Wat Gaat Een Brood Kosten?

Wat Gaat Een Brood Kosten

In de categorie ‘groot brood’ gaat het om een stijging van 10,1 procent. Waar je vorig jaar april nog gemiddeld 1,99 euro betaalde voor een kilo brood, is dat nu 2,19 euro. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. De prijsstijging was iets groter dan gemiddeld in Nederlandse supermarkten: die was 8,1 procent.

Hoe duur gaat een brood kosten?

‘Gemiddeld kost een kilo brood 2,71 euro. Dat kan weleens een bedrag ruim boven de vijf euro worden. En brood is een eerste levensbehoefte. ‘ De NVB vertegenwoordigt grote industriële bakkerijen, die 85 procent van de Nederlandse broodmarkt bepalen en veelal leveren aan supermarkten, bakkersketens en de horeca.

Waarom word brood duurder?

8 maart, 19:37 • 3 minuten leestijd In de graanschuur in Wemeldinge lijkt niks aan de hand. Een grote berg graan doemt als een woestijnlandschap op: “Maar door de oorlog in Oekraïne is er van alles gaande in de graanwereld. Het is zorgelijk”, stelt Jurriaan Visser van de Coöperatieve Zuidelijke Aan- en verkoop Vereniging (CZAV). Wat Gaat Een Brood Kosten Jurriaan Visser maakt zich zorgen om de graanvoorziening in de wereld © Omroep Zeeland Visser gaat over het in- en verkopen van granen, zaden en peulvruchten. In de afgelopen weken zag hij de tarweprijzen verdubbelen: “Voor een brood gebruik je ongeveer een kilo tarwe. Vorig jaar kostte een kilo 20 cent, nu ongeveer 40 cent. Dus je brood wordt duurder. ” Niet alleen de tarweprijzen stijgen, ook de andere grondstoffen voor brood worden door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurder waardoor een brood steeds meer geld zal kosten.

See also:  Hoe Lang Brood Vriezer?

Wie heeft het beste brood?

‘t Stoepje fijn volkoren –

 • Beste uit de test (gedeelde 1e plek)
 • Prijs: €1,75
 • Testoordeel: 7,3

Het brood van Bakkerij ‘t Stoepje is op markten door heel Nederland te vinden. ‘Erg lekker brood’, zo vat een van de proevers het samen. Het bevat flink wat vezels en zit qua zoutgehalte op de norm. Dit brood werd samen met het brood van Bakker Ammerlaan het lekkerst gevonden.

Wat zit er in brood van de supermarkt?

Is het brood uit de supermarkt even gezond als dat van de Warme Bakker? – Als je dezelfde broodsoort kiest, bijvoorbeeld volkoren, blijft de voedingswaarde gelijk. Want zowel de supermarkt als de bakker gebruiken hiervoor dezelfde ingrediënten – namelijk tarwe, water, gist, zout en suiker – en die bepalen de voedingswaarde.

Wat is goedkoper zelf brood bakken of kopen?

Goedkoper? – Deze prijzen dateren uit het jaar 2019 en kunnen ondertussen opgeslagen zijn. Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker. De volgende aspecten spelen wel een rol:

 • de broodmix die je gebruikt, of de reeks broodbakproducten (bloem, gist, vetstof…)
 • de kost van de broodbakmachine
 • het verbruik van elektriciteit tijdens het bakken (hoewel dat verwaarloosbaar is en voor een brood maar enkele eurocenten zou bedragen)
 • de prijs van het water dat je toevoegt

Volgens Marc Thoné van Aveve kost een zelfgebakken, ‘normaal’ brood je in totaal ongeveer € 1,70 à € 1,80. Hij maakt de volgende berekening:

 • € 1,20: een all-in-mix kost gemiddeld € 6 voor 2,5kg. Dat betekent dat je voor één brood € 1,20 betaalt aan grondstoffen (voor een brood heb je 500 gram mix nodig)
 • € 0,375: de kost van de broodbakmachine die je kan afschrijven. Als je een toestel koopt van € 75 en je gemiddeld 2 broden per week bakt (of zo’n 200 broden per jaar)
 • de kost van het water
 • de kost van het elektriciteitsverbruik
See also:  Welk Fruit In Water?

Speciale broden zoals waldkornbrood, glutenvrij brood of biobrood kosten natuurlijk wat meer.