Wat Is Durian Fruit?

Wat Is Durian Fruit
The fruit is overhyped as the ‘king of fruit’ and demands,especially from China has been quite high lately.

Waar smaakt een durian naar?

Wat Is Durian Fruit Misschien heb je hem wel eens gespot tijdens een verblijf in Thailand, Indonesië of een ander prachtig Aziatisch oord: de Durian vrucht. Een flinke vrucht, met gevaarlijk ogende stekels en een penetrante lucht. Culy was benieuwd naar de eigenschappen van deze stekelige vrucht en zocht het uit. De durian vrucht komt alleen voor in Aziatische landen en kan wel 8 (!) kilo wegen. Hij wordt veel verkocht in kleine kraampjes op straat. Wat Is Durian Fruit Gekke stinkvrucht Qua smaak wordt de durian ook wel vergeleken met vanillevla, knoflook, ui en schimmelkaas – en dat tegelijkertijd. Klinkt niet erg smakelijk misschien, maar dit is nou echt zo’n vrucht die je moet léren eten. Gewoon proberen dus als je de kans krijgt. In veel hotels, restaurants en andere openbare gelegenheden in Azië is de durian overigens verboden, simpelweg omdat de geur zó sterk is dat hij urenlang in de ruimte blijft hangen.

Het openmaken van de vrucht kun je het beste aan ervaringsdeskundigen over laten: dat is namelijk best een klus. De inhoud van de vrucht heeft een pudding-achtige substantie en smaakt krachtig en scherp, maar tegelijkertijd ook zoet en romig.

Niet echt smakelijk voor andere gasten die van een heerlijk Aziatisch diner aan het genieten zijn natuurlijk. In Azië wordt de durian in allerlei (voornamelijk zoete) gerechten verwerkt. Het is een favoriet ingrediënt in koek, snoep en ijsjes. Wat Is Durian Fruit Een sexy gezondheidsbommetje Waarom je deze gekke vrucht toch zou moeten eten? Omdat ‘ie super gezond is! Durian bevat relatief veel eiwitten (wat bijzonder is voor een vrucht) en gezonde vetten (wat eigenlijk alleen vriendje avocado met hem deelt). Een ander voordeel van de vrucht is dat hij flinke hoeveelheden tryptofaan bevat, een stofje dat er onder andere voor zorgt dat je je happy voelt én goed kunt slapen. In Zuid-Oost Azië zijn ze er zelfs van overtuigd dat de Durian je seksleven op kan spicen (!). Mocht je binnenkort een reis die kant op hebben gepland, stop dan zeker even je neus in de Durian  – maar we hebben je gewaarschuwd!  Wat Is Durian Fruit Reageer op artikel: Alles over de vrucht durian: een sexy maar stinkend gezondheidsbommetje Wat Is Durian Fruit Monchoutaart met amarenakersen, een klassieker waar op Nederlandse verjaardagsfeestjes al jaren van wordt gesmuld. De zoete rode kersen in suikersiroop zijn de guilty pleasure van Jan en alleman en wij begrijpen die Jan wel. De zoete, rode smaakbommetjes gaan al jaren over de toonbank in hun iconische pot, maar wat zijn die amarenakersen nu eigenlijk? En wat kun je ermee? Die rode zoete bommen in die iconische Toschi pot komen uit Emilia-Romagna in Italië.

 • Een verklaring hiervoor kan dat stofje tryptofaan zijn , wat een ontspannende werking en invloed op je seksuele activiteit heeft;
 • Fruit als   afrodisiacum: zou het dan echt kunnen? Helaas komt de vrucht alleen in Zuid-Oost Azië voor;

Je weet wel, die provincie voor foodies waar ook de Aceto Balsamico, de ragù bolognese en de gevulde pasta’s vandaan komen.

Hoe smaakt doerian?

Doerian smaak – De vrucht smaakt naar licht fermenterende banaan, anderen herkennen er amandel in, soms ook ui en knoflook. Doerian is lichtzoet, friszuur en tongprikkelend zoals een licht mousserende drank je tong kan prikkelen. De structuur doet een beetje vlezig aan, maar valt uiteen in je mond. Je kunt de doerian zo gebruiken:

 • Vruchtvlees uitlepelen en zo eten.
 • In sorbetijs, desserts of smoothies.
 • In een tropische fruitsalade bijvoorbeeld met mangistan.
 • In soep of als groente bewerken (onrijpe vrucht).

Toon meer Verkrijgbaarheid uit Nederland Verkrijgbaarheid uit het buitenland.

Hoe eet je een durian?

HOE EET JE DURIAN? – Durian eet je het best met gereedschap: snijd -met een scherp mes- de bovenkant van de durian ongeveer 10 cm open. Breek de schil met je handen open. Haal het gele vruchtvlees eruit met een lepel. Pas op : het vruchtvlees bevat grote pitten, ongeveer net zo groot als walnoten, die je niet kunt eten.

Het vruchtvlees kun je ‘los’ eten, maar ook mengen in een smoothie, of verwerken in gebak, cake, koekjes of als zoete smaakmaker door je (pittige) curry. Klik hier voor een lekker curry recept via Pepper.

ph. Zo reageren mensen wanneer ze voor het eerst durian eten.

Waar kan ik durian kopen in Nederland?

Durian is weinig verkrijgbaar in Nederland en daarom uniek bij Groentebroer. Onze Durian wordt 2 keer per week vers ingevolgen uit de tropen. Wij bieden 100% garantie op smaak en kwaliteit!.

Hoe duur is een durian?

Verboden in vliegtuig – De vrucht staat bekend om zijn penetrante geur van rotte eieren, veroorzaakt door de vorming van waterstofsulfide. Sommige bus- en luchtvaartmaatschappijen hebben het daarom verboden de stinkvrucht mee te nemen en ook hotels voelen er niets voor dat gasten een doerian mee naar binnen nemen. Wat Is Durian Fruit Lees ook:.

Waarom stinkt een durian?

De doerian staat bekend om zijn penetrante geur. Deze geur is zo sterk, dat de vrucht alleen maar kan worden vervoerd per vrachtvliegtuig. En wie wel eens in Zuidoost Azië is geweest, weet dat doerians in vrijwel geen enkel hotel welkom zijn. Maar waarom heeft deze tropische vrucht zo’n onaangename geur? Over deze million dollar question hebben wetenschappers van het Humphrey Oei Institute of Cancer Research en Duke-NUS Medical School zich gebogen.

See also:  Wat Voor Vlees In Bami?

En wat blijkt? Het zit in de genen. De wetenschappers vergeleken genactiviteitspatronen van verschillende delen van de doerian-plant, zoals wortels en bladeren, en identificeerden zo een klasse van genen die de productie reguleren van VSC’s, vluchtige zwavelverbindingen.

De productie van deze zwavelverbindingen is veel heftiger in de vruchten van de doerian, wat de vrucht zijn kenmerkende zwavelachtige geur geeft. Het team van wetenschappers vermoedt dat het vermogen van doerians om deze scherpe geur te produceren belangrijk kan zijn in het wild bij het aantrekken van dieren die de vrucht opeten en zo de doerianzaden naar andere regio’s verspreiden.

 • De geur is dus niet bedoeld om af te schrikken, maar juist om aan te trekken;
 • Laat je dus zeker niet weerhouden door de geur, want een doerian is juist erg lekker en ook nog eens super gezond;
 • De smaak is lastig te definiëren;

De een vindt het lijken op licht fermenterende banaan, anderen herkennen er weer amandel in, of ui en knoflook. De structuur doet denken aan een romige, vettige, stevige, smeuïge pudding. Lees meer over de doerian. Bron: https://www. eurekalert. org/news-releases/794485.

Waar ruikt een durian naar?

16-05-2018   •   leestijd 2 minuten   •   Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kun je de geur van de durian vrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is. Maar los daarvan is durian een gezondheidsbom! De durian vrucht heeft een haat-liefde verhouding met de samenleving. In Zuidoost-Azië kennen ze durian namelijk als ‘The King of Fruits’, maar de meeste westerlingen worden al misselijk bij de gedachte erover. En dat komt door de extreem – maar echt extreeem – sterke geur. De geur is zelfs zó heftig, dat de vrucht bij vele Aziatische hotels en openbare vervoersplekken verboden is. Bij sommige hotels kun je als durianvreter zelfs een schoonmaakboete krijgen!   De tropische vrucht is vooral populair in Zuidoost-Azië, met name in Indonesië, Thailand en Maleisië. Je herkent durian aan z’n grote formaat en stekelige, harde buitenkant. Sommige durian joekels kunnen zo’n acht kilo wegen. Van binnen zijn ze gevuld met een vla-achtig vlees met grote zaden. Dit vruchtvlees is meestal geel, wit of goud van kleur. Nu denk je: waaarom zou iemand zichzelf door het hellevuur van de durian stank slepen? De geur mag dan wel geassocieerd worden met een kerkhof die over de houdbaarheidsdatums is, maar de smaak weet je te verrassen! (Hoewel: de meningen verschillen hier ook over. ) Los van de enorme stank is durian een ontzettende gezondheidsbom. Het fruit is namelijk een van de meest voedzame vruchten ter wereld. De vrucht vermindert het risico op kanker, voorkomt hartaandoeningen, bestrijdt infecties en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Hoe de vrucht wordt gegeten? Op verschillende manieren. Zo kun je de vrucht gewoon snoepen, maar vaak wordt ‘t ook gegeten als groente en gedronken als sap. Ook is ‘t onderdeel van een Indonesische vissoep. Daarnaast kun je de zaden roosteren en koken. Maar zorg dus vooral dat je de geur overwint. Mocht je in de toekomst een durian kraampje tegen ‘t lijf lopen? Hou dan vooral je neusknijper in de aanslag.

Waarom stinkt jackfruit?

In de Chinese supermarkt ligt op het koelschap een stapel zwarte bakjes, met daarin een piepschuimen schaaltje, daarop drie stukjes fruit die dan ook nog eens gewikkeld zijn in folie en dan weer afgesloten met een doorzichtig dekseltje. Verzorgde verpakking, zeg dat wel! ‘Mensen, dit is lekker!’ De vruchtjes zien eruit als supergrote knoflooktenen, maar dan met een roomkleurig jasje.

 • Ik beet er in: mensen, dit is lekker! Hij heeft de consistentie van een meloen, iets meer knapperig, met de geur van zevenhonderd soorten fruit gemengd in subtiele verhoudingen: ik proef banaan en meloen, appel en mango, maar het gaat door en blijft lang in de mond;

Er zit een dikke pit in. Over de jackfruit Deze bescheiden vruchtjes zijn eigenlijk zaadmantels, ‘arillen’ uit de vrucht van de jackfruit of katahar. De vrucht wordt hier zelden in zijn geheel verkocht om de goede reden dat het hier om de grootste boomvrucht ter wereld gaat.

Hij kan makkelijk 40 kilo zwaar worden en een meter bij een halve groot zijn. Er zitten tot 500 arillen en zaden in een gemiddelde jack. De vrucht is eigenlijk een schijnvrucht, zoals bij de verwante vijg, allemaal leden van de familie der Moraceae (Moerbeifamilie).

De jackfruit is nog niet de allergrootste vrucht uit de plantenwereld, die eer gaat naar de pompoen met zijn vruchten van soms honderden kilogram zwaar. Maar pompoenen groeien (gelukkig) niet aan bomen. De jackfruit ziet eruit als een soort gigantische paardenkastanje.

 • Hij groeit niet aan takken maar tegen de stam van de boom, zoals de cacao;
 • Er komen vrouwelijke bloempjes uit de schors van de stam piepen en die groeien dan uit tot dergelijke joekels;
 • Wanneer hij rijp is, gaat de buitenste schil stinken naar rotte ajuin, een teken voor de dieren om zich op het ding te storten en zo de zaden te verspreiden;

Het vruchtvlees zelf blijft lekker ruiken. Om die redenen wordt het jackfruit meestal volgroeid, maar onrijp geplukt. Zoals veel tropisch fruit rijpt de vrucht niet verder van het moment dat hij is geplukt. Denk maar aan de avocado. Op veel plekken in de wereld is het verboden om rijpe jackvruchten in huis te halen vanwege de geur, net zoals voor de doerian.

 • Superglue De boom, Artocarpus heterophyllus volgens botanici, zou komen uit de regenwouden van Zuidwest-India (Kerala en zo);
 • Hij werd door de Portugezen verspreid naar andere continenten onder de naam jaca , vandaar jackfruit in het Engels en jacquier in het Frans;
See also:  Welk Vlees Voor Pastrami?

In het Nederlands zouden we het dus over een jakboom of jakelaar kunnen hebben. In andere talen spreken ze van nangka , khanun, khnor of mit. Het is een boom die wel dertig meter hoog wordt en uitstekend meubelhout levert, “beter dan teak”. Ook de jonge bladeren en bloemtrossen worden gegeten.

 • Wanneer men de boom verwondt (of de onrijpe vrucht aansnijdt) komt er een witte, sterk plakkende latex vrij;
 • Nog een reden waarom wij het vruchtvlees los in schoteltjes kopen en ons niets moeten aantrekken van schillen en stelen;

Het spul plakt zodanig dat men, om een vrucht open te snijden, mes en handen eerst in spijsolie doopt. Wanneer de latex aan een mes gaat kleven kan men het weggooien, het gaat er niet meer af. De colle à jacques van onze grootouders, de lijm waarmee het dure theeservies werd geplakt nadat het gevallen was, werd van deze latex gemaakt.

De boom is dus ook de oorspronkelijke bron van superglue. Voedsel van de toekomst De jack is bijzonder populair in India, waar hij als handfruit wordt gegeten, maar ook onrijp in verschillende vormen van curry gaat.

In Guyana, Brazilië en Suriname is er ook nog een zekere enthousiasme voor deze massieve bron van voedsel, maar elders wordt erop neergekeken, of weet men niet echt wat ermee gedaan. Men houdt ze in botanische tuinen omwille van de potsierlijk grote vruchten of maakt er dierenvoeder van.

Wij zouden dus allemaal in de leer moeten bij de Indiërs, want de toepassingen in de keuken zijn enorm. De Wereldvoedselorganisatie FAO raadt de verspreiding van de jack aan als voedsel voor de toekomst.

Hij groeit in warme oorden, maar niet alleen in de vochtige tropen. Een goede boom levert meer dan anderhalve ton groenten en fruit per jaar, zonder veel onderhoud. Culinaire toepassingen te over Maar gezien de bovenstaande moeilijkheden en bezwaren is het niet morgen dat de eerste ladingen hele jackvruchten zullen aankomen in Brussel.

Nochtans is het een veelzijdig product. Van het rijpe vruchtvlees maakt men chutneys, confituur of pâte de fruit. Men droogt het en bakt er chips van, men stopt ze in blik, gevriesdroogd, gesteriliseerd of gekonfijt.

Ik kookte een vruchtje in melk. De knapperige aril werd zacht maar de geur van de melk veranderde van fruitig naar die van kaas en ajuin! Na de kookbeurt was de melk aangedikt, men kan op die manier pudding maken. Ook de pitten zijn lekker, overigens. Ik proefde ze rauw en dan smaken ze als kastanje.

Wat is een andere naam voor de doerian?

De rijpe vrucht heeft een penetrante geur door de vorming van waterstofsulfide, waaraan de vrucht zijn alternatieve naam ‘stinkvrucht’ ontleent.

Hoe smaakt een durian vrucht?

Een durian is smeuiïg, met vol geel vruchtvlees. De smaak neigt naar ananas en perzik. Geef Van der Ven maar een durian in het seizoen. Zoals te begrijpen is de vrucht niet geschikt voor de export.

Waar is durian van gemaakt?

Durian – De vrucht van de Durian valt op door de eivorm en de zeskantige dikke stekels. De grote exemplaren zijn wel 30 cm lang en kunnen zelfs 8 kilo wegen. De vrucht bestaat uit een aantal vruchtkamers met daarin een grote harde zaad. De zaden zijn omgeven door dikke, crèmekleurige tot donkergele, puddingachtige zaadmantels.

Hoe gezond is jackfruit?

Macronutriënten – Jackfruit bevat erg weinig calorieën (93 kcal/100 gram). Net als vele andere fruitsoorten bevat deze vrucht vooral veel koolhydraten (24g/100 gram) en vezels (4,4 g/100 gram) en nauwelijks vetten (0,3g/ 100 gram) en eiwitten (1,47 g/100 gram).

 1. We kunnen dus besluiten dat jackfruit gezond is;
 2. Dit fruit bevat heel wat vitamines en mineralen en draagt bij aan een gezond voedingspatroon;
 3. Omwille van het lage caloriegehalte zal je er niet snel van aankomen;

De fruitsuikers leveren je de nodige energie. En dankzij de vezels en het aanwezige water is het ook redelijk verzadigend. Regelmatig jackfruit eten is dus goed voor je gezondheid en past daarom in elk eetschema. Ook als je wil aankomen blijft het eten van fruit en groenten erg belangrijk voor de aanlevering van je micronutriënten.

Waar ruikt een durian naar?

16-05-2018   •   leestijd 2 minuten   •   Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kun je de geur van de durian vrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is. Maar los daarvan is durian een gezondheidsbom! De durian vrucht heeft een haat-liefde verhouding met de samenleving. In Zuidoost-Azië kennen ze durian namelijk als ‘The King of Fruits’, maar de meeste westerlingen worden al misselijk bij de gedachte erover. En dat komt door de extreem – maar echt extreeem – sterke geur. De geur is zelfs zó heftig, dat de vrucht bij vele Aziatische hotels en openbare vervoersplekken verboden is. Bij sommige hotels kun je als durianvreter zelfs een schoonmaakboete krijgen!   De tropische vrucht is vooral populair in Zuidoost-Azië, met name in Indonesië, Thailand en Maleisië. Je herkent durian aan z’n grote formaat en stekelige, harde buitenkant. Sommige durian joekels kunnen zo’n acht kilo wegen. Van binnen zijn ze gevuld met een vla-achtig vlees met grote zaden. Dit vruchtvlees is meestal geel, wit of goud van kleur. Nu denk je: waaarom zou iemand zichzelf door het hellevuur van de durian stank slepen? De geur mag dan wel geassocieerd worden met een kerkhof die over de houdbaarheidsdatums is, maar de smaak weet je te verrassen! (Hoewel: de meningen verschillen hier ook over. ) Los van de enorme stank is durian een ontzettende gezondheidsbom. Het fruit is namelijk een van de meest voedzame vruchten ter wereld. De vrucht vermindert het risico op kanker, voorkomt hartaandoeningen, bestrijdt infecties en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Hoe de vrucht wordt gegeten? Op verschillende manieren. Zo kun je de vrucht gewoon snoepen, maar vaak wordt ‘t ook gegeten als groente en gedronken als sap. Ook is ‘t onderdeel van een Indonesische vissoep. Daarnaast kun je de zaden roosteren en koken. Maar zorg dus vooral dat je de geur overwint. Mocht je in de toekomst een durian kraampje tegen ‘t lijf lopen? Hou dan vooral je neusknijper in de aanslag.

See also:  Wat Voor Vlees Is Bifteki?

Hoe ruikt een doerian?

Ieder die wel eens in een Zuidoost-Aziatisch land als Indonesië of Vietnam is geweest, kent de stinkvrucht doerian ( Durio zibethinus ). Vanwege de penetrante geur, lijkend op een combinatie van rotte uien en zweetsokken, wordt doerian geweerd in hotels in Singapore en Thailand.

Ondanks die geur is doerian zeer gewild onder de plaatselijke bevolking: de vrucht heeft een hoge voedingswaarde, enorme zoetkracht en romige substantie. Al in 2017 is het complete genoom van de plant ontrafeld.

Daaruit bleek onder meer dat van de voorouders van de doerian, verre verwant van cacao en katoen, het hele DNA is verdubbeld. Voordeel daarvan is dat alle genen twee keer aanwezig zijn, zodat er mutaties mogelijk zijn zonder de originele eigenschap te verstoren.

De doerian heeft daar gebruik van gemaakt door meer genen te maken die coderen voor vluchtige geurverbindingen, vetten en ethyleen. De biochemische route om de sterk riekende verbindingen te maken bleef tot nu echter onbekend.

Uit een Duitse  studie blijkt dus dat de verantwoordelijke trigger het aminozuur ethionine is. “Een specifiek enzym zorgt voor het vrijkomen van de kenmerkende geur uit ethionine, waarvan de concentratie toeneemt tijdens het rijpingsproces. Dat verklaart waarom de vrucht steeds meer gaat ruiken naarmate die rijper is”, zegt onderzoeker Nadine Fischer.

De hoeveelheid ethionine in de vrucht is niet alleen bepalend voor de geursterkte. Voedselchemici ontdekten bij ratten dat de verbinding in hoge doses giftig is. Maar omgerekend zou een persoon van 70 kilo bijna 600 kilo vruchtenpulp moeten eten voordat toxische verschijnselen ontstaan.

In lage doseringen is er evenwel een positief effect gemeten op het immuunsysteem.

Wat is de smaak van jackfruit?

Jackfruit smaak – Jackfruit wordt steeds vaker gebruikt als vervanger voor vlees. Jackfruit smaakt aromatisch en zoet, een beetje naar banaan. De geur is sterk, maar veel minder afstotend dan van de broodvrucht. Onrijpe vruchten worden gekookt of gebakken en als groente gegeten in de Oosterse keuken. We geven je een aantal suggesties hoe je nangka kunt gebruiken:

 • Eet het rijpe vruchtvlees zo uit de hand.
 • Op een broodje ‘pulled jackfruit’  ( vegan bbq pulled pork recept)  
 • In plakjes of blokjes bij sorbetijs.
 • In blokjes door een vruchtensalade.
 • In blokjes door curry’s of andere groentegerechten.
 • Rijpe vruchten pureren en zeven en verwerken tot sorbetijs.
 • Zaden roosteren en eten als snack of door salades.

Toon meer Verkrijgbaarheid uit Nederland Verkrijgbaarheid uit het buitenland.

Waar komt durian vandaan?

Doerian
Taxonomische indeling
Rijk : Plantae (Planten)
Stam : Embryophyta (Landplanten)
Klasse : Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade : Bedektzadigen
Clade : ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade : Malviden
Orde : Malvales
Familie : Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie)
Geslacht : Durio
soort
Durio zibethinus Murray (1774)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Doerian op Wikispecies
Portaal     Biologie

De doerian ( Durio zibethinus ) is een 20 tot 50 m hoge, groenblijvende boom met uitgespreide takken en een dichte kruin. De afwisselend geplaatste, gaafrandige, lancetvormige, toegespitste bladeren zijn 7–15 cm x 20–30 cm groot. De bladeren zijn van boven glanzend en aan de onderkant met harige , goudkleurige schubben bezet. De bloemen zitten met drie tot dertig stuks in trossen aan vertakte twijgen, die direct uit de stam en dikke takken ontspringen ( cauliflorie ).

De doerian wordt bestoven door bepaalde soorten vleermuizen , de bloemen zijn hiervoor speciaal aangepast. De eivormige of afgeronde vrucht is 15–30 cm lang en tot 8 kg zwaar. De schil bestaat uit zeskantige, dikke stekels.

De vrucht bestaat uit vijf vruchtkamers met daarin een tot 6 cm groot zaad. Deze zaden zijn omgeven door dikke, eetbare, crèmekleurige tot donkergele zaadmantels. Deze zaadmantels smaken zoet en aromatisch. De rijpe vrucht heeft een penetrante geur door de vorming van waterstofsulfide , waaraan de vrucht zijn alternatieve naam ‘stinkvrucht’ ontleent.

De zaden zijn niet rauw te eten, maar vormen geroosterd een lekkernij. De doerian komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt met name in de Molukken veel verbouwd. Hij wordt zelfs koning van de vruchten genoemd.

In Nederland is de vrucht verkrijgbaar in Aziatische winkels, waar ook wel doerian-ijs verkocht wordt. Ook ligt de doerian af en toe op de markt in de grotere steden. Op Borneo worden op kleine schaal verwante soorten gekweekt: Durio oxleyanus en Durio dulcis.