Wat Zit Er In Koolhydraatarm Brood?

Wat Zit Er In Koolhydraatarm Brood
Antwoord: Koolhydraatarm brood bestaat sinds de populariteit van koolhydraatarme diëten als Atkins. In dit brood zit minder tarwemeel dan in regulier brood en in plaats daarvan sojameel. Dat is koolhydraatarmer en eiwitrijker dan tarwemeel. Om de structuur van het brood luchtig te houden, bevat het meer vette ingrediënten als olie, margarine, zaden en pitten.

Hierdoor zitten er vaak méér calorieën in dan in regulier brood. Een voordeel van koolhydraatarm brood is dat het meer en langer verzadigt door het hogere eiwit- en vetgehalte. Ook kan het door de toevoeging van onder meer lijnzaad en zonnebloempitten meer voedingsvezels bevatten.

Een nadeel van koolhydraatarm brood is dat het dus, afhankelijk van de variant, meer calorieën en vetten bevat dan regulier brood. Linda de Gouw, projectmedewerker Voeding, Consumentenbond Gezondgids 2, april 2016 Lees ook: Koolhydraatarme en eiwitrijke diëten 8 vragen over brood Test zout in brood  (pdf) Terug naar het overzicht.

Is koolhydraatarm brood slecht voor je?

Conclusie – Het klopt dat er minder koolhydraten zitten in koolhydraatarm brood. Het bevat echter vaak meer calorieën en vet dan gewoon brood en dit wordt door menig consument over het hoofd gezien. Dit wil niet zeggen dat alle vetten ongezond zijn en dat je bij afvallen alleen op de calorieën moet letten.

In vele bekende diëten ligt echter de nadruk op koolhydraatarm (waarin vaak geen onderscheid wordt gemaakt in de bron van de verschillende koolhydraten). Voedingsproducenten spelen hier natuurlijk maar al te graag op in, waardoor koolhydraatarm brood steeds breder verkrijgbaar is.

Zelf ben ik van mening dat we in Nederland nog steeds veel te veel graanproducten (tarwe) en veel te weinig andere bronnen van koolhydraten consumeren. Het zou beter zijn als we de snelle koolhydraten in al onze frisdranken, koekjes, snoep, chips en chocolade laten staan.

Wat zit er in brood met minder koolhydraten?

Hoeveel koolhydraten? – Een gemiddelde normale broodsoort bevat tussen de 35 en de 50 gram koolhydraten per 100 gram. Bruin, volkoren en meergranenbrood (gemiddeld) zitten dichter bij de 40 gram en wit brood dichter bij de 50 gram per 100 gram. De hoeveelheid koolhydraten in brood met een verlaagd koolhydraatgehalte hangt sterk af van de gebruikte receptuur varieert in de praktijk van 15-30 gram per 100 gram.

Als u een dergelijk brood in uw assortiment heeft raden wij u dan ook altijd aan om het koolhydraatgehalte hiervan te berekenen op basis van de eigen receptuur of, nog beter, te laten analyseren in een laboratorium.

Alleen dan kunt u er zeker van zijn dat uw brood voldoet aan de wettelijke eisen. Voor het maken van brood met minder koolhydraten worden er door diverse leveranciers mixen voor brood met minder koolhydraten aangeboden. In de meeste gevallen is een deel van het tarwemeel in deze mixen vervangen door soja(meel) of tapiocameel omdat dit een hoger eiwitgehalte en een lager koolhydraatgehalte heeft.

 1. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van extra olie of margarine en/of ingrediënten die van nature een hoog voedingsvezel en vetgehalte hebben zoals lijnzaad en zonnebloempitten;
 2. Het gaar bakken van brood met minder koolhydraten en het behoudt van een goed model heeft wel enige aandacht nodig;
See also:  Waar Zitten Meer Calorieën In Wijn Of Bier?

Taillevorming is een veel voorkomende kwaliteitsopmerking bij dit type brood. Voor advies kan u altijd terecht bij NBC. Inspelen op deze trend van koolhydraatarm is één. Maar u kunt klanten nog beter bedienen wanneer u ook voorbereid bent op de vragen die zij hebben: Bijvoorbeeld:

 • hoeveel koolhydraten zitten er in?
 • welke andere ingrediënten worden gebruikt?
 • wordt er bakkerszout (gejodeerd zout) gebruikt?
 • hoe staat het met de vezels?
 • is koolhydraatarm brood beter dan bijvoorbeeld een gewoon volkorenbrood?

Lees onze tips hoe hiermee om te gaan in het artikel ‘Brood met minder koolhydraten – Vragen van klanten’. Nee, het is niet bewezen dat brood met minder koolhydraten beter is dan normaal vezelrijk brood. Volkorenbrood  is een koolhydraatbron die veel vezels bevat. Daardoor is volkorenbrood een gezonde keuze. Daarnaast is de effectiviteit van een koolhydraatarm dieet op lange termijn niet bewezen.

Wat is gezonder volkorenbrood of koolhydraatarm brood?

Vitamines en mineralen in koolhydraatarm brood – Qua vitamines en mineralen verschillen koolhydraatarme broodsoorten niet veel van gewoon volkorenbrood ( 5 ). Koolhydraatarm brood is in dat opzicht dus niet gezonder of minder gezond dan gewoon brood.

Welk koolhydraatarm brood is het beste?

Volg je een koolhydraatarm dieet? Probeer dan eens ons koolhydraatarme brood. Dit bevat weinig koolhydraten en is heel smaakvol. – Ons koolhydraatarme brood is een hit onder de mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Met een jasje van tarwegries heeft het brood een lekker krokant korstje.

Koolhydraatarm brood van Meesterbakker Roodenrijs bevat slechts 2,5 gram* koolhydraten per boterham en behoort daarmee tot één van de broden met het laagste koolhydraat percentage van het land. Ons koolhydraatarm brood bevat veel zaden.

Hierdoor is het arm aan koolhydraten en rijk aan vezels en eiwitten. Voor mensen die willen afvallen of een koolhydraatarm dieet volgen is dit een ideale manier om toch wat brood te blijven eten. Ook voor sporters vormt het koolhydraatarm brood een interessante aanvulling.

 • Eiwitten hebben een positieve invloed op de ontwikkeling en herstel van spieren;
 • Koolhydraatarm brood heeft een losse structuur;
 • Dat komt doordat in het brood veel zaden verwerkt en een stuk minder bloem en meel dan in andere broodsoorten;
See also:  Wat Is Mechanisch Gescheiden Vlees?

Het brood is daardoor ook wat langer houdbaar en blijft lekker lang vers. Eigenlijk zou het officieel ‘brood met verlaagd koolhydraat gehalte’ moeten heten omdat de norm voor koolhydraatarm 5 gram koolhydraten per 100 gram is. Met dit broodje kom je uit op ongeveer 7 gram wat heel weinig is voor zo’n lekker brood. Voedingswaarden per 100 gram (= ongeveer 3 boterhammen) Energetische waarde 994 kJ / 238 Kcal

 • Eiwit 24,08 gram
 • Vet 10,33 gram
 • Verzadigd vet 1,25 gram
 • Koolhydraten 7,05 gram
 • Suiker 0,64 gram
 • Voedingsvezels9,48 gram

* De dikte van  de sneetjes kan verschillen: 2,5 gram is een gemiddelde. We hebben ook kleine broodjes met verlaagd koolhydraat gehalte. Lees hier meer over onze Low Carb broodjes. Wat Zit Er In Koolhydraatarm Brood Koolhydraat arm brood Koolhydraat arm brood met weinig koolhydraten, slechts ca. 5 gram per boterham. Wat Zit Er In Koolhydraatarm Brood Low carb broodjes Krokante broodjes met een verlaagd koolhydraatgehalte, ca 14 gram koolhydraten per broodje, Lekker met gezond beleg, bij de warme maaltijd of als ‘stokbroodje’. Wat Zit Er In Koolhydraatarm Brood Kampioentje Meergranen broodje met zonnepitten, sesamzaad en kruiden. Wat Zit Er In Koolhydraatarm Brood Polder volvezel Fijn volkorenbrood met extra veel vezels.

Is koolhydraatarm brood beter dan gewoon brood?

Meer vezels, vet en eiwit Koolhydraatarm brood is in opmars door de populariteit van koolhydraatarme diëten. Wat is het precies? Val je er ook echt van af? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: koolhydraatarm brood bevat niet per se minder calorieën.

 1. Er zitten weliswaar minder koolhydraten in dan in gewoon brood , maar meer eiwitten en vet;
 2. Per saldo levert koolhydraatarm brood ongeveer evenveel calorieën als gewoon brood;
 3. Wel geldt dat eiwitten en vet meer verzadigend werken dan koolhydraten;
See also:  Wat Mag Een Hond Eten Van Groenten En Fruit?

Bovendien bevat koolhydraatarm brood vaak meer vezels. Daardoor zou je minder snel honger krijgen na het eten van koolhydraatarm brood, al is dat nog niet aangetoond door onderzoek.

Wat doet koolhydraatarm brood?

Antwoord: Koolhydraatarm brood bestaat sinds de populariteit van koolhydraatarme diëten als Atkins. In dit brood zit minder tarwemeel dan in regulier brood en in plaats daarvan sojameel. Dat is koolhydraatarmer en eiwitrijker dan tarwemeel. Om de structuur van het brood luchtig te houden, bevat het meer vette ingrediënten als olie, margarine, zaden en pitten.

 1. Hierdoor zitten er vaak méér calorieën in dan in regulier brood;
 2. Een voordeel van koolhydraatarm brood is dat het meer en langer verzadigt door het hogere eiwit- en vetgehalte;
 3. Ook kan het door de toevoeging van onder meer lijnzaad en zonnebloempitten meer voedingsvezels bevatten;

Een nadeel van koolhydraatarm brood is dat het dus, afhankelijk van de variant, meer calorieën en vetten bevat dan regulier brood. Linda de Gouw, projectmedewerker Voeding, Consumentenbond Gezondgids 2, april 2016 Lees ook: Koolhydraatarme en eiwitrijke diëten 8 vragen over brood Test zout in brood  (pdf) Terug naar het overzicht.

Wat is het beste brood om af te vallen?

Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.

Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant. Vraag er naar bij je bakker, of kijk op de verpakking of er ‘volkoren’ of ‘VK’ op staat.

Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels. Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.

Is koolhydraatarm brood goed voor diabetes?

Koolhydraatarm eten en brood – Diëtisten en artsen adviseren een koolhydraatarm dieet als je diabetes type 2 hebt. Simpelweg omdat er goede resultaten mee worden behaald. Een koolhydraatarm dieet werkt positief bij het stabiliseren van de bloedglucosewaarden.