Welk Brood Meeste Vezels?

Welk Brood Meeste Vezels

Veel mensen weten niet wat nu eigenlijk het verschil is tussen bruin brood en volkoren brood. Een hele goede vraag vinden wij, die gelukkig simpel te beantwoorden is. Brood is gemaakt van graan. Van tarwe bijvoorbeeld. Of van spelt, haver, maïs, gerst of rogge.

Daarin zitten waardevolle voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood ligt in het gebruik van volkorenmeel en/of bloem. Volkorenbrood is voor 100 procent gemaakt van volkorenmeel, terwijl bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem.

Meestal is dat in een verhouding van 50/50. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel Welk meel gebruikt wordt voor het brood beïnvloedt ook de voedingswaarde van de broden. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.

  • Dat komt omdat de graankorrel eigenlijk het zaadje is waaruit een nieuwe plant kan groeien;
  • Zo’n zaadje bevat alle nodige voeding voor het jonge plantje;
  • Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel – de zogenaamde zemel;

Een ander onderdeel van het buitenste gedeelte van de graankorrel is de kiem. Deze bevat voornamelijk goede vetten, vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel – de meelkern of het meellichaam – bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten.

Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood? Het kan, maar het hoeft niet. De voedingswaarde van brood hangt nauw samen met de ingrediënten. Volkorenbrood is altijd gemaakt van volkorenmeel. Dit is wettelijk vastgelegd.

See also:  Waarom Zijn Groenten En Fruit Belangrijk?

In volkorenmeel is de gehele graankorrel vermalen. Het bevat daardoor meer voedingsvezel, vitamines en mineralen dan bloem en meel. Meergranenbrood bevat meerdere soorten graan en kàn als basis volkorenmeel hebben. In dat geval heeft het tenminste evenveel voedingsstoffen als volkorenbrood.

  1. Als er ook nog gebroken of geplette graankorrels en/of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte voedingsstoffen;
  2. Meergranenbrood kan ook van bloem, de basis voor witbrood, gemaakt zijn;

In dat geval zal het brood minder voedingsstoffen bevatten dan volkorenbrood, maar meestal wel meer dan witbrood. Dit komt ook weer door de gebroken of geplette graankorrels en zaden die toegevoegd worden. In deze tabel op Brood. net kun je zien dat een gemiddeld meergranenbrood op basis van bloem een voedingsvezelgehalte heeft vergelijkbaar met bruinbrood.

Welk volkorenbrood is het gezondst?

Broodsoorten als spelt-, desem- en meergranenbrood worden steeds populairder. Want: minder gluten (?), lichter verteerbaar (?) en gezonder (?). Tenminste dat lijken we zomaar aan te nemen. Maar als je wil kiezen voor de meest gezonde broodvariant, selecteer je die heel anders.

Eerst even een paar fabels uit de wereld helpen. Om gezond te eten hoef je écht niet per se te kiezen voor glutenvrij brood van hippe graancombinaties  met een verlaagd koolhydraatgehalte. Of brood nou gemaakt is van tarwe, spelt, rogge, een ander graan of een combinatie daarvan… Maakt eigenlijk niets uit.

Mensen denken tegenwoordig vaak dat ze beter bezig zijn door te kiezen voor spelt, maar dat hoeft niet zo te zijn. En ook aan de kleur van het brood kun je niet zien of je het meest gezonde koopt. Hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat, dachten mensen vroeger.

See also:  Welk Vlees Gebruik Je Voor Soepvlees?

Maar dat gaat nu niet meer op. Je kunt diep donkerbruin uitziend brood kopen, dat minder vezels bevat dan een volkorenbrood. Want de meest gezonde keuze? Dat is volkoren. Altijd. Volkorenbrood is namelijk gemaakt van volkorenmeel, wat betekent dat de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de hele graankorrel in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn.

Volkorenbrood bevat dus alle voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Witbrood wordt gemaakt van bloem  dat uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel (de meelkern) bevat. Bruinbrood wordt gemaakt van meel , een combinatie van bloem en volkorenmeel.

Voor volkorenbrood wordt dus die hele korrel gebruikt. Het grootste deel van alle voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag (de zemel) van die graankorrel. Een ander belangrijk onderdeel van de graankorrel is de kiem.

Deze bevat vooral goede vetten, veel vitamines en mineralen. Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.

Welk fruit bevat veel vezels?

Welk brood vezels?

Van welk meel is meergranenbrood gemaakt? – Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix). Als er ‘volkoren’ op de verpakking staat, dan is het gemaakt van 100% volkorenmeel. In volkorenbrood zitten veel meer vezels, vitamines en mineralen dan in witbrood.

  1. Dat komt omdat de hele tarwekorrel is vermalen;
  2. De voedingsstoffen zitten vooral aan de buitenkant van de korrel (zemel en kiem);
  3. Aan meergranenbrood zijn vaak gebroken of geplette graankorrels en/of zaden toegevoegd;
See also:  Waarom Is Vlees Belangrijk?

Daardoor kan volkoren meergranenbrood soms meer voedingsstoffen bevatten dan volkorenbrood. Is het meergranenbrood gemaakt van bloem, dan is het witbrood. In witbrood zitten minder vezels, vitamines en mineralen. Dat komt omdat alleen het binnenste deel van de graankorrel (de meelkern) is gebruikt.