Wat Is Brood?

brood – ( bruːd ) verb 1. (of birds) to sit on eggs. to think (about something) anxiously for some time. There’s no point in brooding about what happened. noun the number of young hatched at one time. Kernerman English Multilingual Dictionary © 2006-2013 K Dictionaries Ltd.

Wat zit er in een brood?

Productie – Brood wordt gemaakt van bloem of meel van graansoorten als tarwe, rogge, rijst, gerst, mais, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist of een ander rijsmiddel zoals (zuur)desem en zout. Vaak bevat brood ook zogenaamde broodverbetermiddelen.

Wat valt onder brood?

In Nederland hebben we een lange traditie van brood eten. Er zijn erg veel soorten brood. De een wat bekender dan de ander. Wij hebben ze voor je onderverdeeld in verschillende groepen. Globaal genomen verdelen we brood onder in witbrood, bruinbrood en volkorenbrood.

  • Daarnaast onderscheiden we nog meergranenbrood, kleinbrood, roggebrood, luxe en speciaal brood, feestelijk brood, desembrood en buitenlands brood;
  • Ten slotte geven we ook nog een overzicht van een aantal soorten speltbroden vanwege de populariteit van spelt;

Kijk ook eens naar de verschillende lokale broodsoorten per provincie bij streekbroden ! Er zijn enorm veel broodsoorten. Maar wat is nu precies wat? De broodweter laat je in 4 filmpjes de basisindeling van brood zien. Bekijk in een paar minuten hoe het zit.

Waar wordt brood van gemaakt?

Bloem, meel of volkorenmeel – Het belangrijkste ingrediënt van brood is gemalen graan. Meestal is dat afkomstig van de  tarwekorrel maar dit kan ook van andere granen afkomstig zijn zoals rogge, maïs of gerst. Van het gemalen graan wordt volkorenmeel, meel of bloem gemaakt.

Indien de hele korrel wordt vermalen spreek je van volkorenmeel. Dit omdat de volledige korrel inclusief kiem en zemel hierin is verwerkt. Brood dat hiervan gemaakt is heet volkorenbrood. In niet-volkoren meel wordt slechts een deel van de kiemen en zemel verwerkt, de rest is eruit gezeefd.

Het meel wordt hierdoor lichter van kleur en gebruikt voor bruinbrood. Als alle zemelen en kiemen uit het meel worden gezeefd, heet het bloem. Van bloem wordt witbrood gemaakt. Meergranenbrood kan zowel van bloem, meel als volkorenmeel gemaakt zijn.

Wat betekent brood?

Brood is een basisvoedingsmiddel dat wordt verkregen door het bakken van brooddeeg. De basisgrondstoffen van brood zijn bloem of (volkoren)meel, water of melk, zout en een rijsmiddel, bijvoorbeeld gist of desem. Gerelateerde artikelen: >> Hoe wordt brooddeeg gemaakt? >> Wat is het rijzen van het deeg? >> Hoe wordt brood gebakken?.

Hoe oud is brood?

Geschiedenis [ bewerken | brontekst bewerken ] – De geschiedenis van het brood gaat terug tot ongeveer 30. 000 jaar geleden. Brood zou zijn ontstaan toen voor het eerst graankorrels werden gekneusd met een steen en gemengd met water, zodat er een soort pap ontstond. Deze pap werd gekookt, ingedikt en daarna in de zon gelegd of gebakken op stenen uit het vuur. Op veel plaatsen in de wereld wordt nog brood gemaakt dat hierop lijkt.

Voorbeelden zijn de Mexicaanse tortilla , Indiase rotis en naan en pita uit het Midden-Oosten. Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie , net zoals bij het eerste bier.

Het bewust gebruiken van zogenaamde ‘starters’, gist, zuurdesem of bier, kwam later. Archeologisch is aangetoond dat brood ouder is dan de landbouw. In het Noord-Jordaanse dorp Shubayqa 1 van de Natufiërs zijn vijftien broodkruimels aangetroffen van ongeveer een halve centimeter groot, met een koolstofdatering van 14.

400–14. 200 cal BP. Ze bevonden zich in een vuurput centraal in de basalten vloer van een halfondergronds huis. De structuur was die van gebakken, ongerezen brood. Pas toen de kwaliteit van het graan het toeliet kon op grotere schaal in Europa brood worden gebakken.

In de 12e eeuw werd brood de basis van het volksvoedsel. Naast het luxe brood, het wittebrood of herenbrood van wit tarwebloem , waren er broodsoorten waarin rogge verwerkt was. Arme mensen aten doorgaans brood of koek dat helemaal geen tarwe bevatte, maar rogge, haver , gierst of boekweit.

See also:  Welk Fruit Mag Je Eten Bij Diabetes Type 2?

Tot in de 19e eeuw werd brood gemaakt met bierresten (waar gist in zat) of een ‘starter’ van meel en water. Zo’n meel-water mengsel liet men enige dagen rusten, zodat ‘wilde’ gisten zich konden nestelen in het mengsel.

Deze starters werden goed verzorgd; de kwaliteit van de starter was van belang voor de smaak van het brood. Met deze manier van brood bakken wordt een deel van de starter of bierrest bij het deeg gevoegd, net zoals gist gebruikt wordt. In de middeleeuwen kwamen er bakkers in de Europese steden en in 1856 ontstond de eerste fabrieksbakkerij in Amsterdam.

Deze broodfabriek kwam er op initiatief van Samuel Sarphati , een arts, hygiënist en sociaal bewogen persoon, in samenwerking met de Vereeniging voor Volksvlijt. Dit kon na de afschaffing in 1855 van de Wet op het gemaal , die de komst van grootschalige productie tegenhield.

Met het ontstaan van broodfabrieken ging de prijs van brood aanzienlijk omlaag. Nadat ook in andere steden fabrieksbakkerijen waren opgezet at mede hierdoor de Nederlander aan het einde van de 19e eeuw drie maal meer tarwebrood dan in het midden van die eeuw.

  • In 1967 werd het door de invoering van de wet Wederverkoop van brood 1966 ook voor supermarkten economisch interessant om brood op te nemen in het assortiment;
  • In Nederland geeft de consument tegenwoordig in totaal ongeveer 2 miljard euro uit aan brood;

De jaarlijkse broodconsumptie is gemiddeld ongeveer 49 kilogram per persoon.

Waar komt brood vandaan?

Hoe zagen de eerste broden eruit? – Goh, toch iets anders dan ons brood van de warme bakker. De prehistorische mens kauwde namelijk eerst op zaden en granen , wat vaak ten koste ging van hun kiezen. Zo’n 30. 000 jaar geleden zagen ze in dat de granen beter tussen stenen konden gemalen worden.

Dat betekende eigenlijk de eerste stap naar het maken van brood. Nadat het graan vermalen was, maakten ze er met water een papje van. Dat papje lieten ze in de zon drogen op een hete steen of ze bakten er een harde koek van op het vuur.

De tortilla, rotis, naan en pita lijken nog een beetje op dat soort brood.

Waarom heet brood brood?

Brood is een oeroud woord, dat in diverse talen opduikt, steeds met een iets andere klank. Mogelijks is het woord verwant aan het Griekse woord ‘bruton’. Dat is de naam van een gegiste drank uit gerst. ‘Bruton’ zou ook de basis voor ‘brouwen’ kunnen zijn, dat ook met graan en gist gebeurt, net als het rijzen van brood.

Is brood telbaar?

Globaal gesproken hebben telbare naamwoorden een meervoud en kunnen er telwoorden voor staan (bijvoorbeeld ‘kat’), terwijl bij massatermen (of niet- telbare naamwoorden) geen van beide het geval is (bijvoorbeeld ‘sneeuw’). Veel woorden zijn telbaar en niet- telbaar, in verschillende betekenissen (bijvoorbeeld ‘ brood ‘).

Wat is de smaak van brood?

Smaak en geur van het brood vlak? – De geur en smaak van het brood wordt voornamelijk bepaald door de korst. Wanneer je brood vlak smaakt dan zijn de geur- en smaakstoffen in de korst nog niet goed ontwikkeld. Dat kan aan drie dingen liggen: te korte baktijd, te lage baktemperatuur of dat te weinig suikers beschikbaar zijn in het deeg zijn in de bakfase.

  1. Tijdens het bakken van brood zal, net als bij het bakken van ander voedsel zoals gebakken aardappels, friet, taart, vis en vlees een Maillardreactie ontstaan;
  2. Dat is het proces dat aan de buitenkant van het voedsel zich een bruine laag vormt die veel en complexe smaak- en geurstoffen bevat;

Deze Maillardreactie heeft vier dingen nodig: tijd, warmte, suikers en aminozuren. Wanneer je van één of meerdere onvoldoende hebt, dan zal de Maillard niet optimaal zijn of mogelijk zelfs vrijwel afwezig en daardoor zal het brood weinig smaak hebben. Voor een goede Maillardreactie moet je dus het deeg voldoende lang bakken (tijd) bij een voldoende hoge temperatuur en moet in het deeg nog voldoende suikers zitten.

  1. Over de aminozuren hoef je geen zorgen te maken, die zitten doorgaans voldoende in meel/bloem dus ook in je deeg;
  2. Wanneer je brood te weinig smaak heeft, is ons advies om (vooral) eerst de baktijd te verlengen en wellicht de baktemperatuur iets te verhogen;
See also:  In Welk Fruit Zitten Vezels?

Blijft de korst bleek en de smaak vlak, dan zijn waarschijnlijk te weinig suikers beschikbaar tijden het bakken, daar gaan we hieronder verder op in. We kunnen in dit kader je een interessant artikel aanbevelen dat gaat over het gebruik van de oven, baktemperaturen en tijden.

Wat zit er in fabrieksbrood?

In de media zie je veel discussie over brood. Is het nou gezond of niet? In deze discussies worden vaak appels met peren vergeleken, want niet al het brood is hetzelfde. Brood bestaat in eindeloos veel soorten en maten. Wat is nu het verschil tussen het ene en het andere brood? En welk brood is het gezondste? We leggen het graag uit. Brood is een graanproduct dat gemaakt wordt van bloem of meel, water, een rijsmiddel en zout. Afhankelijk van het soort brood kunnen er nog extra ingrediënten worden toegevoegd zoals gedroogd fruit, zaden of pitten. De ingrediënten worden gemengd en gekneed. Daarna volgen periodes van rusten, rijzen en decoreren voordat het brood daadwerkelijk de oven ingaat.

Voor de gezondheid maakt het veel uit hoe een brood voorbewerkt en gebakken wordt. De tijd die brood krijgt om te rijzen en of de graankorrel gezeefd wordt of niet, zijn hierin cruciaal. Hoe donkerder hoe meer vezels ‘Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels’ is een veelgehoorde uitspraak, maar dit is niet waar.

Bakkers kunnen het brood donkerder laten kleuren door moutextract of gekarameliseerde suiker toe te voegen. De kleur van het brood zegt dus niks over de hoeveelheid voedingsstoffen die in het brood zit. Maar op welke manier kun je dan wel herkennen welk brood het gezondst is?! De graankorrel is de basis van brood. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt, de zemel en kiem worden eruit gezeefd waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Een ‘volkoren’ brood is gemaakt van de gehele graankorrel, inclusief de zemel en kiem van de graankorrel. Een brood mag pas de claim ‘volkoren’ dragen wanneer het brood voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten.

  1. Een groot gedeelte van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevinden zich in de buitenste laag van de graankorrel, de zemel;
  2. Een ander onderdeel van de graankorrel is de kiem, die ook veel vitamines en mineralen bevat;

Dit kán van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet. Veel meergranenproducten zijn gemaakt van bloem (het fijngemalen middelste gedeelte van de graankorrel) en niet van volkorengranen. Vraag dus altijd even aan de bakker of het brood van volkorenmeel gemaakt is.

Ga niet af op de kleur van het brood of de hoeveelheid zaden/pitten die op het brood zitten. Wanneer je het brood in de supermarkt koopt, kun je de ingrediënten op de verpakking terugvinden. Kies je voor een volkorenbrood, dan moet bij de ingrediëntenlijst aangegeven staan dat het brood gemaakt is van ‘volkorenmeel’ of ‘volkorentarwemeel’.

Fabrieksbrood of ambachtelijk brood Naast de keuze uit wit, volkoren of meergranen brood kun je ook nog bepalen of je fabrieksbrood of ambachtelijk brood koopt. Fabrieksbrood wordt vaak snel geproduceerd en krijgt nauwelijks de tijd om te rijzen. Tijd is immers geld.

Het rijzen is nodig om brood volume en luchtigheid te geven en om een brood smaak te geven. Bij fabrieksbrood wordt er in verhouding veel gist gebruikt en broodverbeteraars worden toegevoegd. Door dit (te) snelle industriële proces is dit brood lastiger verteerbaar omdat onder andere de eiwitten (gluten) in het brood niet de tijd hebben gekregen om voorbewerkt te worden door de gist.

Ambachtelijk brood is een voorbeeld van een minimaal bewerkt product. Ambachtelijk brood wordt op twee manieren gebakken. Met zuurdesem dat een soort bacteriecultuur is, of met bakkersgist dat een type schimmel is. De zuurdesem en gist bewerken de eiwitten in het brood en helpen het als het ware voor te verteren.

  • Het brood wordt hierdoor een langzamere koolhydraat;
  • Door het eten van langzame koolhydraten schommelt je bloedsuikerspiegel minder;
  • Dat betekent dat je langer verzadigt bent en geen last hebt van energiedips of een verminderde concentratie;
See also:  Hoe Meet Je Calorieën?

Ambachtelijk + volkoren = de juiste match Even alles op een rijtje. Volkoren is dus altijd de beste keus. En ambachtelijk brood verdient de voorkeur boven fabrieksbrood, omdat het het minst bewerkt is en daardoor beter verzadigt. Met deze informatie op zak kun jij nu bij de bakker (of in de supermarkt) de juiste afwegingen maken om een gezond én lekker brood te kiezen! Meer weten over onze visie op vitaliteit en het stimuleren van een vitaal eetpatroon bij jouw medewerkers? Mijn collega Hanneke helpt je graag.

Wat zit er in volkoren brood?

Veel mensen weten niet wat nu eigenlijk het verschil is tussen bruin brood en volkoren brood. Een hele goede vraag vinden wij, die gelukkig simpel te beantwoorden is. Brood is gemaakt van graan. Van tarwe bijvoorbeeld. Of van spelt, haver, maïs, gerst of rogge.

  • Daarin zitten waardevolle voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen;
  • Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood ligt in het gebruik van volkorenmeel en/of bloem;
  • Volkorenbrood is voor 100 procent gemaakt van volkorenmeel, terwijl bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem;

Meestal is dat in een verhouding van 50/50. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel Welk meel gebruikt wordt voor het brood beïnvloedt ook de voedingswaarde van de broden. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.

  1. Dat komt omdat de graankorrel eigenlijk het zaadje is waaruit een nieuwe plant kan groeien;
  2. Zo’n zaadje bevat alle nodige voeding voor het jonge plantje;
  3. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel – de zogenaamde zemel;

Een ander onderdeel van het buitenste gedeelte van de graankorrel is de kiem. Deze bevat voornamelijk goede vetten, vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel – de meelkern of het meellichaam – bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten.

  1. Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood? Het kan, maar het hoeft niet;
  2. De voedingswaarde van brood hangt nauw samen met de ingrediënten;
  3. Volkorenbrood is altijd gemaakt van volkorenmeel;
  4. Dit is wettelijk vastgelegd;

In volkorenmeel is de gehele graankorrel vermalen. Het bevat daardoor meer voedingsvezel, vitamines en mineralen dan bloem en meel. Meergranenbrood bevat meerdere soorten graan en kàn als basis volkorenmeel hebben. In dat geval heeft het tenminste evenveel voedingsstoffen als volkorenbrood.

Als er ook nog gebroken of geplette graankorrels en/of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte voedingsstoffen. Meergranenbrood kan ook van bloem, de basis voor witbrood, gemaakt zijn.

In dat geval zal het brood minder voedingsstoffen bevatten dan volkorenbrood, maar meestal wel meer dan witbrood. Dit komt ook weer door de gebroken of geplette graankorrels en zaden die toegevoegd worden. In deze tabel op Brood. net kun je zien dat een gemiddeld meergranenbrood op basis van bloem een voedingsvezelgehalte heeft vergelijkbaar met bruinbrood.