Wat Is Döner Vlees?

Wat Is Döner Vlees
Döner – Döner, of beter gezegd: döner kebab is een gerecht uit Turkije dat dateert uit de 18e of 19e eeuw. ‘Döner’ betekent in het Turks ‘draaiend’. Voegen we dat samen met kebab, dan krijgen we ‘draaiend gegrild vlees’. Döner verwijst dus naar de maníer waarop kebab wordt bereid: het vlees (vaak gemalen) wordt gekruid, samengeperst en op een draaiend braadspit geregen.

Hier snijd je met een speciaal mes of een elektrisch snijapparaat stukken vanaf. ‘Alles erop?’ zul je in Turkije niet snel horen – en niet alleen omdat ze er geen Nederlands spreken. Het gerecht is door Turkse immigranten meegenomen naar Nederland en Duitsland.

Hier wordt het vaak in een broodje, kapsalon of dürüm (wrap) geserveerd met een lading knoflooksaus en sambal. Die laatste twee zijn in Turkije onbekend. Daar wordt döner vaak gegeten met wat rijst (pilav), groenten en soms yoghurt.

Wat voor vlees zit er in döner?

Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent ‘draaiend’ en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab. Het vlees wordt gegrild om vervolgens in laagjes van het spit afgesneden te worden.

Wat is verschil tussen shoarma en döner?

Shoarma – Last but not least: shoarma. Of shawarma, maar net hoe je wil. Ook dit valt weer te herleiden naar de Turken. Shawarama is de Arabische uitspraak van het Turkse woord çevirme, wat – net als döner – draaien betekent. Nu spreken de Turken ‘Ç’ uit als ‘tsj’ maar die letter bestaat niet in het Arabisch dus werd het ‘sj’.

See also:  Wat Is Mrij Vlees?

In tegenstelling tot döner bestaat shoarma – net als gyros – niet uit gemalen vlees maar uit stukken vlees. Verder wordt het op eenzelfde manier aan het spit gestapeld. Kip en lam zijn het meest gebruikelijk, maar en rund wordt ook gebruikt.

In Nederland is het trouwens vaak ook varkensvlees. Hoe eet je shoarma? In Nederland wordt het eigenlijk precies zo gegeten als döner: als broodje, in een wrap of als schotel. Maar in het Midden-Oosten zijn de toppings wel degelijk anders. Tahini- of amba-dressings, verse peterselie, beetje citroen, tomaten, komkommer, gepekelde groenten, allemaal samen in een platbrood als laffa en eten maar. Lees ook:

 • Een ode aan shoarma
 • Een geschenk uit de hemel: döner van halloumi
 • Take-out klassiekers thuis maken

Wat zit er in döner kebab?

Reepjes gekruide kip – Dit Turkse vleesgerecht stond al een tijd op mijn lijstje om te maken, maar het kwam er steeds niet van. Ook omdat we – zoals velen waarschijnlijk – deze heerlijke ‘pannenkoek’ met gekruid vlees voornamelijk bij een echte kebabzaak haalden na een avondje stappen.

Meestal namen we dan een ‘dürüm döner kebab’. Döner betekent overigens letterlijk ‘draaiend’ (aan een spit) in het Turks en kebab is gebakken vlees. Aangezien wij natuurlijk niet zo’n braadspit hebben, maken we vandaag een variant met reepjes kip (kip kebab).

Je kan echter ook kiezen voor lams- of kalfsvlees. De dürum (wrap), wat in het Turks letterlijk opgerold betekent, vullen we met de gekruide kip(dij) en vullen hem verder met wat rauwkost van wortel, ijsbergsla, tomaat en rode ui. Lekker met knoflooksaus of wat dacht je van wat sambal. Overigens ook heerlijk op een pita! Wat Is Döner Vlees.

See also:  Wat Voor Vlees Bij Spruiten?

Wat is shoarma voor vlees?

Shoarma kan gemaakt worden van verschillende soorten vlees. Het is een gerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Net als döner , betekent shoarma ‘draaiend’ in het Turks. Het shoarmavlees wordt opgesteld aan een spit en draaiend gegrild. Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen.

In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje met knoflooksaus en rauwkost.

Op vlees. nl vind je verschillende recepten voor shoarma, zoals romige spaghetti met shoarma en broccoli of een shoarmarol .

Is döner halal?

Dat meldt Le Monde op zijn Istanbul-blog. De Franse krant schrijft: En wat vinden we in deze kebabs die van schapenvlees gemaakt horen te worden? Een twintigtal Zwitserse verkooppunten werd onderzocht. Verschillende monsters bevatten paard en zeer kleine hoeveelheden varken.

De Zwitserse centrale islamitische raad toonde zich zwaar verrast door deze resultaten. Ook in Duitsland zouden 7% van de monsters Döner varken bevatten. Niettemin waren ze allemaal halal gecertificeerd. Volgens de Turkse krant Milliyet produceert Duitsland 400 ton Döner per dag! Dit vlees wordt geëxporteerd naar Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Finland en de Baltische staten.

Fotocredits: sabor de, uitsnede, k-naia.

Wat zit er op een broodje döner?

Ingrediënten –

 • 2 ronde Turkse broodjes
 • 400 gram kebabvlees
 • Ijsbergsla
 • Tomaat
 • Komkommer
 • Augurk
 • Rode ui
 • Feta
 • Olijven
 • Pepers
 • Knoflooksaus

20 minuten 2 personen Iedereen kent het broodje kebab wel, de vette hap die je haalde na een gezellige avond uit. Dit is nog steeds erg lekker en met dit recept kan je hem nu ook thuis maken. Naast de kebab, sla, komkommer en tomaat kan je er natuurlijk in doen wat je maar wilt. Met dit recept wordt het broodje verder gevuld met feta, augurk, olijven en pepers. Uiteraard gaat er op het broodje ook knoflooksaus! Lees het volledige recept op Ohmyfoodness.

See also:  Welk Vlees Bbq?

Wat zit er in een schotel kebab?

Döner kebab bestaat uit plakken gemarineerd vlees, die op een grote spies worden geregen en al ronddraaiend worden geroosterd. Het gare vlees wordt in dunne plakjes in een opengespleten pitabroodje geserveerd, met ui, sla, tomaat en yoghurtsaus.