Productie – Brood wordt gemaakt van bloem of meel van graansoorten als tarwe, rogge, rijst, gerst, mais, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist of een ander rijsmiddel zoals (zuur)desem en zout. Vaak bevat brood ook zogenaamde broodverbetermiddelen.
Welke 5 stoffen zitten er in brood?
Home Vraag & antwoord Brood gezondheid (57) Welke voedingsstoffen bevat brood? Brood is een belangrijke leverancier van koolhydraten (zetmeel), voedingsvezel en jodium. Ook levert brood o. vitamine B1, vitamine B6, seleen , zink , ijzer en foliumzuur (B11).
Wat voor ingrediënten zitten er in brood?
Wat is er slecht aan brood?
Het is al lang bekend dat wit brood en bewerkte granen in het algemeen niet bepaald voedzaam zijn. Voedingsdeskundigen en diëtisten over de hele wereld adviseren ons in plaats daarvan volkorengranen te eten. Maar granen, vooral granen met gluten, zoals tarwe, zijn de laatste jaren intensief onderzocht. Veel gerespecteerde gezondheidsprofessionals beweren nu dat brood en andere bronnen van granen met gluten op zijn best onnodig zijn en mogelijk schadelijk.
“Hoe witter het brood, des te eerder ben je dood. ” Brood is rijk aan koolhydraten en kan het bloedsuikerniveau omhoog stuwen Zelfs volkorenbrood wordt meestal niet uit de echte volle graankorrels gemaakt.
Er worden granen gebruikt die tot een zeer fijn meel zijn vermalen. Hoewel in dit proces wel de nutriënten worden bewaard, worden deze producten erg snel verteerd. Het zetmeel in brood wordt snel in het spijsverteringskanaal afgebroken en komt de bloedstroom binnen als glucose.
- Dit veroorzaakt een snelle piek in bloedsuiker- en insulineniveaus;
- Zelfs volkorentarwebrood laat de bloedsuiker sneller pieken dan sommige candybars ( 1 );
- Als de bloedsuikerspiegel snel stijgt, heeft die de neiging ook weer heel snel te zakken;
Als het bloedsuikergehalte laag is, krijgen we honger. Dit is de bloedsuiker-achtbaan die mensen die veel koolhydraten eten goed kennen. Al snel nadat ze hebben gegeten krijgen ze alweer honger, waardoor ze weer naar een koolhydraatrijke snack grijpen. Verhoogde bloedsuikergehaltes kunnen ook zorgen voor glycatie op celniveau, doordat bloedsuiker een reactie aangaat met eiwitten in ons lichaam.
- Dit is één van de processen waardoor we verouderen ( 2 );
- Onderzoek naar diëten met beperkte koolhydraatinname (waarbij zetmeel en suikers dus worden weggelaten of verminderd) wijzen uit dat diabetici of mensen die gewicht willen verliezen ALLE granen zouden moeten vermijden ( 3 , 4 , 5 );
Kortom: Brood wordt meestal gemaakt van gemalen tarwe. Dit wordt gemakkelijk verteerd en zorgt voor een bloedsuiker- en insulinepiek, wat weer kan leiden tot de beruchte bloedsuiker-‘achtbaan’ en het stimuleren van teveel eten. Brood bevat veel gluten Tarwe bevat een grote hoeveelheid van een eiwit genaamd gluten.
Dit eiwit heeft lijm-achtige eigenschappen en is verantwoordelijk van de viscositeit (stroperigheid) en de elasticiteit van het deeg. Het bewijs dat een groot deel van de bevolking gevoelig is voor gluten stapelt zich op ( 6 , 7 , 8 ).
Als we brood eten dat gluten bevat (tarwe, spelt, rogge en gerst), zal het immuunsysteem in ons spijsverteringskanaal de gluteneiwitten ‘aanvallen’ ( 9 ). Gecontroleerde studies bij mensen zonder coeliakie laten zien dat gluten de wand van het spijsverteringskanaal beschadigt, wat pijn, opgeblazenheid, onregelmatige stoelgang en vermoeidheid teweegbrengt ( 10 , 11 ).
Glutenovergevoeligheid wordt ook in verband gebracht met sommige gevallen van schizofrenie ( 12 , 13 ) en cerebellaire ataxie ( 14 , 15 ), allebei ernstige hersenziektes. Gluten is waarschijnlijk voor de meeste mensen schadelijk, niet alleen voor diegenen die lijden aan coeliakie of glutenovergevoeligheid.
De enige manier om echt te weten of je overgevoelig bent voor gluten is door 30 dagen gluten helemaal uit je voeding te schrappen en het dan opnieuw in te voeren en te kijken of het invloed op je heeft. Kortom: Het meeste brood is gemaakt van granen met gluten.
- Gluten veroorzaakt een immuunreactie in het spijsverteringskanaal van mensen die daarvoor gevoelig zijn;
- Dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering, pijn, opgeblazenheid, vermoeidheid en andere symptomen;
Brood bevat veel andere schadelijke stoffen De meeste commerciële soorten brood bevatten suiker of glucose-fructosestroop, net als andere bewerkte voedingsmiddelen. Suiker heeft veel nadelige effecten en door bewerkte producten te eten waar het in zit breng je waarschijnlijk schade toe aan je gezondheid.
- De meeste granen bevatten ook het antinutriënt fytinezuur;
- Dit is een stof die essentiële mineralen zoals calcium, ijzer en zink aan zich bindt, waardoor die mineralen niet in het lichaam kunnen worden opgenomen ( 16 );
Door granen te weken voordat je ze bakt kun je ervoor zorgen dat het fytinezuur zijn werk niet kan doen, waardoor de opname van mineralen weer wordt verbeterd. Kortom: Brood bevat meestal suiker, wat erg slecht voor je is. Het bevat ook antinutriënten die de opname van mineralen zoals calcium, ijzer en zink blokkeren.
- Brood bevat weinig essentiële voedingsstoffen In brood zit GEEN ÉÉN voedingsstof die je niet uit ander voedsel kunt halen, zelfs in grotere hoeveelheden;
- Zelfs volkorenbrood is niet zo voedzaam als je misschien denkt;
Het bevat niet alleen weinig voedingsstoffen vergeleken met ander onbewerkt voedsel, het vermindert letterlijk de opname van voedingsstoffen uit andere voeding.
- Vergeleken met echt, onbewerkt voedsel zoals groenten, bevat volkorenbrood weinig voedingsstoffen.
- Het fytinezuur blokkeert de opname van mineralen zoals ijzer, zink en calcium ( 17 ).
- Gluten vermindert de opname van alle voedingsstoffen doordat het de darmwand beschadigt ( 18 ).
- Granen bevatten niet alle essentiële aminozuren en zijn daarom slechte bronnen van eiwitten voor mensen ( 19 ).
- Tarwevezels kunnen ervoor zorgen dat je lichaam de vitamine D voorraad veel sneller verbruikt, wat kan bijdragen aan vitamine D tekort ( 20 ). Dit staat weer in verband met kanker, diabetes en vroegtijdig overlijden ( 21 , 22 , 23 ).
Kortom: De meeste soorten brood zijn niet erg voedzaam en de eiwitten erin zijn niet van veel nut. Een beschadigde darmwand en fytinezuur verminderen de beschikbaarheid van voedingsstoffen. Tarwe kan ook vitamine D tekort verergeren. Volkorentarwe verhoogt ‘slecht’ cholesterol In een onderzoek werden 36 mannen willekeurig in twee groepen verdeeld. Ze kregen de opdracht om óf volkoren haver te eten óf volkoren tarwe ( 24 ).
- Na 12 weken werden de lipidegehaltes in het bloed van beide groepen gemeten;
- De haver verminderde het LDL cholesterol en kleine, compacte LDL deeltjes;
- Het komt erop neer dat volkorenhaver zorgde voor een significante verbetering in het bloedlipidenprofiel;
Volkorentarwe verhoogde echter het totaal aan LDL met 8% en kleine, compacte LDL deeltjes met maar liefst 60%. Klein, compact LDL is het type cholesterol dat sterkt geassocieerd wordt met hart- en vaatziektes ( 25 , 26 ). Dit betekent dat volkorentarwe echt slecht is voor het bloedlipidenniveau en dat dit het risico op hart- en vaatziekten drastisch zou kunnen verhogen.
Ja, dat sneetje ‘gezond-voor-het-hart’ volkorenbrood zou wel eens je dood kunnen betekenen. Kortom: Het eten van ‘goed-voor-het-hart’ tarwebrood kan het kleine, compacte LDL cholesterol laten stijgen met wel 60%.
Dit type cholesterol wordt sterk geassocieerd met hart- en vaatziektes. Volkorentarwe is alleen maar ‘minder slecht’ dan geraffineerde tarwe Het is waar dat volkorenbrood beter voor je is dan brood van geraffineerde granen. Er zitten meer voedingsstoffen en vezels in.
Maar het is slechts het minste van twee kwaden. Het is als het vergelijken van sigaretten met en zonder filter. Filtersigaretten zijn minder slecht , maar dat maakt ze nog niet gezond. Als je toch echt brood in je leven nodig hebt, dan zijn er een paar opties die niet zo slecht zijn.
Brood gemaakt met geweekt en ontkiemd graan is minder slecht voor je dan regulier brood. Als het op die manier bereid is, bevat het namelijk minder fytinezuur. Tarwekiembrood of Essenenbrood bijvoorbeeld, zijn gemaakt van ontkiemde granen. Het zou daardoor minder ongezond kunnen zijn dan andere broden.
- Glutenvrij brood is waarschijnlijk ook gezonder dan brood van glutenbevattende granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst;
- Kortom: Volkorenbrood is beter voor je dan brood van geraffineerde granen, maar de beste keus is helemaal geen brood;
Brood van geweekte en ontkiemde granen zijn waarschijnlijk minder ongezond. De boodschap: Iedereen die wil afvallen, spijsverteringsproblemen heeft of op de één of andere manier een nadelige invloed ondervindt van het westerse dieet, zou brood en andere bronnen van granen met gluten moeten vermijden.
Als een beschadigde darmwand, bloedsuikerschommelingen, opgeblazenheid, vermoeidheid en een 60% verhoogd niveau van klein, compact LDL geen reden genoeg is om te stoppen met brood eten, weet ik niet meer wat dan wel (met toestemming vertaald ).
Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de kennistest over voeding in 30 vragen!.
Wat zit er in brood van de bakker?
Ingrediënten – Waar is brood nu eigenlijk van gemaakt? De hoofdingrediënten zijn bloem, meel of volkorenmeel , water, een rijsmiddel ( gist of desem ) en bakkerszout. Hieraan kunnen natuurlijk extra ingrediënten worden toegevoegd, zoals zaden, vruchten en/of noten.
Is brood wel of niet gezond?
Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan , meestal tarwe.
Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer.
Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.
Wat is gezonder brood of aardappelen?
Zijn brood & aardappelen dikmakers? – “Van brood word ik dik” en “Ik eet geen aardappelen meer want aardappelen zijn dikmakers”: twee uitspraken die ik heel vaak hoor en die totaal niet juist zijn. Vooreerst bestaan er geen voedingsmiddelen die je dik maken; zulke eigenschappen hebben voedingsmiddelen niet.
- Elk voedingsmiddel heeft wel een calorische inhoud;
- Water bijvoorbeeld levert 0 kcal/100 ml en fondantchocolade levert 514 kcal/100 gr;
- Wat telt per dag is de optelsom van calorieën van alle genuttigde voedingsmiddelen en dranken van die dag;
Pas als je totaal aan ingenomen calorieën hoger is dan je gemiddeld dagelijks calorieverbruik, zal je verdikken. Brood en aardappelen zijn geen calorie-rijke voedingsmiddelen. 100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal.
Hoeveel sneetjes brood per dag?
Hoeveel boterhammen eet jij per dag? En denk je dat dat te veel of te weinig is? De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die denken dat ze maar beter minder brood kunnen eten. Gek, vinden wij dat. Zéker als we de cijfers en de aanbevelingen van het Voedingscentrum erbij pakken.
- Nederlanders staan bekend als fanatieke broodeters;
- Al generaties lang eten we twee broodmaaltijden per dag;
- Een boterham met kaas, pindakaas of hagelslag is bijna symbolisch voor onze cultuur;
- Maar wist je dat, als puntje bij paaltje komt, Nederlanders gemiddeld te weinig brood eten? Gemiddeld eten we namelijk zo’n 134 gram brood per dag;
Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo’n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo’n 4 tot 5.
Leeftijd | Man | Vrouw |
1 tot 3 jaar | 2 – 3 | 2 – 3 |
4 tot 8 jaar | 2 – 4 | 2 – 4 |
9 tot 13 jaar | 5 – 6 | 4 – 5 |
14 tot 18 jaar | 6 – 8 | 4 – 5 |
19 tot 50 jaar | 6 – 8 | 4 – 5 |
51 tot 69 jaar | 6 – 7 | 3 – 4 |
70+ jaar | 4 – 6 | 3 – 4 |
Op zich geen grote ramp en vrij makkelijk (en lekker) op te vangen met 1 à 2 extra boterhammen per dag. Maar wat we eigenlijk steeds vaker zien, is de trend dat mensen niet meer maar juist mínder brood gaan eten. Een ongezonde ontwikkeling. Want zo’n advies geldt natuurlijk niet voor niets. Natuurlijk kun je brood best af en toe door andere producten vervangen.
Verrassend genoeg bij zo’n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf. Maar veel mensen vergissen zich in de waarde van brood.
Het bevat namelijk een aantal specifieke voedingsstoffen die niet per se in andere producten voorkomen. Vooral voldoende vezels en jodium zijn erg lastig uit andere voedingsmiddelen te halen. Wie brood schrapt uit z’n voedingspatroon, moet vezels en jodium uit andere producten halen om het weer in balans te krijgen.
En dat is niet zo simpel als het lijkt. Voor genoeg vezels zijn bijvoorbeeld grote aantallen groenten (560 gram), zilvervliesrijst (670 gram) of havermoutpap (7 borden) nodig. En om evenveel jodium binnen te krijgen als uit 6 boterhammen, zou je ongeveer een kilo kaas, 14 glazen melk of 8 eieren moeten eten.
Kortom, brood levert in verhouding veel belangrijke voedingsstoffen op en dat in relatief weinig calorieën. En precies dat is de reden dat er voor volwassenen zo’n 4 tot 8 sneetjes per dag wordt aanbevolen. We zijn benieuwd hoe je nu over jouw broodconsumptie denkt.
Waarom is brood niet Vegan?
Is brood vegan? We hebben onlangs veel vragen binnengekregen over of brood veganistisch is en welke soorten brood dan veganistisch zijn. Een heel begrijpelijke vraag, want voordat ik zelf veganist werd, wist ik ook eigenlijk niet wat er allemaal precies in mijn brood zat en of het veganistisch was.
- Gelukkig kun je als veganist gewoon brood blijven eten;
- Heel veel soorten brood zijn gewoon veganistisch, maar niet allemaal, dus het is verstandig om toch even te checken of het brood wat je dagelijks eet vegan is;
Welke dierlijke ingrediënten zitten er dan in? De dierlijke ingrediënten die in brood kunnen zitten zijn melk, boter, kwark, ei en de broodverbeteraar L-cysteïne (E920). Deze broodverbeteraar wordt vaak gemaakt van veren of varkensharen en zorgt ervoor dat het brood soepeler wordt en langer goed blijft.
Gelukkig is L-cysteïne in Nederland volgens verschillende grote bakkerijen altijd van plantaardige oorsprong, dus als je brood koopt bij de supermarkt hoef je eigenlijk alleen op het etiket van het brood te kijken of er zuivel of ei in zit.
Brood uit de supermarkt Gewone broden zijn over het algemeen vaak veganistisch. In elke supermarkt zijn er dus wel een paar broden die gewoon veganistisch zijn (vaak zelfs gewoon bijna alle broden). Ook harde bolletjes en broodjes zijn vaak veganistisch. Zachte broodjes zijn over het algemeen niet veganistisch omdat daar vaak melk in zit.
Als je dus veganistische zachte bolletjes wilt hebben, kan het zijn dat je daarvoor naar een andere supermarkt moet. Jumbo en Plus hebben bijvoorbeeld vegan hamburgerbroodjes en EkoPlaza en Coop hebben zachte bolletjes.
Ook croissants zijn meestal niet veganistisch omdat ze roomboter bevatten. Croissants zijn dus wat lastiger te vinden, maar de meeste supermarkten hebben gelukkig wel veganistisch croissantdeeg. Rozijnenbrood is ook niet altijd veganistisch en vooral krentenbollen zijn eigenlijk nooit veganistisch omdat die vaak melk bevatten.
- Brood van de bakker Bij een bakker is het meestal ook mogelijk om veganistisch brood te vinden, maar vaak bevatten alle bolletjes en croissants daar dierlijke ingrediënten;
- Daarnaast kan het zijn dat brood van een bakkerij dierlijke L-cysteïne bevat, dus dat zou je dan even moeten navragen;
Bij grote bakkerijen die brood voor supermarkten verzorgen is dat namelijk niet het geval, maar van kleine bakkerijen is niet bekend wat voor L-cysteïne ze gebruiken, hoewel die tegenwoordig meestal wel gewoon plantaardige L-cysteïne gebruiken. Of je je brood nou bij de bakker of in de supermarkt koopt, het is altijd handig om even te checken of er iets dierlijks in zit.
- Crackers en beschuit? Ook producten als crackers en beschuit zijn niet altijd veganistisch;
- Beschuit bevat vaak ei en is daarom vaak niet veganistisch;
- Crackers zijn meestal wel veganistisch, maar kunnen soms melk bevatten;
Check de Vegan Wiki Op de website van Vegan Wiki staan lijsten met welke broden/beschuiten/crackers veganistisch zijn en waar ze te koop zijn. Mocht jouw brood er niet bij staan dan wil dat niet zeggen dat dat brood dierlijke producten bevat. Er zijn namelijk veel broden en andere producten die gewoon veganistisch zijn, maar die nog niet door iemand ingevoerd zijn op deze website.
- Wil je dus graag een product eten wat er niet bij staat, check dan even zelf op de ingrediëntenlijst of er ei of zuivel in zit;
- Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise;
en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen… .
Hoeveel brood is gezond?
Welke brood is het gezondst? – Zonder enige twijfel is volkorenbrood het voedzaamste brood. In volkorenbrood wordt immers de volledige graankorrel gebruikt: van de kiem en meelkern tot de zemel. Dat betekent dat volkorenbrood maar liefst drie keer meer voedingsvezels bevat dan witbrood.
Kun je leven zonder brood?
Broodnodig – Pas wel op dat je brood niet helemaal weglaat. Want naast een tekort aan vezels, ligt een tekort aan jodium op de loer. Aan brood wordt namelijk meestal jodiumhoudend zout toegevoegd. Dat gebeurt omdat wij in Nederland weinig jodium binnenkrijgen.
Is te veel brood eten ongezond?
Brood is geen dikmaker. Het gaat erom wat je over een langere periode aan calorieën binnenkrijgt en weer verbruikt. Dit noemen we de energiebalans. Wanneer je over lange tijd meer eet dan je nodig hebt, dan kom je aan in gewicht. Het gaat hierbij om wat je in totaal eet, niet om één product.
Hoe vers is brood uit de supermarkt?
‘ Vers ‘ betekent dat het brood niet de dag ervoor al in de winkel lag of zelfs langer dan een dag is bewaard voordat het te koop werd aangeboden. Een ‘ vers brood ‘ is dus op de dag voor de verkoop of op de verkoopdag gebakken, en daarmee nooit ouder dan 24 uur.
Wat zit er in brood supermarkt?
Is het brood uit de supermarkt even gezond als dat van de Warme Bakker? – Als je dezelfde broodsoort kiest, bijvoorbeeld volkoren, blijft de voedingswaarde gelijk. Want zowel de supermarkt als de bakker gebruiken hiervoor dezelfde ingrediënten – namelijk tarwe, water, gist, zout en suiker – en die bepalen de voedingswaarde.
Hoeveel vitamine zit er in brood?
Home Gezondheid Voedingsstoffen Vitamines Brood levert een aantal belangrijke vitamines, vooral de B-vitamines. Het zijn met name vitamines B1, B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur). De aanbevolen hoeveelheid brood voor vrouwen – dagelijks 6 sneetjes volkorenbrood – voorziet al in een kwart van de dagelijkse behoefte aan vitamine B3 en foliumzuur. Tabel: Vitamines in brood en de functie Trefwoorden Vitamines.
Hoeveel droge stof zit er in brood?
Heel, middengroot en half brood – De aanduidingen heel, middengroot of half mogen alleen gebruikt worden bij bepaalde hoeveelheden droge stof. Een heel brood bevat tussen 480 en 530 gram droge stof en half brood de helft (240-265 gram). Een middengroot brood bevat tussen 360 en 400 gram droge stof.
Wat is droge stof brood?
Het droge stof gehalte van een brood is het gewicht dat over blijft van een brood waaruit alle vocht is verdampt in een laboratorium. In het Warenwetbesluit Meel en brood staan de eisen van de hoeveelheid droge stof in een half en een heel brood. Zo moet in Nederland een half brood een droge stof gehalte hebben tussen de 240 en 265 gram.
Voor een heel brood is dit tussen de 480 en 530 gram. Deze gehaltes zijn vastgelegd in de wet om te zorgen dat de voedingswaarde van een brood gelijk is bij alle bakkers. Het eindgewicht van het brood is niet relevant voor de voedingswaarde.
Een brood kan op meerdere manieren op een eindgewicht van 800 gram komen. Door bijvoorbeeld meer water en minder meel te gebruiken, krijgt het brood wel het eindgewicht van 800 gram, maar niet de gewenste voedingswaarde. Doordat de voedingswaarde van brood uniform is, is het voor consumenten gemakkelijker en objectief om broden te vergelijken.
Hoe wordt er brood gemaakt?
Brooddeeg wordt meestal bereid uit een mengsel van (volkoren)meel of bloem, water of melk, rijsmiddel (bijvoorbeeld gist of desem) en (bakkers)zout. Ook kan de bakker er stoffen aan toevoegen die de eigenschappen van het brood verbeteren. Het zijn meestal mengsels van vetstoffen, suikers en emulgatoren.
In de bakkerij worden deze grondstoffen volgens bepaalde receptuur gemengd in deegkuipen. In deze deegkuipen draaien deeghaken die alle ingrediënten goed mengen en kneden. Daarna volgen periodes van rusten, portioneren, rijzen, opmaken, eventueel decoreren en uiteindelijk het bakken in de oven.
Kijk bij ” Bereidingsproces ” voor een beeldverhaal over het hele proces.