Wat Is Spelt Brood?

Wat Is Spelt Brood
Speltbrood wordt gebakken van het graan spelt oftewel oerspelt ( Triticum spelta ). Het is een gecultiveerde voorloper en dus familie van de huidige broodtarwe ( Triticum aestivum ). De meeste huidige speltrassen die gebruikt worden voor speltbrood zijn een kruising tussen deze Triticum spelta en Triticum aestivum.

Is spelt gezonder dan tarwe?

Spelt vs tarwe – Hoeveel verschillen de twee graansoorten nu eigenlijk? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel spelt als tarwe afstammen van emmertarwe. Dit betekent dat er genetisch geen verschil is. De hoeveelheid vezels, zetmeel, gluten en voedingswaarden zijn ongeveer hetzelfde.

Wat is het verschil tussen spelt en gewoon brood?

Speltbrood is heerlijk: het is bijna in elke supermarkt te krijgen en zou bovendien reuze gezond zijn. Maar wat is nou ‘spelt’? Waarom is het zo ontzettend populair geworden en is het inderdaad gezonder dan tarwebrood? De tijd dat speltbrood alleen nog maar bij de bakker of bij de reformwinkel te krijgen was, is allang voorbij.

In de gemiddelde supermarkt en op een willekeurig terrasje kan je voor je lunch een lekker speltbroodje scoren. Dat doen we dan ook volop. Het lijkt wel alsof spelt een ontdekking is van de laatste jaren nu het zo’n hype is geworden.

Maar het gaat hier echt niet om de nieuwste graansoort. Integendeel! Spelt is een van de oudste landbouwgewassen. Zo’n achtduizend jaar geleden werd het al verbouwd door boeren in het Midden-Oosten. Een oergraan dus. Eigenlijk is spelt gewoon het oudere broertje van tarwe.

 1. Ze bevatten dan ook allebei dezelfde voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitamines;
 2. Het bevat dus niet minder koolhydraten dan volkorenbrood en is ook niet glutenvrij;
 3. De vraag is hoe speltbrood opeens zo razend populair is geworden;

Dat heeft te maken met de opkomst van de biologische landbouw. Spelt is toen als het ware herontdekt. Spelt zou je kunnen zien als een ‘schonere’ graansoort, omdat het heel goed tegen insectenplagen bestand is. Voor het telen van spelt zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig.

 1. De rage van speltbrood komt uit Duitsland;
 2. Tussen 2003 en 2010 verdrievoudigde het akkeroppervlak van spelt tot ruim 37 duizend hectare;
 3. Er ontstond zelfs een kleine spelthype, doordat er teksten werden aangehaald van een middeleeuwse abdis en natuurgenezeres Hildegard von Bingen;

Zij schreef  achthonderd jaar geleden al dat spelt uitstekend was voor iedereen die zich ziek, zwak en misselijk voelde. Het duurde even voordat de speltrage ook oversloeg naar Nederland. Spelt wordt hier nog maar mondjesmaat verbouwd, het meest wordt ingevoerd uit Duitsland.

Waarin zitten dan de verschillen tussen spelt en tarwebrood? Dat zit ‘m vooral in de smaak. Speltbrood smaakt namelijk meer nootachtig dan tarwebrood, maar de voedingswaarde komt overeen. Speltbrood is dus niet gezonder dan tarwebrood.

En net als tarwe bevat spelt ook gluten. Bovendien ontbreekt er wetenschappelijk bewijs dat speltbrood lichter verteerbaar is. Wil je echt gezond bezig zijn, wissel speltbrood dan af met tarwebrood. Variatie, dat is waar het om gaat en dat is wat het eten van brood nou net zo lekker maakt.

 • Maar kies wel altijd voor de volkorenvariant!   Nog een ding waar je wel op moet letten als je goed speltbrood wilt: de definitie van speltbrood is namelijk niet vastgelegd in de Nederlandse Warenwet;
 • Als er maar een beetje spelt in het brood is verwerkt, dan mag het al speltbrood heten;

Staat er speltbrood op de verpakking, dan wil dat niet zeggen dat het brood ook volledig van speltmeel is gemaakt. Kijk daarom op het etiket of vraag je bakker of er nog andere meelsoorten inzitten. Ontdek meer over verschillende soorten speltbrood: https://www.

Wat doet speltbrood met je darmen?

Maar áls je er last van hebt, kun je wel beter volkorenbrood kiezen. – Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.

Waarom is speltbrood zo duur?

Sinds een aantal jaren is het graan spelt booming! Naast speltbrood worden ook veel andere producten gemaakt van of met spelt. Voorbeelden hiervan zijn ontbijtkoek, crackers en eierkoeken. Maar waarom is speltbrood dan duurder dan tarwebrood? Opbrengst per hectare Tarwe is niet voor niets de meest populaire graansoort ter wereld.

 • Dat komt mede omdat tarwe meer opbrengst levert per hectare dan andere granen;
 • Dat betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid spelt een groter teeltoppervlakte nodig hebt;
 • Daarbij komt dat de speltkorrel anders is dan de tarwekorrel;

De speltkorrel moet eerst nog gepeld worden. Dit is een stuk bewerkelijker dan voor tarwe.

Wat is het gezondste brood om te eten?

Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan , meestal tarwe.

Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer.

Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Is speltbrood goed om af te vallen?

Kun je afvallen met speltbrood? – Speltbrood bevat (net zoals tarwebrood) veel koolhydraten. Daarom is speltbrood niet geschikt om te eten tijdens het afvallen. Dit heeft te maken met het effect van koolhydraten  op je hormonen. Zodra je veel koolhydraten eet, maakt je lichaam in korte tijd veel insuline aan.

Insuline is een hormoon dat voedingsstoffen opslaat in verschillende delen van je lichaam, zoals je lever, spieren en vetcellen. Je vetcellen zijn, in tegenstelling tot de andere opslagplekken, rekbaar. Zodra de lever en spieren genoeg koolhydraten hebben opgenomen, kunnen de koolhydraten alleen nog maar naar de vetcellen.

Door dagelijks veel koolhydraten te eten wordt dit proces herhaald, waardoor je dikker wordt. Om deze reden kun je spelt het beste vermijden tijdens het afvallen.

Wat is er zo gezond aan spelt?

Wie heeft er inmiddels nog nooit van spelt gehoord? Spelt is bezig met een opmars in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken de gezonde eigenschappen van dit oergraan en stappen over op speltproducten. Spelt en speltproducten zijn gelukkig in steeds meer winkels verkrijgbaar, waardoor het gemakkelijker wordt om tarwe eens te laten staan en te kiezen voor spelt. Wat zijn de voordelen van spelt ten opzichte van tarwe?

 1. De voedingsstoffen in spelt blijven tijdens het malen van het graan veel beter bewaard
 2. Spelt bestaat uit een perfecte mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, eiwitten en ballaststoffen.
 3. Spelt is rijk aan aminozuren. Deze wekken de productie van blij makende hormonen op.
 4. De gluten in spelt hebben een andere samenstelling dan die in tarwe. Spelt is daardoor gemakkelijker te verteren dan tarwe.
 5. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, terwijl de bloedsuikerspiegel na het eten van tarwe eerst stijgt om weer vervolgens weer te dalen, waardoor je weer sneller trek krijgt. Spelt is hierdoor ook uitermate geschikt voor diabetici.
See also:  Hoe Bewaar Je Vers Gebakken Brood?

Spelt vind je tegenwoordig in steeds meer spelt producten terug. Zo is er speltmeel, speltkoekjes , spelt pasta, speltmuesli en speltbloem. Gebruik jij al spelt? En heb je een lekker recept? Mail het ons, dan publiceren we je recept.

Is spelt hetzelfde als volkoren?

Spelt wordt ook wel oerspelt genoemd (Triticum Spelta). Het is een gecultiveerde voorloper en dus familie van de huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). De meeste huidige speltrassen die gebruikt worden voor speltbrood zijn een kruising tussen deze Triticum Spelta en Triticum Aestivum.

 1. Spelt is dus zeer nauw verwant aan tarwe en de eiwitten van deze twee graanrassen lijken daarom erg op elkaar;
 2. Wat je ook doet, volkoren is altijd goed Net zoals (volkoren)tarwebrood is (volkoren)speltbrood gezond;

Want wanneer de hele graankorrel wordt gebruikt, bevat brood veel goede voedingsstoffen. Niet alleen voedingsvezels, B-vitamines en mineralen maar ook zogenaamde bioactieve stoffen die samen met de eerder genoemde stoffen werken aan talloze gezonde effecten in het lichaam.

 • Deze stoffen zitten in de buitenste laag van de graankorrel, daarom is brood bereid met volkorenmeel altijd een goede keuze;
 • Dit geldt in dezelfde mate voor spelt als voor tarwe;
 • Speltbrood glutenvrij? Er wordt ook wel beweerd dat spelt geschikt is voor mensen met coeliakie, maar dit is onjuist want spelt bevat, evenals tarwe, gluten;

Tevens ontbreekt het wetenschappelijk bewijs voor het ‘lichter verteerbaar’ zijn van spelt ten opzichte van tarwe – iets wat de laatste tijd ook veel terug komt in de media. Conclusie Je kunt dus zeggen dat speltbrood gemaakt van volkorenspeltmeel een gezonde keuze is.

Welk brood is het beste om af te vallen?

Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.

Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant. Vraag er naar bij je bakker, of kijk op de verpakking of er ‘volkoren’ of ‘VK’ op staat.

Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels. Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.

Is spelt koolhydraatarm?

We eten opeens liever spelt: speltpasta, speltbrood, speltkoekjes. Want spelt zou lichter verteerbaar zijn, gezonder én minder koolhydraten bevatten dan gewone tarwe. Klinkt goed, hè? Maar hoewel speltbrood heerlijk en inderdaad heel gezond is, kloppen de aannames die we met z’n allen doen niet helemaal.

 1. Wij snappen ook niet waarom spelt opeens zo populair is;
 2. Spelt en gewoon normaal tarwe zijn namelijk zo nauw aan elkaar verwant, dat er bijna geen verschil zit tussen de twee;
 3. De graansoorten komen zelfs als een soort neef en nicht uit dezelfde familie, met hetzelfde genenpakket;

De aanname dat spelt lichter verteerbaar is, lijkt bovendien alleen te gelden mensen die lijden aan PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), maar is wetenschappelijk nog niet te onderbouwen. En ook qua voedingswaarde is er niet veel verschil met tarwe. Spelt bevat in essentie iets meer eiwitten en vet, maar per boterham is dat verschil eigenlijk niet te merken.

 • En ook de koolhydraten-fabel kan de prullenbak in;
 • Een brood van spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood;
 • De hoeveelheid is met elkaar vergelijkbaar;
 • Speltbrood is dus in basis niét koolhydraatarm, zoals soms gedacht wordt;

Ben je toch naarstig op zoek naar brood met minder koolhydraten? Allereerst is onze vraag dan: waarom? Een koolhydraatarm dieet kan er op lange termijn toe leiden dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. En door voedingsdeskundigen worden koolhydraten juist gezien als goede energieleverancier, omdat ons lichaam ze op efficiëntere wijze kan omzetten tot brandstof dan eiwitten of vetten.

Maar goed, het bestaat wel, koolhydraatarm brood. Of eigenlijk moeten we zeggen: ‘brood met minder koolhydraten’ of ‘brood met een verlaagd koolhydraatgehalte’. Er is wettelijk bepaald dat een brood dit alleen op de verpakking mag zetten als het zeker 30% minder koolhydraten bevat.

We herhalen het dus nog maar een keer: speltbrood is in de basis niet koolhydraatarm. Dat is brood eigenlijk nooit. En dat is juist goed! Maar wie dus nog steeds per se minder koolhydraten wil eten, kan kiezen voor brood met minder koolhydraten. Een gedeelte van het meel wordt daarin vervangen door soja- of bonenmeel, en er wordt vaak olie of margarine plus lijnzaad of zonnebloempitten toegevoegd.

Is speltbrood beter voor diabetes?

Sinds enige tijd eet ik speltbrood. Een kennis vertelde dat het minder gezond is dan je denkt. Het ging over de hoeveelheid suiker, die aanzienlijk groter zou zijn dan in tarwebrood. Is dit zo? Dit is voor mij belangrijk om te weten omdat ik diabetes heb. Patricia Schutte, voedingsdeskundige Het maakt niet uit of je speltbrood of tarwebrood eet.

Ook  als je diabetes hebt maakt dit niet uit. Er zijn namelijk nauwelijks verschillen tussen speltbrood en tarwebrood. Ze bevatten een vergelijkbare hoeveelheid voedingsstoffen zoals koolhydraten en vezels.

In brood zitten koolhydraten, die in het lichaam worden afgebroken tot glucose. Glucose is een soort suiker. Glucose geeft je lichaam energie. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt denken en bewegen. Omdat in speltbrood ongeveer evenveel koolhydraten zitten als in tarwebrood, heeft het een vergelijkbaar  effect  in je lichaam.

Is speltbrood cholesterol verlagend?

Cholesterolwaarden verbeteren – Het eten van voedingsmiddelen die oplosbare vezels bevatten, zoals spelt, vermindert de hoeveelheid cholesterol die het lichaam in de bloedbaan absorbeert. Oplosbare voedingsvezels verlagen zowel lipoproteïne met een totale als een lage dichtheid, of de slechte cholesterol.

Hoe herken je speltbrood?

Speltbrood wordt gebakken van het graan spelt oftewel oerspelt ( Triticum spelta ). Het is een gecultiveerde voorloper en dus familie van de huidige broodtarwe ( Triticum aestivum ). De meeste huidige speltrassen die gebruikt worden voor speltbrood zijn een kruising tussen deze Triticum spelta en Triticum aestivum.

Wat is 100 speltbrood?

Spelt brood Dit brood is gemaakt van 50% speltmeel en 50% speltbloem, dus 100% spelt. Spelt kenmerkt zich door een geheel eigen smaak die licht “notig” aandoet. Spelt heeft een hoge voedingswaarde. Mensen met een graan intolerantie reageren vaak goed op dit brood.

Gewicht ±500 gram Speltbrood kost €3,50 per stuk. Ingrediënten: speltmeel, speltbloem, Keltisch zeezout, desem, acerola, water. Bak het afbakbrood 10 minuten op 200 0 C in de oven en geniet van de heerlijk geur van versgebakken brood.

Op deze manier heb je altijd vers brood in huis. Het brood is gebakken door ambachtelijke bakker; Miss Baksel Miss Baksel wordt gerund door een team van 3 bakkers: Elize, Kimberly en Emma. Het is een eigenwijze bakkerij die puur desembrood maakt met biologische onbespoten ingrediënten.

 • Elk ambachtelijk brood wordt handgemaakt met passie en toewijding;
 • Bij Miss Baksel wordt een oud roggedesem als basis voor de zuurdesems gebruikt;
 • Hiermee wordt zogeheten ‘slow deeg’ gevormd dat zo’n 32 tot 48 uur nodig heeft om te rijzen;
See also:  Hoe Lang Gebraden Vlees Bewaren In Koelkast?

Elk brood heeft z’n eigen karakter. De natuurlijke (biologische) ingrediënten, noodzakelijk voor het bakken, zijn water, meel, zout en desem. Het meel wordt geproduceerd in samenwerking met lokale boeren en een molenaar waardoor de garantie op hoge kwaliteit, dat producten eerlijk en verantwoord gemaakt worden en de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft gewaarborgd wordt.

Vroeger werd op de hoger gelegen essen voornamelijk graan verbouwd. Deze oudere tarwerassen zoals Spelt, Eenkoren en Emmer worden op kleine schaal nog steeds verbouwd. Kenmerken als eerlijk, lokaal en natuurlijk zijn altijd een vereiste geweest voor ons brood.

De verschillende granen waarmee wordt gebakken hebben elk ook hun eigen bak- en voorbereidingsmethode. Miss Baksel is in 2020 met dit project begonnen vanuit de passie om ambachtelijk brood te gaan bakken. Deze passie ontdekte zij ook bij Stichting Toolbox, een project dat er onder andere op gericht is mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan een baan te helpen.

Waarom is spelt beter dan tarwe?

Heeft speltbrood een betere voedingswaarde dan tarwebrood? – Ja, uit onderzoek blijkt dat spelt meer eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren bevat dan tarwe. Het is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen dan tarwe, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink.

 • Het voordeel van spelt is dat het beduidend minder phytaatzuur bevat dan tarwe;
 • Phytaatzuur komt voor in de meeste granen, noten en zaden;
 • Het is een stofje wat de plant beschermt tegen parasieten en bacteriën;

In onze darm heeft phytaatzuur de eigenschap om mineralen te binden, deze kunnen dan niet meer opgenomen worden en verlaten met de ontlasting het lichaam. Het weken of kiemen van granen en noten vermindert het gehalte aan phytaatzuur. In niet alles steekt spelt met kop en schouders boven tarwe uit, zo bevat tarwe meer vitamine E en heeft het meer vezels.

Is spelt hetzelfde als tarwe?

Wat betreft voedingswaarde kunnen we eigenlijk alleen uitspraken doen over de voedingswaarde van spelt in het algemeen in vergelijking met andere granen zoals tarwe of haver. Er zijn weinig tot geen studies waarbij verschillen tussen verschillende spelt rassen (zoals b.

Oberkulmer Rotkorn, Franckenkorn, Zollernspelt etc. ) gespecificeerd zijn. Dit is ook lastig omdat de voedingswaarden van granen in het algemeen en dus ook van spelt naast de verschillen in rassen ook sterk beïnvloed worden door klimatologische verschillen (weer, grond, zon uren etc.

Als het gaat om voedingswaarde wordt van spelt van alles (op internet) gezegd; het zou hoger in voedingsstoffen zijn, vezelrijker, hoog in eiwit, veel vitaminen en mineralen bevatten dan tarwe. Omdat er verschillen zijn tussen speltrassen en omdat de (klimatologische) omstandigheden sterk van invloed zijn op de voedingswaarde van spelt, is het lastig hier harde uitspraken over te doen.

Daarbij zijn er nog niet zoveel gegevens vanuit de literatuur beschikbaar over de voedingswaarde van spelt. Uit de meeste studies blijkt dat het eiwitgehalte van spelt gemiddeld genomen iets hoger ligt dan dat van tarwe.

Ook het vetgehalte lijkt gemiddeld genomen iets hoger, al blijkt dit niet uit alle onderzoeken. Het voedingsvezelgehalte is gemiddeld genomen vergelijkbaar. De resultaten van alle speltrassen vallen op vrijwel alle onderdelen binnen de range van de zomer- en wintertarwes.

Gemiddeld genomen is de voedingswaarde van tarwe en spelt vergelijkbaar. De verschillen met bijvoorbeeld haver en rogge zijn veel groter. Rogge is bijvoorbeeld hoger in vezel (15 g/100 gram voor rogge en 12 gram per 100 gram voor tarwe) en haver is weer hoger in eiwit (16 a 17 gram per 100 gram voor haver vergeleken met 12 a 13 gram per 100 gram voor tarwe).

Daarnaast geldt, net als voor tarwebrood, dat ook speltbrood de meeste voedingstoffen bevat als er volkorenmeel van spelt in wordt gebruikt. Ondanks de verhalen die de ronde doen, ontbreekt het wetenschappelijk bewijs voor het lichter verteerbaar zijn van spelt ten opzichte van tarwe.

In ieder geval zijn beiden genetisch zeer nauw verwant en zijn het allebei gluten bevattende granen en dus niet geschikt voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten. Er zijn wel aanwijzingen dat de gluten in spelt er anders uitzien dan die in tarwe en dat de speltgluten mogelijk anders reageren op fermentatieprocessen.

Echter wetenschappelijk is hier nog geen harde aanwijzing voor. Ook is het mogelijk dat, als er al een effect is, de gluten geen rol spelen maar dat het andere eiwitten zijn die een rol spelen bij de betere verteerbaarheid. Tarwe en dus ook spelt bevatten namelijk van nature eiwitten in verschillende hoeveelheden, die de vertering van eiwitten en koolhydraten uit de voeding van de mens remmen.

Het kan zijn dat deze eiwitten in spelt in een andere hoeveelheid aanwezig zijn dan in tarwe of anders reageren. Tenslotte kunnen het zelfs bepaalde specifieke koolhydraten zijn in tarwe (en dus ook in spelt) die een effect op de vertering kunnen hebben, de zogenaamde groep van F ermenteerbare O ligosacchariden, D isacchariden, M onosacchariden en P olyolen, afgekort de FODmaps (Barret & Gibson 2012).

Spelt en tarwe bevatten met name oligosaccharides, te weten de fructanen. FODmaps worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm. Aangekomen in de dikke darm worden ze gefermenteerd door de daar aanwezige bacteriën, wat als gevolg kan hebben dat er in meer of mindere mate gasvorming ontstaat.

Wanneer deze koolhydraten in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn in het ene of andere tarwe of speltras en personen zijn er gevoelig voor, kan dit tot minder gasvorming leiden en daarmee een beter gevoel geven in de darmen.

Wij raden het dus af om uitspraken te doen over de betere verteerbaarheid van spelt als onderdeel van de promotie van speltproducten. Wel raden wij aan om aan mensen die voor speltbrood kiezen uit gezondheidsoverwegingen, de volkoren variant te adviseren.

Daarbij raden wij bakkers aan goed naar de receptuur van hun speltbrood te kijken. Als mensen namelijk al positiever reageren op spelt ten opzichte van tarwe, en het zou inderdaad aan de soort gluten liggen (wat dus zeker niet is aangetoond), dan hebben mensen er in ieder geval geen baat meer bij als de receptuur hiervan vervolgens ook tarwegluten (ten behoeven van de luchtige structuur) bevat.

Het hoofdingrediënt van brood is graan. Bij brood hangt de hoeveelheid voedingsstoffen grotendeels af van welk deel van de graankorrel is gebruikt. Elke graankorrel bestaat uit drie hoofdonderdelen, namelijk de meelkern (het binnenste), de zemel en de kiem (het buitenste).

 • Het grootste gedeelte van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevinden zich in het buitenste gedeelte van de graankorrel;
 • Dit geldt in dezelfde mate voor spelt als voor tarwe;
 • Om van graankorrels brood te kunnen maken moet deze eerst gemalen worden;
See also:  Hoe Warm Moet Kalkoen Zijn?

Wanneer de gehele korrel wordt vermalen, dan blijven ook de belangrijke voedingsstoffen behouden. We hebben hier dan te maken met volkorenmeel. Wanneer het buitenste gedeelte van de korrel er uit wordt gezeefd en alleen het binnenste gedeelte van de korrel wordt gebruikt, heet dit bloem.

 1. Bloem bevat daardoor minder voedingsstoffen dan volkorenmeel;
 2. Brood wat gemaakt wordt van volkorenmeel is het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezel;
 3. Naast de basis van waar een brood van is gemaakt (bloem, meel of volkorenmeel), zijn toevoeging van zaden en pitten tevens van invloed op de voedingswaarde van een brood;

Wanneer er veel zaden en pitten aan een brood zijn toegevoegd (dus niet alleen ter decoratie) zal dit de voedingswaarde van een brood ook verhogen. Kort gezegd: wanneer iemand op zoek is naar een gezond brood kan men beste kiezen voor een brood op basis van volkorenmeel eventueel met extra toegevoegde zaden en pitten (dat kan spelt zijn maar ook tarwe of een ander graansoort, bij voorkeur variëren).

Spelt is een oud Europees gewas, dat al eeuwenlang geteeld wordt in verscheidene landen in Midden-Europa (bijvoorbeeld België, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en noordelijke delen van Italië), maar meer recent ook in Canada en de VS [Bonifácia et al.

2000, Rozenberg et al. 2003]. Op kleine schaal wordt spelt ook geteeld in landen als Spanje en de Tsjechische Republiek [Bertin et al. 2004]. Spelt en tarwe zijn graansoorten die nauw met elkaar zijn verwant. Dit kun je al zien aan de Latijnse naam die beiden hebben; spelt heet ook wel Triticum aestivum subspecie spelta en tarwe Triticum aestivum L.

Spelt wordt beschouwd als een primitieve tarwesoort. Het is een graansoort die reeds vóór 7000 v. Chr. verbouwd werd. Ook bij Romeinse opgravingen wordt spelt gevonden. Na de middeleeuwen werd spelt verdrongen door gewone tarwe, omdat die een hogere opbrengst heeft en makkelijker gepeld kan worden.

Spelt is namelijk volledig bedekt met een kaf, maar in tegenstelling tot gerst en rijst, zijn de kafjes niet met de korrel vergroeid. Sinds de tweede helft van de 20e eeuw – vanaf de jaren vijftig ongeveer –  is de interesse in spelt toegenomen, met name vanuit de biologische landbouw [Bonifácia et al.

 1. 2000, Zielinski et al;
 2. 2008];
 3. Spelt heeft namelijk een goede resistentie tegen ziekten en heeft daardoor geen gebruik van pesticiden nodig;
 4. Het kan groeien op schrale gronden [Bonifácia et al;
 5. , 2000] en zelfs met lage bemesting geeft spelt een goede oogst en minerale opbrengst in vergelijking met tarwe [Bojnanská en Francáková 2002];

Spelt heeft wel aanzienlijk meer landbouwgrond nodig dan moderne tarwesoorten om dezelfde opbrengst te leveren [Büren et al. , 2001]. De kleinere opbrengsten per gebied en het feit dat het lastiger is om de harde kaf te verwijderen [Büren et al. , 2001] maken spelt duurder dan tarwe.

Wat is gezonder spelt of volkoren pasta?

Pasta speelt vaak de hoofdrol in het menu van onze renners vanwege de bron aan koolhydraten, maar eten onze renners dan vooral spelt-, volkoren- of ‘gewone’ pasta? In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van de verschillende graansoorten waarmee pasta doorgaans wordt gemaakt.

– Een graansoort dat veel wordt gebruikt voor pasta is harde durum  tarwe. Hiervan wordt zowel gewone pasta (tarwe griesmeel) als volkorenpasta gemaakt (100% volkoren tarwegries). Voor volkorenmeel wordt er gewerkt met de hele graankorrel, maar bij tarwe griesmeel is het buitenste vliesje verwijderd.

In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta de stempel gezond heeft. Volkorenpasta geeft een langer verzadigd gevoel  door de vezels en complexe koolhydraten. Het lichaam heeft meer tijd nodig om deze koolhydraten af te breken, waardoor ze gelijkmatiger vrijkomen (gelijkmatige energie).

Gewone pasta daarentegen heeft veel minder vezels en juist snelle koolhydraten, wat het makkelijk verteerbaar maakt voor het lichaam (snel energie). Heb je een koers of een meerdaagse wedstrijd? Kies dan net als onze renners voor een bord gewone pasta.

“VOLKORENPASTA GEEFT GELIJKMATIG ENERGIE” DOOR DE VEZELS EN COMPLEXE KOOLHYDRATEN Tijdens meerdaagse wedstrijden hebben de renners van Team Jumbo-Visma een enorme behoefte aan koolhydraten. Doordat je sneller een verzadigd gevoel hebt van volkoren- of speltpasta is het lastiger om hiermee koolhydraten aan te vullen.

 • Tijdens een koers als de Giro d’Italia of  Tour de France hebben onze renners dan ook meestal gewone pasta  op het menu staan;
 • Speltpasta lijkt qua voedingswaarde veel op volkorenmeel;
 • Het belangrijkste verschil is dat het van een andere, oudere graansoort komt, en daarom ook wel bekend staat als een oergraan;

Oergranen bevatten een ander soort gluten. Hierdoor kunnen sommige mensen spelt producten beter verdragen dan volkoren producten. Het is echter niet zo dat speltpasta altijd een gezondere keuze is dan volkorenpasta. Zo heeft  ieder soort pasta zijn eigen voor- en nadelen.

Kies voor gewone pasta als je een lange tocht op de fiets hebt gemaakt, maar juist voor spelt- of volkorenpasta op een dag zonder veel (fiets)activiteit. Nog een andere tip voor degenen die bewust omgaan met calorieën voor het ideale gewicht op de fiets: zorg dat je niet te veel saus eet bij je pasta.

Doe als de Italianen en zorg dat je bord in balans is. ​.

Is spelt hetzelfde als volkoren?

Spelt wordt ook wel oerspelt genoemd (Triticum Spelta). Het is een gecultiveerde voorloper en dus familie van de huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). De meeste huidige speltrassen die gebruikt worden voor speltbrood zijn een kruising tussen deze Triticum Spelta en Triticum Aestivum.

Spelt is dus zeer nauw verwant aan tarwe en de eiwitten van deze twee graanrassen lijken daarom erg op elkaar. Wat je ook doet, volkoren is altijd goed Net zoals (volkoren)tarwebrood is (volkoren)speltbrood gezond.

Want wanneer de hele graankorrel wordt gebruikt, bevat brood veel goede voedingsstoffen. Niet alleen voedingsvezels, B-vitamines en mineralen maar ook zogenaamde bioactieve stoffen die samen met de eerder genoemde stoffen werken aan talloze gezonde effecten in het lichaam.

Deze stoffen zitten in de buitenste laag van de graankorrel, daarom is brood bereid met volkorenmeel altijd een goede keuze. Dit geldt in dezelfde mate voor spelt als voor tarwe. Speltbrood glutenvrij? Er wordt ook wel beweerd dat spelt geschikt is voor mensen met coeliakie, maar dit is onjuist want spelt bevat, evenals tarwe, gluten.

Tevens ontbreekt het wetenschappelijk bewijs voor het ‘lichter verteerbaar’ zijn van spelt ten opzichte van tarwe – iets wat de laatste tijd ook veel terug komt in de media. Conclusie Je kunt dus zeggen dat speltbrood gemaakt van volkorenspeltmeel een gezonde keuze is.