Wat Is Zwart Vlees?

Wat Is Zwart Vlees

Wat Is Zwart Vlees Deze haan in het Franse Lotharingen behoort tot het zeldzame kippenras Ayam Tjemani, die van buiten én binnen zwart is. Foto door Biosphoto, Alamy Het kippenras Ayam Tjemani is misschien wel de soort op aarde met het meeste pigment. Niet alleen vertonen zijn verenkleed, snavel, kam, tong en klauwen een prachtige blauwzwarte kleur, ook zijn botten zijn pikzwart. Zelfs het vlees van deze kip ziet eruit alsof het in zwarte inkt is gemarineerd.

Het Tjemanihoen uit Indonesië is een extreem voorbeeld van een mutatie die ‘dermale hyperpigmentatie’ wordt genoemd. Ook een ander kippenras, dat vanwege zijn harige en zijdezachte verenkleed zijdehoen wordt genoemd, heeft een zwarte snavel en zwarte huid, botten en vlees, evenals de zwarte H’Mong-kip uit Vietnam en de Svarthöna-kip uit Zweden.

Wetenschappers noemen de bijzondere mutatie van deze dieren ook wel ‘fibromelanose’. “We kunnen bewijzen dat er bij die dieren sprake is van een ingewikkelde herschikking van het genoom,” zegt  Leif Andersson , een geneticus van de Universiteit van Uppsala in Zweden die onderzoek doet naar de genetica van gedomesticeerde dieren.

Wat is donker vlees?

Bij Vlees. nl zijn afgelopen jaren veel vragen binnengekomen over ‘wanneer vlees nog goed is’: vaak twijfelen mensen omdat het ‘nét over de datum’ is of bijvoorbeeld wat langer in de vriezer heeft gelegen of voor een tweede keer ontdooid is, of de stroom is een tijdje uitgevallen.

Van die dingen. Vanuit Vlees. nl kunnen wij de conditie van het betreffende vlees uiteraard niet beoordelen. Wij wijzen er in onze antwoorden dan onder meer op, dat mensen ook een beetje (meer) op hun ogen en hun neus moeten kunnen en durven vertrouwen.

Vlees moet er goed uitzien. Dat lijkt een open deur, maar de kwaliteit van vlees is prima op het oog waar te nemen. Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet ‘zweten’ door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit.

En vlees moet niet ‘stroperig’ zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit. Ook dat ziet er al niet zo fraai uit (zweterig). Als vlees nog ‘aan het been’ zit, is dat op zich heel mooi, maar het kan iets sneller bederven.

See also:  Met Welke Oefening Verbrand Je De Meeste Calorieën?

Dat is op zich geen enkel probleem, maar gewoon goed om even te weten. Vlees kan een dag of drie in de koelkast worden bewaard en nog een stuk langer als het goed wordt ingevroren. Zie ook onze infographic over ‘ kopen & bewaren ‘  en die over ‘ invriezen & ontdooien ‘.

 • Voor het thuis gekoeld bewaren is het van belang dat de koelkast een temperatuur heeft onder de vijf graden;
 • Dan hebben de melkzuurbacterieën, die verantwoordelijk zijn voor het bederf, het minste kans om zich snel te ontwikkelen en de kwaliteit van het vlees aan te tasten;

Zie onze speciale rubrieken. Rundvlees Rundvlees hoeft niet kakelvers te zijn en mag wat gerijpt zijn. Het wordt daar zelfs beter van. Door de invloed van licht en zuurstof kan het daardoor wel wat donkerder van kleur zijn. Bij wat te lang wachten, treedt echter verlies van vocht op en gaat rundvlees wat muffiger ruiken.

 1. Dat gebeurt overigens niet als het rijpen in speciale kasten plaats vindt, onder gecontroleerde condities, bij een lagere temperatuur dan in de vitrine van de winkel of in veel koelkasten thuis;
 2. Als rundvlees vacuum verpakt is, rijpt het langzaam door;

Kalfsvlees Kalfsvlees is er in twee soorten: kalfsvlees en rosé. Het verschil heeft te maken met de voeding en met de leeftijd van het dier. Kalfsvlees is afkomstig van kalveren tot 8 maanden. De kalveren worden gevoerd met kalvermelk en ruime hoeveelheden ruwvoer.

 • Het kalfsvlees heeft een rose kleur;
 • Rosé kalfsvlees is afkomstig van kalveren tussen de 8 en 12 maanden;
 • Deze kalveren worden gevoerd met ruwvoer;
 • Het jonge rund (kalf) maakt nog maar weinig myoglobine aan;

Daarom is kalfsvlees wat lichter van kleur dan rosé kalfsvlees of van rundvlees van het wat oudere, volwassen rund, dat wel veel van deze stof aanmaakt. Uiteraard gaat ook kalfsvlees naar verloop van tijd verkleuren onder invloed van licht en zuurstof. Het wordt dan wat donkerder en plakkeriger en ziet er dan ook direct wat minder aantrekkelijk uit.

Lamsvlees Lamsvlees hoort een frisse, maar tegelijk ook donkere gloed te hebben. Ook voor lamsvlees geldt: hoe jonger het dier, des te lichter de kleur van het vlees. Lamsvlees bevat relatief veel myoglobine, wat van invloed is op een langere houdbaarheid en een wat donkerder kleur.

See also:  Waarom Zakt Mijn Brood In?

Vers lamsvlees, wat naar verloop van tijd ook aan het onvermijdelijke bederf onderhevig is, ontwikkelt dan een vrij sterke geur, wat er op duidt, dat het beter is om het niet meer te verwerken, te bereiden en te consumeren. Varkensvlees Waar rund-, kalfs en lamsvlees wat langer (een weekje na de slacht) kan besterven dan wel rijpen en dus houdbaar is, is dat niet het geval bij rauw varkensvlees.

 1. Dat dient zo vers mogelijk (een dag na de slacht) te worden verwerkt;
 2. Het is gewoon wat gevoeliger voor licht en zuurstof en kan dus sneller bederven;
 3. Het wordt dan dof van kleur en soms zelfs wat groenig en is dan ook niet meer aantrekkelijk om te verwerken;

Het ontwikkelt ook een wat zuurdere, indringende lucht, dan de andere vleessoorten doen. Voor de goed orde: het rijpen van varkensvlees is een ‘no go’, varkensvlees is ‘ vers’  dus op z’n best.

Hoe kun je zien of vlees bedorven is?

Vlees dat stinkt – Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.

 • Gooi dit vlees weg;
 • Soms heeft vlees andere vreemde luchtjes, zoals een urinelucht, maar is het niet bedorven;
 • Het is niet altijd duidelijk waarom het vlees een rare lucht heeft;
 • Het hoeft niet schadelijk te zijn, maar het kan dus wel;

Ons advies is: als je twijfelt, omdat het vlees onaangenaam ruikt of er vreemd uitziet, eet het dan niet op.

Waarom wordt vlees bruin?

Rood vlees – We beoordelen de versheid van een stukje vlees al snel op het zicht alleen. Zo denken we dat hoe feller rood biefstuk of gehakt is, hoe verser. Maar de kleur is eigenlijk afhankelijk van verschillende factoren. Lucht en licht bijvoorbeeld. Hoe minder de proteïnen in het vlees in aanraking komen met zuurstof, hoe grijzer het vlees wordt.

Welke kleur moet biefstuk zijn?

Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze. .

See also:  Hoe Lang Steak Bewaren?

Kun je verkleurde biefstuk nog eten?

Rood vlees De kleur van de biefstuk of het gehakt heeft echter vrij weinig te maken met de versheid ervan; het vlees wordt grijzer doordat de proteïnen in het vlees in aanraking komen met zuurstof. Een grijzige biefstuk betekent dus helemaal niet dat ‘ie minder vers is.

Wat als gehakt bruin is?

Stap 2: kijk ernaar – Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje  heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.

Kan je bruine carpaccio eten?

Bederf herkennen – Bij rauw vlees is bederf helaas niet altijd te herkennen. Dit komt doordat ziekmakende bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen zonder dat je ze kunt zien, ruiken of proeven. Toch kun je bederf soms herkennen. Zo zie je dat het vlees een grauwe kleur heeft, zurig ruikt of plakkeriger is dan normaal.

Eet nóóit vleeswaren die er raar uit zien of een vreemde geur verspreiden. Je kunt hier flink ziek van worden en dat wil je jezelf natuurlijk besparen. Wij zeggen altijd: bij twijfel gooi je het product weg.

Liever weggooien dan ziek worden.

Waarvan is wit vlees afkomstig?

Vlees kan onderverdeeld worden in rood en wit vlees. Dit heeft te maken met het dier waarvan het vlees afkomstig is. Wit vlees komt van gevogelte, zoals kip en kalkoen. Rood vlees is vlees dat van een zoogdier komt. Op vlees. nl behandelen we voornamelijk rood vlees als varkensvlees, kalfsvlees, rundvlees en schaaps/lamsvlees.

Het meest gegeten rood vlees is gehakt (rund, varken, half-om-half) met een aandeel rond de 23%. Hierna volgen (magere) varkensvlees producten zoals hamlappen, karbonade en kotelet met een aandeel samen van bijna 10%.

Dit wordt gevolgd door worstsoorten (7%), snacks met vlees (5%) en reepjesvlees (3%). Een aantal soorten rood vlees kunnen ook rauw gegeten worden. Hier lees je meer over welke vleessoorten rauw gegeten kunnen worden.