Wat Is Het Verschil Tussen Halal Vlees En Gewoon Vlees?

Wat Is Het Verschil Tussen Halal Vlees En Gewoon Vlees
Wat betekent het halal-keurmerk? – Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd. .

Wat wordt bedoeld met halal vlees?

De term halal (letterlijk vertaald: rein/toegestaan) wordt gebruikt voor voedsel dat voldoet aan de Islamitische wetten. Tegenover halal staat haram (onrein/verboden). Dat geldt volgens de leer in ieder geval voor varkensvlees. Vlees dient aan bepaalde eisen te voldoen om halal te kunnen zijn, zoals eisen aan de wijze van slachten.

 • Dat houdt onder meer in dat het dier door een belijdende moslim met een scherp mes gesneden moet worden, met halssnede in een vloeiende beweging;
 • Dit wil niet zeggen dat het dier volledig bij bewustzijn is;

Meestal wordt er een omkeerbare verdoving gegeven. Indien dieren volledig onbedwelmd worden geslacht, moeten ze worden bedwelmd als ze binnen 40 seconden nog niet buiten bewustzijn zijn. Er houdt altijd een dierenarts van de NVWA toezicht op het snijden en om te zien of ieder dier binnen 40 seconden wordt bedwelmd.

Is halal vlees duurder?

“Halal vlees is lekker en gezond” Half oktober vierde de moslimgemeenschap het Offerfeest. Wij vroegen ons af wat ‘halal vlees’ is. Waarom eten moslims halal? Hoe worden de dieren geslacht? Smaakt het vlees anders?. We trokken met onze redactie naar de slagerij van Hossein uit Jordanië.

Wat betekent halal? ‘Halal’ betekent in het Arabisch ‘het mag’. Het is van God. Halal is hoe moslims moeten leven, hoe we elkaar behandelen, hoe we trouwen, hoe we eten… Halal verwijst ook naar de manier waarop we onze dieren slachten.

In een ander cultuur wordt het dier eerst verdoofd en dan geslacht. Volgens de halal cultuur moeten we het dier eerst kalmeren en op de grond leggen. Dan moeten we het met een scherp mens in één keer de keel oversnijden. Waarom worden de dieren op die manier geslacht? Eigenlijk gaat het bloed van het hart naar de hersenen.

Op die manier geven de hersenen bevelen aan het lichaam. Als het bloed wordt afgesloten, krijgen de hersenen geen bloed meer en geven ze geen signalen meer. Daarom beweegt het dier niet meer en heeft het ook geen pijn.

Na het slachten, laten we het bloed volledig uit het dier vloeien. Zo blijven er geen slechte stoffen meer in het vlees. Voor de slachting zeggen we ook de naam van Allah. Wij zeggen “Bismillah, Allah u akbar”. Mogen moslims alleen maar halal vlees eten? Moslims moeten geen halal vlees eten, als ze er geen kunnen vinden.

 1. Vroeger woonde ik in Oostduinkerke en daar was er geen halal slagerij;
 2. Ik kocht dus een stukje biefstuk in de beenhouwerij of supermarkt en spoelde het thuis met water en zei de naam van God voordat ik het bakte en opat;

Moslims eten geen varkensvlees, maar in bepaalde omstandigheden kan dat wel. Als je in een bos bent en geen ander vlees vindt, dan mag je varkensvlees eten om niet te verhongeren of te sterven. Welk vlees verkoop je in jouw beenhouwerij? Ik verkoop bijna alle vlees, behalve varkensvlees.

 • We hebben schapenvlees, rundvlees, kalf, kip, konijn, gevogelte…  Is dit de enige halal winkel in Oostende? Neen, dit is niet de enige winkel in Oostende;
 • Ik begon mijn winkel op 23 februari 2013;
 • In dezelfde straat is er nog een andere halal slagerij die hier al enkele jaren bestaat;
See also:  Hoe Lang Vlees In Koelkast?

Waar koop je het vlees? Bij een Belgische leverancier in Bredene die een boerderij heeft. Hij heeft alle soorten dieren. Wij kiezen de dieren en hij brengt ze naar het slachthuis. Zij maken het vlees klaar en de volgende dag brengen ze het naar onze winkel.

Als je een dag wacht, wordt het vlees malser en is het beter om te snijden. Wij slachten de dieren niet zelf. Wij mogen zelfs niet binnen in het slachthuis. In België zijn er strenge wetten. Als je een dier zelf wil slachten, moet je een aanvraag doen bij de gemeente waar je woont.

Je moet ook een briefje van de huisarts voorleggen om te bewijzen dat je gezond bent. Als je een vergunning hebt, mag je het slachthuis binnen en zelf het dier slachten. Hoe weet je zeker dat het vlees halal is? Soms kan ik het zien. Bijvoorbeeld bij kip zie ik aan de nek of het halal gesneden is.

Het vlees komt ook met een halal stempel. De stempel komt van het slachthuis. In de meeste Belgische slachterijen werkt er een moslimslager die enkele uren per dag het vlees halal komt slachten. De rest zoals pluimen, versnijden… doet het slachthuis.

Wie zijn jouw klanten? Er zijn veel klanten  van verschillende landen en culturen, zowel moslims als niet-moslims. Zij komen uit het Midden-Oosten, Azië, Afrika, Afghanistan, Pakistan, Nepal en hier komen ook veel Belgen. Bijna  80% van mijn klanten zijn Belgen.

Smaakt halal vlees anders? Er is een groot verschil in smaak. Je moet het zelf eens proeven. Als je halal vlees bakt, dan komt er bijna geen bloed uit. Bij andere vlees komt er nog veel bloed uit. Dat is niet gezond.

Mijn Belgische klanten vinden halal vlees lekkerder dan gewoon vlees. Is halal vlees goedkoper dan ander vlees? Ja, halal vlees is goedkoper dan gewoon vlees om twee redenen. Ten eerste zijn de meeste moslims hier niet zo rijk. We proberen dus het vlees goedkoper te verkopen.

 1. Ten tweede heb ik ook minder kosten in de winkel dan in een Vlaamse slagerij;
 2. Mijn medewerker en ik doen alles zelf;
 3. We beginnen vroeg, we poetsen de winkel zelf en we werken soms tot 22 uur;
 4. We hoeven dus geen extra personeel te betalen en kunnen zo de prijzen laag houden;

Côte-à-l’os kost in een gewone winkel bijvoorbeeld 40 euro per kilo en bij ons kost het 18 euro per kilo. Wie zijn jouw klanten? Ik heb veel vaste klanten en ik verkoop veel vlees tijdens de Ramadan of het Offerfeest. Tijdens de feestdagen kopen moslims veel vlees om in de moskee te eten of uit te delen.

See also:  Waarom Kalkoen Met Kerstmis?

Iedereen kan naar de winkel komen en vlees bestellen. Je kan bij ons ook een volledig schaap bestellen of in stukjes. We verkopen naast vlees ook salades, bereidingen en andere producten zoals couscous, olijven, kruiden… We willen in de toekomst ook belegde broodjes verkopen.

Bedankt om ons te ontvangen. We wensen je nog veel succes met de winkel. Hossein met de cursisten van De Boterham Wil je zelf eens halal vlees proeven of ben je op zoek naar exotische kruiden? Buurtwinkel – Beenhouwerij Torhoutsesteenweg 278, 8400 Oostende De winkel is doorlopend open van 9u tot 19u.

Wat mag je niet als je halal eet?

Is een konijn halal om te eten?

De islam laat geen varkensvlees toe. Om te beginnen kan dus enkel rund-, schapen-, en geitenvlees halal zijn, net zoals vlees van pluimvee en konijnen.

Waarom moet vis niet halal?

Richtlijnen Halal: –

 • Varkensvlees is niet toegestaan.
 • Producten waarin varkensvlees is verwerkt zijn niet toegestaan.
 • Vlees en gevogelte dat niet ritueel geslacht is, is niet toegestaan.
 • Producten waarin niet ritueel geslacht vlees of gevogelte is verwerkt, zijn niet toegestaan.
 • Producten waar alcohol in verwerkt is, zijn niet toegestaan.
 • Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
 • Gelatine is een bindmiddel/eiwitproduct dat meestal uit huiden en botten van varkens, runderen en vissen wordt verkregen. Gelatine kan alleen als halal beschouwd worden als het verkregen is van een Halal dier, dat geslacht is volgens de islamitische wet.
 • Producten op basis van bloed zijn niet toegestaan.
 • Kaas: bij de productie van kaas moet er wel op worden toegezien dat de gebruikte enzymen afkomstig zijn van een dier dat is geslacht volgens het halalritueel. Plantaardige enzymen zijn toegestaan.
 • Sommige E-nummers die worden gebruikt kunnen mogelijk haram zijn.
 • Regels voor Halal certificering

Een halalcertificaat kan worden toegekend door een instantie die daartoe bevoegd is. In Nederland zijn een aantal instanties die bevoegd zijn deze halalcertificaten te verstrekken. Bij het beoordelen van de halalwaardigheid wordt gekeken naar de gebruikte grondstoffen, hygiëne en het productieproces dat binnen een bedrijf doorlopen wordt. .

Waarom is vlees van de Turkse slager goedkoper?

#1. Vlees is meestal goedkoper – Wanneer traditionele supermarkten geen aanbiedingen hebben, vind je bij de Turkse slager over het algemeen lagere prijzen. Kip is vooral favoriet, omdat het bijna altijd goedkoper is dan in de gewone supermarkt. Ik zie nu wel een trend dat zodra supermarkten stunten ze dichtbij prijzen van een Turkse slager komen.

Waarom is halal beter?

Onverdoofd slachten is maar een aspect van halal vlees – Hoewel halal vlees vaak wordt geassocieerd met onverdoofd slachten, is dat maar een aspect ervan. In de Koran staan meer regels waar een stukje halal biefstuk aan moet voldoen. ‘Er zijn moslims die zeggen dat de Koran niet alleen regels geeft hoe je moet slachten, maar ook voorschrijft dat alles wat een moslim eet heilzaam moet zijn’, verklaart Berger. ‘ Zo vrolijk staan de meeste schaapjes in de vleesindustrie er niet bij. KariHoglund Getty Images Onverdoofd slachten is hoogstwaarschijnlijk pijnlijk en stressvol voor een dier. Maar je zou kunnen stellen dat de islamitische regels rondom het hóuden van dieren een stuk diervriendelijker zijn dan de leefregels voor de plofkip.

‘Het voedsel dat zij eten moet goed zijn voor henzelf , maar ook voor de natuur, want de mens moet van de Koran goed zorgen voor de schepping. Daarom moet een dier ook een goed leven hebben gehad voordat het geslacht wordt.

En dat brengt ons op het volgende punt.

See also:  Welk Fruit Vitamine D?

Waarom mogen moslims geen garnalen?

Extra info over halal-voorschriften voor voeding – Het concept van ‘halal’ roept soms vragen op. Voor gezondheidsprofessionals en medewerkers van sociale voedselvoorzieningen is het niet altijd even duidelijk wat precies halal is en wat niet. Een belangrijke vraag is: hoe strikt moet je het concept ‘halal’ afbakenen.

Dit kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt of van klant tot klant. Kijk je ‘enkel’ naar de ingrediënten, bv. geen gelatine op basis van varkensbeenderen, geen varkensvlees, geen alcohol … Of kijk je bv.

ook naar het wel/niet halal zijn van de slachtingsmethode? Sommige moslims zullen rundvlees dat niet halal geslacht is wel eten, anderen niet. Vegetarische voedingsmiddelen zijn vaak interessant, omdat alle groenten, fruit, brood en andere graansoorten halal zijn.

(Specifieke soorten) zeevruchten zijn voor sommige moslims halal, voor anderen niet. Dat hangt af van welke leerschool binnen de islam zij volgen. Voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabben.

Daarom is het ook hier belangrijk om in gesprek te gaan met de persoon voor jou en voorzichtig te polsen naar haar of zijn invulling van het opvolgen van de halal-voedingsvoorschriften.

Is Paarden vlees halal?

Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.

Waarom moeten we halal slachten?

Onverdoofd slachten is maar een aspect van halal vlees – Hoewel halal vlees vaak wordt geassocieerd met onverdoofd slachten, is dat maar een aspect ervan. In de Koran staan meer regels waar een stukje halal biefstuk aan moet voldoen. ‘Er zijn moslims die zeggen dat de Koran niet alleen regels geeft hoe je moet slachten, maar ook voorschrijft dat alles wat een moslim eet heilzaam moet zijn’, verklaart Berger. ‘ Zo vrolijk staan de meeste schaapjes in de vleesindustrie er niet bij. KariHoglund Getty Images Onverdoofd slachten is hoogstwaarschijnlijk pijnlijk en stressvol voor een dier. Maar je zou kunnen stellen dat de islamitische regels rondom het hóuden van dieren een stuk diervriendelijker zijn dan de leefregels voor de plofkip.

‘Het voedsel dat zij eten moet goed zijn voor henzelf , maar ook voor de natuur, want de mens moet van de Koran goed zorgen voor de schepping. Daarom moet een dier ook een goed leven hebben gehad voordat het geslacht wordt.

En dat brengt ons op het volgende punt.

Is halal slachten verboden in Nederland?

In Nederland is onverdoofd of onbedwelmd slachten verboden in de reguliere vee-industrie. Het mag alleen bij de rituele slacht, zoals voor vlees dat koosjer (joods) of halal (islamitisch) moet zijn.