Desembrood wordt in de volksmond vaak zuurdesembrood genoemd, omdat desem zuur geworden deeg is. Dit brood ligt aan de basis van alle huidige broodsoorten en werd ongeveer 1500 jaar voor Christus op deze manier gebakken, met zuurdesem als rijsmiddel. Tot aan de 19e eeuw is altijd desembrood gebakken, pas vanaf die tijd is gist als rijsmiddel ontdekt.
- In het Frans noemen ze desem levain, Engelsen noemen het sourdough, Spanjaarden madre en Duitsers Sauerteig;
- Het bereiden van desembrood is een langdurig proces omdat het maken van het zuurdesem uit bloem en water enkele dagen duurt;
Dan ontstaat er een zetsel, starter of voordeeg, dat in een kleine hoeveelheid als rijsmiddel gebruikt wordt bij het bereiden van desembrood. Door het zuurdesem krijgt brood een onderscheidende smaak, die afhangt van het soort zuurdesem, dat uit verschillende micro-organismen bestaat.
- Deze bacteriën en schimmels zorgen voor de vorming van bellen koolzuurgas die het brood zijn luchtige structuur geven tijdens het bakken;
- Desembrood heeft een langere rijstijd nodig dan gist, is steviger en heeft een bijzondere, volle, rijpe, soms wat zure smaak;
Zuurdesembrood is langer houdbaar, zeker als het aan stuk bewaard wordt.
Wat is het verschil tussen zuurdesem brood en gewoon brood?
Wat is het verschil tussen zuurdesembrood en gewoon brood? – Normaal gesproken wordt aan het deeg bakkersgist toegevoegd om het te laten rijzen. Maar om desembrood te maken, gebruikt de bakker (zuur)desem. Dat is een papje van meel of bloem met water dat eerst uren of zelfs dagen moet rusten.
- Van nature zijn er melkzuurbacteriën en gisten aanwezig die een deel van de koolhydraten omzetten in melkzuur, azijnzuur en koolstofdioxide;
- Dit heet natuurlijke of spontane fermentatie en zorgt ervoor dat deeg kan rijzen;
Het zorgt ook voor de karakteristieke smaak omdat bij de fermentatie ook aromastoffen worden gevormd. Natuurlijke fermentatie lijkt erg op het normale rijzen waarvoor er gist wordt toegevoegd. Alleen gaat het nu langzamer. Bovendien is er veel variatie in gisten en melkzuurbacteriën en de fermentatieduur, waardoor allerlei stoffen ontstaan die de smaak en de structuur van het brood kunnen beïnvloeden.
Wat is gezonder gist of desem?
Vergelijken we puur de voedingswaarde van desembrood met soortgelijk brood waaraan gist is toegevoegd, dan zijn er nauwelijks verschillen: ze leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, vezels, vitaminen en mineralen. Desembrood is dus niet per se gezonder dan gistbrood.
Wat doet desem in desembrood?
Desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar met desem als rijsmiddel. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten. Na een paar dagen ontwikkelt zich de gewenste “microflora” van bacteriën en gisten, die van nature aanwezig zijn.
Wat is het verschil tussen desem en zuurdesem?
Bereidingsproces – Het verschil tussen de twee zit ‘m vooral in het bereidingsproces. De standaard- ingrediënten in de meeste broden zijn: meel of bloem, water, gist en zout. Maar je kunt ook een ander rijsmiddel gebruiken dan gist, namelijk desem. Desem is een soort beslag van meel en water, dat de bakker een paar dagen laat rusten.
Is desembrood goed voor darmen?
POSTED BY Dietist De Gezonde Lijn Ninove | apr, 28, 2017 | Zuurdesembrood is brood waarbij het deeg gerezen is door natuurdesem en niet met behulp van gist, zoals het brood dat wij kennen. De ingrediënten voor zuurdesembrood zijn heel eenvoudig: bloem, water en zout. Alles begint met de starter: een papje van water en bloem, de desem, dat gedurende 1 week tot 10 dagen “vergist”. Dagelijks wordt wat water en bloem toegevoegd. Deze desem begint spontaan te fermenteren door de hulp van bacteriën.
Het is als het ware de ziel van het brood. Een zuurdesembrood heeft dan ook een andere structuur: het is zwaarder en steviger dan gistbrood. Een deeg voor ambachtelijk zuurdesembrood maken vraagt heel veel tijd en heel wat werk.
Veel bakkers gebruiken dan ook zuurdesempoeder, dikwijls met toevoeging van gist om de bereidingstijd te verkorten. Uiterlijk verschillen de broden met zuurdesempoeder niet van natuurlijke, ambachtelijke zuurdesembroden. Als consument kan je dus niet zien of er natuurlijke zuurdesem gebruikt is of zuurdesempoeder.
Je vraagt dus best na bij de bakker welk procédé hij gebruikt. Door de trage, natuurlijke fermentatie bevat zuurdesembrood minder fructanen dan gewoon brood. Fructanen veroorzaken gasvorming in de darmen. Hoe trager de fermentatie, hoe beter, dus heeft het ambachtelijke, natuurlijke zuurdesembrood de voorkeur.
Het gehalte aan fructanen hangt uiteraard ook af van de soort bloem die gebruikt wordt: speltbloem bevat van nature minder fructanen dan bijvoorbeeld roggebloem. Mensen met bijvoorbeeld Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) kunnen voordeel hebben wanneer ze zuurdesembrood eten in plaats van het ‘gewone’ gistbrood.
Het lange procédé doet ook de hoeveelheid fytinezuur dalen. Hierdoor worden bepaalde mineralen, zoals bijvoorbeeld calcium beter opgenomen door het lichaam. Zuurdesembroden gemaakt met een glutenbevattende bloem zijn uiteraard niet geschikt voor patiënten die lijden aan coeliakie of gluten-intolerantie.
Zuurdesembrood, en vooral zuurdesem speltbrood (spelt bevat van nature minder fructanen dan tarwe), zorgt meestal voor rustigere darmen. Wanneer je echter PDS hebt, volstaat het vervangen van gewoon brood door zuurdesembrood echter niet: ook andere voedingsmiddelen zullen (tijdelijk) moeten geëlimineerd worden.
- Vraag hiervoor raad aan je arts of je diëtiste;
- TAGS : darmen Dietist dietiste fructaten gluten Ninove PDS prikkelbaar darm syndroom zuurdesembrood Deze website maakt gebruik van cookies om de benodigde functionaliteit van de website te bieden en om uw ervaring te verbeteren;
Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met onze privacybeleid.
Welk brood eten bij darmklachten?
Maar áls je er last van hebt, kun je wel beter volkorenbrood kiezen. – Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Wat is gezonder desembrood of speltbrood?
Desem is al zo oud als de mensheid bakt. Het werd in Egypte ontdekt, al in de 17e eeuw voor Christus. Het is een natuurlijk proces, waarbij de in de lucht aanwezige schimmels gisting veroorzaken. Zo ontdekten de Egyptenaren dat een tarwebrij, na lang staan verzuurt.
- De verzuurde brij werd gebakken en wat bleek? Na het bakken was de brij veel luchtiger en smaakvoller;
- Bijzonderheden op een rijtje van desembrood uitermate geschikt voor mensen met een gistallergie bijzonder geschikt voor mensen die geen melkderivaten mogen hebben vrij van kippen- en koemelkeiwit, lactose, kleurstoffen en gist fris van smaak (absoluut niet zuur) en blijft heel lang mals;
is 6-8 dagen houdbaar Spelt, ook wel oergraan genoemd, is een graansoort net als tarwe en rijst. Het onderscheidt zich van andere ‘bedekte’ granen doordat het kaf niet met de korrel is vergroeid. Bij tarwe en rijst moet het kaf eraf worden geraspt. Bij spelt is de buitenste schil zo hard dat hij eraf gespeld moet worden.
Vandaar de naam. Speltbrood bevat 40% minder fytaten dan tarwebrood. Verder zit er 10 tot 25% meer eiwitten in spelt dan bevat het veel complexe B vitaminen en een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren.
Bovendien is spelt licht verteerbaar waardoor je een betere bloedsuikerspiegel krijgt en minder snel een honger-gevoel. Bronnen: http://hugodegroot. echtebakker. nl/Desembrood http://www. healthylives. nl/voeding/wat-is-.
Waarom desem in plaats van gist?
Zuurdesem of gist: wat is het gezondst? – Zuurdesem en gist bepalen vooral de vorm en smaak van je brood. Desembrood smaakt rijper en voller dan gistbrood door het fermentatieproces. Het is malser en veerkrachtiger maar compacter omdat het deeg minder rijst.
Hoe gezond een brood is, hangt af van de noten, zaden, granen. En het vakmanschap van je bakker natuurlijk. Lees hier hoe gezondheidsgoeroe Sandra Bekkari het gezondste brood kiest bij de bakker. Of probeer de 4 gezonde broodtrends van het moment ! Bron: Gezondheidsnet.
nl.
Is desembrood vezelrijk?
Is desembrood gezonder dan gewoon brood? – Door de grote variatie aan desembrood valt dat moeilijk wetenschappelijk aan te tonen. Al zijn er wel factoren die in die richting wijzen :
- Vezels, vitaminen (vooral B1 en foliumzuur), mineralen (zoals ijzer, zink en magnesium) zouden via desembrood beter opgenomen worden door je lichaam.
- Sommige desemculturen zouden zelfs gluten kunnen afbreken. Goed nieuws dus voor mensen met een glutenallergie.
De eigenschappen hierboven hebben meer bewijs nodig. Toch kan je er zeker van zijn dat desembrood mínstens even gezond is dan ander brood. Er zitten evenveel vezels, vitaminen, mineralen, eiwitten en calorieën in. En natuurlijk is volkoren gezonder dan wit.
Waarom is desembrood gezond?
Opname voedingsstoffen – Sommige zuurdesembroodfanaten beweren dat de darmen voedingsstoffen uit zuurdesembrood beter opnemen dan uit gistbrood. Zuurdesem breekt namelijk fytinezuur in de granen af. Fytinezuur remt de opname van bijvoorbeeld calcium, ijzer en zink.
Omdat zuurdesembrood langer rijst dan gistbrood, heeft het meer tijd om fytinezuur af te breken. Verder zijn er aanwijzingen dat je darmen ook andere vitamines en mineralen uit zuurdesembrood beter opnemen.
Maar dit lijkt af te hangen van welke bacteriën er in de gebruikte desem zitten. Dat is in elke desem anders. Dit maakt onderzoeken lastig.
Wat is het beste brood voor diabetes?
Volkorenbrood – Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer. Wil je zeker weten dat je gezond brood eet met genoeg vezels? Kies dan brood waar echt ‘volkorenbrood’ op staat, of vraag het aan de bakker.
Hoe smaakt desem brood?
Desembrood smaakt rijk en karaktervol – niet per se zuur – De ene houdt van zurig, de andere niet. Smaak is persoonlijk. En hoe zurig of karaktervol jouw desembrood smaakt, bepaal je voor een groot deel zelf. Speel en experimenteer met een aantal factoren om te zien hoe dit de smaak beïnvloedt:
- De gebruikte bloem (voor je starter en/of receptuur) Roggebloem geeft bijvoorbeeld een zuurdere smaak dan tarwebloem, denk maar aan het typische desembrood uit Duitsland.
- De rijstemperatuur van je deeg Hoe warmer je jouw deeg laat rijzen, hoe zuriger je brood smaakt. Wil je die zure smaak beperken? Laat je desem dan bijvoorbeeld rijzen in een koelkast van maximaal 5 graden.
- De rijstijd van je deeg Hoe langer je deeg rijst, hoe meer smaak en geur het krijgt. Zo kies je zelf hoe ‘vol’ jouw desembrood smaakt. Desem heeft in elk geval tijd nodig om goed te rijzen en ontwikkelen (van zo’n 6 tot 24 uur of zelfs langer).
Is desembrood koolhydraatarm?
Heerlijke koolhydraatarme, graanvrije en glutenvrije broodjes. Super met een beetje roomboter en een sneetje kaas of ander beleg naar keuze! Deze broodjes zijn makkelijk te maken en lukken altijd mits je een paar regels in acht neemt. # 1 gebruik magere karnemelk # 2 gebruik HEET water # 3 mix zo kort mogelijk na toevoeging van het water # 4 laat de ovendeur gesloten tijdens het bakken en ga niet piepen # 5 bak liever een beetje langer dan te kort En mislukt het een keertje, snijd ze in stukjes en droog ze in de oven op 100°C met de ovendeur op een kier.
Wat zit er in desem?
Wat is desembrood? – Desembrood is brood dat gemaakt is van vier ingrediënten, namelijk meel, water, rijsmiddel en zout. Bij desembrood wordt er moederdeeg gebruikt als rijsmiddel. Moederdeeg is een papje van meel of bloem met water en melkzuurbacteriën.
- De melkzuurbacteriën die onze bakkers gebruiken, produceren een mild zuur;
- Het deeg laat de bakker uren, of soms zelfs dagen, rijzen;
- De melkzuurbacteriën doen vanzelf hun werk;
- Dit proces heet spontane fermentatie;
Er wordt een klein deel gist gebruikt voor meer volume van het brood. De gist wordt volledig omgezet in koolzuurgas en alcohol, wat verdwijnt tijdens het proces. De bakker vult het moederdeeg steeds aan met bloem en water, waardoor er een ideale verhouding ontstaat voor het bakken van desembrood. Gist geeft meer volume aan een brood.
Waar koop ik desembrood?
Bij Bakkerij Nollen kun je terecht voor de beste desembrood en desembroodjes. Wij hebben onder andere meergranen desembrood, wit desembrood, spelt desembrood, volkoren desembrood en koolhydraatarm desembrood. Daarnaast hebben wij desem stokbrood en desembroodjes in wit en meergranen. Al onze broden worden dagelijks vers gebakken en op ambachtelijke wijze bereid en dit proef je.
Is zuurdesem koolhydraatarm?
Dezelfde voedingswaarde als gistbrood – Qua voedingswaarde verschillen gewoon brood en zuurdesembrood nauwelijks van elkaar. Er is bijna geen verschil tussen de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en calorieën.
Welk brood zit geen suiker in?
De meeste soorten brood die je in de supermarkt koopt bevatten suiker. Gemiddeld bestaat een brood uit 3% suiker 1. Dat lijkt weinig, maar de meeste Nederlanders eten veel brood en dus eet je door het eten van brood toch veel verborgen suiker. Een boterham weegt zo’n 30 gram, als je 4 boterhammen per dag eet, krijg je 25 gram suiker per week binnen. Suiker in brood De suiker wordt aan het brooddeeg toegevoegd om het gist te laten werken. Door de suiker maakt het gist namelijk alcohol en koolzuurgas, waardoor het deeg gaat rijzen. Meel is eigenlijk ook een soort suiker, maar het gist kan deze suikers moeilijk afbreken. Daarom wordt er gewone suiker of dextrose (druivensuiker) aan het brooddeeg toegevoegd.
Dat is 1 kilo en 210 gram per jaar! Hierbij reken ik alleen de boterhammen, niet het beleg. Suiker wordt tevens vaak gebruikt als aanvulling op de broodverbeteraar. Zo zorgt een klein beetje extra suiker voor een bruinere korst.
Thomas Allinson Thomas Allinson (1858-1918) was een Britse arts. Hij was ervan overtuigd dat je gezondheid verbetert door de juiste lichaamsbeweging en voedingspatroon. In de tijd dat Allinson leefde was witbrood populair onder de rijke bevolking, omdat dit duurder was.
Deze arts beweerde echter dat volkorenbrood beter is voor je gezondheid. Daarmee maakte hij een begin aan een ommekeer. Jaren later waren het namelijk de rijken die vooral volkorenbrood aten en was witbrood meer iets voor de arme bevolking.
Thomas Allinson kocht een graanmolen en een bakkerij om zijn gezonde voeding te kunnen verkopen. In die bakkerij werd onder andere het Allinsonbrood gemaakt, een broodsoort die nu nog overal wordt verkocht. Wat maakt Allinsonbrood anders dan ‘normaal’ volkorenbrood? Gewoon volkorenbrood bestaat uit volkorenmeel (soms gecombineerd met andere soorten meel), melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker.
Wat is het verschil tussen gist en zuurdesem?
Desem – Zuurdesem- of desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar met zurig deeg als rijsmiddel. Desem is zuur geworden deeg. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten. Na een paar dagen ontwikkelt zich de gewenste “microflora” van bacteriën en gisten.
- Deze doen het beslag opborrelen en een fris-zure geur verspreiden;
- In de geschiedenis kun je ook lezen dat het allereerste brood ook op deze manier werd gebakken;
- Door de lange rijstijd heeft desembrood een bijzondere, volle, rijpe smaak;
Desembrood is wat steviger dan gistbrood, gist geeft meer volume aan een brood. Of het ook gezonder is? Daarover lees je in dit artikel .
Waar is zuurdesembrood van gemaakt?
Wat is desembrood? – Desembrood is brood dat gemaakt is van vier ingrediënten, namelijk meel, water, rijsmiddel en zout. Bij desembrood wordt er moederdeeg gebruikt als rijsmiddel. Moederdeeg is een papje van meel of bloem met water en melkzuurbacteriën.
- De melkzuurbacteriën die onze bakkers gebruiken, produceren een mild zuur;
- Het deeg laat de bakker uren, of soms zelfs dagen, rijzen;
- De melkzuurbacteriën doen vanzelf hun werk;
- Dit proces heet spontane fermentatie;
Er wordt een klein deel gist gebruikt voor meer volume van het brood. De gist wordt volledig omgezet in koolzuurgas en alcohol, wat verdwijnt tijdens het proces. De bakker vult het moederdeeg steeds aan met bloem en water, waardoor er een ideale verhouding ontstaat voor het bakken van desembrood. Gist geeft meer volume aan een brood.