Wat Is Flank Steak?

Wat Is Flank Steak
What Is Flank Steak? – Flank steak comes from the cow’s lower chest or abdominal muscle, and is an inexpensive, flavorful, and versatile cut of beef. It’s about a foot long and one inch thick, and cooked whole rather than divided into smaller individual steaks.

Is flank steak hetzelfde als bavette?

Wat is een bavette of flank steak? – Bavette is een andere benaming voor de flank steak. Er zijn verschillende bavettes, deze heet bavette de flanchet. In Frankrijk en in België is de bavette al heel lang een delicatesse, bij ons is de bavette nog vrij onbekend.

Hoe bereid je flank steak?

Bakken – Voordat je de flank steak gaat bakken in de pan is het belangrijk om het vlees eerst op kamertemperatuur te laten komen. Laat vervolgens (bak)boter smelten in de pan en plaats het vlees in de pan op het moment dat de boter volledig is gesmolten.

 1. Bak het vlees enkele minuten aan beide kanten goed bruin;
 2. Zet vervolgens het vuur wat lager en laat het vlees zo’n 3 minuten garen;
 3. Vervolgens is de bavette klaar en haal je deze uit de pan;
 4. Plaats het vlees in een stuk aluminiumfolie en laat het geheel 6-8 minuten rusten;

Dit zal ervoor zorgen dat de sappen binnenin het vlees goed verdeeld worden. Dit is van belang, omdat deze sappen bijzonder veel smaakstoffen bevatten. Het rusten van de flank steak zal dan ook bijdragen aan een betere smaak.

Wat is flank steak in het Nederlands?

Een Flank steak is een stuk vlees wat komt uit de vang van een Rund. De Nederlandse benaming van de Flank Steak is de vinkenlap.

See also:  Wat Mag Baby Op Brood?

Is Flat Iron steak biefstuk?

Flat iron steak, sukade biefstuk. Flat iron steak is een malse biefstuk die overblijft nadat de slager alle vliezen en pezen heeft weggesneden van sukade. Het wordt ook wel butlers steak genoemd en is afkomstig van onze grasgevoerde Black Angus, Hooglander en Limousin runderen.

Is bavette hetzelfde als skirt steak?

Bereiding reverse sear, eerst indirect garen op 120 ºC en daarna direct grillen bij 250 ºC. Voor rare tot 52 ºC kerntemperatuur, voor medium-rare tot 54 ºC. US  flap steak of flap meat | UK flap steak of flap meat | DE rind flapmeat | FR  bavette du flanche (of flanchette) In Frankrijk is de bavette al heel lang één van de populairste steaks maar in Nederland weten we pas een aantal jaren dat je dit vlees als steak kunt bereiden en dat het geweldig lekker is.

 1. Bavette wordt gesneden uit de vang van het rund, het deel dat van de borst naar de bil loopt;
 2. De Fransen maken onderscheid tussen bavette du Aloyau en bavette du flanche ( of flanchette);
 3. De bavette du Aloyau noemen wij in Nederland de vinkelap , de bavette du flanche noemen we de rode halve maan;

In Nederland worden beide delen nu vaak als ‘bavette’ verkocht. Bestel je een bavette dan kun je dus een steak van de vinkelap of een steak van de rode halve maan krijgen. Maar het zijn absoluut twee verschillende delen. Ze zitten in de vang tegen elkaar aan.

 1. De rode halve maan is duidelijk grover van structuur en ook malser dan de vinkelap;
 2. In het Engels noem je de vinkelap flank steak en de rode halve maan flap steak of flap meat;
 3. De naam vanglap is zeker geen synoniem voor bavette;
See also:  Waarom Is Een Tomaat Fruit?

De vanglap is de hele vang waarin ook veel delen zitten die je echt niet als steak kunt bereiden omdat ze veel te taai zijn. De vinkelap en de rode halve maan (en ook de inside skirt) zijn de mooiste delen van de vanglap. Bavette wordt dikwijls ‘werkvlees’ genoemd.

Net als de longhaas en de inside skirt is het een spier die het rund altijd gebruikt. Het vlees heeft een grove structuur met een lange draad, is zeer goed doorbloed en heeft daardoor een intense smaak. De bavette van de rode halve maan is niet alleen heerlijk om als steak te bereiden maar zeker ook om rauw te eten in een steak tartaar.

Het grillen van een bavette is precisiewerk: aan een doorbakken bavette valt echt geen lol te beleven. Je moet het vlees rare of hooguit medium rare ( bleu of saignant in het Frans) durven te serveren. Met een schitterend gebruinde korst natuurlijk, maar van binnen net aan warm.

 1. Dan is bavette op z’n best;
 2. Het is echt belangrijk dat je het vlees dwars op de draad snijdt;
 3. Zo snijd je veel spiervezels doormidden;
 4. Ga je met de draad mee, dan wordt het kauwen een taaie klus;
 5. In deze video bereid ik een bavette van The Meatlovers op Big Green Egg;

Het uitgeschreven recept vind je hier. Foto’s © The Meatlovers.

Is bavette mals vlees?

Welk stuk vlees is bavette? – De bavette is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund. Het wordt ook ‘vanglap’, flank steak’ of ‘vinkelap’  genoemd, hoewel dat laatste een ander stukje is met een fijnere structuur. De bavette van een melkkoe is ‘mager werkvlees’ dat veel beweging heeft gehad, met een grove, lange draad, maar met een echte ‘bite’  en veel eigen smaak.