Wat Voor Vlees Is Spareribs?

Wat Voor Vlees Is Spareribs
Spareribs ofwel ‘ magere ribbetjes ‘. Dit is een gerecht dat over de hele wereld gegeten wordt. Het zijn de delen van de varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Het vlees zit op en tussen de botjes, afhankelijk van de grootte.

Is spareribs varkensvlees?

Herkomst van de Sparerib – Waar denk je dat de naam spareribs vandaan komt? Het heeft niets te maken met het Engelse woord ‘spare’, wat reserve of overtollig betekent. De naam ‘spareribs’ komt juist van een plek dichter bij huis. Het is afkomstig van het Oudnederlandse of Nederduitse woord ribbesper, ofwel ‘rib aan het spit’.

 • De Engelsen namen het over, husselden de woorden een beetje en zo ontstond het woord spareribs;
 • Dat woord waaide de Noordzee over;
 • Ironisch genoeg gebruiken we nu een Engels woord dat hier ontstond;
 • Uit welk gedeelte van het dier komen de spareribs? De naam zegt het al: het zijn de ribben van een varken;

Om precies te zijn van de flank van het varken, namelijk het vlees dat onder de borst, schouders en maag zit. Het middelste deel van de ribben dus. Dit zijn de “klassieke” spareribs. Daarnaast kennen we ook de baby back ribs of vleesribben , die komen van het gedeelte dat tegen de ruggengraat aan ligt.

Is spareribs van een koe?

Spareribs (En: spare ribs , magere ribbetjes) is een vleesgerecht van geroosterd vlees aan varkensribben. Dit gerecht wordt over de gehele wereld gegeten. Het zijn de goedkoopste delen van varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Ze bevatten meestal 11 tot 13 botten. Het vlees zit op en tussen de botten, afhankelijk van de kwaliteit en grootte.

Voor de bereiding worden de spareribs in porties van 2 of 3 ribben verdeeld, afhankelijk van de grootte en rauw of voorgekookt in een meestal iets zoete marinade gelegd. Ten slotte worden ze geroosterd in een grill of oven.

Spareribs worden meestal met de vingers , dus zonder bestek , gegeten. Vaak wordt er gedacht dat spareribs ook van een koe kunnen komen, maar deze worden shortribs genoemd.

Waarom zijn spareribs zo duur?

ik las een oud artikel uit het NRC , en dacht huhh , dat lag vroeger bij ons op de bbq , uit de tijd dat krabbetjes , want daar gaat dit over nog geen spareribs heten , en naar nu blijkt ( daarom waren die dingen altijd zo zwart en taai ) op een verschrikkelijke manier mishandeld zijn door mijn pa, maar dat terzijde. een goede slager weet het verschil schijnbaar tussen krabbetjes en spareribs ,  ik nu ook quote NRC ” Die legde uit dat vroeger de voorste drie ribben van het varken met omhullend vlees , die bij het uitsnijden op de schouder achterbleven, werden ‘afgelicht’. Dat waren de krabbetjes van mijn moeder. De rest van de ribben werd meestal uitgebeend, maar sinds de opmars van de spareribs worden de ronde(re) buikribben met tussen- en onderliggend vlees als spareribs verkocht en de plattere delen van de ribben als krabbetjes.

Maar de termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. unquote NRC ” feit : krabbetjes bevatten meer vlees , feit krabbetjes zijn taaier en verdienen een langzame garing. feit: spareribs zijn belachelijk duur voor wat het eigenlijk is, het vlees bot gehalte is natuurlijk helemaal scheef en ik gok dat diverse marinades bij de slagers qua ingrediënten duurder is dan de inkoop prijs van het vlees.

krabben zijn dus uitermate geschikt voor stoofpotten, erwtensoep en dat soort zaken. mijn eerst volgende project zal dan ook pulled krab zijn, heel lang , en heel langzaam gesudderd. kunt u iets met deze informatie? geen idee , online ff zoeken naar diverse slagers , levert wel wat op namelijk echte krabbetjes zijn goedkoper , dan ribs , laat je dus niet neppen ! gemiddeld kosten ze zo,n 9 euro per kilo , ribs naturel 11.

–  en ribs voorgegaard en gemarineerd 14. – das 5 euro voor meer vlees , minder bot , maar ook iets meer werk. en dat ga ik je besparen. door te koken ,  1 liter water met een runder bouillon blokje , 15 minuten op laag vuur , en voilla , 30 minuten grill tijd besparing , afdeppen , probeer deze !  marinade , in je gril pan of op je winter/herfst bbq.

serveer met een goede bock of bok bier een ander heerlijk krabbetjes recept vindt u op smul.

Wat voor vlees is Spare rib Express?

Onze ambachtelijke producten – Natuurlijk is Spare Rib Express vooral bekend om de heerlijke spare ribs: het beste deel van de varkensrib, geportioneerd in stukken van 650 gram, verrukkelijk gemarineerd en perfect verpakt bij de klant bezorgd. Maar Spare Rib Express is meer: we hebben ook angus beef burgers, heerlijke vis- en kipgerechten, speciale kindermenu’s en het beroemde Ben & Jerry’s ijs.

Is spareribs rundvlees?

Spareribs (varken) Het zijn de delen van de varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Het vlees zit op en tussen de botjes, afhankelijk van de grootte. Spareribs zijn vaak al gemarineerd en voor gegaard. ‘Pure’ ribbetjes worden veel gebruikt in erwtensoep.

See also:  Kroket Welk Vlees?

Wat zijn de beste spare ribs?

Welke ribs kies je? – Als je bij de slager vraagt om spareribs, zal zijn vraag zijn welke spareribs je wilt. De ribs die wij in Nederland het meest gebruiken, zijn gesneden van het gedeelte tegen de lende en vlakbij de ruggengraat. Deze spareribs zijn klein en daardoor lekker handzaam, terwijl ze tegelijkertijd lekker mals vlees hebben.

 1. In de Verenigde Staten worden ze “baby back ribs” of “loin ribs” genoemd;
 2. De spareribs die wij adviseren zijn de ribs van de buikzijde;
 3. Deze zijn een stuk groter en het vlees heeft een stevigere structuur, maar is tegelijkertijd veel smaakvoller;

Dat betekent overigens wel dat de bereidingstijd langer is, maar dat is het meer dan waard. Tot slot zijn er ook krabbetjes, het gedeelte van de ribben dat tegen het borstbeen aan ligt. Deze ribbetjes bevatten het minste vlees, maar zijn wel bijzonder smaakvol.

Wat is het verschil tussen spareribs en short ribs?

Wat zijn short ribs? – Short ribs heb je van het varken en het rund. Het is een stuk vlees uit de buik van het beest, de ‘gewone’ spareribs (ook wel back ribs genoemd) zitten daarboven. De structuur is wat grover, en daardoor minder geschikt voor snelle bereiding.

Hoeveel spareribs zitten er in een varken?

Hoeveel spareribs zit er in een varken? – Spareribs of ‘magere ribben’ bestaan meestal uit 11 tot 13 ribbetjes van het varken (12 €/kg). Spareribs of ‘magere ribben’ bestaan meestal uit 11 tot 13 ribbetjes van het varken.

Waarom heet het spareribs?

De naam ‘ spareribs ‘ heeft een bijzondere weg afgelegd. Het is afgeleid van het Oudnederlandse/Duitse woord ribbesper, voor rib aan het spit.

Wat kost 2 kg spareribs?

Spareribs 2 kg+ Sous vide gegaard (vanaf € 11,50 per kg ) – Beimer | Online vlees kopen.

Hoeveel kilo spareribs per persoon?

Een kijkje nemen in de onderbuik van een varken. Ontstaan van spare ribs `T woord Spare ribs is afkomstig van de Duitse woord Rippespeer wat “speer ribben” in Nedederlands betekend as jij dit letterlijk vertaal. In Engels werd het ribspare en uiteindelijk spareribs Wat zijn spare ribs Spare ribs komen van de buikgedeelte van de varken net boven de buikspek.

Ze zijn afgesneden van het onderste gedeelte van de ribben en het borstbeen. Ze zijn magerder en langer dan de krabbetjes die van de ruggedeelte komen. Spare ribs zijn ook smaakvoller dan het krabbetjes van de rug gedeelte die weer meer in stoofpotten gebruikt worden bijvoorbeeld en door een vleessmaak aan de stoofpot te geven en zelf ook smaken opnemen.

Spare ribs heeft vlees bovenop en tussen de ribben. Bereiding van Spare Ribs (In deze artikel behandel ik alleen de BBQ en Grill in oven metode van bereiding van spare ribs. ) Spare ribs kan ook vooraf voor verdere bereiding, gekookt worden door ze in kokend water tedoen en erna voor 10-20 min.

 1. zacht te koken en erna goed droog te deppen en af te koelen;
 2. Vooraf koken van spare ribs versnel de garingsproces tijden roosteren;
 3. Spare ribs kan op twee manieren bereid worden;
 4. Of een “natte” bereiding of een “droge” bereiding;

Spare ribs wat in een saus gemarineerd word en bedruip word met deze saus tijdens BBQ word een natte bereiding genoemd. Spare ribs die gekruid word met kruiden en specerijen zonder vocht, word een droge bereiding van Spare ribs genoemd. Kopen van Spare Ribs Selecteer vlees met vet dat roze met wit is en niet grijs of geel.

Vermijd ontdooid, eerder bevroren spare ribs. Of anders, mag de spare ribs niet langer dan 3 maanden ingevroren zijn vanwege de hoge vetgehalte van het vlees. (als ze langer ingevroren worden, worden ze ranzig.

Hoeveel per portie? 400 -500 g per persoon. HIER ZIJN EEN AANTAL RECEPTEN VOOR DE LIEFHEBBERS VAN SPARE RIBS: OOSTERSE SPARE RIBS OP DE BBQ: ******* KOREAANSE SPARE RIBS Ingrediënten: 1 kopje sojasaus 1 t sesamolie 1 t knoflook 2 lente-uitjes 1 kop bruine suiker 1500g krabbetjes voor 20 min.

 • voorgekookt en afgekoeld Bereidingswijse: 1;
 • Maak een saus in de keukenmachine van de sojasaus, sesamolie, knoflook, lente-ui en bruine suiker;
 • Doen spare ribs in een schaal en verdeel saus over krabbetjes;

(meng goed door) 3. Laat krabbetjes voor zo 8 uur marineren. Rooster Spare ribs op zacht vuur op BBQ tot mooi bruin en goed gaar terwijl je het bedruipen met overgebleven marinade. Deze marinade zou voor die doel aangelengd kunnen worden met een beetje water.

 1. SPARE RIBS UIT PEKING Ingrediënten: 1/2 kop hoisinsaus 1/2 kop sojasaus 2 teentjes knoflook, fijn 2 e droge sherry 2 e honing 1/2 t five-spice poeder 1500 g varkenskrabbetjes voor 20 min;
 2. voorgekookt en afgekoeld Bereidingswijse: 1;
See also:  Wanneer Mag Een Baby Vlees?

Meng alle ingrediënten goed en meng dan doorvarkenskrabbetjes. Laat voor tenminste zes uur marineren. Rooster spare ribs op zacht vuur op BBQ tot mooi van kleur en tot het vlees zacht is. SPARE RIBS MET OESTERSAUS Ingrediënten: 1500 g varkenskrabbetjes 20 min gekookt en afgekoeld VOOR MARINADE: 100 ml honing 4 1/2 e sojasaus 4 e oestersaus 1 vol e bruine suiker 2 e geraspt verse gemberwortel 3 teentjes knoflook, fijn 1 e tomatenpuree 1 e olie 1/4 t kaneelpoeder 1/4 t cayennepeper 2 t zout Bereidingswijse: 1.

Meng alle ingrediënten voor marinade en marineer varkenskrabbetjes erin voor tenminste 8 uur. Braad spare ribs over matig kolen tot zacht en mooi van kleur terwijl je het bedruipen met overgebleven marinade.

SPARE RIBS MET EEN BIJT Ingrediënten: VOOR VARKENSKRABBETJES: 2 kilo varkenskrabbetjes 700 ml kippenbouillon 2 uien, in halve ringen gesneden 5 teentjes knoflook, fijn 250 ml sojasaus 1 t zout 2 laurierbladeren 1 1/2 t komijnpoeder 1 1/2 t gemberpoeder VOOR MARINADE 200 ml sojasaus (manis) 5 e bruine suiker 40 g tomatenpuree 1-2 t sambal 3 1/2 t gemberpoeder 3 e vloeibaar honing Bereidingswijse: VOOR MAKEN VAN SPARE RIBS: Kook varkenskrabbetjes voor 30 min in ingrediënten en laat in eigen vocht afkoelen.

VERDER: 1. Meng alle ingrediënten voor de marinade. Bestrijk spare ribs steeds met marinade en rooster ze op een matig vuur tot zacht en mooi van kleur. WESTERSE SPARE RIBS OP BBQ: ******* SPARE RIBS GEGRILLEERD OP BBQ Ingrediënten: 2 kilo varkenskrabbetjes in handzame stukken verdeeld en 20 min voorgekookt in kippenbouillon VOOR MARINADE VAN BBQ SAUS: 1 t zwarte peper 2 t mosterdpoeder 2 t komijnpoeder 2 t korianderpoeder 1 1/2 t steranijspoeder 2 t zout 2 t knoflookpoeder 50 g bruine suiker 2 e honing 4 e Worcestersaus 4 e olijfolie Bereidingswijse: 1.

Meng ingrediënten voor marinade en laat krabbetjes voor ten minste zes uur erin marineren. Rooster spare ribs op matig kolen tot zacht en mooi van kleur. SPARE RIB SAUS UIT ENGELAND Ingrediënten: 3 teentjes knoflook, fijn 1 kleine ui, fijn 1 rode peper, fijn 50 ml olijfolie 50 ml sojasaus (manis) 1 t grof gemalen venkelzaden 300 ml tomaten ketchup 55 g bruine suiker zout peper Bereidingswijse: 1.

Fruit ui en knoflook tot glazig in olijfolie. Voeg venkelzaden, rode peper en suiker eraan toe. Meng dan de sojasaus en ketchup met zout en peper door de uienmengsel. Kook zachtjes voor zo vijf tot tien minuten en laat afkoelen.

Marineer varkenskrabbetjes in saus voor zo zes uur en rooster over kolen. SPARE RIB SAUS UIT ZUID AFRIKA Ook geschikt om als saus bij spare ribs over maïsbrood bijv. te eten Ingrediënten: 3-4 teentjes knoflook, heel fijn 2 uien, heel fijn 1 groene paprika, heel fijn in blokjes gesneden 50 ml azijn 1 e olie 1 blik tomaten, fijn 40 g tomaten puree 2 e Worcestersaus 1/4 t Tabasco of cayennepeper 2 1/2 e bruine suiker 1 t mosterd 2 e vruchtenchutney Bereidingswijse: 1.

 • Fruit uien, knoflook en groene paprika in olie tot glazig;
 • Voeg overige ingrediënten eraan toe een kook zacht voor dertig minuten;
 • Laat saus afkoelen, maak glad met keukenmachine en gebruik als BBQ marinade en saus bij serveren;

SPARE RIBS MET CHUTNEY Recept uit Zuid-Afrika Ingrediënten: 2 kilo varkenskrabbetjes in twee ribben per stuk verdeeld en 15 min in kippenbouillon voorgekookt VOOR CHUTNEYSAUS: 2 uien, fijn 3 teentjes knoflook, fijn olie 500ml kippenbouillon 100g bruine suiker 250ml chutney 2 e honing 3 1/2 e tomatenketchup 3 1/2 e citroensap 1 e Worcestersaus 1/2 t gemberpoeder 1 t zout 1/4 t kruidnagelpoeder Bereidingswijse: VOOR MARINADE VAN CHUTNEYSAUS: 1.

 1. Fruit ui en knoflook in olie tot gaar;
 2. Voeg overige saus ingrediënten eraan toe en kook zachtjes voor 15 tot 20 min tot saus redelijk verdikt is;
 3. Laat saus nu afkoelen;
 4. Meng saus door varkensribbetjes en laat tenminste voor 6 uren marineren;

VERDER 5. Bak krabbetjes voor driekwart uur in oven bij 160*C tot goed gaar. Als het dreig aan te branden kan jij aluminiumfolie eroverheen doen. Rooster spare ribs verder krokant over kolen of onder grill in oven terwijl je het met overgebleven cutneysaus insmeren.

SPARE RIBS OP BBQ MET ROODBOSTHEE MARINADE Ingrediënten: 2-3 kilo varkenskrabbetjes in grote stukken verdeeld 2 uien, fijn 3 teentjes knoflook, fijn 500 ml roodbosthee 200 ml olie 200 ml tomatenketchup 200 g vruchten chutney 75 ml Worcestersaus 100 ml witte wijnazijn 1 vol t mosterd Bereidingswijse: 1.

Meng marinade ingrediënten en kook op zacht vuur voor een paar minuten. Laat marinade afkoelen. Meng marinade door varkenskrabbetjes en laat 8uur marineren. Haal krabbetjes uit marinade en haal overtollige marinade van krabbetjes. Rooster voor dertig tot veertig minuten tot gaar en mooi van kleur.

Geur spare ribs aan`t einde van roostertijd met zout en peper. SPARE RIBS MET PERZIKENSAUS Ingrediënten: 1500 g varkenskrabbetjes 1/2 kop bruine suiker 1/4 kop ketchup 1/4 kop witte wijnazijn 1 teentje knoflook, fijn 1 vol t zout 3/4 t peper 2 e sojasaus 3 e perziken of abrikozenjam Bereidingswijse: 1.

Plaats krabbetjes in slow cooker. Meng alle ander ingrediënten en verdeel over krabbetjes. Kook in slow cooker op hoog stand voor 4-5 uur. Braad op BBQ verder tot mooi bruin. ZOUTE VARKENSKRABBETJES OP BBQ Spare ribs op een Zuid Afrikaanse manier bereid. Ingrediënten: 1500 g varkenskrabbetjes 2 liter kippenbouillon 2 e zeezout 1 rode peper, zonder zaden 2 teentjes knoflook 1 ui, fijn 3 cm gemberwortel of gemberbolletjes op stroom, fijn 1/2 t chillipoeder 1 t paprikapoeder 1 t kaneelpoeder 1 e citroensap of witte wijnazijn 2 e rum of cognac of vieux 1 e bruine suiker 3 e zonnebloemolie Bereidingswijse: 1.

 1. Kook krabbetjes zachtjes voor twintig minuten in kippenbouillon en laat afkoelen;
 2. Dep ze droog en leg ze naast elkaar op een schaal;
 3. Bestrijk ze met zeezout aan bijde kanten en laat zout voor vijftien minuten intrekken;
See also:  Wat Voor Vlees Bij Kaasfondue?

Pureer met keukenmachine de ui, rode peper, knoflook, gember, kaneelpoeder, chillipoeder, citroensap, rum en bruine suiker tot een gladde pasta. Dep krabbetjes nu goed droog en verwijder zout. Meng helft van pasta door krabbetjes en laat het voor een paar uur marineren.

 • (4-6 uur) 7;
 • Meng overgebleven pasta met olie en bestrijk er de krabbetjes tijdens roosteren op lage hitte mee;
 • Tot knapperig en goed gaar;
 • Lekker met gepofte zoete aardappelen met boter;
 • (sweet potatoes/pataat) Gepofte zoete aardappelen (bij toko te kopen), maak jij door zoete aardappelen metschil te bakken in oven tot gaar (kan je controleren met scherppuntige groentemesje erin te steken en als het glad erdoor gaan zijn ze gaar);

Of op rooster te bakken in aluminiumfolie. Serveer er ook geroosterde knoflook bij. Verpak een hele bol knoflook, die een beetje open gedrukt is en besprenkel is met olijfolie, in aluminiumfolie. Leg pakjes zo vijf en veertig minuten tussen de kolen tot ze zacht zijn.

Pak de knoflook uit en knijp deze uit over vlees of over brood. SPARE RIBS UIT AMERIKA Ingrediënten: [I]VOOR VARKENSKRABBETJES MARINADE: 3 e grove zout 2 e paprikapoeder 1 1/2 e komijnpoeder 1 e oregano 2 t uienpoeder 1 t knoflookpoeder 1 t peper 1/2 t pimentpoeder 1/2 t kaneelpoeder 2 kilo varkenskrabbetjes, voor 20 min.

voorgekookt en afgekoeld. VOOR SAUS: 1/2 kop selderij, in kleine blokjes 1 kleine ui, fijn 2 e boter 1 kop tomaten ketchup 1/4 kopje citroensap 2 e bruine suiker 2 e azijn 1 e Worcestersaus 1 vol t mosterdpoeder 1/4 t peper Bereidingswijse: MAKEN VAN BBQ SAUS: Fruit uien met overige ingrediënten en laat voor twintig minuten zachtjes doorkoken.

 1. Laat afkoelen;
 2. Dit zou ook in een keukenmachine fijn gemaakt kunnen worden voor een gladde saus;
 3. VERDER: 1;
 4. Meng alle ingrediënten van marinade en marineer krabbetjes erin voor zes uur;
 5. Rooster krabbetjes op lage hitte tot zacht en mooi van kleur terwijl jij de krabbetjes steeds met marinade bedruipen;

Verdeel spare ribs in hanteerbare stukken en serveer met BBQ saus. SPARE RIBS MET MOSTERD WIJN EN RUM Ingrediënten: VOOR SPARE RIBS: 1500 g varkenskrabbetjes 3 e azijn 200 ml witte wijn 4 e donker rum 5 e rietsuiker 3/4 rode peper 50 g gemberwortel, in plakjes 400 ml water Bereidingswijse: Een dag van te voren kook varkenskrabbetjes in 40 min gaar met ingrediënten en laat in eigen vocht afkoelen.

Waar koop je de lekkerste spareribs?

Is spareribs Express varken?

Hoofdproduct is de loinrib van het varken. Het beste deel ervan wordt in porties van 650 gram in een speciaal ontwikkeld goed isolerende en aantrekkelijke verpakking bij de klant thuisbezorgd. Keuze uit 4 verschillende variaties: Classic, Hot, Sweet of BBQ.

Welke smaak spareribs Express?

Spare Ribs Onze bekende, vleesrijke ribben met keuze uit Classic (naturel), Sweet, Hot, Sweet & Spicy of BBQ smaak.

Hoeveel gram is een rib spareribs?

Er zitten 212 kilocalorieën in 1 stuk (85 gram ) spareribs, zonder bot, bereid. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in ‘ spareribs, zonder bot, bereid’? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.

Welke soorten varkensvlees zijn er?

Hoeveel spareribs zitten er in een varken?

Hoeveel spareribs zit er in een varken? – Spareribs of ‘magere ribben’ bestaan meestal uit 11 tot 13 ribbetjes van het varken (12 €/kg). Spareribs of ‘magere ribben’ bestaan meestal uit 11 tot 13 ribbetjes van het varken.

Hoe worden kip spareribs gemaakt?

Kip spareribs – De spareribs worden gemaakt van kippendijen. Deze worden 3 dagen in een pittige marinade gelegd zodat de smaak mooi in het vlees kan trekken. Alvorens de spareribs af te braden in de oven worden ze overdwars ingesneden voor het ‘spareribs-effect’.

 • Na het garen worden ze door een pirisaus gehaald en meteen, nog warm, verkocht;
 • Het is ook mogelijk de spareribs koud mee naar huis te nemen;
 • Ze worden dan verpakt in een speciale magnetronzak die zo gebruikt kan worden om ze op te warmen met zo min mogelijk kwaliteitsverlies;

• Als snack en bij de warme maaltijd.

Wat is een Vleesrib?

Dit zijn de bekende ‘krabbetjes’! Krabbetjes zijn te herkennen aan de stukjes kraakbeen aan het eind, waarmee ze aan het borstbeen hebben vastgezeten. Naar verhouding zit hier niet al teveel vlees aan, maar wat eraan zit is inderdaad ongelooflijk lekker! Het gedeelte dat we ‘spareribs’ noemen komt uit de flank van het varken, dus uit het middelste deel van de ribben. De krabbetjes hebben echter het lekkerste vlees, ook al is het niet veel! Bronnen: http://www. bluesmoke-bbq. nl/059_spareribs/.