Wat Is Het Verschil Tussen Koolhydraten En Calorieën?

Wat Is Het Verschil Tussen Koolhydraten En Calorieën
Hoe worden deze termen gebruikt? – Regelgeving vereist dat producenten van voedingsmiddelen en dranken een etiket met voedingsfeiten op hun producten moeten aanbrengen. Het vermeldt onder meer de hoeveelheid energie die het item bevat per portie of gewicht.

Het label met voedingsfeiten dient om je te informeren over de gezondheid van verpakte voedingsmiddelen en dranken, en of ze ingrediënten bevatten die je mogelijk moet vermijden vanwege een allergie, intolerantie of persoonlijke voorkeur.

Afhankelijk van waar je woont, kan het paneel met voedingsfeiten de energiewaarde van een voedingsmiddel of drank uitdrukken in calorieën, kcal, kJ of een combinatie daarvan. Hieronder staat een lijst met landen en welk label ze gebruiken voor energie: Verenigde Staten: calorieën Canada: calorieën Europese Unie (EU): kJ en kcal Australië en Nieuw-Zeeland: kJ of zowel kJ als kcal China: kJ Fabrikanten bepalen het aantal calorieën dat een voedingsmiddel of drank bevat op basis van de hoeveelheid energieleverende voedingsstoffen die het bevat.

 1. De drie belangrijkste energieleverende voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten en vetten;
 2. Eiwitten en koolhydraten leveren elk ongeveer 4 calorieën (16,7 kJ) per gram, terwijl vet 9 calorieën per gram (37,6 kJ) levert;

Alcohol levert ook 7 calorieën (29,3 kJ) per gram. Fabrikanten ronden af ​​naar de dichtstbijzijnde stap van 1 gram, dus als je het aantal calorieën of kJ van elk van de macronutriënten zou kwantificeren, kan het zijn dat de optelsom iets afwijkt van het aantal vermeld op het voedingsetiket.

 1. Bovendien bevatten de voedingsetiketten van voedingsmiddelen die vezels bevatten, die als koolhydraten worden geclassificeerd, mogelijk minder calorieën dan je berekent;
 2. Dit komt doordat vezels, afhankelijk van het type, ofwel onverteerbaar of slecht verteerd zijn, en dus geen of weinig calorieën bevatten;

Resumerend De meeste verpakte voedingsmiddelen en dranken bevatten een voedingsetiket met de hoeveelheid energie die het product bevat in calorieën, kcal, kJ of een combinatie hiervan.

Wat is beter koolhydraten of calorieën?

Vrouwen zijn altijd op zoek naar een makkelijke en vooral snelle manier om wat kilo’s kwijt te raken. Maar zo werkt het natuurlijk niet en dit snelle resultaat is vaak niet blijvend. Ook door de honderden verschillende dieetmethoden is door de bomen het bos soms niet meer te zien.

Twee van de meest populaire manieren om af te vallen zijn het minderen van koolhydraten of het minderen van calorieën. Maar welke manier is nou het effectiefst? Twee voedingsexperts geven ons het antwoord.

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder! In ‘dieet & afval-land’  komen we dus vaak tegen dat dieëen gaan om calorieën verminderen vs. koolhydraten verminderen. Maar hoe weet je nou welke benadering voor jou het beste werkt? Voedingsexperts Dr. Janet Bond Brill en Peachy Seiden helpen om het wat duidelijker te krijgen en helpen jou met het kiezen van het beste methode.

 • Het low carb dieet Mensen die het low carb dieet volgen eten weinig tot geen koolhydraten;
 • Denk hierbij aan brood, rijst, pasta en aardappelen maar ook aan sommige soorten groenten en veel fruitsoorten;

Doordat deze producten vermeden worden eten zij vooral veel eiwitten en vetten. De achterliggende gedachte van dit dieet is het controleren van de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten zorgen voor een duidelijke piek en vervolgens een snelle daling in je bloedsuikerspiegel waardoor je een hongerig gevoel krijgt.

 1. Wanneer je minder koolhydraten zou eten blijft je bloedsuikerspiegel gelijk zodat je minder hongeraanvallen hebt;
 2. Je voelt je langer gevuld, eet daardoor minder en valt dus uiteindelijk af;
 3. Daarnaast verbrandt je lichaam met dit dieet vet, omdat het geen koolhydraten heeft om haar energie uit te halen;
See also:  Welke Fruit Is Goed Voor Afvallen?

Experts geloven echter niet altijd in de connectie tussen gewichtsverlies bij een low carb dieet en het niveau van je bloedsuikerspiegel. Bron: weheartit Geen oplossing voor het leven De reden dat low carb diëten zo populair zijn is dat het redelijk snelle resultaten oplevert.

 1. Wanneer we ons eetpatroon drastisch omgooien om af te vallen (en daarbij vaak eten ‘opgeven’ waar we juist zo dol op zijn) willen we snel resultaat  zien, en met het low carb dieet heb je niet zoveel geduld nodig;

Afhankelijk van hoe streng je bent is het namelijk al mogelijk om vijf kilo te verliezen in twee weken! En dat zien mensen graag natuurlijk. Het nadeel: dit effect is tijdelijk. Volgens Peachy Seiden zorgt het vermijden van koolhydraten er namelijk voor dat je veel vocht verliest in de eerste twee weken, en nog geen daadwerkelijk gewicht.

Omdat het eerste beetje dat je afvalt vooral bestaat uit water zit dit er dan ook zo weer aan. Daarnaast is het zo goed als onmogelijk om een leven lang geen koolhydraten te eten en komen mensen dus altijd weer wat aan wanneer ze het weer oppakken.

Wanneer je namelijk alle koolhydraten uit je eetpatroon schrapt verlies je ook een groot deel aan vezels en voedingsstoffen die je lichaam wel nodig heeft. Volgens Dr. Brill is het eten van veel eiwitten en gezonde vetten een goede manier om voedsel te eten dat goed vult, maar is niet de juiste strategy voor gewichtscontrole en een gezond leven op de lange termijn.

Wat ook veel mensen doen die weinig koolhydraten eten, is losgaan op vette vleeswaren en volle kazen. Dit zorgt niet alleen voor een hoge calorie-inname maar ook in dat je lichaam te veel vette eiwitten binnenkrijgt.

Volgens Seiden is dit te zwaar voor je nieren en zou het zelfs kunnen leiden tot brozere botten. Calorieën tellen is ook slim Pro-calorieëntellers stellen dat zelfs producten die weinig koolhydraten bevatten zoals vette kaas en gefrituurd voedsel wel hoog scoren op de calorieënladder.

 • Daarnaast zijn er ook producten die beweren dat ze een laag vetgehalte hebben terwijl ze nog steeds veel calorieën bevatten;
 • Het antwoord is eigenlijk het gebruiken van je gezonde verstand;
 • Zoek een balans tussen het tellen van calorieën en het eten van koolhydraten op de juiste manier;

Beide experts zijn het erover eens dat het tellen van calorieën een betrouwbare en goede manier om gewicht te verliezen, maar ook om niet te veel koolhydraten te eten. Afvallen is eigenlijk een hele simpele rekensom: verbrand meer calorieën dan dat je binnenkrijgt en je zult gewicht verliezen. Bron: weheartit Als je ervoor kiest om calorieën te tellen kun je nog steeds iets leren of toevoegen van low carb diëten. Zowel Dr. Brill als Peachy Seiden zijn het erover eens dat het volledig vermijden van koolhydraten niet de juiste weg is naar blijvend gewichtsverlies, en stippen hier het verschil tussen goede en slechte koolhydraten aan. Daarover verscheen laatst een artikel op Girlscene! Lees hier hoe je op een bewuste manier goede koolhydraten in je eetpatroon kunt verwerken.

De sleutel tot blijvend gewichtsverlies is wel dat je hierin niet te ver gaat: het eten van te weinig calorieën is ook niet goed! Dit kan namelijk leiden tot eetbuien, maakt je metabolisme langzamer en je krijgt niet alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft.

See also:  Frikandel Wat Voor Vlees?

Beide experts stellen dat welk dieet je ook kiest, je uiteindelijke doel moet zijn om een gezonde levensstijl te creëren. Dat betekent het jezelf aanmeten van een gezond eetpatroon dat je (een leven) lang vol kunt houden! We willen nog even benadrukken dat het in dit artikel gaat om ‘Low carb vs.

Welke koolhydraten zijn goed om af te vallen?

Koolhydraten en afvallen: wat jij het beste kunt doen – Wil je blijvend slank worden op een gezonde manier? Schrap koolhydraten dan niet uit je menu. Wat je wel kunt doen, is jezelf een handje helpen door je eetpatroon slim in te richten:

 • Haal minstens 40% van je dagelijkse kcal uit koolhydraten, maar kies voor langzame koolhydraten. Kies minder snelle koolhydraten als frisdrank, gebak en ontbijtkoek. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen, verklein je de kans op overeten en voel je je meer verzadigd. Beweeg je veel? Dan heb je meer koolhydraten nodig dan 40%.
 • Maak gebruik van het feit dat eiwitten zorgen voor een sterk verzadigd gevoel en maak in je eetschema ruimte voor eiwitrijke voeding.
 • Blijf variëren! Zorg dat je kiest voor eetgedrag dat jij de rest van je leven vol kunt houden. Dat is gezond én afwisselend, waardoor je ook tijdens het afvallen kunt blijven genieten van lekker eten.

E-book: Afvallen zonder dieet Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode. Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet. Wat Is Het Verschil Tussen Koolhydraten En Calorieën.

Wat wordt bedoeld met calorieën?

Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie in eten. De hoeveelheid energie wordt berekend in kilocalorieën (afkorting kcal). Een kcal is dus 1000 calorieën. Het is vergelijkbaar met de verhoudingen tussen 1000 gram en 1 kilogram, of 1000 centimeter en 1 kilometer.

Hoeveel calorieën bij koolhydraatarm?

1 snee (35 gram) koolhydraatarm brood bevat:

Energie 84 kcal
Koolhydraten 7,4 g
– waarvan suikers 0,2 g
Vezels 1,3 g
Eiwit 6 g

.

Waarom word je dik van koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten en welke producten bevatten veel koolhydraten?

Dik worden van koolhydraten – Van koolhydraten op zich word je niet dik. Je komt pas aan als je meer energie (kcal) binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Koolhydraten zijn enorm belangrijk voor onze energievoorziening. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam andere energiebronnen zoals vet of spiereiwit.

 1. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het eten van weinig koolhydraten kan leiden tot een tekort aan B-vitamines, mineralen en vezels;
 2. Daarnaast kan een tekort aan ‘gezonde’ koolhydraten een negatief effect hebben op de stofwisseling en spijsvertering;

Kortom: eet de juiste koolhydraten (volkoren producten, groente en fruit) in de juiste hoeveelheid. Dan word je er echt niet dik van. LEES OOK: Tips om ‘s avonds niet te gaan snoepen.

Wat is gezonder rijst of aardappelen?

Aardappelen bevatten minder calorieën Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.

Hoeveel calorieën moet ik op een dag eten?

Weeg jezelf regelmatig – Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt verschilt per persoon. Jezelf wegen is de beste manier om te zien of je niet te veel of te weinig energie binnenkrijgt. Val je af, dan eet je te weinig. En kom je aan, dan eet je te veel. Het is normaal dat je lichaamsgewicht kleine schommelingen maakt.

Dit komt vooral door schommelingen in je vochthuishouding. Daarom kun je jezelf het beste maximaal 1 keer per week op dezelfde dag wegen. Het liefst ‘s ochtends als je uit bed komt voordat je hebt gegeten en gedronken, nadat je naar de wc bent geweest en met zo min mogelijk kleding aan.

Kom je aan of val je af terwijl dat niet nodig is? Zoek dan naar jouw juiste hoeveelheden om te eten en drinken. Een diëtist of gewichtsconsulent kan je hierbij helpen.

See also:  Wat Voor Vlees Eten We Met Kerst?

Waarom geen calorieën tellen bij koolhydraatarm?

Calorieën tellen ? Ma ‘ s advies – Wil jij letten op je voedingsinname en het liefst een paar kilo’s afvallen? Dat kan, heel goed zelfs! Maar daar hoef je geen calorieën voor te tellen. Je kunt veel beter letten op je koolhydrateninname. Als je namelijk vooral veel eiwitten en goede vetten binnenkrijgt en zo min mogelijk (snelle) koolhydraten, hoef je geen calorieën meer te tellen.

Door een koolhydraatarm dieet krijg je natuurlijke honger- en verzadigingssignalen en weet je precies wanneer je wel en niet vol zit. Bovendien is het zo dat je van gezonde voeding, zoals groenten, bijna niet te veel kunt eten.

Hier zitten vrijwel geen koolhydraten in. Je kunt dus gerust een extra portie groenten opscheppen bij het avondeten!.

Heb je goede en slechte calorieën?

Lege calorieën – Qua effect op je lichaam maakt het dus wel degelijk uit van welk voedingsmiddel je calorieën binnenkrijgt. Mensen hebben het vaak over een lege calorie, als benaming voor iets dat veel energie levert (doordat het veel kcal bevat), maar verder weinig voedingsstoffen heeft.

 1. ‘Deze benaming wordt gebruikt om het verschil aan te geven tussen een voedingsmiddel met nuttige voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen of gezonde vetzuren, en een ander voedingsmiddel met zaken die minder goed voor je zijn, zoals zout en verzadigd vet’, legt Schutte uit;

Schutte illustreert dit aan de hand van de eerdere vergelijking tussen een appel en een frikandel. ‘Honderd kcal is honderd kcal, maar een frikandel is natuurlijk wel een heel ander product dan een appel. Met een frikandel krijg je voor honderd kcal een dosis zout en verzadigd vet binnen, honderd kcal aan appel levert voedingsvezels en kalium’, zegt Schutte.

Wat is een normale hoeveelheid koolhydraten per dag?

Waarom minder koolhydraten – Het Voedingscentrum adviseert om 40-70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten te halen. Bij een energie-inname van 2000 calorieën komt dat neer op zo’n 200 – 350 gram koolhydraten per dag. De gemiddelde Nederlander houdt zich daar met 45% energie uit koolhydraten en 237 gram koolhydraten per dag, keurig aan.

Mannen eten met 266 gram koolhydraten per dag wat meer dan vrouwen, die zo’n 207 gram binnenkrijgen. Dit komt grotendeels doordat wij gewend zijn om bij iedere maaltijd iets koolhydraatrijks te eten. We nemen brood als ontbijt en lunch en scheppen bij de avondmaaltijd pasta, rijst of aardappelen op.

Maar ook buiten de hoofdmaaltijden eten we veel koolhydraten. Met 34% van de totale inname leveren tussendoortjes het grootste aandeel koolhydraten ( 2 ).