Wat Zijn Calorieën?

Wat Zijn Calorieën
Wat zijn calorieën? – Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie in eten. De hoeveelheid energie wordt berekend in kilocalorieën (afkorting kcal). Een kcal is dus 1000 calorieën. Het is vergelijkbaar met de verhoudingen tussen 1000 gram en 1 kilogram, of 1000 centimeter en 1 kilometer.

 • Maar vaak worden de termen calorie en kilocalorie door elkaar gebruikt;
 • Zeggen we calorie, dan bedoelen we eigenlijk in de meeste gevallen een kilo calorie;
 • Neem bijvoorbeeld een cracker;
 • Op de verpakking staat: per cracker 55 kcal;

Dat zijn in principe 55000 calorieën. Maar omdat dat wat veel nullen zijn, en kilo calorie meer moeite kost om uit te spreken dan gewoon calorie, gebruiken we het door elkaar. Op de achterkant van voedingsmiddelen wordt altijd aangegeven hoeveel calorieën er in zitten.

Wat zijn calorieën eigenlijk?

Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie in eten. De hoeveelheid energie wordt berekend in kilocalorieën (afkorting kcal). Een kcal is dus 1000 calorieën. Het is vergelijkbaar met de verhoudingen tussen 1000 gram en 1 kilogram, of 1000 centimeter en 1 kilometer.

Waar zitten heel veel calorieën in?

Hoe tel je je calorieën?

Berekenen – De hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt, hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid die je van een product eet! Wil je toch eens tellen hoeveel calorieën er in iets zitten? Dan kan je zelf moeilijke sommen maken: Eén gram vet zorgt namelijk voor 9 kcal, één gram koolhydraten voor 4 kcal en één gram eiwit voor 4 kcal.

 1. Vitamines en mineralen zorgen niet voor calorieën, water ook niet;
 2. Zelf calorieën tellen kan dus als je precies weet hoeveel vet, eiwit en koolhydraten in iets zitten;
 3. Gemakkelijker is het om het aantal calorieën gewoon op te zoeken op www;

caloriechecker. nl. Daar vul je bijvoorbeeld in ‘appel’ en dan zie je meteen dat die maar 60 kcal oplevert.

Hoeveel calorieën per dag eten om af te vallen?

Energiebeperkt dieet (minder calorieën nemen) – Bij een energiebeperkt dieet neem je minder calorieën. Ga bij een energiebeperkt dieet uit van 1. 800 kilocalorieën per dag voor mannen en 1. 500 kilocalorieën per dag voor vrouwen. Deze kilocalorieën zijn een gemiddelde aanbeveling.

 1. Het kan zijn dat jij net iets meer of minder nodig hebt;
 2. Houd je gewicht daarom goed in de gaten;
 3. Probeer 0,5 tot maximaal 1 kilo gewichtsverlies per week aan te houden;
 4. Als je namelijk de tijd neemt om gewicht te verliezen, dan is het makkelijker om je gezonde gewicht op de lange termijn vast te houden;

Je hebt jezelf dan nieuwe eetgewoontes aangeleerd. De basis voor een energiebeperkt dieet is de Schijf van Vijf zoals hierboven omschreven. Houd de ondergrens van de aanbevolen hoeveelheden aan. Dus als jouw aanbeveling 3 tot 4 boterhammen is, eet er dan 3.

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Verschillende sporten

Activiteit Verbruik/uur Verbruik iemand van 60kg/uur
Traplopen 6. 00 kcal 360 kcal
Wandelen (3 km/u) 2,50 kcal 150 kcal
Wandelen (4 km/u) 3,25 kcal 195 kcal
Wandelen (5 km/u) 4,00 kcal 240 kcal

.

Wat kun je eten met weinig calorieën?

Wat heeft veel calorieën en vult niet?

Eten met veel calorieën die je niet zag aankomen 1. Avocado. – Een rijpe avocado vind ik persoonlijk heerlijk. De structuur is zacht en smeuïg. Er zit alleen wel veel vet  in dit product, soms kan het vetgehalte oplopen tot wel 30 procent. Mensen denken vaak dat een avocado super gezond is.

 • En dat is ook zo! Alleen bevat het best wel wat calorieën, dus probeer het wel met mate te eten;
 • Neem liever één helft in plaats van de hele avocado;
 • De vrucht bevat veel onverzadigde vetten en het bevat veel vezels, zo’n 10 gram;

Een hele avocado weegt ongeveer 200 gram en bevat 376 calorieën. Vruchtensappen Vruchtensappen bevatten heel veel suikers. In verpakte vruchtensappen zit net zoveel suiker als in frisdrank. 1 glas sinaasappelsap bevat ongeveer 7 suikerklontjes, wat neerkomt op ongeveer 110 calorieën.

Say what ?! En dan te bedenken dat een kopje groene thee of een glas water, die even goed vullen, 0 calorieën bevatten. Je kunt daarom veel beter een stuk fruit eten in plaats van een glas vruchtensap drinken.

In fruit zitten veel meer vezels en minder suikers. Cruesli en muesli  Eten met veel calorieën zijn cruesli en muesli. Het bevat super veel suikers. Om de cruesli zo knapperig te krijgen is veel suiker en vet nodig. Hierdoor bevat cruesli nog meer suiker en verzadigd vet dan muesli.

 1. Het is dus geen gezond ontbijt;
 2. Vroeger ontbeet ik hier altijd mee, maar toen ik erachter kwam dat er zoveel suikers in zaten ben ik ermee gestopt;
 3. Een tip: je kunt zelf ‘gezonde’ muesli maken van havermout, zaden, noten en bijvoorbeeld gedroogd fruit;
See also:  Welk Fruit Vult Het Meest?

Cruesli bevat per 100 gram zo’n 478 calorieën en 100 gram muesli bevat ongeveer 379 calorieën. Zuivelproducten Een kom waar 250 gram volle kwark in zit bevat  325 calorieën. En dan heb je er verder nog niets bij gedaan. Een glas volle melk bevat 155 calorieën.

 • Zuivelproducten bestaan uit eiwitten, vet en koolhydraten;
 • In sommige zuivelproducten zoals vla, pudding en vruchtenyoghurt zit toegevoegd suiker;
 • Daardoor bevatten ze vaak ook meer calorieën;
 • Kaas valt ook onder deze categorie;

Het levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Het hoge zoutgehalte in kaas vergroot ook de kans op een hoge bloeddruk. Waar ik erg van op keek is hoeveel calorieën in fetakaas zitten in zo’n potje met kruiden en olie.

Maar liefst 566 calorieën per 100 gram. Jong belegen 48+ kaas, bevat 370 calorieën per 100 gram. Erg vet en veel calorieën dus. Maar wel super lekker. Noten Noten bevatten veel goede vetten en eiwitten  maar doordat er best veel vet in zit, bevatten ze ook veel calorieën.

Noten bevatten gemiddeld 600-700 calorieën per 100 gram! Doordat het zo’n makkelijke en lekkere snack is, eet je er met gemak veel tegelijk. Hierdoor kun je calorie-inname flink oplopen. Tip: leg de zak weg als je er een paar hebt gepakt. En eet er per dag ongeveer 5 à 6.

Dan weet je zeker dat je ‘veilig’ zit. 😉 6. Olie Oliën bestaan volledig uit vet. De meeste oliën bevatten veel onverzadigd vet. Dit type vet is goed voor je gezondheid. Olijfolie gebruik ik zelf het meeste en is ook één van de gezondste opties qua oliën.

Olijfolie wordt geperst uit het vruchtvlees en de pitten van een olijf. Je hebt verschillende soorten olijfolie zoals traditionele en extra vierge. De eerste gebruik je om in te bakken en de tweede gebruik je meestal als dressing voor in bijvoorbeeld een salade.

Olijfolie bevat per 100 gram ongeveer 900 calorieën. Je gebruikt natuurlijk nooit 100 gram olijfolie als je gaat koken of als dressing, maar zo krijg je wel een beeld dat olie vrij veel calorieën bevat. Meer dan ik dacht in ieder geval.

Soepen Kant- en klaar soepen zijn voorbeelden van eten met veel calorieën. Er zit veel zout in wat kan leiden tot een hoge bloeddruk. Ook vergroot het de kans op hart- en vaatziekten en het kan leiden tot nieraandoeningen. Soep uit een pakje bevat per kop ongeveer 2,3 gram zout.

 • Je hebt per dag ongeveer 6 gram zout nodig;
 • Dat betekent dat als je één kop soep neemt, je al bijna aan je dagelijkse tax zit;
 • En het bevat ook nog eens zo’n 15 gram suiker;
 • Gezond is het dus zeker niet;
 • Een gemiddelde tomatensoep bevat per 300 milliliter ongeveer165 calorieën;

Dat klinkt niet zoveel, maar als je de tomatensoep zelf zou maken, bevat het ongeveer de helft minder calorieën. En het is maar ongeveer 20 minuten werk om je eigen soep te bereiden. Dat valt reuze mee, toch?  Lees ook:.

Hoeveel calorieën is ongezond?

Hoe doet jouw lichaam  het op 1200 calorieën uit chips en koekjes? – Veel complexe dingen worden vaak simpeler voorgesteld dan ze zijn. Dat is soms heel handig; ik wil niet weten hoe het komt dat mijn auto rijdt als ik start en gas geef, ik wil gewoon dat hij het doet, waaróm hij het doet boeit me niet.

Maar als het gaat over je lichaam is het goed om daar iets meer vanaf te weten. Je auto kan je inruilen, je lichaam niet. Vaak hoef je daarvoor alleen maar je gezonde verstand en je wijze gevoel te gebruiken.

Alles onder een motorkap is naar mijn mening veel moeilijker om te snappen. Wij vrouwen worden geadviseerd volgens de algemeen aanvaarde tabellen zo’n 2000 calorieën per dag gebruiken. Voor het gemak worden alle vrouwen maar even over dezelfde kam geschoren.

 • Daar gaat het al helemaal mis maar dat even terzijde;
 • Als je wilt afvallen dan dien je dus ergens onder die 2000 blijven;
 • Zo’n 1200 tot 1500 calorieën per dag zou dan geschikt zijn om af te vallen;
 • Denk jij dat je afvalt als je een week lang 1200 calorieën zou eten aan chips en koekjes? En nog afgezien van je gewicht; hoe denk je dat je je zal voelen? Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld maar het maakt mijn punt wel duidelijk: de ene calorie is de andere niet;

Zelfs als je alleen maar gefocust zou zijn op je gewicht en niet op je gezondheid (wat ik je nadrukkelijk afraad, je kunt dit beter omdraaien) maakt het uit wáár je die calorieën vandaan haalt. Zitten ze verpakt in chips, vlees, ijs, groenten, een hamburger, fruit, een gevulde koek of een soepje uit blik? Dat maakt een wereld van verschil.

See also:  In Welk Fruit Zit Geen Suiker?

Wat is slechter koolhydraten of calorieën?

Vrouwen zijn altijd op zoek naar een makkelijke en vooral snelle manier om wat kilo’s kwijt te raken. Maar zo werkt het natuurlijk niet en dit snelle resultaat is vaak niet blijvend. Ook door de honderden verschillende dieetmethoden is door de bomen het bos soms niet meer te zien.

 • Twee van de meest populaire manieren om af te vallen zijn het minderen van koolhydraten of het minderen van calorieën;
 • Maar welke manier is nou het effectiefst? Twee voedingsexperts geven ons het antwoord;

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder! In ‘dieet & afval-land’  komen we dus vaak tegen dat dieëen gaan om calorieën verminderen vs. koolhydraten verminderen. Maar hoe weet je nou welke benadering voor jou het beste werkt? Voedingsexperts Dr. Janet Bond Brill en Peachy Seiden helpen om het wat duidelijker te krijgen en helpen jou met het kiezen van het beste methode.

Het low carb dieet Mensen die het low carb dieet volgen eten weinig tot geen koolhydraten. Denk hierbij aan brood, rijst, pasta en aardappelen maar ook aan sommige soorten groenten en veel fruitsoorten.

Doordat deze producten vermeden worden eten zij vooral veel eiwitten en vetten. De achterliggende gedachte van dit dieet is het controleren van de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten zorgen voor een duidelijke piek en vervolgens een snelle daling in je bloedsuikerspiegel waardoor je een hongerig gevoel krijgt.

 • Wanneer je minder koolhydraten zou eten blijft je bloedsuikerspiegel gelijk zodat je minder hongeraanvallen hebt;
 • Je voelt je langer gevuld, eet daardoor minder en valt dus uiteindelijk af;
 • Daarnaast verbrandt je lichaam met dit dieet vet, omdat het geen koolhydraten heeft om haar energie uit te halen;

Experts geloven echter niet altijd in de connectie tussen gewichtsverlies bij een low carb dieet en het niveau van je bloedsuikerspiegel. Bron: weheartit Geen oplossing voor het leven De reden dat low carb diëten zo populair zijn is dat het redelijk snelle resultaten oplevert.

 • Wanneer we ons eetpatroon drastisch omgooien om af te vallen (en daarbij vaak eten ‘opgeven’ waar we juist zo dol op zijn) willen we snel resultaat  zien, en met het low carb dieet heb je niet zoveel geduld nodig;

Afhankelijk van hoe streng je bent is het namelijk al mogelijk om vijf kilo te verliezen in twee weken! En dat zien mensen graag natuurlijk. Het nadeel: dit effect is tijdelijk. Volgens Peachy Seiden zorgt het vermijden van koolhydraten er namelijk voor dat je veel vocht verliest in de eerste twee weken, en nog geen daadwerkelijk gewicht.

 • Omdat het eerste beetje dat je afvalt vooral bestaat uit water zit dit er dan ook zo weer aan;
 • Daarnaast is het zo goed als onmogelijk om een leven lang geen koolhydraten te eten en komen mensen dus altijd weer wat aan wanneer ze het weer oppakken;

Wanneer je namelijk alle koolhydraten uit je eetpatroon schrapt verlies je ook een groot deel aan vezels en voedingsstoffen die je lichaam wel nodig heeft. Volgens Dr. Brill is het eten van veel eiwitten en gezonde vetten een goede manier om voedsel te eten dat goed vult, maar is niet de juiste strategy voor gewichtscontrole en een gezond leven op de lange termijn.

Wat ook veel mensen doen die weinig koolhydraten eten, is losgaan op vette vleeswaren en volle kazen. Dit zorgt niet alleen voor een hoge calorie-inname maar ook in dat je lichaam te veel vette eiwitten binnenkrijgt.

Volgens Seiden is dit te zwaar voor je nieren en zou het zelfs kunnen leiden tot brozere botten. Calorieën tellen is ook slim Pro-calorieëntellers stellen dat zelfs producten die weinig koolhydraten bevatten zoals vette kaas en gefrituurd voedsel wel hoog scoren op de calorieënladder.

Daarnaast zijn er ook producten die beweren dat ze een laag vetgehalte hebben terwijl ze nog steeds veel calorieën bevatten. Het antwoord is eigenlijk het gebruiken van je gezonde verstand. Zoek een balans tussen het tellen van calorieën en het eten van koolhydraten op de juiste manier.

Beide experts zijn het erover eens dat het tellen van calorieën een betrouwbare en goede manier om gewicht te verliezen, maar ook om niet te veel koolhydraten te eten. Afvallen is eigenlijk een hele simpele rekensom: verbrand meer calorieën dan dat je binnenkrijgt en je zult gewicht verliezen. Bron: weheartit Als je ervoor kiest om calorieën te tellen kun je nog steeds iets leren of toevoegen van low carb diëten. Zowel Dr. Brill als Peachy Seiden zijn het erover eens dat het volledig vermijden van koolhydraten niet de juiste weg is naar blijvend gewichtsverlies, en stippen hier het verschil tussen goede en slechte koolhydraten aan. Daarover verscheen laatst een artikel op Girlscene! Lees hier hoe je op een bewuste manier goede koolhydraten in je eetpatroon kunt verwerken.

See also:  Waarom Is Vlees Slecht Voor Je Gezondheid?

De sleutel tot blijvend gewichtsverlies is wel dat je hierin niet te ver gaat: het eten van te weinig calorieën is ook niet goed! Dit kan namelijk leiden tot eetbuien, maakt je metabolisme langzamer en je krijgt niet alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft.

Beide experts stellen dat welk dieet je ook kiest, je uiteindelijke doel moet zijn om een gezonde levensstijl te creëren. Dat betekent het jezelf aanmeten van een gezond eetpatroon dat je (een leven) lang vol kunt houden! We willen nog even benadrukken dat het in dit artikel gaat om ‘Low carb vs.

Hoe kom je snel van je buikvet af?

Hoeveel val je af als je 1200 calorieën per dag eet?

Hoe snel kun je afvallen? – Een kilo lichaamsvet verbranden, kost ongeveer 7700 calorieën. Wie 2000 calorieën verbrandt en 1200 calorieën per dag eet, zal na ongeveer 10 dagen een kilo vet kwijt zijn. In het begin val je sneller af, omdat je ook veel vocht verliest.

Wat verbrand ik op een dag?

Hoeveel calorieën heb ik per dag nodig? – Wil je weten hoeveel calorieën jij ongeveer per dag zult moeten eten om op gewicht te blijven? Houd dan (naast met je geslacht) vooral rekening met je leeftijd en mate van activiteit. In de onderstaande tabel vind je een schatting van de caloriebehoefte voor volwassenen per leeftijdscategorie, onderverdeeld naar geslacht.

Weinig actief Mannen Vrouwen
Leeftijd (kcal) (kcal)
19-30 jaar 2700 2000
31-50 jaar 2600 1900
51-70 jaar 2400 1800
> 70 jaar 2200 1700
Actievere leefstijl* Mannen Vrouwen
Leeftijd (kcal) (kcal)
19-30 jaar 3000 2300
31-50 jaar 3000 2300
51-70 jaar 2600 2000
> 70 jaar 2400 1800
*Exacte aantallen zijn afhankelijk van hoeveel je sport en beweegt
*Bron: Voedingscentrum

.

Wat is het verschil tussen calorieën en koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten? – Koolhydraten, ook wel suikers genoemd, zijn voedingsstoffen die je lichaam van energie voorzien. Iedere gram levert 4 kcal op. Sommige delen van je lichaam kunnen zelfs (bijna) niet zonder deze energie uit suikers: je hersenen hebben bijvoorbeeld glucose, een soort suiker, nodig om te kunnen functioneren.

 1. Deze suiker kan echter zowel rechtstreeks uit je voeding komen als via de verbranding van vetten;
 2. Gezonde koolhydraten leveren je dus heel wat voordelen;
 3. Maar dan dien je wel de correcte hoeveelheid te respecteren en de juiste voeding te kiezen;

Niet alle koolhydraten zijn namelijk even goed voor je.

Wat is 300 calorieën?

Hoeveel calorieën heb ik per dag nodig om af te vallen? – Om je gewenste gewicht te bereiken is het van belang om inzicht te hebben in het aantal calorieën dat je per dag nodig hebt, het aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt en het aantal calorieën dat je per dag minder moet eten om af te vallen. Dat kan er als volgt uitzien:

Snelheid Aantal calorieën minder dan nodig
Ongezond crashdieet 1000 kcal minder
Snel afvallen 700 kcal minder
Normaal afvallen 500 kcal minder
Langzaam afvallen 300 kcal minder

  Voorbeeld: Stel je hebt met de kcal-calculator berekend dat je 2000 calorieën per dag nodig hebt en je wilt op een normaal tempo afvallen, dan zul je 2000 – 500 = 1500 calorieën per dag moeten binnenkrijgen.

Hoeveel calorieën verbrand je met half uur wandelen?

MET-waarde – Hoeveel calorieën je kunt verbranden met wandelen is afhankelijk van hoe hard je loopt, hoe lang je loopt en je lichaamsgewicht. De MET-waarde (Metabolic Equivalent of Task) geeft aan hoeveel energie een bepaalde activiteit kost. In dit geval dus hoeveel calorieën je verbrandt met wandelen. Je kunt daarbij uitgaan van het volgende:

 • 3-5 km/uur: 3,5 kcal
 • 5-6 km/uur: 4,3 kcal
 • 6-7 km/uur: 5 kcal

Met een simpel rekensommetje kun je vervolgens de verbranding van calorieën berekenen bij wandelen: lichaamsgewicht x duur x MET-waarde. Je vermenigvuldigt bovenstaande waardes dus met hoe lang je loopt en je lichaamsgewicht. Een voorbeeld: iemand van 70 kg die 2 uur rustig wandelt, verbruikt 70 x 2 x 3,5 = 490 kcal!.