Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt?

Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt
Wat met de prijs? – Naast een verschil in smaak is er ook een duidelijk verschil in prijs. “Vlees bij de slager kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt. Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder. ” Biovlees is dus het duurste. Maar proef je dat verschil is? “Uit de test blijkt dat biovlees niet lekkerder of gezonder is.

Waar halen slagers hun vlees vandaan?

Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt

 • veehouders
 • transport
 • slacht
 • vlees verwerken en inkopen
 • traceerbaarheid

Klanten zijn steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van vlees. Waar komt het vandaan? Hoe zit het met dierenwelzijn en hygiëne? In de slagerij kunnen deze vragen perfect beantwoord worden, als er genoeg kennis is van de vleesketen. Dat geeft vertrouwen naar je klant! Lees hoe twee veehouders hun dieren houden en omgaan met dierenwelzijn. Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Vleesvee Integratie Twente bv – Oldenzaal Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Livar, het Limburgs kloostervarken Reguliere varkenshouderij “Realiseer je dat de wijze waarop varkens gehouden worden afhangt van het soort of ras varkensvlees dat in je slagerij wordt ingekocht. ” “Regulier varkensvlees komt van dieren die geen daglicht zien, niet naar buiten kunnen, minder ruimte en geen afleidingsmateriaal hebben. ” Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Slager die zijn eigen vee uitkiest Als de dieren klaar zijn voor de slacht, worden ze naar het slachthuis vervoerd. Er zijn wettelijke regels over de reisduur, rusttijden, extreme temperaturen, hoeveel dieren die vervoerd mogen worden en de kwaliteit van het transportmiddel. Een voorbeeld is dat alleen gezonde dieren vervoerd mogen worden. Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Na het transport worden de dieren uitgeladen. Ze komen in stallen terecht. Dieren moeten altijd drinken hebben en beschermd worden tegen het weer (hitte en regen). De stallen zorgen ervoor dat ze tot rust komen. Een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) onderzoekt de dieren op gezondheid en welzijn en of ze geschikt zijn voor consumptie. Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Het is belangrijk dat er niet veel mest of andere vervuiling op de vacht van rund of schaap zit, om dieren hygiënisch te kunnen slachten. Hiermee wordt het risico op verontreinigen en besmetten van het vlees beperkt. Als dit toch gebeurt, wordt het vlees weggesneden. Een kwaliteitsmanager aan het woord Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Voordat je vlees inkoopt, wordt het vaak nog bewerkt. Na de slacht wordt het vlees uitgesneden. Dit gebeurt vaak bij een uitsnijderij. Het vlees komt daarna vooral in kratten en verpakte delen bij een grossier of groothandel terecht. Je kunt vlees(waren) bij verschillende soorten bedrijven inkopen. Elk bedrijf heeft zijn eigen voordelen.

Hij kijkt of de dieren goed vervoerd zijn en of ze niet onlangs nog medicijnen hebben gehad. Een grossier of groothandel heeft een breed assortiment en levert vaak andere producten, zoals kruiden. Een zelfslachtende slager kan maatwerk leveren en je alles over de herkomst en wijze van slachten vertellen.

Een uitsnijderij levert de snit die jij wenst. Door  rechtstreeks af te nemen bij een slachterij, houd je de vleesketen kort, waardoor je vers vlees inkoopt met een goede houdbaarheid. Een vleeswarenproducent (soms een collega-slager) kan vlees op de gewenste manier leveren, bijvoorbeeld volgens een recept of speciaal verpakt.

Je kunt de herkomst van vlees traceren door middel van een lot- of partijnummer. Dit nummer staat op de verpakking van het vlees of de geleidebon die bij de levering zit. Als er iets mis is met een product, meld je dit bij de leverancier.

Beeld: Vion N. Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Door het lotnummer kan de leverancier achterhalen van welke specifieke dieren het vlees afkomstig is. Als het nodig is, kan het zo uit de handel worden gehaald. Dit noem je een recall. Bij vers vlees moet de leverancier informatie over de herkomst meeleveren. Dit gaat om de plaats waar de dieren zijn geboren, waar ze werden gehouden en waar ze werden geslacht. Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Wat Is Het Verschil Van Vlees Van Slager En Supermarkt Bezoek een slachthuis Bezoek een slachthuis, het liefst van waar jullie vlees vandaan komt. Stel vragen en schrijf op welke informatie interessant zou kunnen zijn voor klanten. Op welke manier worden de stappen van de slacht uitgevoerd? Hoe wordt er met dierenwelzijn omgegaan? Hoe wordt er met hygiëne omgegaan? Deel deze informatie met je collega’s.

Deze informatie kun je communiceren naar de klant. Beeld: Vion N. Bepaal de herkomst van vlees Kies een stuk vlees dat je in de slagerij verkoopt. Zoek informatie over het vlees op. Achterhaal waar het dier gehouden is en waar het dier geslacht is.

See also:  Welke Vis Op Brood?

Vraag jezelf af hoe je deze informatie kunt gebruiken om klanten te informeren. Vertel deze informatie aan een klant in de slagerij. Hoe reageerde de klant? Deel je ervaring met je collega’s.

Waarom is de Turkse slager goedkoper?

#1. Vlees is meestal goedkoper – Wanneer traditionele supermarkten geen aanbiedingen hebben, vind je bij de Turkse slager over het algemeen lagere prijzen. Kip is vooral favoriet, omdat het bijna altijd goedkoper is dan in de gewone supermarkt. Ik zie nu wel een trend dat zodra supermarkten stunten ze dichtbij prijzen van een Turkse slager komen.

Is een slager goedkoper?

Vlees is duur – Wie goedkoper boodschappen wil doen, zal geen biefstukje of varkenshaasje kopen. Hoe dan ook, vlees blijft duur. Maar ook hier valt te besparen:

 • Vervang vlees door een goedkoper alternatief: bijvoorbeeld door eieren, kikkererwten, noten of linzen. Je hoeft niet elke dag vlees te eten.
 • Koop vlees bij een Islamitische slager. Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
 • Gebruik magere spekjes in stamppotten, het is goedkoper en geeft toch een lekkere vleessmaak.
 • De meeste mensen eten meer vlees dan ze nodig hebben. Je kan dus best iets minder eten, en zo besparen.

Waar komt het vlees van de supermarkt vandaan?

Vlees en vis – Bij rundvlees is het land waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en uiteindelijk is geslacht verplicht om op het etiket te zetten. Op het etiket van onbewerkt vlees van varken, geit, schaap, kip en gevogelte (vers, gekoeld of diepgevroren) moet staan waar het dier is gehouden en waar het is geslacht.

Dit is niet verplicht voor vlees in bewerkte vleesproducten of vlees dat als ingrediënt in een ander product zit. Denk bijvoorbeeld aan vleeswaren en kipnuggets of vlees in een kant-en-klare salade. De Europese Commissie bestudeert dit nog.

Op verpakking van vis moet het gebied vermeld staan waar de vis is gevangen of een land waar het is gekweekt. Vaak gebruiken producenten hiervoor het zogenoemde FAO-nummer.

Hoe kan vlees zo goedkoop zijn?

Het prijskaartje op het goedkope vlees in de supermarkt is onvolledig. Naast dierenleed brengt de productie van vlees allerlei maatschappelijke kosten met zich mee die deels in geld uit te drukken zijn maar niet in rekening gebracht worden. Een extra belasting op vlees kan het begin van verandering zijn, betoogt Philip Limberly, directeur van Compassion in World Farming. Door: Philip Limberly Het lijden van dieren achter de gesloten deuren van de intensieve veehouderij is bijna onvoorstelbaar. Leghennen worden in zulke kleine kooien gepropt dat ze zelfs hun vleugels niet uit kunnen slaan. Zeugen brengen een groot deel van hun leven opgesloten tussen stalen stangen door. Ze kunnen zich niet omdraaien en niet op een fatsoenlijke manier met hun biggetjes communiceren.

Broedkuikens worden gefokt om sneller te groeien dan hun eigen lichaam bij kan houden, wat leidt tot allerlei lichamelijke problemen zoals verlamming, zwakke of gebroken botten, infecties en orgaanuitval.

Het moment dat mijn ogen open gingen voor de realiteit van de intensieve veehouderij en de gevolgen hiervan voor dieren was een keerpunt in mijn leven. Een spreker van Compassion in World Farming –de organisatie waarvan ik nu het voorrecht geniet directeur te zijn- hield op mijn school een lezing over ‘de herkomst van ons voedsel’.

Ik herinner me dat ik foto’s zag van leghennen in kooitjes en zwoer bij mezelf dat ik hier wat tegen zou gaan doen. Tien jaar later was ik werkzaam bij Compassion in World Farming. Tijdens mijn leven ben ik mij steeds meer zorgen gaan maken over de verstrekkende invloed van de intensieve veehouderij.

Deze vervuilt het milieu en vergiftigt de natuurlijke omgeving met een reeks potentieel dodelijke gifstoffen. Ook de resistentie tegen antibiotica is nauw verbonden met de intensieve landbouw. Dieren in de intensieve veehouderij krijgen regelmatig antibiotica toegediend bij hun voer of water vanwege het verhoogde gevaar van ziekte door de manier waarop ze in grote aantallen onder onmenselijke omstandigheden en overbevolkte stallen gehouden worden.

 • Er is overweldigend bewijs dat het gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij bijdraagt aan de toegenomen resistentie van het menselijk lichaam tegen antibiotica;
 • Door deze toegenomen resistentie dreigt de situatie te ontstaan dat we levensbedreigende ziektes niet meer effectief kunnen behandelen;
See also:  Wat Is Sukade Vlees?

In het systeem van de intensieve veehouderij worden dieren binnen opgesloten terwijl hun voer elders wordt verbouwd en naar hen toe gebracht moet worden. Sterker nog, er zouden drie miljard mensen extra gevoed kunnen worden als de dieren die nu met graan gevoed worden op grasland gehouden zouden worden en het graan voor mensen beschikbaar zou zijn.

 1. Met deze kennis is het frustrerend te moeten horen hoe de intensieve veehouderij claimt de oplossing te zijn voor een groeiende wereldbevolking;
 2. De waarheid is dat we nu al voldoende voedsel produceren maar dat veel hiervan verspild wordt;

En één van de meest voorkomende manieren van verspilling is het voeren van graan aan dieren in de intensieve veehouderij. De opkomst van de intensieve veehouderij en ‘goedkoop’ vlees heeft wereldwijd eveneens geleid tot aanzienlijke overconsumptie. De overmatige consumptie van rood en bewerkt vlees wordt in verband gebracht met een serie ernstige gezondheidsproblemen waaronder obesitas, diabetes en kanker. Het verband tussen intensieve veehouderij en de afname van wilde dieren is minder zichtbaar en relatief onbekend. Ook bij mij duurde het even voor de reikwijdte van het probleem volledig tot me was doorgedrongen. Het inzicht dat me er toe aanzette een boek aan dit onderwerp te wijden ontstond een paar jaar geleden tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika. Ik ging naar het Boulders strand bij het Kaap-schiereiland, waar een kolonie Afrikaanse pinguïns zich sinds kort in de buurt van een woonwijk had gevestigd.

In het bezoekerscentrum werden allerhande pinguïnartikelen verkocht. Ik was echter vooral onder de indruk van de getoonde lijst met ‘bedreigingen’ van de pinguïn, waaronder overbevissing door de visserij.

Met andere woorden: pinguïns worden met uitsterven bedreigd omdat wij hun voedsel uit de zee halen. Je zou verwachten dat deze vis op ons bord belandt, maar het grootste deel wordt de halve wereld over gesleept en gevoerd aan dieren in de intensieve veehouderij.

Ik ontdekte dat de Afrikaanse pinguïn in Zuid Afrika en de Humboldt pinguïn in Peru fors in aantal achteruit zijn gegaan. Omdat de vis uit zee gehaald wordt sterven deze zeevogels ongezien. Dat is waarom ik besloot de zaak uit te spitten en het boek Dead Zone: Where the Wild Things Were te schrijven om het probleem onder de aandacht te brengen.

Ik onderzocht hoe vele andere gekoesterde wilde dieren in hun bestaan bedreigd worden door de intensieve veehouderij en wat ik ontdekte was onthutsend. Het bewijs is overweldigend. We hoeven alleen maar onze conclusies te trekken. Op Sumatra wordt de laatste habitat van de Sumatraanse olifant vernietigd door ontbossing voor palmplantages.

 • Een groot deel van de palmproducten is bestemd voor voer voor de intensieve veehouderij in Europa;
 • Het inkrimpen van hun habitat zorgt voor toenemende problemen tussen olifanten en de plaatselijke bevolking;

Er zijn er nog slechts ongeveer 2500 over. In Brazilië is de gestage opmars van soja en de steeds maar uitbreidende grootschalige landbouw de boosdoener. Brazilië is ‘s werelds grootse soja exporteur. Het eens zo rijke en gevarieerde regenwoud wordt vernietigd.

Voor de jaguar blijft er weinig over: geen thuis, geen voedsel en geen bescherming tegen de landeigenaren die hem als plaag zien. Er leven nu nog maar ongeveer 15. 000 jaguars in het wild, waarvan de helft in Brazilië.

De toekomst van de soort hangt aan een zijden draadje. Het verlies van dergelijke iconische diersoorten is een hoge prijs die we moeten betalen voor het goedkope vlees in het schap van de supermarket. In werkelijkheid is dit ‘goedkope vlees’ door de enorme niet verdisconteerde kosten op het gebied van milieu, gezondheid en de impact op wilde dieren helemaal niet goedkoop. Hier schiet de economie tekort. Tijd voor een belasting op goedkoop vlees? In Nederland wordt er door verschillende partijen, waaronder de Vegetariërsbond, gepleit voor het invoeren van een dergelijke belasting.

 • Natuurlijk, niemand zit te wachten op hogere belastingen;
 • Maar wie kan hier tegen zijn als het betekent dat we ons gedrag veranderen en beter, dat wil zeggen minder producten uit de intensieve veehouderij gaan eten? Een belasting op goedkoop vlees kan boeren aansporen om over te stappen op een werkwijze die vriendelijker is voor het milieu en de dieren;
See also:  Welk Fruit Mag Je Eten Met Diabetes?

Ik ben er van overtuigd dat de kosten van goedkoop vlees in rekening gebracht moeten worden. Een belangrijke oplossing ligt in een ander soort landbouw. Ik heb boeren ontmoet die afscheid hebben genomen van een op chemie gebaseerde landbouw. Pioniers die hun vee weer lieten grazen en zich wisten te ontdoen van de afhankelijkheid van graan.

Kampioenen natuurbescherming die hun boerenbedrijf afstemden op de natuur, in plaats van deze tegen te werken. Er ligt voor onze voeding een prachtige toekomst in het verschiet, maar we moeten wel nú handelen.

Wanneer dieren weer op de juiste manier op het land gehouden worden, in een goed beheerd, gemengd bedrijf met wissellandbouw, dan kan ons landschap weer vitaal en tot leven gewekt worden, met een keur aan positieve effecten voor zowel gedomesticeerde als wilde dieren.

Waar komt het vlees van de Albert Heijn vandaan?

Beter voor Koe, Natuur & Boer, koe met dubbel doel Beter voor Koe, Natuur & Boer, koe met dubbel doel Beter voor Koe, Natuur & Boer, koe met dubbel doel Samenvatting Albert Heijn zet een volgende stap in de verduurzaming van het rundvleesassortiment. De Nederlandse melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma gaan ook voor vlees zorgen.

Daarnaast  z et Albert Heijn de stap om voor het hele AH-rundvleesassortiment voornamelijk vlees van Nederlandse koeien aan te bieden, bij voorkeur van koeien met weidegang. Albert Heijn wil beter eten bereikbaar maken voor iedereen.

Dat doet Albert Heijn onder andere met de Beter Voor-programma’s. Hiermee zet Albert Heijn samen met meer dan 1. 000 vaste Nederlandse boeren stappen op gebied van dierenwelzijn, CO2-reductie en het bevorderen van biodiversiteit. Met als basis lange termijn afspraken en een gezond verdienmodel voor boeren en telers.

Waar komt ons vlees uit de supermarkt vandaan?

Vlees en vis – Bij rundvlees is het land waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en uiteindelijk is geslacht verplicht om op het etiket te zetten. Op het etiket van onbewerkt vlees van varken, geit, schaap, kip en gevogelte (vers, gekoeld of diepgevroren) moet staan waar het dier is gehouden en waar het is geslacht.

 • Dit is niet verplicht voor vlees in bewerkte vleesproducten of vlees dat als ingrediënt in een ander product zit;
 • Denk bijvoorbeeld aan vleeswaren en kipnuggets of vlees in een kant-en-klare salade;
 • De Europese Commissie bestudeert dit nog;

Op verpakking van vis moet het gebied vermeld staan waar de vis is gevangen of een land waar het is gekweekt. Vaak gebruiken producenten hiervoor het zogenoemde FAO-nummer.

Waar komt het vlees in de supermarkten vandaan?

Waar komt het vlees van de supermarkt vandaan? – Meteen na de slacht wordt het vlees goed gekoeld vervoerd naar het distributiecentrum. De verdere verwerking van vers vlees gebeurt gekoeld. Vanaf daar komt het vlees in de supermarkt terecht. Zowel in het distributiecentrum als in de supermarkt staat voedselveiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel.

Welke supermarkt verkoopt Nederlands vlees?

Nederlandse vleesveehouders zien hun rundvlees nog altijd vooral terug in het vleesschap van (keur)slagers en bij de horeca. Het grote publiek in de supermarkt blijft in de meeste gevallen buiten bereik. Bij de twee grootste supermarktketens, Albert Heijn en Jumbo, is dat niet anders.

Al kreeg Albert Heijn vorig jaar naar eigen zeggen via zeven leveranciers 10 miljoen kilo Nederlands rundvlees aangeleverd (let wel: inclusief melkkoeien). Daarnaast zijn er buitenlandse concepten, zoals Iers of Zuid-Amerikaans rundvlees.

Volgens Albert Heijn zijn dit qua kwaliteit en houderij onderscheidende concepten en is de voedselveiligheid voor alle concepttypes gelijkaardig geborgd. Albert Heijn is bezig om samen met A-ware, Hilton Foods Holland en Heijdra Vleesvee een nieuwe gesloten rundvleesketen op te zetten (Het AH beter voor de boer concept).

Dit betreft echter vooral vlees van melkkoeien die nu al melk leveren voor de Albert Heijn-melkstroom, via A-ware. Vleesvee speelt een beperkte rol. “Dit vlees is sinds oktober in een aantal Albert Heijn-winkels beschikbaar”, vertelt een woordvoerder.

“De consument bepaalt of dit vlees onderscheidend genoeg is en of die een puur Nederlands product wil dat importvlees vervangt. Als de pilot succesvol is, kan het concept landelijk uitgerold worden.