Wat Voor Vlees Mag Een Baby?

Wat Voor Vlees Mag Een Baby
Het ene vlees is het andere niet. Alles hangt dus af van welk vlees je eet en hoeveel je ervan eet. Vanaf 6 maanden voeg je vlees, vis, ei of een vleesvervanger bij de groenten. Wit vlees (kip en ander gevogelte) krijgt qua vlees de voorkeur op rood vlees (rund, varken, schaap, lam, geit).

 • Kies voor vers vlees zonder zichtbare vetrandjes, zoals kip, kalkoen, paarden-, kalfs-, runds- of varkensvlees. Vermijd vette vleessoorten , want die bevatten veel verzadigde vetzuren, wat niet zo goed is voor de gezondheid.
 • Schapen- en lamsvlees zijn vetrijke vleessoorten: ze krijgen dus niet de voorkeur. Een mager stukje lamsvlees kan wel.
 • Rood vlees (bv. rundvlees, paardenvlees, varkensvlees, kalfsvlees) heeft geen hogere voedingswaarde dan wit vlees (bv. kip of ander gevogelte). Wissel voldoende af tussen beide.
 • Zet orgaanvlees niet te vaak op het menu, 1 keer per 2 weken is voldoende. Orgaanvlees is meestal wel vetarm en zit vol ijzer en vitamines A en D. Anderzijds bevat het ook veel cholesterol. Vaak bevat orgaanvlees ook resten van geneesmiddelen en behandelingsstoffen, soms zelfs zware metalen (bv. cadmium) en pcb’s. Pcb’s zijn moeilijk afbreekbaar en hierdoor schadelijk voor de gezondheid.
 • Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd. Hoe meer witte stippen, hoe minder zuiver het vlees is.

  Wissel voldoende af tussen beide. Orgaanvlees volledig van het menu schrappen is echter niet nodig. Orgaanvlees bederft vlugger. Verhit het altijd goed tot in de kern. Een onnatuurlijke rode kleur is ook niet goed, want dit betekent dat er sulfiet aan is toegevoegd.

  Maal vers kwaliteitsvlees zelf of laat dit door de slager doen. Verwerk het dan nog dezelfde dag in een maaltijd. Verhit het vlees voldoende om de bacteriën te doden.

 • Vanaf het moment dat een baby vlees mag eten, kan geprobeerd worden of hij wild lust. Wild is mager en rijk aan eiwitten en ijzer. Alleen eend en gans zijn vetter en taaier. Zorg dat wild door en door verhit is om schadelijke bacteriën te vermijden.

Welke vis mag een baby?

Vis is een goede bron van volwaardige eiwitten, essentiële vetzuren, ijzer en vitamine A en D. Meestal bevat vis minder vet en is makkelijker verteerbaar dan vlees. Vette en halfvette vissoorten bevatten minder vet dan de meeste vleessoorten. Ook de vetsamenstelling van vette en halfvette vis is gunstiger.

 • Koop liefst gefileerde vis en pas op voor graten.
 • Varieer in de verse vis tussen vette, halfvette en magere vis en ook binnen de groepen.
 • Vette vis: ansjovis, haring, makreel, paling, sardien,.
 • Halfvette vis: bot, forel, heilbot, karper, zalm, tonijn,.
 • Magere vis: baars, griet, kabeljauw, schar, schelvis, schol, snoek, tarbot, tong, wijting, zeelt,.
 • Kies voor vis met een kwaliteitslabel op de verpakking. Dit staat voor duurzame kweek en vangst.
 • Vissen uit verontreinigd water (bv. rivierpaling) en roofvissen zoals haai, marlijn en zwaardvis omwille van het kwikgehalte.
 • Schaal- en schelpdieren omwille van grotere hoeveelheden schadelijke stoffen zoals zware metalen en pcb’s (schadelijke stoffen die via milieuvervuiling terecht kunnen komen in voedingsmiddelen).
 • Vis uit blik of glas.
 • Gerookte, gedroogde, gepekelde vis en vis op azijn.
 • Rauwe vis, want hij kan besmet zijn met bacteriën en je baby ziek maken.
 • Vissticks of andere gepaneerde diepvriesvis zijn bewerkte producten die te veel zout bevatten en veel vet opslorpen tijdens het bakken.
 • Sommige soorten zijn bedreigd, bv. tonijn en eet je dan ook beter niet teveel.

Zet 1 à 2 keer per week vis op het menu, waarvan zeker 1 keer vette vis. Vis is lichter verteerbaar, je mag er dus iets meer van geven. Start met ongeveer 20 gram. Op de leeftijd van 1 jaar is 30 gram vis voldoende.

 1. Maak de vis gaar door hem bv. te stomen samen met de aardappelen en de groenten.
 2. Vis is zacht en kan je makkelijk pletten met een vork.
 3. Geef de vis onmiddellijk na de bereiding. Als je de vis bewaart, dan kan hij besmet worden (via je handen, de lucht,. ) en bederven.

Hoe maak je baby eten smeuig?

Vloeibare boter (margarine) en olijfolie – Voeg een klein beetje margarine of olie toe om het geheel wat smeuïger te maken. Om zich goed te ontwikkelen hebben baby’s en jonge kinderen goede vetten nodig. Goede vetten zitten in margarine en olie.

Hoe maak je rijst voor een baby?

Pasta, aardappel en rijst – Je baby kan als hapje ook pasta, aardappel of rijst proberen. Maal het wel goed fijn of prak het goed fijn met een vork. Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem.

 • Witte soorten bevatten minder vezels dan volkorenpasta of zilvervliesrijst;
 • De darmen van je kind wennen zo rustig aan vezels in de voeding;
 • Gaat dat goed? Stap dan geleidelijk over op volkorenpasta en zilvervliesrijst;

Je kunt zodra je baby gewend is aan het eten van oefenhapjes ook bruin brood geven als oefenhapje. Doop het dan eerst in wat moedermelk of kunstvoeding om het goed zacht te maken.

Welke olie toevoegen aan babyvoeding?

Wist je dat? – Rijst kan hoge hoeveelheden arseen bevatten. Kook rijst in een voldoende grote hoeveelheid water (6 keer zoveel water als rijst) en giet het kookwater weg alvorens de rijst op te dienen. Beperk tot 1 keer per week.

 1. Schil de aardappelen. Snij bruine en groene delen van aardappelen en ook de scheuten ruim weg.
 2. Verwijder slappe en verlepte bladeren van de groenten.
 3. Spoel de groenten verschillende keren in ruim water tot het spoelwater zuiver is.
 4. Schil ze. Snij ze dan in grote gelijke delen. Zo gaan er minder vitamines verloren.
 1. Kook de groenten en aardappelen in een beetje water of stoom ze. Zo heb je een max. behoud van vitamines. Een snelkookpan of microgolfoven is zeker aan te bevelen. Sommige groenten bevatten van zichzelf al veel vocht, bij witloof bv. moet geen water toegevoegd worden.
 2. Plet alles of maak fijn met een vork. Mixen kan ook, maar dan komt er veel lucht in de pap en gaan de vitamines sneller verloren. In principe hoeven groenten, aardappelen, vlees/vis of fruit  niet gemengd  te worden. Alles afzonderlijk geven, heeft wel het voordeel dat je baby de smaak van de verschillende voedingsmiddelen leert kennen.

  Vanaf 8 maanden ga je geleidelijk aan van fijn (geplet) naar grover (geprakt) voedsel. Vanaf 12 maanden wordt het vlees meestal nog gemalen, maar de rest van de voeding mag nu gewoon gesneden worden. Zodra je kind kleine, fijngesneden stukjes kan kauwen, geef je het best groenten, aardappelen en vlees/vis of vleesvervanger apart.

  Zo kan het zich langzaamaan aanpassen aan normale eetgewoonten.

 3. Voeg afhankelijk van de hoeveelheid pap een koffielepel tot eetlepel vetstof toe. Dit maakt het papje smeuïger en geeft een baby voldoende energie om te groeien en zich te ontwikkelen. Kies bij voorkeur voor een olie (bv. maïs-, olijf-, arachide-, koolzaad- of zonnebloemolie), een zachte plantaardige margarine of bak- en braadvet rijk aan onverzadigde vetzuren.
 4. Geef de groentepap zo snel mogelijk na de bereiding. Hou ze niet onnodig warm en warm ze geen tweede keer op. Dit geldt ook voor potjesvoeding.

.

Welke vis mag een baby van 6 maanden?

Vis eten mag je baby vanaf 7 maanden – Het is altijd verstandig om te beginnen met voedsel dat niet een al te uitgesproken smaak heeft. En dat geldt dus ook voor vis. Eigenlijk zijn alle witvissen geschikt: kabeljauw, koolvis, schol, heek, tong (als je op chic wil).