Welk Brood Is Het Gezondst?

Welk Brood Is Het Gezondst
Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan , meestal tarwe.

Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer.

Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Welke volkoren brood is het gezondst?

Broodsoorten als spelt-, desem- en meergranenbrood worden steeds populairder. Want: minder gluten (?), lichter verteerbaar (?) en gezonder (?). Tenminste dat lijken we zomaar aan te nemen. Maar als je wil kiezen voor de meest gezonde broodvariant, selecteer je die heel anders.

  1. Eerst even een paar fabels uit de wereld helpen;
  2. Om gezond te eten hoef je écht niet per se te kiezen voor glutenvrij brood van hippe graancombinaties  met een verlaagd koolhydraatgehalte;
  3. Of brood nou gemaakt is van tarwe, spelt, rogge, een ander graan of een combinatie daarvan… Maakt eigenlijk niets uit;

Mensen denken tegenwoordig vaak dat ze beter bezig zijn door te kiezen voor spelt, maar dat hoeft niet zo te zijn. En ook aan de kleur van het brood kun je niet zien of je het meest gezonde koopt. Hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat, dachten mensen vroeger.

See also:  Wat Is Gezond Op Brood?

Maar dat gaat nu niet meer op. Je kunt diep donkerbruin uitziend brood kopen, dat minder vezels bevat dan een volkorenbrood. Want de meest gezonde keuze? Dat is volkoren. Altijd. Volkorenbrood is namelijk gemaakt van volkorenmeel, wat betekent dat de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de hele graankorrel in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn.

Volkorenbrood bevat dus alle voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Witbrood wordt gemaakt van bloem  dat uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel (de meelkern) bevat. Bruinbrood wordt gemaakt van meel , een combinatie van bloem en volkorenmeel.

Voor volkorenbrood wordt dus die hele korrel gebruikt. Het grootste deel van alle voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag (de zemel) van die graankorrel. Een ander belangrijk onderdeel van de graankorrel is de kiem.

Brood – Welke je het beste kan kiezen

Deze bevat vooral goede vetten, veel vitamines en mineralen. Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.