Welk Brood Is Gezond?

Welk Brood Is Gezond
Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan , meestal tarwe.

Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer.

Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Welke volkorenbrood is het gezondst?

Broodsoorten als spelt-, desem- en meergranenbrood worden steeds populairder. Want: minder gluten (?), lichter verteerbaar (?) en gezonder (?). Tenminste dat lijken we zomaar aan te nemen. Maar als je wil kiezen voor de meest gezonde broodvariant, selecteer je die heel anders.

 • Eerst even een paar fabels uit de wereld helpen;
 • Om gezond te eten hoef je écht niet per se te kiezen voor glutenvrij brood van hippe graancombinaties  met een verlaagd koolhydraatgehalte;
 • Of brood nou gemaakt is van tarwe, spelt, rogge, een ander graan of een combinatie daarvan… Maakt eigenlijk niets uit;

Mensen denken tegenwoordig vaak dat ze beter bezig zijn door te kiezen voor spelt, maar dat hoeft niet zo te zijn. En ook aan de kleur van het brood kun je niet zien of je het meest gezonde koopt. Hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat, dachten mensen vroeger.

 • Maar dat gaat nu niet meer op;
 • Je kunt diep donkerbruin uitziend brood kopen, dat minder vezels bevat dan een volkorenbrood;
 • Want de meest gezonde keuze? Dat is volkoren;
 • Altijd;
 • Volkorenbrood is namelijk gemaakt van volkorenmeel, wat betekent dat de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de hele graankorrel in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn;

Volkorenbrood bevat dus alle voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Witbrood wordt gemaakt van bloem  dat uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel (de meelkern) bevat. Bruinbrood wordt gemaakt van meel , een combinatie van bloem en volkorenmeel.

Voor volkorenbrood wordt dus die hele korrel gebruikt. Het grootste deel van alle voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag (de zemel) van die graankorrel. Een ander belangrijk onderdeel van de graankorrel is de kiem.

Deze bevat vooral goede vetten, veel vitamines en mineralen. Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.

Welk brood eten om af te vallen?

Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.

 • Volkorenbrood bevat veel vezels;
 • Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant;
 • Vraag er naar bij je bakker, of kijk op de verpakking of er ‘volkoren’ of ‘VK’ op staat;

Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels. Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.

Wat is het gezondste op je brood?

Gezond broodbeleg – Dit zijn gezonde belegkeuzes uit de Schijf van Vijf :

 • Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham
 • Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas
 • Ei
 • Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker
 • Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout
 • Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring
 • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel en aardbei
See also:  Wanneer Is Het Vlees Gaar?

Wat is het beste brood voor de darmen?

Maar áls je er last van hebt, kun je wel beter volkorenbrood kiezen. – Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.

Wat is beter grof of fijn volkoren?

Is donker brood gezonder? Kun je beter grof of fijn volkoren eten? Volkorenbrood is gemaakt van tarwe of toch niet? Volkoren is het gezondste brood omdat het van de hele graankorrel gemaakt wordt. Lees snel verder voor allerlei feiten en fabels: FEIT: volkorenmeel bevat tot 20x meer vitamines en mineralen dan bloem Een graankorrel bestaat uit: binnenin de meelkern, onderin de kiem en het buitenste vlies, de zemel.

 • De meeste voedingstoffen zitten in de kiem en de zemel;
 • Bij volkorenmeel wordt de hele kern vermalen;
 • Bloem krijg je door graan te zeven en enkel de meelkern te vermalen;
 • Je mist dan dus de vezels, vitaminen en mineralen uit de kiem en de zemel;

Extra tip: let dus bij het lezen van etiketten vooral op het onderscheid tussen meel en bloem (meel is volkoren en bloem is gezeefd). FABEL: hoe donkerder het brood, des te gezonder Vroeger klopte dit, maar door het gebruik van mout en gekarameliseerde suiker is dat tegenwoordig niet meer.

 • Ook zijn er bijvoorbeeld nieuwe tarwesoorten die een lichte zemel hebben;
 • Het brood is dan ook licht;
 • Enkel de ingrediënten zeggen iets over het gehalte vezels, vitaminen en mineralen;
 • Hoe meer volkorenmeel en eventueel zaden, vruchten en noten des te gezonder het brood;

FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren Beide broden zijn gemaakt van de hele graankorrel dus 100% volkoren. Dat betekent dat ze beiden alle voedingsstoffen van die hele korrel bevatten. Geen verschil dus. Het enige wat een klein voordeel zou kunnen zijn van grof volkoren is dat er nog hele korrels in het brood zitten.

 • Dit dwingt je om beter te kauwen en rustiger te eten;
 • Dit is goed voor de vertering en het is goed om bewust te eten;
 • FEIT: meergranenbrood kan gezonder zijn volkoren brood Aan meergranenbrood zijn extra granen en zaden toegevoegd;

Als de basis dan ook nog volkorenmeel is dan is het inderdaad nog gezonder dan een gewoon fijn of grof volkoren. Is de basis echter bloem, dan is het niet gezonder. In bloem zitten namelijk niet meer alle vezels, vitaminen en mineralen van de hele graankorrel.

 • FEIT: van alle graansoorten kun je volkoren maken Dit is lastig en blijft verwarrend voor mensen;
 • Volkoren zegt alleen iets over het gebruik van de hele graankorrel;
 • Niet welke graankorrel;
 • Dat kan dus tarwe zijn, maar ook spelt, rogge, haver, gerst of mais;

Niet al deze graansoorten zijn even geschikt om brood van te bakken en worden daarom vaak in combinatie met tarwemeel of bloem gebakken. Let op; de naam volkoren is beschermd in de bakkerswereld. Een brood mag alleen als volkoren verkocht worden (volkorentarwe, volkorenspelt, volkorenhaver etc.

 • ) als het 100% volkoren is;
 • Je kunt dit zien op het etiket of net als bij ons op de ‘ouwel’, het papieren plakkertje op het brood;
 • FABEL: van volkorenbrood krijg je darmverstoppingen Juist niet! Maar je moet wel voldoende drinken;

2 liter vocht per dag adviseert het Voedingscentrum. In volkorenbrood zitten heel veel vezels. Deze voedingsvezels binden zich met vocht in darmen en zetten de darmen aan tot beweging. Dit zorgt voor een goede stoelgang waardoor afvalstoffen gemakkelijk het lichaam verlaten.

FEIT: het is verstandig vaker volkoren te eten Dat is een feit, maar daarmee nog niet gemakkelijk. Zeker niet als je zo van je witte boterham houdt. En dan zijn de aanbevolen 6-7 sneetjes er best veel. Meer volkoren is altijd beter.

Een tarwebrood is gemaakt van tarwebloem en tarwemeel. Daar zit dus ook al volkoren in. Bij ons is dit 50%; dat is al beter iets dan niets! Of je eet 5 volkorenboterhammen en 2 witte. Bron: voedingscentrum, brood. net en volkorenisaltijdgoed. nl.

See also:  Welk Fruit Eten Bij Griep?

Waar koop je het gezondste brood?

‘t Stoepje fijn volkoren –

 • Beste uit de test (gedeelde 1e plek)
 • Prijs: €1,75
 • Testoordeel: 7,3

Het brood van Bakkerij ‘t Stoepje is op markten door heel Nederland te vinden. ‘Erg lekker brood’, zo vat een van de proevers het samen. Het bevat flink wat vezels en zit qua zoutgehalte op de norm. Dit brood werd samen met het brood van Bakker Ammerlaan het lekkerst gevonden.

Hoeveel sneetjes brood per dag afvallen?

Welke brood is het gezondst? – Zonder enige twijfel is volkorenbrood het voedzaamste brood. In volkorenbrood wordt immers de volledige graankorrel gebruikt: van de kiem en meelkern tot de zemel. Dat betekent dat volkorenbrood maar liefst drie keer meer voedingsvezels bevat dan witbrood.

Waarom word je dik van brood?

Nee, brood op zich is geen dikmaker. Natuurlijk geldt voor alles, dat als je er te veel van eet dat je er dik van kunt worden. Wanneer je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, zal je aankomen. Of deze calorieën uit eiwitten, vetten of koolhydraten komen, maakt niets uit.

Als je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheden brood van het Voedingscentrum en je kiest de juiste hoeveelheid en het juiste soort beleg, dan word je van brood zeker niet dik! Brood, en vooral volkorenbrood, bevat juist veel voedingsstoffen en weinig energie (kcal); een echt nutriëntenbommetje.

Onderzoek toont zelfs aan dat volkorenbrood helemaal geen effect heeft op het lichaamsgewicht. Brood eet je (meestal) met beleg, en dat heeft ook invloed op de voedingswaarde van de broodmaaltijd. In onderstaand voorbeeld kun je zien wat het verschil op een lunch kan zijn als je dezelfde hoeveelheid brood kiest, maar met verschillend beleg. Het verschil tussen drie boterhammen met magere belegsoorten die in de Schijf van Vijf staan en drie boterhammen met vette belegsoorten (niet in de Schijf van Vijf) is al gauw 200 kcal!  

Lunch volgens Schijf van Vijf Kcal Vet (g) Lunch niet volgens Schijf van Vijf Kcal Vet (g)
3 snee volkorenbrood 246 2,4 3 snee volkorenbrood 246 2,4
3x halvarine 65 7,2 3x margarine 130 14,4
1x 30+ kaas 61 4 1x volvette (48+ kaas) 75 6,2
1x kipfilet 28 1 1x worst 74 6,5
1x rauwkorst 5 1x chocoladepasta 115 7,3
Totaal: 405 14,7 Totaal: 640 36,8

* NEVO 2019/6. 0 Wil je meer weten over welke belegsoorten je het beste kunt kiezen, kijk dan naar de keuzetabel van het Voedingscentrum. Of je dik wordt van brood?.

Welk brood heeft de minste calorieën?

Wat valt er op in de tabel hierboven? –

 • Op de vezels na zit er weinig verschil tussen wit en bruin brood.
 • Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen.
 • Zuurdesembrood levert veel calorieën/koolhydraten maar ook veel voedingsstoffen.

Welk Boterhamvlees is gezond?

Mager vlees is gezond broodbeleg – Mager vlees bevat relatief weinig verzadigde vetten en veel eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen. Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren. Tip: bepaalde soorten rauwe ham bevatten geen toevoegingen of hulpstoffen en behoren daarmee tot de ideale vorm van gezond broodbeleg!.

Wat eet je het best op een boterham?

Is filet americain goed voor je?

Is filet americain gezond? – Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker.

Welk brood bij maagklachten?

Wil je brood eten, maar toch licht verteerbaar voedsel binnenkrijgen? Laat dan roggebrood, croissants, krentenbrood en volkorenbrood links liggen. Eet speltbrood of witbrood, de laatste is ook goed verteerbaar maar minder gezond. Andere lekkere, maagsparende opties: beschuitjes, crackers, liga en ontbijtkoek.

See also:  Waar Komt Angus Vlees Vandaan?

Wat doet wit brood met je darmen?

Witbrood zit in het verdomhoekje. Het zou dik maken en ongezond zijn. Maar uit onderzoek door Spaanse wetenschappers, gepubliceerd in the American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry zou blijken dat wit brood juist een gunstig effect heeft op de samenstelling van ons darm-microbioom, en daarmee op onze gezondheid.

De onderzoekers keken niet naar afzonderlijke stoffen, maar naar de combinatie van vezels en polyfenolen. Tot op heden hebben onderzoeken zicht vooral gericht op de effecten van individuele stoffen, maar het samenspel tussen polyfenolen (in kruiden, theeën, fruit en groenten) en natuurlijke vezels en de effecten daarvan op het microbioom was nog niet eerder onderzocht.

De onderzoekers bevroegen 38 proefpersonen naar hun eetgewoonten en zochten uit welke bacteriën in hun feces aanwezig waren. Hun ontdekking: het eten van wit brood is bevorderlijk voor de (gunstige) Lactobacillus-bacteriën in het darm-microbioom. Daarentegen lijkt pectine – uit citrusvruchten – het microbioom juist aan te tasten.

Wat doet brood met je darmen?

Darmklachten en brood Welke ( darm )klachten komen veel voor door het eten van brood? We zetten ze hier op een rijtje: Brood eten kan winderigheid en een opgezette buik tot gevolg hebben. Brood eten kan vermoeidheid opleveren.

Is Waldkorn volkoren brood gezond?

Om elk product wat in de supermarkt ligt te verkopen wil de producent dat zijn product op valt en onderscheidend is dan andere producten. Zo is het ook met Brood. Onze ogen, reuk en beleving bepalen voor een groot deel of wij dat ene specifieke brood kopen. Maar is dat ene brood ook gezonder dan andere broden? Hoe zit dat dat dan met Waldkorn brood? Is Waldkorn brood gezond? Is Waldkorn gezond? De conclusie is:

 • Waldkorn in niet gezonder dan volkorenbrood maar wel veel duurder.
 • De Classic Waldkorn is gemaakt van 48% bloem uit meerdere granen er zijn zaden aan toegevoegd.
 • Waldkorn wordt donker gekleurd om het gezonder te laten lijken.
 • Volkorenbrood en meergranenbrood gemaakt van meel, bevatten meer vezels en zijn gezonder.

Waldkorn brood is inmiddels in meerder varianten verkrijgbaar. In dit artikel wordt gesproken over de Waldkorn Classic. Is het gezond? Hoe verhoudt het brood zich tot andere broden? De conclusie is verrassend.

Is brood van de bakker gezonder?

Bakker vs. reguliere supermarkt – In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten.

Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Er zijn bijvoorbeeld bakkers die andere ingrediënten gebruiken, zoals biologisch of lokaal. Ook zijn er bakkers die het graan zelf vermalen tot bloem/meel.

Dit zal per bakker verschillen en daarom kun je dit het beste navragen bij je lokale bakker. Een ander verschil is dat bij de bakker het niet gaat om grote hoeveelheden die geautomatiseerd worden gemaakt. De smaak zal vaak verschillen en daarbij zal er een verschil zitten in het assortiment van broden.

Wat is echt volkoren brood?

Volkoren : de regels Brood mag namelijk alleen ‘ volkoren ‘ genoemd worden als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Voor andere bakkerijproducten (zoals crackers, beschuit, koekjes en ontbijtkoek) was de afspraak altijd dat een product ten minste 50% volkorenmeel moest bevatten.

Wat is gezonder spelt of volkoren brood?

Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst. Of het speltbrood of tarwebrood is maakt niet uit. .