Wat Is Pide Brood?

Wat Is Pide Brood
Wat is Turks brood? – Brood is een essentieel onderdeel van de Turkse maaltijd en wordt dan ook dagelijks en met veel overtuiging verorberd. Brood verdient respect en wordt zeker niet verspild. Heb je toch een stuk pide of een simitring over? Voer het dan op zijn minst op aan de vogeltjes, of aan de meeuwen zoals de bewoners van Istanbul doen.

  1. Er zijn verschillende soorten Turkse broden;
  2. Pide (spreek uit: ‘ pie-DEH ‘) oftewel pide ekmek zijn de grote, ronde of ovalen Turkse platbroden die we in Nederland gewoon Turks brood noemen;
  3. Pide heeft vaak een ruitpatroon in de bovenkant gekerfd;

Het brood wordt al sinds de jaren tachtig in ons land verkocht. Bestel je een pide in een Turks restaurant of bij de afhaal, dan krijg je meestal geen groot rond brood voorgeschoteld, maar een gevuld broodje, oftewel icli pide. Het broodje is dan vaak in een soort bootje gevouwen waarin de vulling zichtbaar is.

In het bootje vind je gehakt, kaas, spinazie of sucuk (Turkse worst). Simit (spreek uit: ‘ sih-MIHT ‘), ook wel gevrek genoemd: een ringvormig, gevlochten broodje dat voor het bakken royaal bestrooid wordt met sesamzaadjes.

Simit is favoriet als streetfood in Istanbul en wordt de hele dag door gegeten. Yufka (spreek uit: ‘ joefka ‘): een rond of ovaal platbrood, dunner dan pide en lavas, gemaakt van ongerezen deeg. Het wordt gebakken op een hete plaat en vaak gebruikt als wrap (durum).

  • Yufkadeeg wordt ook gebruikt voor baklava en börek;
  • Lavas (Turkse spelling lavaş, spreek uit: ‘ lah-WASJ ‘) is opgebold brood gemaakt van gerezen deeg;
  • Het is dikker dan yufka;
  • Yufka en lavas hebben beide een lange traditie;
See also:  Welk Fruit Na Sporten?

Ze worden van oudsher op een houten plank, de senet, gerold met een oklava oftewel deegroller en met de hand tot ovalen gevormd. Durum (Turkse spelling dürüm, spreek uit: ‘ duu-RUUM ‘): een wrap gemaakt van yufka- of lavasbrood. De wrap wordt meestal gevuld met döner kebab , maar kan ook andere ingrediënten in zich hebben, zoals shish (blokjes vlees van de spies), kaas of kip.

Wat zit er in pide?

Wat zit er in Turkse brood?

Ingrediënten – Ingrediënten: tarwe bloem, water, bakkersgist, zout, 1% zwarte komijn, 1% sesam zaad, veldbonenmeel, tarwe -eiwit, aardappelmeel, dextrose, antioxidant (ascorbinezuur [E300]). Waarvan toegevoegde suikers 0. 10g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 1.

Welke Turkse broden zijn er?

Brood (ekmek) is een essentieel onderdeel van de Turkse maaltijd en wordt dan ook dagelijks gegeten, onder andere in de vorm van pide ( Turks brood of kleine broodjes), simit (sesamringen), yufka, lavas en durum.

Hoeveel calorieën pide?

Kıymalı Pide – Kıymalı Pide 693Cal. Houd macronutriënten, calorieën en meer bij met MyFitnessPal.

Is Turks brood gezonder dan gewoon brood?

Er zit 0,7 gram vet in 1 stuk (45 gram) turks brood, waarvan 0,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.

Wat is het verschil tussen Turks en Marokkaans brood?

Marokkaans brood is ook een plat en rond brood. Het verschil met Turks brood is dat het kleiner en harder is.

Hoe krijg je oud stokbrood weer vers?

Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.

See also:  Welk Brood Is Gezond Om Af Te Vallen?

Waar komt pide vandaan?

Skip to content Daterend uit circa 1850, kent de Pide zijn oorsprong in het kleine Turkse stadje Bafra. Lokale bakkers vulden hun deeg vóór het afbakken met diverse mix van vlees, groenten en kruiden: De Içli pide is geboren. De door sommigen gezien als de voorloper van de huidige pizza kent in alle gevallen een ovale vorm. De deeg ingrediënten lijken sterk op die van pizza.

  1. Denk aan bloem, gist, water, olie, suiker of zout;
  2. Sommige pidemakers voegen een lactosecomponent toe, als melk of yoghurt;
  3. Bij Euro Pizza Products doen we dit, vanwege een door sommigen ongewenste allergeen, niet;

Pides worden eerst ovaal uitgeslagen, en daarna belegd met de mix naar keuze. De kunst is om het deeg zo dun mogelijk te krijgen. Met een korte, doch hoge, verhitting wordt een heerlijk krokant eindresultaat behaald. Liefst in een steenoven! Enthousiast geworden? Neem dan contact op met ons salesteam die u graag voorziet van meer informatie en mogelijkheden.

Euro Pizza Products Smederij 13, 1185 ZR Amstelveen The Netherlands Tel. +31(0)20 347 3888 VAT NL801980926B01 KVK 33250600 Copyright © 1993 – 2022 Euro Pizza Products This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions.

By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device. View Privacy Policy. ACCEPTEREN.