Wat Is Rood Fruit?

Wat Is Rood Fruit
Wat zijn rode vruchten? – Rode vruchten zijn onder andere aardbeien, rode bessen, frambozen, cranberries, bramen en zwarte en blauwe bessen. Verse rode vruchten zijn met name in de zomer te koop, maar je kunt veel rode vruchten het hele jaar uit de diepvries kopen.

Wat doet rood fruit met je lichaam?

Rood fruit zit boordevol antioxidanten – Rood fruit bevat antioxidanten. Antioxidanten zijn vitaminen en actieve stoffen die werken tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels  (1).

 1. Vrije radicalen zijn een normaal bijproduct van metabolisme, je stofwisseling dus;
 2. Ze komen vrij bij de verbranding van energie;
 3. Ze kunnen echter ook ontstaan vanuit alcoholgebruik, roken en schade aan de huid door de zon;

Het is belangrijk om een kleine hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam te hebben om het zo te kunnen beschermen tegen bacteriën en virussen (2). Maar wanneer er zich teveel vrije radicalen in je lichaam bevinden dan kunnen dus schade toebrengen aan je lichaamscellen.

 • Rood fruit is een goede bron van antioxidanten, zoals anthocyanen, ellaginezuur en resveratrol;
 • Naast dat je de cellen beschermen kunnen deze antioxidanten ook het risico op verschillende ziektes (waaronder kanker, ontstekingen, diabetes, hart- en vaatziekten) verminderen (3) (4);

Dat rood fruit bomvol antioxidanten zit werd bevestigd door een onderzoek waaruit bleek dat blauwe bessen, zwarte bessen en frambozen de hoogste antioxidante werking hebben van alle vruchtsoorten die gewoonlijk worden gegeten (5). Verscheidene onderzoeken hebben ook aangetoond dat de antioxidanten in rood fruit de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam vermindert  (6) (7) (8) (9) (10).

 1. Een concreet voorbeeld van hoe krachtig de werking van antioxidanten is, is een onderzoek waarbij gezonde mannen 300 gram blauwe bessen als maaltijd kregen;
 2. Daaruit bleek dat het DNA van deze mannen beter beschermd was tegen schade door vrije radicalen (11);

Nog zo’n voorbeeld is een onderzoek waarbij gezonde personen ongeveer 500 gram aardbeienpulp aten per dag voor 30 dagen. Het resultaat was dat de vorming van bepaalde vrije radicalen met 38% daalde (12).

Welke kleur fruit is het gezondst?

Groen voor de bloedvaten: kiwi’s en groene appels zitten vol gezonde stoffen waar je bloedvaten wel bij varen, zoals de antioxidant quercitine. Oranje voor de ogen: nectarines, abrikozen, perziken, sinaasappels en mandarijnen kleuren zo mooi oranje door een gezond stofje: bètacaroteen.

Hoeveel rode bessen per dag?

Hoeveel bessen mag je eten? – In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om het hele jaar door 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten, of zo’n 250 tot 375 g. Eén portie fruit komt ongeveer overeen met 1 appel, 2 pruimen, 1 perzik, 2 abrikozen, 1 nectarine, 10 trosjes witte, rode of zwarte bessen, een hand kersen (30 stuks), een hand aardbeien (10 stuks), een hand frambozen, bosbessen of braambessen (35 stuks).

Hoeveel stuks fruit mag je per dag?

Hoeveel fruit eet je het best per dag? – In een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon staan vooral weinig of niet-bewerkte plantaardige voedingsmiddelen centraal. Fruit speelt daarin een hoofdrol. Hoeveel fruit per dag moet je dan eten? De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, … Equivalenten voor kleiner of groter fruit zijn:

 • Een trosje van ongeveer tien druiven
 • Een dessertschaaltje aardbeien of bessen zoals frambozen, rode, witte, blauwe, stekel- of braambessen, …
 • Een schijf verse ananas of twee schijfjes ananas uit blik/bokaal op sap
 • Twee mandarijnen, kleine pruimen, kiwi’s, verse abrikozen of vijgen, …
 • Twee handjes kersen
 • Een achtste van een galia- of honingmeloen
 • Drie eetlepels fruitmoes

Zie fruit ook als een optie voor boterhambeleg. Leg bijvoorbeeld schijfjes banaan of aardbeien op je boterham. Of beleg hem met sneetjes nectarine, kiwi of perzik.

See also:  Vlees Buiten De Koelkast Hoe Lang?

Welke vruchten vallen onder rood fruit?

Rode vruchten zijn onder andere aardbeien, rode bessen, frambozen, cranberries, bramen en zwarte en blauwe bessen. Verse rode vruchten zijn met name in de zomer te koop, maar je kunt veel rode vruchten het hele jaar uit de diepvries kopen.

Welke vitamines in rood fruit?

Rood fruit gezond? – Rood fruit is super gezond! In rood fruit zitten veel vezels en vitaminen. De stof anthocyaan zorgt voor de rode kleur van het fruit, ook dient deze stof als antioxidant. Antioxidanten zijn er om vrije radicalen in het lichaam tegen te gaan.

Vrije radicalen zijn stofjes die in te lichaam komen doormiddel van vuile lucht, een ongezonde levensstijl en door stress. Rood Fruit bevat vaak veel vitamine-C, vooral Aardbeien, frambozen en bessen houden veel vitamine-C vast.

Vitamine-C dient dus niet alleen als antioxidant, maar verhoogt ook nog eens de weerstand! Rood fruit is dus gezond en lekker! Een aardbei bevat zaadjes, deze zitten zoals bij de meeste fruitsoorten echter niet aan de binnenkant, maar aan de buitenkant!.

Wat is groen fruit?

Groenten en fruit zijn gezond. Ze bevatten vitaminen, mineralen en bovendien maar weinig calorieën. Maar er is meer. Niet alleen zijn verse, knapperige groenten en geurig, rijp zomerfruit een genot voor de tong maar ook vormen ze een kleurrijk schouwspel. Het geelrode huidje van sappige perziken, het feloranje van worteltjes, de glanzende paarsbruine tint van aubergines, het zachte oranje van rijpe abrikozen, het oranjerood van zongerijpte tomaten, het zachtgroene vruchtvlees van een meloentje… Prachtige kleurschakeringen die alleen de natuur weet samen te stellen.

 1. En het leuke hiervan is dat elke kleur iets over de eigenschappen van het fruit en de groenten zegt;
 2. De ‘belangrijkste kleuren’ voor deze zonovergoten periode zijn misschien wel oranje en rood;
 3. Fruit en groenten die oranje of rood gekleurd zijn, bevatten namelijk veel bètacaroteen en vitaminen die de vorming van vrije radicalen tegengaan;

En dat hebben we precies nodig als we onze huid meer dan normaal blootstellen aan de zon. Maar onderschat ook de paarsgekleurde groenten en vruchten niet. O ja, en je hebt ook nog wat groengekleurde groenten en fruit nodig. Verwarrend? We zetten het even voor je op een rijtje.

 1. Oranjerode fruit- en groentensoorten Oranjerode fruit- en groentensoorten bevatten vooral veel bètacaroteen (vooral de worteltjes staan hierom bekend);
 2. Bètacaroteen stimuleert de aanmaak van melanine, de natuurlijke bescherming van de huid tegen uva en uvb straling;

Verder bevatten deze fruit- en groentensoorten ook veel vitaminen die de vorming van vrije radicalen (boosdoeners voor de huid) tegengaan en dus veroudering zoveel mogelijk tegengaan. Gele, oranje en rode vruchten en groenten hebben voorts een goede invloed op onder meer ons natuurlijke afweersysteem, op de huid en op ons gezichtsvermogen.

Voorbeelden van oranjerode fruit – en groentensoorten zijn: abrikozen en perziken, meloen, sinaasappels, worteltjes, rode paprika’s (maar ook spaanse pepertjes – een pure vitaminenbron). Gele fruit- en groentensoorten Gele fruit- en groentensoorten zoals peren, appels, venkel, uien en knoflook zijn goed voor je cholesterolgehalte en voor hart en bloedvaten.

Paarse fruit- en groentensoorten Paarse fruit- en groentensoorten zoals vijgen, pruimen, bosvruchten, maar ook radijsjes en aubergines hebben een goede invloed op de urinewegen (maar ook op de stoelgang, in het bijzonder vijgen) en op hart en bloedvaten.

Vooral bosvruchten zijn rijk aan bioflavonoiden (familie van vitamine c) die de haarvaatjes versterken (en ondermeer couperose kunnen tegengaan). Groene vruchten en groen fruit Groene vruchten en groen fruit zijn vooral goed voor je botten, tanden en het gezichtsvermogen.

Denk hierbij aan de verschillende slasoorten, courgettes, kiwi’s en groene druiven. Natuurlijk overlappen de bovenstaande categorieën elkaar en hebben alle vruchten en groentensoorten apart gezien nog veel meer goede eigenschappen dan wij hierboven hebben opgesomd.

See also:  Hoe Lang Vlees Laten Rusten?

Maar toch is het leuk om op grond van de kleur al iets meer over een vrucht of groentensoort te kunnen zeggen. Een extra stimulans om je deze zomer te laven aan groenten en fruit. Voor een mooier huidje, glanzender haar en een gezonder lijf dan ooit! n.

Natuurlijk is het niet zo dat je door een bepaalde fruit- of groentensoort te eten, een gezondheidsprobleem kunt oplossen. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Welk fruit is groen?

Groen fruit – Groen fruit is goed voor de bloedvaten. Groen fruit bevat antioxidanten als vitamine C. Het werkt soms ook bloedverdunnend.

 • Kiwi: bijna het hele jaar door te krijgen. Erg lekker en bloedverdunnend.
 • Groende appel: bevat zeer veel antioxidanten. Kies dan wel voor de diepgroene appels zoals de Granny Smith.
 • Witte druiven: behoort tot het groen fruit.

Let op met groen fruit: groene bananen en groene sinaasappels zijn geen groen fruit, maar onrijp fruit. Kies altijd voor vers fruit dus, dat heeft de juiste kleur. © 2011 – 2022 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.

Waar zijn rode groenten goed voor?

Rode voeding beschermt je cellen, en helpt kanker en cardiovasculaire ziektes voorkomen. Het kan schadelijke effecten van uv-stralen en tabaksrook verminderen. Rood fruit: bessen, aardbeien, frambozen, granaatappel, watermeloen. Rode groenten : tomaten, radijzen, rode kool, rode biet, rode paprika.

Wat is gezonder blauwe of rode bessen?

Dat je voldoende groente en fruit moet eten om de nodige vitamines binnen te krijgen, dat weten we allemaal. Maar vooral in de winter kan ons lichaam wel een extra vitamine-injectie gebruiken. Kies wat vaker voor de blauwe bes, want deze bessensoort steekt er qua voedingswaarden met kop en schouders bovenuit.

 • Ze zitten bomvol vitaminen en mineralen, helpen je immuunsysteem op peil te houden en zorgen vaak ook nog eens voor een jeugdig, glanzend huidje;
 • De voordelen op een rij… Blauwe bessen zijn zoet, voedzaam, bevatten weinig calorieën en behoren daarom tot een van de gezondste stukken fruit;

Ze zitten tjokvol antioxidanten en vitamines. Bovendien zijn de bessen een bron van vitamine K – en dat is goed voor je botten -, zitten ze vol vezels en boordevol vitamine E. Een goede reden dus om dat dure doosje toch wat vaker in je winkelmandje te stoppen…  Stralende huid Héél veel fruit is rijk aan antioxidanten, maar blauwe bessen bevatten in verhouding tot vele andere fruitsoorten net wat meer.

Wetenschappers hebben aangetoond dat blauwe bessen van alle regelmatig geconsumeerde fruitsoorten de meeste antioxidanten bevatten. Het eten van blauwe bessen werkt dan ook ontstekingsremmend en kan huidproblemen verhelpen.

Ze vertragen je natuurlijk huidverouderingsproces en zorgen zo voor een strakke en stralende huid zonder rimpels of kraaienpootjes. Want naast antioxidanten geven blauwe bessen je ook een vitamine A en C boost. Deze vitamines zijn goed voor je huidstructuur en zorgen voor een gezonde dosis collageen.

Vitamine A en C zorgen tevens voor vertraging van rimpels en werken goed tegen donkere kringen. Jong van geest Blauwe bessen houden niet alleen je huid jong en glanzend, ze houden je geest ook scherp. Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in blauwe bessen de hersengebieden die essentieel zijn voor de intelligentie kunnen verbeteren.

Door met regelmaat blauwe bessen of het sap ervan te drinken versterkt je hersenfunctie en verbetert je geheugen en je concentratievermogen. Goed voor de blaas Net als cranberry’s, bevatten blauwe bessen stoffen die bepaalde bacteriën beletten om zich aan de wand van de urineweg te hechten.

 • Dit kan urineweginfecties voorkomen;
 • Verlaagt de bloeddruk Dat rode bieten en gember je bloeddruk verlagen is alom bekend, maar ook het eten van blauwe bessen heeft een positief effect op de hoge bloeddruk;
See also:  Wat Is Gezonder Wraps Of Brood?

Maar de helende werking gaat verder: de  blueberry brengt een verstoort cholesterolgehalte weer in evenwicht, verlaagt de kans op aderverkalking en op hart- en vaatziekten. Beschermt tegen kanker Het eten van de bessen zou je zelfs beschermen tegen veel voorkomende soorten kanker en de ontwikkeling van tumoren vertragen.

 • De reden hiervoor is het grote aantal antioxidanten die in de fruitsoort zitten;
 • Wetenschappers hebben aangetoond dat blauwe bessen sommige vrije radicalen die DNA beschadigen (een proces dat dagelijks duizenden keren per dag in je lichaam plaatsvindt en niet alleen de reden is dat we ouder worde, maar ook een belangrijke oorzaak vormt van aandoeningen als kanker) kunnen neutraliseren;

Bevordert de darmgezondheid Uit een studie gepubliceerd in de  Journal of Argricultural and Food Chemistry bleek dat mannen die gedurende zes weken dagelijks een blauwe bessendrankje consumeerden, een verhoogde concentratie hadden van twee soorten bacteriën die een gunstige effect hebben op de darmgezondheid.

Gezonde dosis blauwe bessen Oké, het is wel duidelijk dat blauwe bessen enorm voedzaam en gezond zijn. Maar ze bevatten ook fructose of fruitsuiker. Eet er dus zeker niet teveel van want dat is niet goed voor de lijn.

Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.

Bewaren Bessen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Blauwe bessen kun je – in tegenstelling tot vele andere fruitsoorten – ook prima invriezen.

Ze blijven lang goed van smaak en de vitaminen, mineralen en voedingstoffen blijven zo ook optimaal. Het beste is om ze ‘vers’ in te vriezen in een afsluitbaar bakje of een plastic zakje. RECEPT VOOR RODE BIETEN-SMOOTHIE MET SINAASAPPEL, GEMBER EN BLAUWE BESSEN Dit heb je nodig: (Voor 4 glazen)

 • 4 gekookte rode bieten
 • 2 sinaasappels
 • 1 appel
 • 200 blauwe bessen
 • Een klein beetje verse gember
 • WMF-Kult Pro Blender
 • WMF-citruspers  
 • WMF-tumblerglazen  

Zo maak je het:

 1. Pers de sinaasappels  
 2. Snij de appel en de rode bieten in 4 stukken en stop ze in de WMF-Kult Pro Blender.
 3. Doe de gember en de zwarte bessen erbij en voeg tot slot de vers gepeste jus d’orange erbij.
 4. Et voilà, je hebt 4 dagen lang voor iedere dag een supergezond sapje.

Ben je benieuwd waar je WMF kunt kopen? Klik dan hier .

Welk fruit is goed voor je?

Waarom zijn blauwe bessen goed voor je?

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren? – De Britse voedingsdeskundigen besluiten dat er zeer weinig bewijs bestaat om te stellen dat consumptie van blauwe bessen preventief werkt voor hartziekten, dementie, hoge bloeddruk, kanker of geheugenproblemen.

Blauwe bessen (meestal bosbessen, ook braambessen) worden anderzijds wel aanbevolen voor hun hoog gehalte aan antioxidanten, vitamine C, vitamine K en vezels. Bovendien bevatten bessen weinig calorieën: 75 kcal per 100 gram (2).

Ter vergelijking: een gemiddelde appel bevat 60 kcal.

Wat zijn rode groenten?

Rood fruit: bessen, aardbeien, frambozen, granaatappel, watermeloen. Rode groenten : tomaten, radijzen, rode kool, rode biet, rode paprika.

Welk fruit is paars?

Wij Europeanen eten per dag meestal maar twee of drie kleuren fruit en groenten, en we kiezen daarbij vaak uit groen, oranje, geel en rood. Paars eten we te weinig. Terwijl alle kleuren nodig zijn om optimaal gezond te blijven. Wat maakt paars fruit zo gezond? Bosbessen, bramen, zwarte bessen, rode druiven en pruimen bulken van de natuurlijke blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd.