Wat Is Fruit?

Wat Is Fruit
Read a brief summary of this topic – fruit , the fleshy or dry ripened ovary of a flowering plant , enclosing the seed or seeds. Thus, apricots , bananas , and grapes , as well as bean pods, corn grains, tomatoes , cucumbers , and (in their shells) acorns and almonds , are all technically fruits.

Popularly, however, the term is restricted to the ripened ovaries that are sweet and either succulent or pulpy. For treatment of the cultivation of fruits, see fruit farming. For treatment of the nutrient composition and processing of fruits, see fruit processing.

Botanically, a fruit is a mature ovary and its associated parts. It usually contains seeds, which have developed from the enclosed ovule after fertilization, although development without fertilization , called parthenocarpy, is known, for example, in bananas.

Fertilization induces various changes in a flower : the anthers and stigma wither, the petals drop off, and the sepals may be shed or undergo modifications; the ovary enlarges, and the ovules develop into seeds, each containing an embryo plant.

The principal purpose of the fruit is the protection and dissemination of the seed. ( See also seed. ) Fruits are important sources of dietary fibre , vitamins (especially vitamin C ), and antioxidants. Although fresh fruits are subject to spoilage, their shelf life can be extended by refrigeration or by the removal of oxygen from their storage or packaging containers.

 • Fruits can be processed into juices, jams, and jellies and preserved by dehydration, canning, fermentation, and pickling;
 • Waxes , such as those from bayberries (wax myrtles), and vegetable ivory from the hard fruits of a South American palm species ( Phytelephas macrocarpa ) are important fruit-derived products;

Various drugs come from fruits, such as morphine from the fruit of the opium poppy.

Wat valt onder fruit?

Wat is fruit? – Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, avocado, aubergine en komkommer.

Wat valt er onder groente en fruit?

Botanisch verschil tussen groenten en fruit – Vruchten zijn de plantendelen die het zaad omringen. Zij zijn gegroeid uit het vruchtbeginsel of vanuit de basis van de bloem. Alle andere eetbare plantendelen zoals stengels, wortels en bladeren worden aangeduid als groenten.

 • Op deze botanische definitie bestaan echter uitzonderingen;
 • Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn;
 • Andere uitzonderingen zijn paprika’s, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels;

Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten. Omgekeerd behoren meloenen tot de plantenfamilie van de komkommerachtigen maar worden ze tot de fruitsoorten gerekend.

Wat is fruit en geen groente?

Plantkundig gezien is tomaat een vrucht – Zowel groente als fruit zijn geen plantkundige termen. Fruit is altijd een vrucht of een schijnvrucht van een plant, terwijl groenten kunnen duiden op alle eetbare delen van een plant. Plantkundig gezien vallen vruchten, bloemen, bladen of stengels allemaal onder de groenten.

Wat maakt iets fruit?

Tuinbouwkundig [ bewerken | brontekst bewerken ] – Alles wat aan een kruidachtige plant groeit is volgens de tuinbouwkundige definitie groente, terwijl alles wat aan een houtachtige plant groeit volgens deze definitie fruit is. Dit is een belangrijk criterium om bijvoorbeeld de tomaat niet als fruit maar als groente te beschouwen.

 • Deze definitie is echter niet eenduidig, omdat sommige vruchten van kruidachtige planten zonder houtachtige delen toch tot het fruit worden gerekend, zoals de aardbei en de banaan;
 • Een ander voorbeeld is de ananaskers , die aan een kruidachtige plant groeit en verwant is aan de tomaat en de aubergine , maar die toch tot het fruit wordt gerekend;
See also:  Wagyu Vlees Wat Is Dat?

Een striktere indeling zou kunnen zijn dat groente aan eenjarige planten groeit (of dat de plant verloren gaat bij het gebruik, bijvoorbeeld wortels ) en fruit aan meerjarige. Dit heeft wel tot gevolg dat de avocado als fruit beschouwd moet worden, maar dergelijke uitzonderingen zijn niet talrijk.

Is elke vrucht fruit?

Fruit is altijd de vrucht van een plant, zoals een aardbei. De groente die je eet kan ook een ander deel zijn, bijvoorbeeld de wortel, knol, stengel of het blad. Denk aan een blaadje spinazie of een stengel bleekselderij. Maar, tomaten en komkommers zijn ook vruchten, maar die noemen we weer groente.

Is bloemkool een fruit?

Voor groene torentjesbloemkool (met dezelfde soortnaam). zie Romanesco (groente)

Bloemkool
Bloemkool
Taxonomische indeling
Rijk : Plantae (Planten)
Stam : Embryophyta (Landplanten)
Klasse : Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade : Bedektzadigen
Clade : ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade : Malviden
Orde : Brassicales
Familie : Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht : Brassica (Kool)
Variëteit
Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Bloemkool op Wikispecies
Portaal     Biologie

Paarse bladkleur door stikstofgebrek Draaihartigheid bij bloemkool veroorzaakt door de koolgalmug Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie ( Brassicaceae ). De botanische naam voor bloemkool is Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis. De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentieerde bloemknoppen, in tegenstelling tot broccoli. Er zijn bloemkoolrassen met witte, paarse, oranje of groene bloemkolen.

Is een tomaat een fruit?

Plantkunde: tomaat is fruit – Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is – plantkundig gezien – het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit. .

Waarom is een aardbei geen fruit?

Andere onderdelen – Bij sommige planten groeit de ‘vrucht’ niet alleen uit het vruchtbeginsel, maar spelen ook andere onderdelen een rol bij de vruchtvorming, zoals de bloembodem. In dat geval spreken we van een schijnvrucht. Zo zijn aardbeien schijnvruchten.

Is een courgette een fruit?

Een courgette (ook wel: mergpompoen) is de ongerijpte vrucht van de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie, die als groente wordt gegeten.

Is een banaan een groente?

Bananen zijn eigenlijk bessen (maar ook groente) – Nee, we proberen je niet in de maling te nemen. Volgens de plantkunde komen bessen van planten met bloemen die meer dan één eierstok bevatten. Daarnaast moet een bes zijn pitten aan de binnenkant hebben zitten.

Als je bananen op die manier bekijkt, zijn het bessen. De zwarte puntjes in de bekende Cavendish-banaan, die ook in jouw fruitschaal ligt, leveren geen plant op als je ze in de grond stopt. Maar bij wilde bananen vind je wel grotere pitten aan de binnenkant.

Ook pompoenen, meloenen, tomaten en komkommers zou je dan tot bessen kunnen rekenen. En aardbeien bijvoorbeeld niet, want die hebben pitjes aan de buitenkant. In de culinaire wereld worden bananen gezien als vruchten, omdat je ze ook als dessert of tussendoortje kunt eten.

See also:  Hoe Verbrand Je De Meeste Calorieën?

Is een aardbei een fruit?

Niet echt een vrucht – De Nederlandse benaming ‘aardbei’ dankt haar naam aan het feit dat ze dicht bij de aarde groeit. ‘Bei’ is dan weer ontleend aan het Franse woord baie en betekent bes. Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Een echte vrucht groeit uitsluitend uit een vruchtbeginsel; het onderste gedeelte van de stamper van een bloem.

Waarom is een komkommer fruit?

Plantkunde: komkommer is fruit – Fruit is een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Groenten bestaan juist uit andere delen van een plant zoals de stelen, wortels of bladeren.

Wat is het verschil tussen fruit en een vrucht?

Wat is het verschil tussen fruit en vruchten? Bij vruchten praat je over de vruchten van een plant, de bloemen die daarna een vrucht vormen. Fruit is de verzamelnaam voor wat je eet. ‘Om gezond te blijven is het goed om veel groente en fruit te eten.

Wat is ongezond fruit?

Aardbeien – Voor degenen die aarbeien kunnen eten bij de vleet hebben we helaas slecht nieuws. Een aardbei bevat namelijk vijf verschillende bestrijdingsmiddelen. Daardoor kan dit rode vruchtje bestempeld worden als het ongezondste stukje fruit van alle fruitsoorten.

Is paprika fruit of groente?

Gezondheidseffecten – Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen  en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine.

Is een tomaat een fruit?

Plantkunde: tomaat is fruit – Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is – plantkundig gezien – het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit. .

Wat is een appel groente of fruit?

Een appel is fruit, een bloemkool groente. Dat is duidelijk. Maar is een tomaat nou groente of fruit? En wat is een avocado, olijven, of rabarber? Hoe weet je wat wat is? Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zeggen! Vruchten Bij fruit denken we vaak aan zoete vruchten.

 • Appels, kiwi’s, bananen, kersen;
 • We hebben het even opgezocht;
 • Fruit is de verzamelnaam voor suikerhoudende eetbare vruchten;
 • En een vrucht is het eetbare deel van een plant dat de zaden bevat;
 • Maar dat wil niet zeggen dat alle vruchten fruit zijn! Denk maar aan aubergines, komkommers of courgettes! Wist je dat er in de engelse taal maar één woord voor zowel ‘vrucht’ en ‘fruit’ bestaat? Namelijk het engelse woord fruit! En een banaan dan, dat is een vrucht zonder pitjes (dus geen zaadjes), is dat dan een groente?  Want groente is de verzamelnaam voor alle andere eetbare delen van planten;
See also:  Welk Vlees Voor Kaasfondue?

Bloemkool en sla zijn planten, worteltjes en spinazie ook. Zitten we nogsteeds met die tomaten en bananen…. Planten Misschien kunnen we met de volgende definitie beter uit de voeten. Een vrucht die aan een houtachtige plant groeit is fruit en wat aan een kruidachtige plant groeit is groente. Houtachtig is dan een boom en kruidachtig heeft een groene stengel of stam. Dus denk aan fruit wat aan bomen groeit, appels, pruimen, citroenen maar ook druiven bijvoorbeeld.

 1. En yes, tomaten en komkommers groeien aan een kruidachtige plant! Maar aardbeien dan? Die groeien niet aan een boom maar aan een plant en toch noemen we het fruit! Schiet nog niet op! Jarig Nog een beetje verder denken dan;

Zou je dan over het algemeen kunnenje zeggen dat groente aan een eenjarige plant groeit of een eenjarig gewas is? En dat fruit groeit aan meerjarige planten, zoals bomen. Dan zijn hier toch ook weer uitzonderingen in te vinden. Want een olijf is groente maar groeit aan een boom, en meloenen groeien aan eenjarige planten maar zijn toch groentes. Zijn we eruit? Zullen we het culinair bekijken dan? We eten het tenslotte op. Wat je bij de hoofdmaaltijd eet zou je groente kunnen noemen en wat je bij het dessert of naast de hoofdmaaltijd eet noem je fruit. Klopt ook weer niet! Rabarber is geen vrucht, het is een groente maar kun je ook lekker verwerken in een zoet toetje. Pfff.

Maar meloenen éét je toch eigenlijk als fruit! Weer mis…. Ach, maar maakt het eigenlijk uit? Moet het in aparte vakjes op je bord? Bijt het elkaar? Er is geen groente- en fruitpolitie en een meloen voelt zich vast niet gediscrimineerd als ie fruit genoemd wordt.

Misschien moeten we maar niet zoeken naar de verschillen maar juist naar de overeenkomsten! Groente en fruit, lekkers wat de natuur ons te bieden heeft, hartstikke gezond, veelzijdig en lekker op allerlei eetmomenten! Gewoon opeten dus ;-).

Welke vruchten worden bedoeld?

Populair fruit – Fruit is erg belangrijk voor mensen. Er zitten veel vitamines in en weinig calorieën. Fruit is een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Er bestaan heel veel soorten fruit, maar een aantal soorten fruit worden in Nederland het meeste gegeten.

Appelen, peren, sinaasappelen en bananen. De appel is de meest gegeten vrucht in Nederland. Iedereen eet ongeveer 20 kilogram appels per jaar, dat is even zwaar als 20 pakken suiker! De appel is erg bekend in Nederland.

Niet alleen wordt de appel uit de hand gegeten, de appel wordt ook verwerkt in appelmoes, appelgebak en kan gerechten een stuk lekkerder maken. Niet alleen dat, ook zijn er wel dertig gezegdes die te maken hebben met een appel. Ken je er misschien een van de onderstaande gezegdes?.

Hoeveel fruit soorten zijn er?

Duizenden. Het exacte aantal is onmogelijk te noemen. Ga bijvoorbeeld maar na dat er minstens 1600 verschillende soorten bananen bestaan. Er worden voortdurend nieuwe variëteiten gecultiveerd, en wie weet zijn er in zeer afgelegen gebieden vruchten te vinden die nog nooit benoemd zijn.