Welk Brood Baby 6 Maanden?

MOMLIFE #11: Wat eet Kiara op een dag? 6 maanden oud

Na 6 maanden – Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z’n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren. Beleggen kan, maar hoeft niet. Welk beleg is geschikt voor je baby en wat kun je beter niet geven?.

Welke boter baby 6 maanden?

Brood met boter – Het wordt aangeraden om altijd wat zachte margarine of boter op het brood van je baby te smeren. In boter en margarine zitten een aantal goede vetten die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van je kind en het bevat vitamine  A, D en E.

Die vetten en vitamines zitten zowel in roomboter als margarine en halvarine. Maar de beste keuze is margarine volgens het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad. Dit heeft te maken met het soort vet dat in roomboter zit, dit is verzadigd vet en wordt in verband gebracht met hart en vaatziekten op latere leeftijd.

Halvarine is ook een goede keuze, maar in margarine zitten net iets meer onverzadigde (goede) vetten, die je kind hard nodig heeft. Ook zit er in roomboter veel minder vitamine D dan in halvarine en margarine. Het is lastig om echt zachte margarine te vinden in de supermarkt.

 • Bij voorkeur smeer je margarine met 80 procent vet, dus 80 gram vet per 100 gram;
 • Kun je je dit niet vinden kies dan voor 60-70 procent;
 • Geef je af en toe toch graag roomboter, kies dan voor de zachte smeerbare variant, hier is vaak een gedeelte plantaardige olie aan toegevoegd;
See also:  Waarom Vlees Door Bloem Halen?

Fabel: margarine en halvarine zijn plastic ‘kunstboters’ Dit is onjuist. De link tussen ‘kunst’ of nep wordt gelegd omdat zowel plastic als margarine gemaakt wordt van gezuiverde olie. Alleen de soort olie is totaal anders. Plastic wordt vervaardigd uit aardolie terwijl margarine en halvarine worden gemaakt uit plantaardige olie zoals zonnebloem of raapolie.

Hoe eerste keer brood geven?

Als jouw kindje zes maanden is, kun je hem brood geven. – Een korstje brood om op te sabbelen is voor de meeste kinderen een leuke kennismaking met dit waardevolle product. Geef daarna wat stukjes brood, begin met (licht)bruin brood zonder beleg. Brood dat een dag oud is plakt minder.

Bruin brood bevat meer vitamines, mineralen en voedingsvezels dan wit brood en heeft daarom de voorkeur. Leg het stukje brood aan de zijkant, bij de wang, in het mondje. Je baby zal dan automatisch met zijn tong het stukje verplaatsen en vermalen in zijn mond.

Als je het stukje brood op de tong legt, heb je kans dat het stukje brood bij de eerste tongbeweging aan het verhemelte blijft plakken en dat kauwen erg moeilijk wordt. Later kun je er een beetje margarine uit een kuipje opsmeren en eventueel wat beleg zoals appelstroop, jam, geprakt fruit (dat hij misschien al kent) of vruchtenmoes.

 1. Korstjes stimuleren het kauwen, bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten;
 2. Een baby heeft voldoende vet nodig;
 3. Daarom is het nodig het boterhammetje te besmeren;
 4. Margarine uit een kuipje bevat de goede soorten (onverzadigd) vet;

Smeerleverworst blijft handig plakken op een stukje brood, en glijdt soepel naar binnen, maar het is niet het ideale broodbeleg. Het bevat namelijk nogal wat vitamine A, waar baby’s beter niet te veel van binnen kunnen krijgen. Geef daarom niet vaker dan 2 x per week een boterhammetje met smeerleverworst.

See also:  In Welk Fruit Zit Veel Magnesium?

Welk broodbeleg voor baby?

Voor een baby in de eerste hapjes-fase is het nog niet nodig om het brood te beleggen. Besmeren met zachte margarine is genoeg. Maar beleggen kan wel. Kijk bij de belegtips voor dreumes en peuter.

Geef niet Waarom niet
Kaas gemaakt van rauwe melk, bijvoorbeeld boerenkaas Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Leversmeerworst of leverpaté Dit bevat veel zout, verzadigd vet en vitamine A. Een teveel kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid bij je kind.
Smeerkaas en gewone kaas Dit bevat veel verzadigd vet en zout. De nieren van jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan.
Honing Honing kan besmet zijn met een bacterie waar kinderen tot 1 jaar erg ziek van kunnen worden.

.

Hoe geef je een baby ei?

22 februari 2019 – Pinda en ei zijn voedingsmiddelen die vaak allergieën kunnen geven. Lang werd gedacht dat je daarom pas laat moest beginnen met het eten hiervan. Onderzoek heeft echter aangetoond dat door juist vroeg te beginnen met het eten van pinda en ei juist tot 75% van de allergieën kan worden voorkomen.

 • Vroeg beginnen Vanaf 4 maanden mag een baby beginnen met vaste hapjes (groente/ fruit);
 • Het advies is om dan ook te starten met het geven van pinda en ei;
 • In ieder geval voor de 8 maanden;
 • Het beste kun je deze voedingsmiddelen de eerste keren niet tegelijk geven;

Als je kind dan klachten krijgt, is het niet duidelijk waar je kind op reageert, op het ei of op de pinda. Bij sommige kinderen is er reden voorzichtiger te starten (zie onder). Hoe geef je pinda aan je kind? Pinda kun je geven in de vorm van pindakaas. Begin met een half theelepeltje pindakaas door het warme hapje.

 1. Als dit goed gaat kun je dit langzaam uitbreiden;
 2. Als je kind eenmaal een broodje eet, kun je de pindakaas op brood geven;
 3. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x week pindakaas (3 theelepels of 1 boterham);
See also:  Wat Zit Er In Vlees Wat Je Nodig Hebt?

Hoe geef je ei aan je kind? Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei. Welk Brood Baby 6 Maanden Wanneer stoppen met introduceren? Als je kind klachten krijgt, stop je met het geven van pinda of ei. Eventuele klachten treden meestal binnen 1 uur op. De klachten zijn o. roodheid, jeuk, zwellingen, misselijkheid, overgeven, diarree en kortademigheid. Bij ernstige klachten, zoals benauwdheid, duizeligheid, bleekheid, zweten of niet meer aanspreekbaar zijn, altijd direct de huisarts bellen! Wanneer voorzichtiger introduceren? Als vader, moeder of een broertje of zusje allergisch is voor pinda of ei, is het goed om voorzichtiger te starten met het geven van pinda en ei.

 1. Je begint wel tussen de 4 en 8 maanden, maar volgens een speciaal introductieschema;
 2. De jeugdarts of verpleegkundige zal dit op het consultatiebureau met je bespreken;
 3. De introductieschema’s voor pinda en kippenei zijn ook hier op onze website te vinden;

Als je kind ernstig eczeem heeft, is de kans dat het allergisch reageert op pinda of ei groter. Daarom zal de jeugdarts je in dat geval verwijzen naar de kinderarts voor een huidpriktest en/of klinische introductie van pinda en ei. Vorige pagina.