewoon met je blote handen.

Sommige mensen kraken nog even met hun tanden op de scharen, waar ook nog vlees in zit, maar dat is niet zonder risico voor je vullingen. Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Bulots – wulken Deze grote zwarte zeeslakken (rechts op de foto hieronder) zijn ook een standaardingrediënt van een plateau, alleen al omdat ze relatief goedkoop zijn. Hoe eten?  Je haalt ze met een pin of smal lang vorkje uit hun schelp. Meestal worden ze geserveerd met een schaaltje verse mayonaise of aioli (in het Zuiden). Bigornaux – alikruiken Kleine zwarte schelpen (links op onderstaande foto)  waarvoor je van een speld nodig hebt. Palourdes – venusschelpen (vongole) Meestal zijn palourdes gekookt, maar soms liggen ze rauw op de schaal – een teken dat ze extra vers zijn. Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Tourteau – Noorzeekrab Een andere usual supect is de krab (uit Bretagne en Normandië), waarvan vaak een half exemplaar of een paar poten op de schaal ligt. In de lente en zomer wordt deze vaak vervangen door een araignée de mer (zeespin), die wat minder vlees maar wel meer smaak heeft. Hoe eten? Nu heb je gereedschap nodig: met de ‘notenkraker’ op tafel, kraak je het pantser zodat je met een vork het krabvlees kunt verwijderen. Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Tourteau en homard Coquilles Saint-Jacques – sint-jakobsschelpen Nog zo’n chique plusoptie: sint-jakobsschelpen liggen alleen op de duurdere schalen. De beste worden met de hand opgedoken bij Boulogne-sur-Mer. Ook Dieppe (Normandië) en Erquy (Bretagne) zijn bekende havens voor coquilles. Hoe eten? Gewoon eten met mes en vork. En ook:  Amandes de mer (zee-amandel): grote schelp met dik stevig vlees, uit de Atlantische Oceaan of de Middellandse Zee.

Homard – kreeft Op de duurde plateau’s ligt een halve kreeft. Het menu vermeldt in principe waar deze vandaan komt: in de betere brasseries natuurlijk uit Bretagne – de beste – maar het kan ook  homard américain of canadien zijn…  Hoe eten?  Ook hier heb je de tang en de dunne lange vork nodig om al het vlees te bereiken, de pince (schaar) van de kreeft is immers het lekkerste deel.

Ook bekend als de huître du pauvre (armeluisoester). Couteaux (scheermessen of mesheften): vaak opgebakken met wat knoflook. Moules   (mosselen) komen vaak van de Atlantische kust (Charente-Maritime, Pays de la Loire) of uit Normandië, waar ze op bouchots (houten palen in zee) groeien. Wat Eet Je Bij Fruit De Mer.

See also:  Hoe Lang Mag Vlees In De Vriezer?

Hoe eet je crevettes?

Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Deze knoflookgarnalen zijn kort gebakken in pittige knoflook-chili olie; één van de lekkerste manieren om hele, ongepelde garnalen te bereiden! Dit recept is afkomstig van de Gordon Ramsay app ‘Cook With Me’. Hoe pel ik een garnaal? Ben je bang om garnalen te pellen of weet je niet hoe dit moet? Al doende leert men! Gewoon proberen dus is de beste manier om het te leren. Toch een kleine tip: trek eerst de kop eraf en dan de rest van het pantser door te beginnen aan de onderkant bij de pootjes. Ingrediënten

 • 600 g rauwe, ongepelde garnalen
 • 3 knoflooktenen, in dunne plakje gesneden
 • 2 gedroogde rode chilipepers (of 1 tl gedroogde chilivlokken), in dunne ringen gesneden
 • 4 el olijfolie
 • Zeezout en zwarte peper uit de molen
 • Sap van 1 partje citroen
 • Handvol peterselie, fijngehakt
 • Citroenpartjes om te garneren

Bereiding Verhit de olijfolie in een koekenpan en laat de olie heet worden. Voeg de plakjes knoflook en pepers toe. Wat Eet Je Bij Fruit De Mer De knoflook moet direct gaan ‘dansen’ als het in aanraking komt met de olie. Laat in enkele seconden lichtbruin kleuren en voeg dan de garnalen toe (bij gebrek aan verse garnalen, gebruikte ik reeds gekookte diepvriesgarnalen). Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Draai ze een keer om en laat ze in enkele minuten roze kleuren. Draai dan het vuur uit en knijp het sap van een partje citroen erover. Schep de garnalen op een bord en serveer met vers gehakte peterselie en de overige citroenpartjes. (Ik gebruikte limoen, maar citroen past hier beter bij. ) Wat Eet Je Bij Fruit De Mer Deze knoflookgarnalen zijn perfect om op een grote schaal voor meerdere gasten te serveren als voorgerecht. Zorg ervoor dat er diverse bakjes met warm water op tafel staan om de handen in schoon te maken. Leg overal handdoekjes neer om de handen aan af te vegen en laat iedereen lekker pellen, erg gezellig! Wij aten ze als hapje, samen met mijn verrukkelijke knoflooksaus , als late night snack bij een goede film.

Wat kun je eten bij paella?

Wat zit er in gemengde zeevruchten?

Ingrediënten – Ingrediënten: 30%  inktvis MSC, 30% mossel ASC, 20% garnaal ASC, 6,6% heek MSC,  tarwe zetmeel, gemodificeerd tapiocazetmeel, water, zout, suiker,  krab extract,  krab aroma, zuurteregelaar (natriumcitraat [E331], citroenzuur [E330]), kleurstof (calciumcarbonaat [E170], paprika-extract [E160c]), bevochtigingsmiddel (sorbitol [E420], trifosfaat [E451], polyfosfaat [E452]).

Hoe weet je of een garnaal gaar is?

Garnalen zijn gaar na 2 tot 3 minuten bakken op hoog vuur, of als ze wit/roze zijn en niet meer doorzichtig/grijs.

Hoe lang crevettes bakken?

Dit heb je nodig –

 • keukenpapier

Roerbak garnalen kort en op hoog vuur voor het beste resultaat! 1 Pel de garnalen en maak met de punt van een scherp mesje een snee in de rug van de garnaal. Verwijder met het mesje voorzichtig het darmkanaal. Dep de garnalen goed droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en het zeezout. Snijd de knoflook fijn. 2 Verhit de olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur. Voeg, als de pan heet is, de garnalen toe en roerbak 3 min.