Wat Is Biologisch Vlees?

Wat Is Biologisch Vlees
Biologisch vlees – Biologisch vlees kan je altijd herkennen aan het logo met het ‘groene blaadje’; het Europese keurmerk dat streng wordt gecontroleerd. Ook draagt biologische vlees bijna altijd drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. .

Wat zit er in biologisch vlees?

Wat is biologisch vlees? – Biologisch vlees ofwel bio vlees wordt geproduceerd met methoden die voldoen aan de eisen die er aan biologische landbouw verbonden zitten. Aan biologische landbouw komt geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen, groeihormonen, antibiotica of genetische modificatie te pas.

Waarom biologisch vlees beter is?

Vleesvee: rund, varken en kip – De vleesveehouderij in Nederland levert vooral vlees van runderen, varkens en kippen. Wat zijn de verschillen tussen biologisch en gangbaar vlees?

 • Bij de productie van vlees komen veel broeikasgassen vrij. Dat komt doordat er veel energie nodig is om de stallen te verwarmen en het veevoer te telen. Als er bossen worden gekapt voor bijvoorbeeld soja, komen er nog meer broeikasgassen vrij. Verder produceren runderen broeikassen bij de spijsvertering en komen er broeikasgassen vrij uit de mest.
 • Bij zowel biologisch als gangbaar vlees zijn mestoverschotten een probleem; meer daarover op vlees.
 • Bij de teelt van biologisch veevoer worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Bij de teelt van gangbaar veevoer wel.
 • De biologische vleesveehouderij heeft per kilo vlees meer landoppervlak nodig dan de gangbare houderij (vooral bij varkens en kippen). Maar de biologische teelt van veevoer, dat deels uit de regio moet komen, zorgt tot een betere landschapskwaliteit, een betere bodemkwaliteit en minder ontbossing in andere delen van de wereld.
 • Biologische kippen leven langer dan gangbare (plof)kippen. Daardoor produceren ze per kilo kippenvlees meer mest en schadelijke stoffen (bijvoorbeeld ammoniak) dan plofkip. Doordat een biologische kip langer leeft en meer beweegt, eet hij ook meer voer. Maar het voer zelf heeft een lagere milieu-impact, waardoor dit verschil wordt gecompenseerd.
 • Biologische dieren zijn vaak gezonder, ze hebben bijvoorbeeld minder gebreken aan de poten en minder stofwisselingsziektes, hartziektes en verwondingen door agressie. Ook kunnen ze hun natuurlijke gedrag beter uiten.

Is vlees van de slager biologisch?

Nee, vlees van de (keur)slager is niet per definitie biologisch. Slagers mogen er zelf voor kiezen waar zij hun vlees vandaan halen. Dit kan van een bioboer komen die biologische vlees levert, of een gewone boer die niet-biologische vlees levert. Het meeste vlees dat geconsumeerd wordt in Nederland is niet-biologisch vlees. Geschreven door Rabia Kechouh , BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i. o.

Hoe wordt biologisch vlees geslacht?

In Nederland wordt er door de gehele vleesbranche gebruik gemaakt van meest diervriendelijke slachtmethode. Er zijn daarom geen aanvullende eisen voor het slachtproces van biologisch(dynamisch) gehouden dieren of dieren afkomstig uit het sterrensysteem van Beter Leven.

 1. Bij het slachten wordt een dier buiten bewustzijn gebracht (verdoofd);
 2. Direct aansluitend wordt een snee aangebracht in de halsslagader;
 3. Het bloed verlaat het lichaam, wat direct leidt tot een pijnloze dood;

Bij biologisch vlees wordt dezelfde methode gehanteerd. Kijk verder op vlees. nl via deze link, om meer te weten te komen over het slachten van dieren.

Is biologisch vlees gezonder?

In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. .

Wat is het verschil tussen gewoon vlees en biologisch vlees?

Biologisch vlees – Biologisch vlees kan je altijd herkennen aan het logo met het ‘groene blaadje’; het Europese keurmerk dat streng wordt gecontroleerd. Ook draagt biologische vlees bijna altijd drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. .

Hoe betrouwbaar is biologisch?

Keurmerk – Het woord ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.

Waarom biologisch eten helemaal niet per se beter is?

‘Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,’ zegt hij. ‘Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.

Hoe biologisch is de Lidl?

Wat Is Biologisch Vlees We komen steeds vaker biologische producten tegen op de meest gekste plekken. Zo ben ik al eens biologische koekjes en snacks tegengekomen in een speelgoedwinkel. An sich een leuke ontwikkeling, zij het dat deze producten, bio of niet bio, nog altijd veel teveel suikers bevatten. We zien de biologische ” gekte” ook doordringen in supermarkten.

De grote jongens ( AH, Jumbo, Plus) zijn al een poosje bezig, de discount-supermarkten ( Lidl en Aldi) volgen nu ook langzaam maar zeker. Deze discounters bieden hun biologische producten tegen spotprijzen aan.

Lidl lanceerde onlangs tijdelijk een breed assortiment aan biologische producten. De vragen stroomden bij mij binnen…. “…is dit echt goed en gezond? ”   ” …is het wat?”   ” …zijn ze werkelijk biologisch?   ” …kan dit wel voor die kleine prijsjes echt goed zijn?”  Logische vragen. Wat Is Biologisch Vlees Supermarktketen LIDL ( van Duitse komaf) lanceerde kort geleden een ruime sortering aan biologische producten. Er zijn al meerdere biologische producten vast in het assortiment opgenomen, zoals pasta, spaghetti en biologische zuivel. Ook zien we steeds meer biologisch fruit en groente de winkels binnen druppelen. Lidl heeft, net als de AH , een eigen biologisch label. Wat Is Biologisch Vlees Onder dit label worden alle biologische producten ondergebracht. De producten zelf worden vanuit geheel Europa geproduceerd/ gehaald. De nieuwe producten die tijdelijk in het assortiment zijn, bezitten tevens verschillende namen. Deze komen meestal van de leverancier zelf. Ook worden bekende huismerken gebruikt, zoals Milbona.

 • Ik ben erin gedoken;
 • Een verslag;
 • Dit huismerk van de Lidl bekleedt een groot deel van alle verkrijgbare producten;
 • Onder dit merk worden bijvoorbeeld de biologische yoghurts en karnemelk ondergebracht, maar ook de biologische havermelk;
See also:  Welk Vlees Mag Je Eten Bij Dieet?

De biologische Milbona producten zijn afkomstig uit Oostenrijk. De leverancier Mona Naturprodukte kun je nog het beste vergelijken met Alpro. Het levert naast biologische zuivel ook veel plantaardige zuivelvervangers. Een ander merk wat wordt gebruikt is Golden Sun.

Onder deze naam zien we erg veel granen, meel en zaden. De leverancier zit in Duitsland. Biokorn levert ook noten. Zo bezitten verschillende biologische producten verschillende benamingen, maar dragen allen wel het Lidl logo.

De producten worden geproduceerd in opdracht van Lidl Nederland. Er worden ook producten gewoon in NL geproduceerd, zoals de biologische groentechips. Andere landen waar de producten vandaan komen zijn Italië en Spanje. Lidl heeft de ruime nieuwe sortering van bio-producten tijdelijk in het assortiment opgenomen.

 • Ik heb contact gezocht met Lidl om te vragen of het assortiment ook vast in de winkels verkrijgbaar is;
 • Hierop kon de klantenservice geen antwoord geven;
 • Mijn vraag wordt wel doorgegeven naar de marketing, maar dat verhaal kennen we 😉 Toch hoop ik, dat mijn verzoek om alles vast op te nemen wordt gehoord;

De hamvraag is natuurlijk: is het echt wat? Ik heb daarom de proef op de som genomen en enkele biologische artikelen gekocht om te testen. De producten zijn 100% biologisch, dit is wettelijk verplicht gesteld als een leverancier dit claimt op zijn verpakkingen. Wat Is Biologisch Vlees Het nadeel van de ” biologische discount-producten” ( = biologische producten die erg goedkoop worden aangeboden) is dat het vaak gaat om versnelde producties. Daar worden dan, biologisch of niet, net zo goed hulpstoffen voor gebruikt om de producties te kunnen versnellen en de bevoorrading aan te kunnen vullen. Of deze hulpstoffen nu van biologische afkomst zijn of niet heeft geen enkele invloed voor onze gezondheid.

 • Alle biologische producten dragen ook het bekende groene biologische EU keurmerk;
 • Dit wil echter niet zeggen, dat alles even gezond is;
 • Of het nu gaat om industrieel zout of zeezout, of om olijfolie of zonnebloemolie, ons lichaam herkent alles als energie om te verwerken en te gebruiken;

Anders gezegd maakt ons lichaam geen enkel onderscheid tussen biologisch of niet-biologisch, uitzonderingen daar gelaten. Zo kunnen biologische groente en fruit wel meer voedingswaarden bevatten. Wat Is Biologisch Vlees Wat mij opvalt is dat veel biologische producten veel additieven bevatten. Dat is ontzettend jammer. Zo zit er in de groentechips hooguit 62% groente ” in wisselende verhoudingen” wat betekent dat niet in iedere zak dezelfde hoeveelheden groente zitten. Daarnaast zet ik een groot vraagteken bij de zonnebloemolie, die ook niet in exacte procenten zijn aangegeven.

 1. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de olie wordt gehard;
 2. ( wat ervoor zorgt dat het smeltpunt wordt verhoogd) Geen erg gezonde bewerking;
 3. Bovendien zijn deze chips niet veel gezonder dan gewone chips;
 4. Deze groentechips is een goed voorbeeld van een versnelde productie;

Per 30 gram geeft deze chips net zo goed 11 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd. Dat is bijna net zoveel als gewone chips. Wat Is Biologisch Vlees We zien in de havermelk ook zonnebloemolie. Ik vind dit overbodig, maar voor een versnelde productie is dit noodzakelijk, om het product langer houdbaar te maken. Een pak kost 1,49. Een koopje, vergeleken bij de havermelk in de biowinkel. Toch zou ik liever voor deze varianten kiezen, omdat deze bijna nooit extra toevoegingen bevatten dan nodig.

Zo bevat het merk OATLY maar drie ingrediënten ( haver, water en een snuf zout) De smaak van de havermelk vond ik niet erg lekker. Ik zou niet opnieuw een pak kopen. De olie vond ik duidelijk in de nasmaak naar voren komen, bijna vies.

Geen succes verhaal voor mij in elk geval. Wat Is Biologisch Vlees De boekweitkorrels en amarant heb ik gekookt en als ontbijtje gebruikt. In mijn ontbijtboek ” FOOD MORNING! ” vind je talloze recepten. Beiden zeer smakelijk, volle smaak, goede structuur. Ook de voedingswaarden ogen goed, en er zit niets meer of minder in dan de boekweitkorrels/ amarant. Dit zijn dan wel weer goede koopjes!  Wat Is Biologisch Vlees         Wat Is Biologisch Vlees De biologische zuivel gebruik ik al wat langer. Deze zijn al een poosje vast in het assortiment opgenomen. De producten zijn van het huismerk Milbona. Ik vind zowel de yoghurt als karnemelk erg lekker. De smaak is vol en zurig, en de structuur romig en zacht. Ik maak veel hangop, en deze yoghurt is daar zeer geschikt voor.

Met 89 cent per pak t. v andere biologische yoghurt een koopje. Uiteraard verslaat het de échte smaak van biologisch/dynamische yoghurt niet. Deze koop je alleen in de biowinkel. Maar voor een gezond budget-product een prima keuze, Muesli en cruesli: wel 100% biologisch, maar zeer rijk aan suikers.

Als we alles op een rij zetten, kunnen we het volgende concluderen: –  De producten zijn 100% biologisch. Dit zegt echter niet dat ze gezonder zijn. – Bekijk de ingrediënten en voedingswaarden ook hier zorgvuldig. Staar je niet blind op ” biologisch”. Vele producten bevatten zelfs meer suikers en vetten dan een niet-biologische variant. Wat Is Biologisch Vlees De kokosolie is afkomstig uit Sri Lanka. De kokosolie van Lidl is net als alle andere kokosolieën uit de winkels bewerkt. Verder is het wel een prima kokosolie, hij valt onder de categorie ” de gulden middenweg”. Echter zijn er geen plantages traceerbaar en zijn er geen certificaten en keurmerken vindbaar.

 1. – Veel biologische producten zijn zeer goed, sommigen weer helemaal niet;
 2. – Sommige biologische producten, zoals de groentechips, bevatten erg veel vetten;
 3. Ook bevatten vele varianten aardig wat suiker, zoals de muesli en cruesli;

Wel het bekende groene biologische keurmerk. Je betaalt voor 200 ml 2,29. Aanvulling: Meteen dezelfde dag dat ik dit artikel plaatste, kreeg ik een mail vanLidl. Daarin een zeer vriendelijke toon, met antwoord op mijn vragen. Een deel uit de mail: “…. Concreet wil je weten of wij de producten van de bio-week opnemen in onze vaste assortiment.

Het biologische assortiment van Lidl zal in de komende tijd ‘meebewegen’ met de voorkeuren van onze klanten. Waar mogelijk krijgen de meest gevraagde producten tijdens de Bio-week later een vaste plaats in het schap.

See also:  Asperges Met Wat Voor Vlees?

Binnenkort is de bio-jam en en olijfolie bijvoorbeeld het hele jaar rond verkrijgbaar. Verder is het zo dat wij de bio-week begin 2017 met nog veel meer producten herhalen. Wie weet kunnen we dan in 2017 weer uitbreiden. Dat zou mooi zijn. Als discounter maken wij bio voor een grote doelgroep toegankelijk en betaalbaar.

Sinds een maand hebben wij overigens wel onze bio groente en fruit verdubbeld. Van zo’n 6 vaste producten zijn we naar 12 gegaan. Voor de klant hebben we dat zichtbaar gemaakt door dit de biometer te noemen….

” Netjes antwoord. Een fijne communicatie. Zo kan het dus ook 😉.

Is vlees van de slager diervriendelijker?

Grondstofcertificering – Bij een grondstofcertificering wordt een hele productgroep omgezet naar 1, 2, of 3 sterren van het Beter Leven keurmerk. Als voorbeeld, een slager die gecertificeerd is voor het verkopen van rundvlees met het Beter Leven keurmerk 2 sterren verkoopt alleen rundvleesproducten afkomstig van Beter Leven 2-sterren rundvleesbedrijven.

Deze ‘grondstof’ van rundvlees dient 100% vervangen te worden door rundvlees gehouden onder het Beter Leven keurmerk. Bij slagers gaat het niet om individuele artikelen of producten die het Beter Leven keurmerk dragen, maar een hele grondstof (productgroep).

Communicatie-uitingen van slagers vinden alleen plaats op grondstof-/winkelniveau en niet op individuele artikelen.

Is biologisch vlees altijd Grasgevoerd?

Biologisch vlees kan grasgevoerd zijn, maar dat hoeft niet. Dat bijvoorbeeld een rund exclusief gras eet is geen vereiste voor het bio keurmerk.

Welk vlees is het meest diervriendelijk?

De beste manier om bij te dragen aan het welzijn van dieren is om te stoppen met het eten van dierlijke producten. Naast vlees en vis zorgt ook de productie van zuivel en eieren voor veel dierenleed. Je kunt ervoor kiezen om alle dierlijke producten uit je dieet te schrappen of om enkele keren per week plantaardig te eten.

Minder vlees, vis, zuivel en eieren kopen, maakt al een groot verschil. Op de dagen dat je wel wel vlees, eieren of zuivel koopt, kun je kiezen voor producten die afkomstig zijn van dieren die een fatsoenlijk leven hebben gehad.

Volledig diervriendelijk vlees bestaat niet, maar je kunt wél vlees kopen van dieren die goed hebben geleefd. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen vlees en zuivel uit de vee-industrie en dat van biologische, of kleinere veehouders. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor varkensvlees van  vijfsterren-varkensboeren.

Waar komt het vlees van Albert Heijn vandaan?

Bij de productie van vlees wordt rekening gehouden met dierenwelzijn. De dieren in de biologische industrie hebben een zo natuurlijk mogelijk leven. Daarom krijgen ze ook biologische voeding en alleen medicijnen als het echt nodig is.

Is biologische kip beter?

Beter leven – Naast dat de smaak anders is, leven biologische kippen ook een beter leven omdat ze meer ruimte hebben en een langer leven leiden. Ook zijn ze gezonder voor de mens omdat ze geen antibiotica toegediend krijgen. Biologische kip is te herkennen aan het groene keurmerk waar ‘biologisch’ op staat. Geschreven door Aisha Kaars , BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.

Wat is het verschil tussen biologisch vlees en scharrelvlees?

Het grootste verschil zit in het voer. Biologisch vee eet alleen biologisch geteeld voer. Dit voer is een stuk duurder dan het normale voer. Dit verklaart ook waarom biologisch vlees duurder is dan scharrelvlees, het biologische vlees is gemiddeld 70% duurder dan scharrelvlees.

Wat is het verschil bij de biologische dieren en de normale Boer?

Eisen aan de biologische productie –

 • Veehouders gebruiken biologisch voer voor hun dieren.
 • Veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze: ze geven hun dieren meer ruimte dan in de gangbare veehouderij gebruikelijk is.
 • Dieren krijgen over het algemeen minder vaak antibiotica. De leefomstandigheden van het dier zijn erop gericht om de natuurlijke weerstand zoveel mogelijk te bevorderen.
 • Boeren gebruiken geen genetische modificatie. Het gebruik van genetisch gemodificeerde ingrediënten, enzymen en diervoer is uitgesloten. Dit wordt in strijd geacht met het natuurlijke karakter van de biologische landbouw.
 • Gewassen worden uitsluitend geteeld op grond en bijvoorbeeld niet op water of op een kunstmatige ondergrond zoals steenwol. Het aantal dieren dat wordt gehouden is in evenwicht met het grondoppervlak. De mest moet kunnen worden gebruikt op het eigen land of op land van andere boeren in de streek zodat er geen mestoverschot ontstaat.
 • De natuurlijke kringloop wordt in stand gehouden. Mest wordt verspreid over het land en zorgt voor voedingsstoffen voor de gewassen. Zo kan er op het land voedsel voor de mensen groeien en voer voor het vee. Niet-gemengde bedrijven als akkerbouwbedrijven of varkenshouderijen werken met elkaar samen om een kringloop te vormen: de mest van het veebedrijf gaat naar het akkerbouwbedrijf en het akkerbouwbedrijf levert weer stro en voer aan het veebedrijf.
 • Biologische gewasbescherming bestaat uit de combinatie van het inzetten van natuurlijke vijanden (denk aan sluipwespen), bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong en mechanische bestrijding, zoals het wieden van onkruid.
 • Sommige boeren gebruiken rassen die minder gevoelig zijn voor plagen en ziekten.
 • Boeren wisselen verschillende soorten gewassen op een stuk land af: wisselteelt. Wanneer er een plaag is helpt het op deze manier om gewassen te planten die minder gevoelig zijn voor plagen. De plaag verdwijnt dan weer.

Naast biologische landbouw bestaat er biologisch-dynamische landbouw. Deze kent een aantal aanvullende eisen. Lees meer over biologisch-dynamische landbouw.

Wat is het verschil tussen biologisch en niet biologisch eten?

Biologische groenten worden wel bespoten – Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze ‘natuurlijke’ pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.

 • Dat iets natuurlijk is, wil niet zeggen dat het dan ook gezonder is en in het geval van natuurlijke pesticiden zijn er ook genoeg die behoorlijk gevaarlijk en ongezond zijn;
 • Rotenon, een natuurlijk bestrijdingsmiddel wat in de biologische teelt gebruikt werd, is bijvoorbeeld erg giftig en leidt bij proefdieren o;
See also:  Welk Fruit Bevat Minste Suiker?

tot Parkinsonachtige symptomen en is daarom inmiddels verboden in Nederland. Dit werd in de biologische teelt gebruikt omdat dit bestrijdingsmiddel geen sythethische ingrediënten bevat. Dat bestrijdingsmiddelen alleen natuurlijke ingrediënten bevatten wil dus zeker niet zeggen dat iets ook per se gezonder of veiliger is.

Wat is het verschil tussen biologisch vlees en scharrelvlees?

Het grootste verschil zit in het voer. Biologisch vee eet alleen biologisch geteeld voer. Dit voer is een stuk duurder dan het normale voer. Dit verklaart ook waarom biologisch vlees duurder is dan scharrelvlees, het biologische vlees is gemiddeld 70% duurder dan scharrelvlees.

Wat krijgen biologische koeien te eten?

Wat Is Biologisch Vlees Wanneer is een koe een biokoe? Krijgt de biokoe ook effectief biologisch eten? En mag ze echt vrij in de wei lopen?

 • De biorundveeteler kiest sterke rassen die zich goed kunnen aanpassen aan de lokale omstandigheden

In de biologische veeteelt staat dierenwelzijn op de eerste plaats. Biologische rundveehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak en stellen het welzijn van hun koeien centraal. Een bioveehouder kiest in de eerste plaats voor robuuste rassen die relatief slank zijn en vlot kunnen afkalven (bevallen). Deze robuuste koeien hebben dus meestal geen keizersnede nodig om hun kalfje op de wereld te zetten. Wat Is Biologisch Vlees Infografiek (c) VLAM

 • Het aantal dieren in de wei wordt beperkt om overbegrazing, bodemerosie en te veel mest te voorkomen. De mest wordt op biologische gronden hergebruikt.

Biokoeien krijgen relatief meer ruimte in de wei én in de stal. Dit verhoogt het welzijn van de dieren: ze krijgen immers voldoende ruimte om te kunnen staan, makkelijk te gaan liggen, zich om te draaien, zich te verzorgen en alle natuurlijke bewegingen te kunnen uitvoeren. Dat de dieren buiten voldoende ruimte krijgen heeft o.

Sterke rassen die zich goed kunnen aanpassen aan de lokale omstandigheden zijn ook minder vaak ziek. Veel voorkomende biorassen zijn de Franse Blonde d’Aquitaine en Limousin, het Britse Hereford rund en diverse Vlaamse dubbeldoelrassen (die zowel vlees als melk leveren) zoals Kempens Rood Bont, Wit Rood van Oost-Vlaanderen en Rood van West-Vlaanderen.

te maken met de noodzaak van een goede verwerking van de mest. In principe moet de bioveeboer er voor zorgen dat hij net voldoende mest heeft van zijn dieren voor de bemesting van zijn biologische gewasteelt. Te veel mest op akkers zorgt voor een overdaad aan stikstof en fosfor, en dit berokkent schade aan het milieu.

Het teveel aan mineralen bevuilt het grondwater en komt ook in de lucht terecht. Als de bioveehouder toch een mestoverschot heeft, brengt hij die mest naar andere biologische percelen waar nog ‘mestruimte’ is.

Van mestoverschot is er dus geen sprake in de biologische veehouderij.

 • De dieren krijgen biologisch voer. Dat wordt lokaal geteeld, op het bedrijf zelf of op boerderijen in de regio.

De meeste biologische runderen grazen vanaf het voorjaar tot het najaar in de wei. Ze zijn dan vaak de hele dag buiten, ook ‘s nachts. In de winter gaan de koeien op stal, maar zelfs dan krijgen ze toegang tot een beperkte buitenruimte zodat ze even een frisse neus kunnen halen. Naast vers gras krijgen de biokoeien ook biologisch ruwvoer (grasklaver), verse of gedroogde biologische voedergewassen (bv.

luzerne) of biologisch kuilvoer te eten. Tenminste 60% hiervan moet de bioboer zelf telen of aankopen bij een ander biologisch landbouwbedrijf uit de EU. In het voer zijn ggo-mais en ggo-soja verboden. Op het Klavertjeshof in Lovendegem, een biologische boerderij, worden Limousin-vleeskoeien gehouden.

Boerin Anja geeft wat uitleg: “Onze koeien grazen buiten. Ze eten gras, grasklaver en GPS. Nee, dat is geen navigatiesysteem, maar wel ‘Gehele Plant Silage’ – dit betekent dat graan en stro samen worden gehakseld. Wij geven onze dieren geen extra krachtvoer, omdat we ondervinden dat het ook zonder kan.

In de bioveeteelt is krachtvoer toegelaten, maar wij kiezen ervoor om dat niet te doen. Daardoor duurt het wel langer voor onze runderen klaar zijn om geslacht te worden, maar dat vinden we eerder een pluspunt.

We doen alles op het tempo van het dier. Bovendien is de kwaliteit van het vlees beter. ” Wat Is Biologisch Vlees Stevige rosse Limousin-koeien

 • Bij de voortplanting worden alleen natuurlijke methoden gebruikt. Kunstmatige inseminatie is ok, maar het gebruik van hormonen of klonen niet.

Biokoeien worden in principe op de natuurlijke manier bevrucht, maar kunstmatige inseminatie is wel toegelaten. De koeien moeten normaal kunnen bevallen, vaak doen ze dat zelfs alleen in de wei, zonder hulp. Dat komt omdat ze relatief slank, maar toch robuust zijn. Daarmee vermijdt de biologische veehouder een keizersnede, de bijhorende antibiotica en pijnstilling.

 • De gemiddelde draagtijd van een koe is 9 maanden, net als bij de mens;
 • Maar de leeftijd mag je bij de koe vermenigvuldigen met 7, net als bij honden;
 • De toekomstige biomoederdieren mogen rustig groeien: ze krijgen hun eerste kalfje pas als de koe 2 à 3 jaar oud is;

De moederkoe wordt goed verzorgd en kan wel tien jaar of ouder worden.

 • Zogende kalfjes krijgen natuurlijke melk, bij voorkeur moedermelk

Biokalfjes moeten ten minste drie maanden melk van de moeder drinken. Ondertussen leren ze ook ruwvoeder eten en zo kunnen ze dan mee eten met de rest van de kudde. Trouwens: in bio vind je bijna geen kalfsvlees omdat het vlees van biokalfjes donkerder is dan wat de klant verwacht (nl. lichtroze). In het vele gras dat de dieren eten, zit immers een hoog ijzergehalte. Wat Is Biologisch Vlees Jong kalfje

 • Bij ziekte worden dieren behandeld met fytotherapeutische of homeopathische producten. Klassieke medicatie kan alleen onder strikte voorwaarden worden gebruikt.

In de biologische veehouderij wordt veel aandacht besteed aan ziektepreventie. Als een dier toch ziek wordt, zal de dierenarts de meest passende geneesmiddelen voorschrijven – in eerste instantie vaak homeopathische of fytotherapeutische middelen. Indien nodig kan de dierenarts ook reguliere medicatie voorschrijven. In dat geval moet de bioveeboer een dubbele wachttijd respecteren voordat hij het vlees van die koe als biologisch kan verkopen.