Welk Fruit Bevat Veel Ijzer?

Welk Fruit Bevat Veel Ijzer
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.

Wat breekt ijzer af in het lichaam?

Plantaardig ijzer is dol op vitamine C – De opname van ijzer wordt beïnvloed door verschillende voedingsstoffen. Tannine (in rode wijn, thee en druiven) en voedingsvezel remmen de opname. Andere stoffen, zoals oxaalzuur in rabarber, zorgen dat het ijzer een onoplosbare vorm krijgt, waardoor de opname in het lichaam wordt bemoeilijkt.

Maar, geen zorgen: door gevarieerd te eten krijg je ook stoffen binnen (die de ijzeropname bevorderen. Bovendien is bij het schatten van de gemiddelde ijzeropname al rekening gehouden met de Nederlandse eetgewoonten, zoals het drinken van melk (met calcium) bij de lunch.

Voedingsstoffen die juist zorgen voor een betere opname zijn bijvoorbeeld koper, mangaan en vitamine C. Een voedingsmiddel of een supplement met vitamine C bij de maaltijd zorgt ervoor dat plantaardig ijzer gemakkelijker wordt opgenomen.

Hoe beter ijzer opnemen?

Welke rol hebben andere voedingstoffen bij de opname van ijzer? – Vitamine C zorgt dat je non-heemijzer beter opneemt in het lichaam. Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je lichaam ijzer dus gemakkelijker op. Daarnaast verminderen de volgende stoffen de opname van non-heemijzer:

  • Fytaat in granen en peulvruchten
  • Polyfenolen in thee of koffie

Calcium kan de opname van heemijzer en non-heemijzer verminderen. Dit is een klein effect. Onderzoeken hebben laten zien dat dat niet leidt tot ijzertekorten. De effecten van deze voedingsstoffen op de opname van ijzer zijn vaak op zichzelf bestudeerd. Wanneer je naar het totale voedingspatroon op de lange termijn kijkt, dan zijn er geen specifieke voedingsstoffen die je hoeft te vermijden in verband met een remmend effect op de opname van ijzer.