Welk Brood Bij Diabetes?

Welk Brood Bij Diabetes
Volkorenbrood – Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer. Wil je zeker weten dat je gezond brood eet met genoeg vezels? Kies dan brood waar echt ‘volkorenbrood’ op staat, of vraag het aan de bakker.

Welk brood zit geen suiker?

De meeste soorten brood die je in de supermarkt koopt bevatten suiker. Gemiddeld bestaat een brood uit 3% suiker 1. Dat lijkt weinig, maar de meeste Nederlanders eten veel brood en dus eet je door het eten van brood toch veel verborgen suiker. Een boterham weegt zo’n 30 gram, als je 4 boterhammen per dag eet, krijg je 25 gram suiker per week binnen. Suiker in brood De suiker wordt aan het brooddeeg toegevoegd om het gist te laten werken. Door de suiker maakt het gist namelijk alcohol en koolzuurgas, waardoor het deeg gaat rijzen. Meel is eigenlijk ook een soort suiker, maar het gist kan deze suikers moeilijk afbreken. Daarom wordt er gewone suiker of dextrose (druivensuiker) aan het brooddeeg toegevoegd.

Dat is 1 kilo en 210 gram per jaar! Hierbij reken ik alleen de boterhammen, niet het beleg. Suiker wordt tevens vaak gebruikt als aanvulling op de broodverbeteraar. Zo zorgt een klein beetje extra suiker voor een bruinere korst.

Thomas Allinson Thomas Allinson (1858-1918) was een Britse arts. Hij was ervan overtuigd dat je gezondheid verbetert door de juiste lichaamsbeweging en voedingspatroon. In de tijd dat Allinson leefde was witbrood populair onder de rijke bevolking, omdat dit duurder was.

 • Deze arts beweerde echter dat volkorenbrood beter is voor je gezondheid;
 • Daarmee maakte hij een begin aan een ommekeer;
 • Jaren later waren het namelijk de rijken die vooral volkorenbrood aten en was witbrood meer iets voor de arme bevolking;
See also:  Wat Voor Vlees Is Doner?

Thomas Allinson kocht een graanmolen en een bakkerij om zijn gezonde voeding te kunnen verkopen. In die bakkerij werd onder andere het Allinsonbrood gemaakt, een broodsoort die nu nog overal wordt verkocht. Wat maakt Allinsonbrood anders dan ‘normaal’ volkorenbrood? Gewoon volkorenbrood bestaat uit volkorenmeel (soms gecombineerd met andere soorten meel), melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker.

Is aardappel goed voor diabetes?

Aardappels zijn inderdaad gezond en lekker, maar bevatten ook koolhydraten die je lichaam snel omzet in bloedsuiker. Dus geniet van de aardappelrecepten maar overdrijf het niet, neem kleine porties.

Is yoghurt goed voor diabetes?

Yoghurt en diabetes type 2 – Door ongezoete yoghurt te eten verklein je de kans op diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 60 gram yoghurt per dag eten een 15% lager risico hebben op het krijgen van diabetes type 2. In vergelijking met mensen die minder dan 10 gram yoghurt per dag eten.

Is havermout goed voor diabetes?

Tips voor een goede bloedglucose: –

 • Kies voor groente, fruit, volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkorencouscous en peulvruchten. Dit zijn gezonde producten met koolhydraten. Ze werken beschermend tegen allerlei ziekten en bevatten goede voedingsstoffen. Ook bevatten ze vezels die ervoor zorgen dat je bloedglucose niet te snel stijgt.
 • Laat witbrood, witte rijst, witte pasta, sap, frisdrank, snoep, koek en zoete toetjes zoveel mogelijk staan. Dit zijn ongezonde producten met koolhydraten. Bovendien kunnen ze voor een snelle stijging in je bloedglucosegehalte zorgen.
 • Afhankelijk van je medicatie, kan het verstandig zijn om koolhydraten verdeeld over de dag binnen te krijgen. Regelmatig eten is bijvoorbeeld elke dag 3 hoofdmaaltijden en maximaal 4 keer iets tussendoor. Bespreek met je diëtist of en hoeveel tussendoortjes voor jou wenselijk zijn.
 • Houd je ondanks een gezond eetpatroon veel last van te hoge bloedglucosepieken na de maaltijd? Je kunt samen met een diëtist proberen of het helpt om vooral producten met een lage glycemische index te nemen.
See also:  Welk Fruit Stopt De Stoelgang?

Wat doet koffie met je bloedsuiker?

Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.

Is pindakaas goed voor mensen met diabetes?

In pinda’s zit van nature 4-5 procent suiker, waardoor het product niet volledig suikervrij is. Gelukkig gaat het hier om suikers die van nature aanwezig zijn. Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het ‘t lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen.

Wat mag je niet als je diabetes hebt?

Adviezen voor eten en drinken bij diabetes

Niet drinken (alles waar suiker in zit) Wel drinken
Thee/koffie met suiker Thee/koffie zonder suiker (evt. zoetje) en water
Vruchtensappen Light/zero frisdranken (zoals cola ligt e. )
​Frisdranken ​Rivella

.

Waar koop ik brood zonder suiker?

Stevig Speltbrood van Albert Heijn: Een goede stevige speltboterham die maar voor een deel uit speltmeel bestaat, en voor een groot deel uit speltbloem. Dit brood is wél suikervrij, maar dus niet helemaal volkoren.

Hoe goed is roggebrood voor diabetes?

Bron van voedingsvezels – Eén van de belangrijke kenmerken van roggebrood is dat het vol zit met voedingsvezels. Deze vezels helpen bij een goede stoelgang en zorgen voor een beter verzadiging. U heeft dus langer het gevoel dat u nog vol zit. Daarnaast bevat roggebrood minder koolhydraten dan bijvoorbeeld volkorenbrood.

Is kaas suikervrij?

Zuivel: –

 • Kaas : een ouderwets stuk kaas is meestal gewoon suikervrij, net als buitenlandse kaasjes.
 • Roomboter : ik was het niet gewend, maar goed brood met alleen roomboter is ook lekker.
 • Chocoladeboter : meng zelf wat zachte roomboter met echt puur cacaopoeder tot het naar je smaak is.
 • Kruidenboter : zelf maken met roomboter en gemalen kruiden en/of knoflookboter. Goede knoflookboter is een lekkernij, maar je directe omgeving wordt er natuurlijk niet altijd even vrolijk van. Eerlijk delen dus 😉
See also:  Welk Fruit Komt Uit Zuid Afrika?

Is speltbrood suikervrij?

Stevig Speltbrood van Albert Heijn: Een goede stevige speltboterham die maar voor een deel uit speltmeel bestaat, en voor een groot deel uit speltbloem. Dit brood is wél suikervrij, maar dus niet helemaal volkoren.

Is spelt een langzame koolhydraat?

Spelt bevat weliswaar vrijwel uitsluitend langzame koolhydraten ( koolhydraten dus die geleidelijk door ons lichaam worden opgenomen, dit in tegenstelling tot suikers zoals sacharose, glucose en fructose die vrijwel rechtstreeks naar de bloedbaan gaan), maar precies hetzelfde geldt voor tarwe.

Wat is het verschil tussen spelt en volkoren?

Elke graankorrel bestaat uit drie hoofdonderdelen: de meelkern, de zemel en de kiem. Het grootste gedeelte van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevinden zich in het buitenste gedeelte van de graankorrel. Dit geldt in dezelfde mate voor spelt als voor tarwe.

Om van graankorrels brood te kunnen maken moet deze eerst gemalen worden. Wanneer de gehele korrel wordt vermalen, dan blijven ook de belangrijke voedingsstoffen behouden. Dit is volkorenmeel. Wanneer het buitenste gedeelte van de korrel er uit wordt gezeefd en alleen het binnenste gedeelte van de korrel wordt gebruikt, heet het bloem.

Bloem bevat minder voedingsstoffen dan volkorenmeel. Brood dat gemaakt wordt van volkorenmeel is het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezel. Kortom: er is geen verschil tussen volkoren spelt en volkoren tarwe. De term volkoren geeft aan dat de hele korrel is gebruikt in het meel.