Vlees is een belangrijke bron van kwaliteitseiwitten, B-vitaminen (B1, B3, B6 en vooral B12) en mineralen zoals ijzer en zink. Je hebt deze voedingstoffen nodig voor de groei, de goede werking en het onderhoud van je lichaam.
- Eiwitten
Na water zijn eiwitten het belangrijkste bestanddeel in vlees. 100 gram vers vlees bevat ongeveer 20 gram eiwitten. Eiwitten in vlees hebben het voordeel dat ze goed verteerbaar zijn en een hoge biologische waarde hebben. Vlees brengt met andere woorden alle essentiële aminozuren aan in een goede verhouding wat bijdraagt tot een goede opbouw en het onderhoud van onder meer de spieren.
- Plantaardige eiwitten, met uitzondering van soja-eiwitten, bevatten te weinig van één of meerdere essentiële aminozuren;
- Vandaar dat vegetariërs erop moeten letten om verschillende plantaardige eiwitbronnen te combineren of ze samen met melkproducten of ei te gebruiken;
Alleen zo krijgen zij voldoende van alle essentiële aminozuren binnen. Omdat plantaardige eiwitbronnen bovendien minder vlot verteerbaar zijn, blijkt de eiwitbehoefte van vegetariërs en veganisten 20 tot 30 % hoger te zijn dan van mensen met een gemengde voeding.
- Vitamine B12
Vitamine B12 zit van nature enkel in dierlijke producten en draagt bij tot de vorming van rode bloedcellen en de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Wie geen vlees of andere dierlijke producten zoals zuivel eet, riskeert te weinig vitamine B12 binnen te krijgen en moet beroep doen op verrijkte voedingsmiddelen of voedingssupplementen.
- Ijzer en zink
Vlees levert een belangrijke bijdrage aan de inname van verschillende mineralen, en in het bijzonder van ijzer en zink. Bovendien biedt vlees deze mineralen van nature aan in een gemakkelijk opneembare vorm. De ijzerabsorptie bedraagt gemiddeld 25 % uit vlees en maar 5 tot 15 % uit plantaardige voedingsmiddelen. Door de aanwezigheid van complexvormende fytaten in granen, zaden, noten en peulvruchten, polyfenolen in thee en koffie en oxalaten in bijvoorbeeld spinazie wordt ijzer minder goed opgenomen uit plantaardige voedingsmiddelen.
- Doorgaans krijgen we voldoende eiwitten binnen, maar wie te weinig of te eenzijdig eet en te veel voedingsmiddelen uit zijn voeding schrapt, riskeert ook hier tekorten;
- Vitamine C in groenten en fruit bevordert de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen;
Een kleine hoeveelheid vlees (50 g) toevoegen aan een groente- of granenschotel kan eveneens de opname van ijzer van plantaardige oorsprong (niet-heemijzer) verbeteren. Een ijzer- en zinktekort kan in alle leeftijdsgroepen optreden. Jonge kinderen, jonge en zwangere vrouwen, vegetariërs en veganisten lopen meer kans. 100 g mager rundvlees levert gemiddeld ongeveer:
- 78 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag;
- 44 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag;
- 43 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag;
- 41 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag;
- 33 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag;
- 25 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag;
- 16 % van de benodigde hoeveelheid kalium per dag;
- 15 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag;
- 6 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte.
100 g mager varkensvlees levert gemiddeld ongeveer:
- 75 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B1 per dag;
- 41 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag;
- 40 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag;
- 38 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag;
- 30 % van de benodigde hoeveelheid fosfor per dag;
- 26 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag;
- 24 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag;
- 23 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag;
- 18 % van de benodigde hoeveelheid kalium per dag;
- 7 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag;
- 5 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte (*);
- 3 % van de gemiddelde dagelijkse toegestane hoeveelheid vet (*);
- 4 % van de gemiddelde dagelijkse toegestane hoeveelheid verzadigde vetzuren (*).
(*) Halfvet en vet varkensvlees brengen meer energie, vetten en verzadigde vetzuren aan:
- respectievelijk 8 en 13 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte;
- respectievelijk 14 en 29 % van de dagelijkse toegestane hoeveelheid vet;
- respectievelijk 16 en 36 % van de gemiddelde dagelijkse toegestane hoeveelheid verzadigde vetzuren
100 g mager kalfsvlees levert gemiddeld ongeveer
- 72 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag;
- 43 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag;
- 39 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag;
- 24 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag;
- 22 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag;
- 17 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag;
- 8 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag;
- 5 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte
Referenties:
- Belgische voedingsmiddelentabel. www. internubel. be
- Verordening (EU) Nr. 1924/2006 van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen en Verordening (EU) Nr. 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België- 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285
Bekijk alle veelgestelde vragen.
Wat is er slecht aan vlees eten?
Vlees en gezondheid – Vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer en kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Maar als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid. Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het eten van veel rood vlees (100 tot 120 gram per dag) hangt samen met een:
- 10% hoger risico op beroerte
- 10% hoger risico op darmkanker
- 15% hoger risico op diabetes type 2
- 20% hoger risico op longkanker
Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft een sterker verband met bovengenoemde ziektes dan rood vlees. Daarnaast bevat bewerkt vlees meestal veel verzadigd vet en zout. Door vlees vaker te vervangen door peulvruchten, noten of ei verlaag je het risico op verschillende ziekten. Bekijk hier alternatieven voor vlees.
Wat doet vlees eten met je lichaam?
Verlaagt cholesterol – Vlees staat bekend om zijn hoge concentratie verzadigde vetten en slecht cholesterol (LDL). Dit zorgt voor het dichtslibben van de bloedvaten, wat weer zorgt voor hart- en vaatziekten. Deze ziekten zijn op dit moment doodsoorzaak nummer één in Nederland.
Kan een mens leven zonder vlees?
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees. Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees. Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12.
Kan de wereld zonder vlees?
“Wil jij echt bijdragen aan een betere wereld? Stop dan vandaag nog met vlees eten!” Voor de meesten van ons makkelijker gezegd dan gedaan. Van alles naar niets is vaak een te grote sprong. De laatste tijd waait er een fris geluid door deze discussie: de wereld is helemaal niet gered als we allemaal ineens vegetariër worden.
- Goed nieuws voor de verstokte vleeseters? Nou, dat ligt iets genuanceerder;
- Een verkenning, inclusief toekomstbestendig menu;
- Naar verwachting zijn we in 2050 met zoveel mensen dat de wereldwijde vleesconsumptie met 70 procent is gestegen;
En da’s geen goed nieuws, want de mondiale veeteelt is verantwoordelijk voor bijna 15 procent van alle aan menselijk gedrag gerelateerde broeikasgassen. Babette Porcelijn stelt in haar boek De Verborgen Impact dat vlees eten na ‘spullen’ de grootste negatieve impact op ons klimaat heeft.
- Dat komt voornamelijk door de enorme hoeveelheden veevoer die we verbouwen;
- Voor de productie van één kilo biefstuk is gemiddeld 25 kilo voer nodig;
- Nog een paar nieuwsfeiten: als alle Europeanen in één klap vegetarisch zouden gaan eten, behaalt de EU al voor 2020 de helft van haar milieudoelstellingen;
En als de hele wereld helemaal geen dierlijke producten meer zou eten, dan is het broeikaseffect in 2050 circa 20 procent minder sterk. Als je dat allemaal leest lijkt accuut stoppen met vlees consumeren een no-brainer, toch? Nou, daar valt over te twisten. .
Wat levert minder vlees eten op?
Het is beter voor het milieu – De vee-industrie is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering en ontbossing. Op dit moment stoot de vee-industrie meer broeikasgassen uit dan al het transport ter wereld samen. Door minder vlees te eten creëren we minder uitstoot, wat weer bijdraagt om de klimaatdoelen van Parijs te behalen.
Wat doet vlees in je darmen?
Darmkanker – Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Wat is gezonder vlees of vegetarisch?
Vegetarisch eten is gezond – Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen. Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht verzadigd vet en vaak ook te weinig voedingsvezels bevat.
Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans beter eten en daardoor minder lijden aan hart- en vaatziekten. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze. Wil je meer weten over vegetarisch eten en gezondheid? Kijk dan bij Gezond.
Wil je meer weten over het verband tussen voeding en een specifieke ziekte? Zie de website van het Voedingscentrum.
Hoe vaak per week vlees eten?
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Onder rood vlees wordt vlees van runderen, kalveren, varkens, schapen, geiten en paarden verstaan. Vlees dat een bewerking heeft ondergaan om de houdbaarheid te verlengen (bv. gerookt, gedroogd, gezouten, met bepaalde bewaarmiddelen) valt onder de noemer van bewerkt vlees.
Een gezonde regel is ook je bord voor de helft vullen met groenten, voor een vierde met aardappelen of volkoren graanproducten en voor een vierde met vlees, vis, ei, peulvruchten of andere vervangproducten. Neem voor een dubbele boterham of twee sneden enkel beleg. Referentie:
- Vlaams Instituut Gezond Leven – www. gezondleven. be
- Hoge Gezondheidsraad – Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284
Bekijk alle veelgestelde vragen.
Waarom is vegetarisch eten slecht?
Buitenland 16 december 2015 14:49 Aangepast: 16 december 2015 15:01 Beeld © ANP Sla is ruim drie keer zo slecht voor het milieu als bacon. Wie milieubewust wil leven, kan het eten van sommige gezonde groenten en fruit beter links laten liggen. Wetenschappers van de Carnegie Mellon Universiteit onderzochten de CO2-uitstoot bij de productie van duizend calorieën van verschillende voedingsmiddelen.
- En wat blijkt? Bij de teelt van ‘gezond’ sla komen veel meer broeikasgassen vrij dan bij de productie van het ‘ongezonde’ bacon;
- Komkommer slechter dan kip “De hoeveelheid broeikasgassen is zelfs drie keer zo groot”, zegt Carnegie-professor Paul Fischbeck;
“Veel normale groenten vereisen per calorie meer grondstoffen dan je denkt. Vooral aubergine, selderij en komkommer komen slecht uit de bus, vergeleken met varkensvlees of kip. ” Volgens het onderzoek heeft diëten, oftewel het eten van minder calorieën, een positief effect op het milieu.
Dat zorgt voor circa 9 procent minder energie- en waterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Complexe relatie Toch blijkt dat gezond voedsel, een mix van fruit, groenten, zuivel en vis, meer impact heeft op het milieu.
Het kost meer energie en water en veroorzaakt meer CO2-uitstoot, ontdekten de onderzoekers, die daarbij keken naar zowel de productie als het transport, opslag en verkoop van eten. “Er is een complexe relatie tussen voeding en het milieu”, zegt onderzoeker Michelle Tom. nl:
- Minder CO2? Flinke klus voor Nederland
- 3 gezonde snacks voor Kerst
- Hoera, er is een klimaatakkoord. Maar is het genoeg?
Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte. .
Wat zijn de nadelen van vegetarisch eten?
Is kip slecht voor je?
Vlees – Zondag met Lubach (S03)
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Waarom is het eten van vlees slecht voor het milieu?
Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is.
Wat levert minder vlees eten op?
Het is beter voor het milieu – De vee-industrie is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering en ontbossing. Op dit moment stoot de vee-industrie meer broeikasgassen uit dan al het transport ter wereld samen. Door minder vlees te eten creëren we minder uitstoot, wat weer bijdraagt om de klimaatdoelen van Parijs te behalen.
Waarom is het goed om niet elke dag vlees te eten?
Eet jij elke dag vlees? Dan ben je zeker niet de enige in Nederland. De gemiddelde volwassen Nederlander eet 6 a 7 dagen per week vlees; en per dag rond de 130 gram (1). Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten. 1. Het is goed voor je gezondheid Echt? Ja echt. Het eten van met name rood of bewerkt vlees – denk aan rundvlees, varkensvlees, worst, etc. – wordt geassocieerd met een hoger risico op onder andere darmkanker (5). Nu hoef je niet meteen bang te worden als je af een toe een biefstukje eet.
Je doet er juist goed aan om vlees eens wat vaker te laten staan. De 3 redenen waarom kun je hieronder lezen. De nadelige effecten van het eten van vlees treden op wanneer je meer als 500 gram rood of bewerkt vlees per week eet (4,5).
Het advies is dan ook om niet boven die 500 gram per dag uit te komen. Overigens hebben vis en kip geen invloed op het krijgen van darmkanker. Je komt niets tekort Ben je opgegroeid met de klassieke Hollandse pot? Aardappelen, groente en een stukje vlees? Dan kan het lijken alsof je ‘iets mist’ wanneer je het vlees laat staan.
- Maar geen zorgen! Er zijn prima alternatieven;
- Als je in het schap met vleesvervangers kijkt zie je dat deze alleen maar groeit;
- En de producten worden ook steeds lekkerder;
- De meeste vegetarische vleesvervangers bevatten bovendien de voedingsstoffen die vleesproducten ook bevatten;
Zo wordt er ijzer en vitamine B12 aan toegevoegd om de voedingswaarde vergelijkbaar te maken met vlees. Maar ook peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en kidneybonen, noten, tofu en (volkoren)granen kunnen een prima alternatief bieden voor vlees aangezien ze flink wat eiwitten bevatten (6,7).
Belangrijk is wel dat je de eiwitten niet uit één bron haalt. Dierlijke eiwitten zijn ‘compleet’. Dat betekent dat ze alle bouwstenen van eiwitten (aminozuren) bevatten die een mens nodig heeft in de juiste verhouding.
De meeste plantaardige eiwitten (met uitzondering van soja) zijn ‘incompleet’. Dat betekent dat ze niet alle aminozuren bevatten. Als je helemaal geen dierlijke producten eet zal je dus verschillende plantaardige bronnen moeten combineren om alle aminozuren binnen te krijgen.
Maar aangezien Nederlanders ruimschoots voldoende eiwitten binnenkrijgen hoef je ook bij een vegetarisch of veganistisch eetpatroon niet bang te zijn voor een tekort aan eiwitten (1). Een aandachtspuntje is dat je vitamine B12 tekort komt als je helemaal geen dierlijke producten eet.
Dit is namelijk de enige vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Hiervoor heb je dan ook een supplement nodig. Je spaart de planeet Minder vlees eten is dus prima voor je gezondheid én je hoeft echt niets te kort te komen. Maar op lange termijn heeft minder vlees eten pas echt een grote impact.
Door minder of geen vlees (of andere dierlijke producten) te eten bespaar je de uitstoot van broeikasgassen. Broeikasgassen zoals methaan en koolstofdioxide (CO2) zijn mede verantwoordelijk voor de klimaatsverandering.
De dierindustrie is verantwoordelijk voor maar liefst 15% van de uitstoot van broeikasgassen (3,4)! Ben je hier niet van onder de indruk dan maakt misschien het watergebruik wat nodig is voor de vleesproductie invloed. Voor een kilo vlees is tussen de 5000 en 20.
- 000 (!!) liter water nodig waarbij rundvlees de kroon spant;
- Dat is best veel;
- Voor plantaardige producten is ruim minder dan 5000 liter per kg nodig (8);
- Met een groeiende bevolking wordt het steeds moeilijker om alle monden te voeden en al helemaal om te voldoen in de eiwitbehoefte;
Plantaardige eiwitten zoals graan en soja worden nu geproduceerd om dieren te voeden en dus dierlijk eiwit te produceren. Zonde! Door plantaardige eiwitten te eten bespaar je dat extra stapje én dus een heleboel landbouwgrond waarvoor nu bossen worden gekapt. Dus ga voor dat (extra) dagje zonder vlees! Referenties:
- Van Rossem CTM et al. The diet of the Dutch Results of the first two years of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016. RIVM, 2016
- Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24. ISBN 978-94-6281-089-1
- White RR and Hall MB. Nutritional and greenhouse gas impacts of removing animals from US agriculture PNAS November 28, 2017. 114 (48) E10301-E10308
- Gerber P et al. Tackling climate change through livestock – A global assessment of emissions and mitigation opportunities. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome, 2013.
- WHO. Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic diseases. Report of the joint WHO/FAO expert consultation, 2003
- Dooren van C, Postma-Smeets A. Factsheet Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervanger. Voedingscentrum, oktober 2015
- Whitney EN, Rolfes SR. Understanding Nutrition. Cengage Learning, 14th edition, 2014
- Institution of Mechanical Engineers. Global Food: Waste not, want not. January 2013. Geraadpleegd op 08-07-2018 via https://www. wanttoknow. nl/wp-content/uploads/IMechE+Global+Food+Report. pdf