Wat Hebben Groente En Fruit Met Duurzaamheid Te Maken?

Wat Hebben Groente En Fruit Met Duurzaamheid Te Maken
Duurzaam eten: Hoe zit het met groente en fruit? – Groente en fruit wordt geteeld. Duurzaam geteeld voedsel betekent niet altijd dat dit ecologisch verantwoord lekker groeit in een van nature natte grond met voldoende zonlicht. Sommige groente wordt gekweekt in de kas.

 1. Dat kost energie en dat gaat weer gepaard met behoorlijk wat uitstoot van broeikasgassen;
 2. Er zijn op verschillende plekken wel wat mooie ontwikkelingen gaande op het gebied van vertical farming;
 3. Dan wordt in ieder geval de ruimte optimaal benut;

Maar meestal komen jouw heerlijke rode tomaatjes gewoon uit de kas of van een zonnig oord hier ver vandaan. En als ze geoogst zijn, moeten ze nog naar de supermarkt bij jou om de hoek. Dan worden ze keurig verpakt in kistjes met plastic en in de vrachtwagen gestopt. .

Is groenten duurzaam?

Hoe belasten groenten en fruit het milieu? – Hoewel de impact van dierlijke producten meestal groter is, belasten ook fruit en groenten het milieu. Het verbouwen van groente en fruit, de verpakking en het vervoer: het kost allemaal veel energie en grondstoffen.

Die energie komt vooral van fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas). Daarbij komen broeikasgassen vrij en dat leidt tot. Bovendien is er ruimte nodig voor de landbouwgrond: ruimte die soms ten koste gaat van de natuur.

De teelt van dorstige gewassen in droge gebieden verergert de waterschaarste ter plekke. Fossiele brandstoffen bevatten koolstof die miljoenen jaren geleden door planten is vastgelegd. Doordat we aardolie, aardgas en kolen nu gebruiken als brandstof komt de koolstof vrij in de atmosfeer als een flinke hoeveelheid extra CO2.

Welk fruit is het meest duurzaam?

Goed voor het milieu – Appels en peren zijn het hele jaar duurzaam en dus het beste voor het milieu. Dat geldt voor appels uit Nederland, België, Frankrijk, Chili en Nieuw-Zeeland, en voor peren uit Nederland, België, Frankrijk, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika.

Hoe kun je duurzaam eten?

Hoe kun je je aankoop van fruit nog duurzamer maken?

Koop rechtstreeks bij de boer Je kan ook een groente- en fruitabonnement nemen. De voornaamste aanbieders van zulke pakketten vind je op www. velt. be. Je kan je ook aansluiten bij een Voedselteam of een zelfoogstboerderij. Rechtstreeks bij de boer kopen vermindert het aantal voedselkilometers en het verpakkingsafval.

Waarom is rood fruit in de zomer wel duurzaam en in de winter niet?

Transport – Soms zijn producten niet in Nederland in het seizoen, maar elders in de wereld wel. Als deze dan per schip naar Nederland vervoerd worden, kunnen bananen en ananas alsnog een duurzame keuze zijn ook al komen ze van ver. Anders is het met bederfelijke, kwetsbare tropische groenten en fruit uit overzeese landen.

Deze zijn vaak ingevlogen en hebben relatief veel verpakkingsmateriaal nodig voor bescherming. Rood fruit (bramen, frambozen, aardbeien) is in de zomer, als ze van de (lokale) koude grond komen, een prima keuze.

Maar in de winter zeker niet. Rood fruit is erg bederfelijk en moet daarom per vliegtuig worden geïmporteerd uit landen buiten Europa of worden gekweekt in de verwarmde kas. Op de site van het Voedingscentrum vind je handige overzichten en tips om te bekijken welke groenten en fruit duurzaam zijn.

Hoe duurzaam zijn bananen?

In haar onderzoek gaat Van Rijn na of boeren en arbeiders beter af zijn in een Fairtrade-gecertificeerde handelsketen dan boeren en arbeiders die daar niet in zitten. Dat blijkt inderdaad het geval. “Niet per se omdat ze meer verdienen, maar wel doordat ze meer toegang hebben tot gezondheidszorg, schoon water, et cetera.

 • Ze zijn zich bovendien veel bewuster van hun rechten;
 • ” Kun je daarom stellen dat de goedkoopste banaan inderdaad de slechtste keuze is? “Dat kun je nooit met zekerheid zeggen;
 • Andersom geldt wel: als consument kun je ervan uitgaan dat een gecertificeerde banaan een duurzamere keuze is;

” Zolang supermarkten de prijs laag houden, kun je echter niet spreken van een duurzame banaan. “Een echt duurzame banaan bestaat niet”, vindt Van Rijn. “Tenminste niet hoe de keten momenteel georganiseerd is.

Wat is beter groente of fruit?

Nee, als je weinig groente eet, kun je niet ‘in plaats daarvan’ extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit. Genoeg groente en fruit eten vermindert de kans op sommige ziekten zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2. Dat geldt voor zowel groente als fruit.

Wat is niet duurzaam eten?

Milieubelasting – De onderzoekers schatten dat die 168 onderzochte producten samen voor 80 % verantwoordelijk zijn voor de milieubelasting van de Nederlandse voedselconsumptie. Vlees veroorzaakt de grootst milieuschade. Die schade wordt bepaald door de conversieratio van veevoer naar vlees, de uiteindelijke hoeveelheid consumptievlees per dier en de broeikasgasemissies door verandering in landgebruik.

 1. Lamsvlees en rundvlees zijn over het algemeen meer milieubelastend dan varkensvlees en kippenvlees;
 2. Wat betreft waterverbruik is fruit, na vlees de grootste belaster;
 3. Bij de overige vijf milieuaspecten veroorzaakt de productgroep zuivel en kaas de op een na grootste belasting van het milieu;
See also:  Hoe Bak Je Een Brood?

Voor groente en fruit geldt dat de milieubelasting relatief laag is voor die gewassen die in Nederland in de vollegrond worden geteeld.

Is een avocado duurzaam?

Questionmark lanceerde een app waarmee iedereen op een makkelijke manier producten in de supermarkt kan scannen op gezondheid én duurzaamheid. Het is niet langer meer nodig om eindeloos naar ingewikkelde etiketten te staren of jezelf wegwijs te maken tussen de grote hoeveelheden keurmerken en vinkjes.

60% van de Nederlanders loopt dagelijks met grote vraagtekens boven zijn of haar hoofd door de supermarkt. Met de unieke tool van Questionmark kan iedereen in één oogopslag zien welke score een bepaald product krijgt op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.

Hip exotisch fruit & trendy bessen en zaden Koffiedrinken met sojamelk, gezond ontbijten met Goji bessen, lunchen met avocado en dineren met veel groente. Bijna 90% van de Nederlanders vindt het belangrijk om gezond bezig te zijn en vooral vrouwen geven het prioriteit.

Maar de grote vraag naar deze producten en bijvoorbeeld exotisch fruit of trendy granen en zaden oefent enorme druk uit op onze planeet. Questionmark adviseert om vooral te kiezen voor groente en fruit dat lokaal én in het seizoen geproduceerd is of dat een keurmerk heeft.

Gezond maar niet duurzaam Avocado is gezond, maar blijkt niet zo duurzaam en scoort laag op mensenrechten (3), want de arbeidsomstandigheden zijn vaak slecht in belangrijke aanvoerlanden als Peru. Ook zijn er uitdagingen op milieu (6), omdat de teelt van avocado’s, vaak in droge gebieden, om veel water vraagt.

 • Duurzaam maar niet gezond Appel- en perensap zijn duurzaam, maar niet gezond door het hoge suikergehalte;
 • Niet duurzaam of gezond Slecht nieuws voor iedereen die dol is op chocolade, want dit is ook niet duurzaam;

Er heerst armoede onder cacaoboeren en arbeidsomstandigheden zijn vaak heel slecht. Duurzaam en gezond Kiwi’s, bananen met keurmerk en paddenstoelen zijn niet alleen gezond, maar ook duurzaam. Download de Questionmark app  en laat ons weten welke bewuste keuzes jij vandaag hebt gemaakt bij het boodschappen doen. Wat Hebben Groente En Fruit Met Duurzaamheid Te Maken Representatief onderzoek uitgevoerd door Direct Research in opdracht van Questionmark onder 1. 016 Nederlanders.

Wat zijn duurzame ingredienten?

Wat is wel duurzaam?

Hoe zal onze aarde er over 50 jaar uitzien? Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Kortom: de aarde zo gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben.

Welke producten AH duurzaam?

Er zijn veel producten die met duurzaam materiaal verpakt zijn. Zo is de verpakking van AH Puur wasmiddelen en AH Biologische melk gemaakt van suikerriet. Daarnaast kunnen producten ook van gerecycled materiaal gemaakt zijn. Wil je meer weten over wat Albert Heijn doet aan het verduurzamen van verpakkingen?.

Wat is een duurzame voeding?

Volgens de Brundtland-definitie is duurzame voeding geproduceerd en geconsumeerd in een voedselsysteem dat voorziet in het voeden van huidige generaties zonder de economische, sociale en ecologische fundamenten voor de voeding van toekomstige generaties in gevaar te brengen.

Welk voedsel is goed voor het milieu?

Eten en drinken in het kort – In de winkel, keuken en op je bord kun je veel milieubewuste keuzes maken. Ga je voor plantaardige of dierlijke eiwitten ? Je bent goed bezig voor het milieu als je meer groente en fruit eet en minder vlees en zuivel. Vlees heeft een grote impact op het milieu.

Daarnaast kun je ook op andere dingen letten zoals je keuzes voor drinken , groente en fruit of waar producten vandaan komen zoals tropische gebieden. Kijk in de supermarkt naar keurmerken. Die vertellen je hoe duurzaam een product is gemaakt.

Let ook op de verpakkingen zelf: per product verschilt het of een verpakking overbodig is of niet. Verspillen is zonde, dus koop niet te veel en kook op maat. Bewaar je eten in de koelkast op 4 graden, dan blijft het langer goed. Zo gooi minder eten weg en is er minder voedselverspilling.

Wat is goed voor het milieu?

Wat is niet duurzaam eten?

Milieubelasting – De onderzoekers schatten dat die 168 onderzochte producten samen voor 80 % verantwoordelijk zijn voor de milieubelasting van de Nederlandse voedselconsumptie. Vlees veroorzaakt de grootst milieuschade. Die schade wordt bepaald door de conversieratio van veevoer naar vlees, de uiteindelijke hoeveelheid consumptievlees per dier en de broeikasgasemissies door verandering in landgebruik.

 • Lamsvlees en rundvlees zijn over het algemeen meer milieubelastend dan varkensvlees en kippenvlees;
 • Wat betreft waterverbruik is fruit, na vlees de grootste belaster;
 • Bij de overige vijf milieuaspecten veroorzaakt de productgroep zuivel en kaas de op een na grootste belasting van het milieu;
See also:  Wat Kost Een Brood In Zwitserland?

Voor groente en fruit geldt dat de milieubelasting relatief laag is voor die gewassen die in Nederland in de vollegrond worden geteeld.

Wat is een niet duurzaam product?

Een auto is een duurzaam goed, de benzine waarmee deze wordt aangedreven een niet-duurzaam goed De term duurzaam goed wordt in de economische wetenschap gebruikt om goederen te duiden die niet onmiddellijk slijten, of, om preciezer te zijn, hun nut in de loop van de tijd vrijgeven, en niet in één keer geconsumeerd worden. Zaken zoals bakstenen of juwelen kunnen als perfect duurzame goederen beschouwd worden, daar deze nagenoeg nooit versleten raken; hoog-duurzame goederen zoals koelkasten, auto’s en klassieke mobiele telefoons hebben gewoonlijk drie of meer jaren nut. Bekende duurzame consumentengoederen zijn auto’s huishoudelijke apparaten, meubilair en speelgoed.

Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods ) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, polkadotpumps ).

Waar duurzame goederen zowel gehuurd als gekocht kunnen worden, kunnen niet-duurzame goederen meestal niet gehuurd worden. Waar de aanschaf van duurzame goederen meestal wordt gerekend tot de investeringsvraag van goederen, vallen niet-duurzame goederen veelal onder de consumptieve vraag. Sommige al te modieuze schoenen vallen in de categorie niet-duurzame goederen.

Waarom zijn seizoensgroenten duurzamer?

Kijk jij in de supermarkt wel eens waar de groente vandaan komt als je het koopt? Grote kans dat het gewoon uit Nederland komt als het een seizoensgroente is. Pompoen, palmkool en spruiten in de herfst. Boerenkool, bietjes en winterpeen in de winter. Allemaal erg lekkere groenten, maar je hebt in die periode ook wel eens zin in een paprika, courgette of aubergine.

Gelukkig is het juist gezond en nog steeds duurzaam om ook deze groenten te eten, ook al is het buiten het seizoen. Hoe dat precies zit, leggen we in deze blog uit. Kijk jij in de supermarkt wel eens waar de groente vandaan komt als je het koopt? Grote kans dat het gewoon uit Nederland komt als het een seizoensgroente is.

Pompoen, palmkool en spruiten in de herfst. Boerenkool, bietjes en winterpeen in de winter. Allemaal erg lekkere groenten, maar je hebt in die periode ook wel eens zin in een paprika, courgette of aubergine. Gelukkig is het juist gezond en nog steeds duurzaam om ook deze groenten te eten, ook al is het buiten het seizoen.

 • Hoe dat precies zit, leggen we in deze blog uit;
 • Seizoensgroenten zijn groenten die alleen in een bepaalde periode van het jaar klaar zijn om geoogst te worden;
 • In deze periode worden ze geoogst en verkocht;

Zo zijn komkommers tijdens de lente en zomer in het seizoen, maar niet in de herfst en winter. Tijdens hun ‘eigen’ seizoen belasten de groenten het milieu het minst. De omstandigheden zijn dan optimaal voor groei en oogst, dus verbruiken ze minder water en energie.

Variatie is belangrijk Seizoensgroenten zijn niet alleen de meest duurzame keuze, ze zijn ook nog eens erg gezond. Onderzoek heeft bewezen dat groente uit het seizoen meer vitaminen bevatten in vergelijking met dezelfde groenten die buiten het seizoen worden geoogst.

Daarnaast gaat een deel van de vitaminen verloren als de groenten voor lange tijd worden opgeslagen, bijvoorbeeld als ze vanuit een ver land moeten komen. Toch is het eten van alleen maar seizoensgroenten niet altijd de beste keuze. Vooral in de winter is het seizoensaanbod uit Nederland nou eenmaal niet zo groot.

Knolselderij, pastinaak, boerenkool, spitskool, zeker smakelijke groenten voor in de winter. Helaas lijken al deze groenten ook erg op elkaar qua voedingswaarden en vitaminen. Om toch alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft, is het belangrijk om te variëren.

Elke groente bevat weer andere vitaminen en mineralen die bijdragen aan een goede gezondheid. Biologische groenten bevatten nog meer vitaminen en minder pesticiden. Onze tip is om zoveel mogelijk met de seizoenen mee te eten, want zo krijg je al veel verschillende groenten binnen.

Maar varieer tussendoor ook met andere  groenten. Meer weten over de gezonde keuze van seizoensgroenten, lees dan  deze  blog. Kies daarnaast voor biologische groenten, zoals bij Ekomenu. De keuze is reuze Het is dus duidelijk dat afwisselen tussen biologische seizoensgroenten en andere groenten het beste is.

Gelukkig kunnen we tegenwoordig de meeste groenten het hele jaar door krijgen. Maar hoe maak je in dit overweldigende aanbod de beste keuze? Hieronder kan jij lezen hoe jij altijd de meest duurzame groenten in huis haalt. Van Nederlandse bodem Naast de seizoensgroenten uit Nederland zijn er ook veel groenten buiten het seizoen uit Nederland verkrijgbaar.

Deze worden geteeld in kassen. Hier zitten verschillende voor- en nadelen aan. Een voordeel van de Nederlandse kassen is dat het vervoer niet lang duurt en dus niet milieubelastend is. Helaas kosten kassen wel veel energie, de groente kunnen het water en licht namelijk niet meer uit de natuur halen.

Dit maakt de keuze voor deze groenten niet altijd duurzaam, maar soms wel. Kassen gebruiken namelijk veel energie, maar tegenwoordig bedenken boeren meer duurzame en milieuvriendelijke alternatieven om energie op te wekken. Helaas zijn deze alternatieven vaak niet biologisch, en dat staat bij Ekomenu natuurlijk voorop.

 1. Er zijn ook groenten die relatief weinig energie verbruiken terwijl ze wel veel opbrengt hebben, zoals komkommers en tomaten;
 2. Voor paprika kun je beter iets verder van huis kijken;
 3. Duurzaam in Europa Vaak denken mensen dat een groente automatisch minder duurzaam is als je het uit een ander land haalt;
See also:  Wat Is De Beste Steak?

Toch is dit niet altijd waar. Neem bijvoorbeeld de paprika. In de Nederlandse kassen kost het veel energie om deze buiten het seizoen te kweken. In Zuid-Europa kan de paprika nog wel buiten groeien door het andere klimaat. Dit zorgt ervoor dat er minder energie nodig is.

Het vervoer naar Nederland kost natuurlijk wel meer energie, maar nog altijd minder dan de energie die nodig zou zijn geweest om de groente in een kas te telen. Een duurzame keuze dus om ook groenten uit het zuiden van Europa te halen!   Voor meer tips en recepten ga je naar  onze website.

Ben je woonachtig in België? Klik dan  hier. Alles weten over een gezonde leefstijl? Meld je aan voor  onze nieuwsbrief !   Bronnen:

 • Vitamine Info. Vitamines in herfsgroente. Gevonden op 29 oktober 2020, via  https://www. vitamine-info. nl/nieuwsartikel/article/?tx_news_pi1%5Bnews%5D=312&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=67d3de8f283c0e63a456ee52d2733696
 • Voedingcentrum. Hoe weet je of groente of fruit een seizoensproduct is? Gevonden op 29 oktober 2020, via https://www. voedingscentrum. nl/nl/service/vraag-en-antwoord/eten-kopen-en-keurmerken/hoe-weet-je-of-groente-of-fruit-een-seizoensproduct-is-en-hoe-wordt-dit-bepaald. aspx
 • Gezondheidsnet. Groente en fruit uit het seizoen: het beste voor je gezondheid? Gevonden op 29 oktober 2020, via  https://www. gezondheidsnet. nl/groente-en-fruit/groente-en-fruit-uit-het-seizoen-het-beste-voor-je-gezondheid

Wat is duurzaam geteeld?

Veelgestelde vragen over duurzaamheid – Wat moet ik me voorstellen bij een duurzame teelt? Een duurzame teelt is een gezonde teelt voor zowel mens als milieu. Hierin zijn “People, Planet en Profit” bepalend. Om koploper te zijn in de teelt op het gebied van duurzaamheid moet een teler een bijzonder goede prestatie leveren op één van de volgende thema’s:

 • Energieverbruik
 • Gewasbescherming
 • Natuur en landschap
 • Verantwoord omgaan met de medewerkers
 • Transparantie
 • Water
 • Afval
 • Terughoudend gebruik van beperkte beschikbare grondstoffen

Uiteraard presteren alle Nature Counts telers ook goed op de overige thema’s. Hoe herken ik een duurzaam geteeld product in de winkel? Alle producten met een Nederlandse herkomst worden volgens de meest moderne teelttechnieken geteeld. Ze voldoen meer dan gemiddeld aan de strenge eisen die winkelketens, overheden en controle instanties vragen.

Zo’n 7 tot 10% van deze producten wordt geteeld door telers die zich extra inspannen om de teelt te verduurzamen. Helaas kunt u deze producten nog niet herkennen aan een logo of beeldmerk. Natuurlijk willen wij, maar ook de supermarkten u graag helpen met het maken van de juiste keuze als het over duurzaamheid gaat.

Momenteel kijken wij samen naar de mogelijkheden om de extra duurzaam geteelde producten herkenbaar te maken op de winkelvloer. Hoeveel duurzame Verse Oogst telers zijn er? Al onze telers zijn bezig met duurzaamheid. Om duurzaam telen te stimuleren, worden de telers door The Greenery aangemoedigd om hun eigen ideeën over duurzame teelt in de praktijk te brengen.

 • De ene teler zoekt zijn oplossing in techniek (GPS-besturing of aardwarmte) en de ander kan met kennis van plantfysiologie de plant nog sterker en weerbaarder maken waardoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum beperkt wordt;

Je kunt alle ideeën en telers die dit uitvoeren terugvinden op Verse Oogst. Is duurzaam ook biologisch? Dit is een lastige vraag. Er zijn wereldwijd talloze onderzoeken gedaan naar dit onderwerp en het is lastig om een eenduidig antwoord te geven. Onze teler Greenco gebruikt bijvoorbeeld geen chemische gewasbeschermingsmiddelen, toch mag hij zijn product niet biologische noemen omdat de plant niet in de aarde maar op een substraatmat groeit.

En teler Oirschot Organics is biologisch, maar dankzij de extra inspanningen die hij doet, zoals het sluiten van zijn mineralenkringloop, is hij net iets duurzamer dan zijn andere biologische collega’s.

Zijn duurzaam geteelde producten ook duurder? Voor de telers vraagt duurzaam telen vaak een hogere investering. De producten uit deze teelten worden verkocht bij klanten die duurzaamheid belangrijk vinden en daarom graag zaken doen met onze toonaangevende telers.