Wat Kost Een Brood Bij De Bakker 2021?

Wat Kost Een Brood Bij De Bakker 2021
Hoe werkt het principe van een kettingindex door in de prijsontwikkeling? – Jaarlijks worden het mandje van de CPI en de bijbehorende wegingen aangepast. December is de koppelmaand. Dat betekent dat we eerst een zogenoemde korte prijsindex berekenen, waarbij de index van december is vastgesteld op 100.

De korte index van januari toont het prijsverloop tussen januari en december en de korte index van juli toont het prijsverloop tussen juli en december. Door de prijsontwikkeling van de korte reeks in maand M te vermenigvuldigen met de lange index van december krijgen we de lange index van maand M.

Het is dus, in het voorbeeld van de taart bij de bakker, niet de prijsontwikkeling tussen april 2021 en april 2020 die een lagere weging krijgt, maar de prijsontwikkeling tussen april 2021 en december 2020. En door het sterke seizoenspatroon van taart met een prijspiek in april wordt de grote prijsverandering tussen april 2021 en december 2020 in veel mindere mate meegenomen, dan de prijsverandering het jaar daarvoor (tussen april 2020 en december 2019).

Anders gezegd, de prijsdaling van taart tussen april 2020 en december 2020 weegt zwaarder mee dan de prijsstijging tussen december 2020 en april 2021. De consumenten in dit fictieve land hebben daardoor gemiddeld ook meer financieel voordeel genoten van de prijsdaling tussen april 2020 en december 2020 dan dat zij financieel nadeel hebben van de prijsstijging tussen december 2020 en april 2021 en het klopt dus dat er een prijsdaling overblijft.

De sterke prijspiek van taart in april wordt door de veel lagere weging als het ware platgeslagen in de totale prijsontwikkeling van brood, koek en taart samen. Omgekeerd betekent dit ook dat de prijsdip van taart in de zomer minder sterk tot uitdrukking komt in de totale prijsontwikkeling.

 1. Dit effect is dus vooral zichtbaar in specifieke maanden waar de prijs van taart piekt of juist een dip heeft, maar over het hele jaar wordt dit effect uitgemiddeld;
 2. De jaarmutaties in afzonderlijke maanden kunnen dus sterk afwijken, maar de jaarmutatie gemiddeld over 2021 wijkt veel minder sterk af, zie Tabel 5;
See also:  Hoe Lang Is Brood Goed?

Het effect op de gemiddelde jaarmutatie is het gevolg van het minder meewegen van de gemiddelde prijsontwikkeling van taart, maar ook van de verandering van de weging van brood en koek. Overigens is dit voorbeeld met slechts drie verschillende producten behoorlijk extreem en zullen de effecten in de praktijk veel kleiner zijn.

Tabel 5 Jaarmutatie van de totale prijsontwikkeling bij de bakker in 2021

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Gemiddeld
Situatie 1: weging 2021 is gelijk aan 2020 8,6 7,8 7,8 5,9 7,8 7,8 8,5 8,5 7,7 7,7 7,7 7,7 7,7
Situatie 2: weging taart 2021 is lager dan in 2020 11,1 7,1 7,2 -2,5 7,2 7,3 11,4 11,4 7,4 7,5 7,5 7,5 7,3
Situatie 3: weging koek 2021 is lager dan in 2020 7,0 6,4 6,4 4,8 6,4 6,5 7,2 7,2 6,5 6,6 6,6 6,6 6,5

.

Hoeveel kost een brood 2021?

Brood bij de bakker wordt duurder

De verkoopprijs van een brood stijgt dit jaar met 30 eurocent tot 2,7 euro. Dat berekende Bakkers Vlaanderen, de Vlaamse bakkersfederatie. Het gaat om een stijging van 13 procent tegenover vorig jaar. Sinds 2004 is er geen vaste broodprijs meer en bepalen bakkers zelf hoeveel ze vragen voor een brood.

Bakkers Vlaanderen berekent wel elk jaar een referentie-verkoopprijs, de zogenoemde bakkerij-index, waarin de belangrijkste kostprijselementen van een brood opgenomen zijn. De stijging van de verkoopprijs in 2022, met 13 procent tot 2,7 euro, tegenover 2,39 in 2021, is vooral toe te schrijven aan de stijging van de energiekosten en in mindere mate aan die van grondstoffen.

De grondstofprijzen stijgen, volgens Bakkers Vlaanderen door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne, met 12 procent. Maar de energiekosten stegen met 258 procent. Het is wel zo dat het kostenonderdeel energie in de bakkerij-index minder zwaar doorweegt dan grondstoffen, 5 procent tegenover 26 procent.

Andere kostenonderdelen die volgens een gewogen gemiddelde opgenomen zijn in de index zijn verkoopslonen (25 procent), productielonen (18 procent) en algemene kosten (26 procent). Ook die onderdelen stijgen, maar minder fors.

Bakkers Vlaanderen benadrukt wel dat de gegevens louter informatief zijn en gebaseerd op gemiddelde prijzen. ‘Elke bakker moet individueel zijn berekening maken’, klinkt het op de website van de federatie.

Hoe duur word brood?

In de categorie ‘groot brood ‘ gaat het om een stijging van 10,1 procent. Waar je vorig jaar april nog gemiddeld 1,99 euro betaalde voor een kilo brood, is dat nu 2,19 euro. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. De prijsstijging was iets groter dan gemiddeld in Nederlandse supermarkten: die was 8,1 procent.

Wat kosten 3 broden bij bakker Bart?

De lekkerste tarwe broden bestellen bij Bakker Bart De lekkerste tarwe broden bestellen doe je natuurlijk bij jouw Bakker Bart! Klik gemakkelijk op het witbrood dat jij wilt bestellen. Liever een halfje bestellen? Geef dit aan, nadat je jouw favoriete brood hebt geselecteerd. Je kunt hier ook meteen aangeven of je je brood gesneden of liever ongesneden wilt ontvangen. Gebruik maken van de 3 broden actie? Dit kan door je brood te selecteren via deze optie vooraan op de website óf door gewoon drie favoriete broden te selecteren.

De 3-broden actieprijs (3 broden voor €7,50) wordt dan vanzelf berekend (m. gevuld en rustiekbrood). Alle broden van Bakker Bart worden elke dag vers gebakken in onze eigen bakkerij. Bestel het brood vóór 13:00 uur gemakkelijk en snel online, dan ligt het de volgende dag voor je klaar bij jouw Bakker Bart.

Heb je geen tijd om langs te komen in de winkel? Laat je bestelling eenvoudig bij je thuis óf op kantoor bezorgen. Brood bestellen is nog nooit zo gemakkelijk geweest! Dit product is toegevoegd aan je winkelwagen.

Wat kost een speltbrood bij de bakker?

Spelt brood Dit brood is gemaakt van 50% speltmeel en 50% speltbloem, dus 100% spelt. Spelt kenmerkt zich door een geheel eigen smaak die licht “notig” aandoet. Spelt heeft een hoge voedingswaarde. Mensen met een graan intolerantie reageren vaak goed op dit brood.

 • Gewicht ±500 gram Speltbrood kost €3,50 per stuk;
 • Ingrediënten: speltmeel, speltbloem, Keltisch zeezout, desem, acerola, water;
 • Bak het afbakbrood 10 minuten op 200 0 C in de oven en geniet van de heerlijk geur van versgebakken brood;

Op deze manier heb je altijd vers brood in huis. Het brood is gebakken door ambachtelijke bakker; Miss Baksel Miss Baksel wordt gerund door een team van 3 bakkers: Elize, Kimberly en Emma. Het is een eigenwijze bakkerij die puur desembrood maakt met biologische onbespoten ingrediënten.

 1. Elk ambachtelijk brood wordt handgemaakt met passie en toewijding;
 2. Bij Miss Baksel wordt een oud roggedesem als basis voor de zuurdesems gebruikt;
 3. Hiermee wordt zogeheten ‘slow deeg’ gevormd dat zo’n 32 tot 48 uur nodig heeft om te rijzen;

Elk brood heeft z’n eigen karakter. De natuurlijke (biologische) ingrediënten, noodzakelijk voor het bakken, zijn water, meel, zout en desem. Het meel wordt geproduceerd in samenwerking met lokale boeren en een molenaar waardoor de garantie op hoge kwaliteit, dat producten eerlijk en verantwoord gemaakt worden en de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft gewaarborgd wordt.

 • Vroeger werd op de hoger gelegen essen voornamelijk graan verbouwd;
 • Deze oudere tarwerassen zoals Spelt, Eenkoren en Emmer worden op kleine schaal nog steeds verbouwd;
 • Kenmerken als eerlijk, lokaal en natuurlijk zijn altijd een vereiste geweest voor ons brood;

De verschillende granen waarmee wordt gebakken hebben elk ook hun eigen bak- en voorbereidingsmethode. Miss Baksel is in 2020 met dit project begonnen vanuit de passie om ambachtelijk brood te gaan bakken. Deze passie ontdekte zij ook bij Stichting Toolbox, een project dat er onder andere op gericht is mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan een baan te helpen.