Welk Fruit Bij Diarree?

Welk Fruit Bij Diarree
Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik.

Welk fruit bij darmklachten?

Wat werkt stoppend?

Wat moet je eten als je diarree hebt? – Lees hier wat helpt tegen diarree: vier geweldige huismiddeltjes om te eten of drinken als je diarree hebt.

 1. Probeer een vloeibaar dieet Best lastig soms: wat moet je doen als je diarree hebt? Het is belangrijk om, zodra dit lukt, wat te eten. Een vloeibaar dieet kan een natuurlijke tijdelijke oplossing zijn. Diarree maakt je maag zwak, dus je moet oppassen dat je niets eet dat jouw maag kan irriteren.
 2. Eet vezelrijke voeding Er wordt vaak aangeraden om witte rijst of bananen te eten als je diarree hebt, omdat deze voedingsmiddelen een verstoppende werking zouden hebben, maar beter is het om vezelrijke voeding te eten. De vezels zorgen namelijk voor een goede darmwerking en maken je ontlasting soepel maar stevig. Volkorenbrood, havermout of zilvervliesrijst is dus precies wat je moet eten als je diarree hebt. Eet kleine porties en voeg niets toe tot je je weer een beetje aangesterkt en beter voelt.
 3. Appelazijnoplossing tegen diarree Wat ook werkt tegen diarree: een mix van appelazijn. Mix twee theelepels appelazijn met een beetje honing in een glas water voor een natuurlijke oplossing. Door de ontstekingsremmende eigenschappen van de ingrediënten zouden de symptomen van diarree moeten afnemen. Voor het beste resultaat drink je dit 2 tot 3 keer per dag.
 4. Drink kruidenthee Als je diarree hebt is wat je drinkt net zo belangrijk als wat je eet. Naast veel water en de appelazijnmix kan kruidenthee ook helpen. Goede keuzes zijn gember-, kamille- en groene thee: deze hebben een kalmerend effect op je buik.

Nu je weet wat helpt bij diarree, hoef je niet meer in stilte te lijden. Rust goed uit, zorg goed voor je buik en gebruik onze vier huismiddeltjes om je snel beter te voelen.

Is sinaasappel goed bij diarree?

Diarree, wat je niet moet eten – De meest voorkomende oorzaak van diarree is een virus of bacterie die je binnenkrijgt via voeding of water. Maar ook bepaalde voedingsmiddelen die geen bacteriën of parasieten bevatten, kunnen waterige ontlasting veroorzaken. Vooral acute diarree heeft meestal een functie, namelijk dat wat niet in het lichaam thuis hoort naar buiten toe afvoeren. Bijvoorbeeld omdat bacteriën of andere stoffen in het maag-darmkanaal terecht zijn gekomen waar het lichaam zo snel mogelijk van af wil.

 • Ook stress , medicijnen en verslavende middelen zoals cocaïne of alcohol kunnen diarree in de hand werken;
 • Maar niet altijd is duidelijk welke stoffen of omstandigheden de darmen prikkelen en ervoor zorgen dat het lichaam reageert met diarree;
See also:  Waar Koop Ik Keto Brood?

Soms ben je gewoon gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. Heb je regelmatig diarree zonder directe aanleiding? Let dan de komende tijd op of de volgende etenswaren vaak op jouw menu staan. Gefrituurd eten Vette voeding kan diarree in de hand werken, omdat (te veel) vet het spijsverteringskanaal irriteert.

 • Een ander effect van gefrituurde of vette voeding is kort na de maaltijd moeten ontlasten;
 • Ook kunnen romige sauzen, vette stukken vlees en boterige of romige toetjes de darmen prikkelen;
 • Kies daarom voor gegrilde, gestoomde of gebakken varianten en magere sauzen op basis van groente in plaats van boter of room;

Suikervervangers Suikervervangers zoals sorbitol en mannitol worden in een verscheidenheid van voedingsmiddelen gevonden, van snoep tot yoghurt. Maar ook natuurlijke voeding zoals veel fruit- en groentesoorten bevatten deze zoetstoffen. Ze veroorzaken winderigheid , een opgeblazen gevoel en diarree, omdat ze niet goed worden opgenomen door de darmen.

De additieven blijven achter in de darmen en trekken extra vocht aan, waardoor de ontlasting waterig wordt. Bovendien eten de bacteriën in de ontlasting deze suikers waardoor meer gas wordt gevormd. Citrusfruit Citrusfruit zorgt bij sommige mensen voor darmproblemen vanwege het hoge gehalte aan fruitzuur en vezels.

Als je spijsvertering van slag raakt door sinaasappels, grapefruits of citroenen, probeer dan op een andere manier aan je dagelijkse portie vitamine C en voedingsvezels te komen. Fructose Voeding dat gezoet is met fructose, bijvoorbeeld frisdrank, snoep, vruchtensap en gebak, kunnen sommige mensen moeilijk verteren.

Dit leidt tot diarree, opgeblazenheid, kramp en andere darmproblemen. Uit een studie van 2008 bleek dat prikkelbare darm patiënten baat hebben bij het minderen van fructosebevattende voeding. Zij hadden aantoonbaar minder spijsverteringsproblemen.

Zuivelproducten Als je kampt met lactose-intolerantie , dan kunnen zuivelproducten diarree, opgeblazenheid, gasvormen en andere darmproblemen veroorzaken. Lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door het ontbreken van het enzym lactase om melksuikers af te breken.

Lactose-intolerantie is vrij makkelijk te herkennen als je snel het verband legt tussen het nemen van zuivelproducten en het vrij vlug daarop ontstaan van klachten als krampen, winden laten , misselijkheid en diarree.

Vaak worden zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt beter verdragen dan zoete melkproducten. Kunstmatig vet Olestra, een vetvervanger, zit in veel chips, onder andere Lays dat aangeprezen wordt met kreten als ‘light’, ‘weinig vet’, en ‘vetvrij’. De namaakolie wordt als vet verwerkt in eten, maar wordt in de darm niet opgenomen.

 • Olestra wordt geassocieerd met “anale lekkage” en diarree;
 • Vooral mensen met een gevoelig maag-darmkanaal kunnen hier last van hebben;
 • Daarnaast heeft dit nepvet nog een nadelig effect: belangrijke voedingsstoffen hechten zich eraan en worden het lichaam uitgespoeld;

Door de redactie van Dokterdokter. nl .

See also:  Welke Actrice Brak Door Met Turks Fruit?

Is appel slecht voor de darmen?

Publicatiedatum: 2 augustus 2019 Appels zijn niet alleen rijk aan vezels en vitaminen, ze bevatten ook miljoenen bacteriën. Wat voor soort bacteriën en wat die voor invloed op ons hebben is uitgezocht door Oostenrijkse wetenschappers. Wat blijkt: ze zijn gunstig voor onze darmen, maar er zit wel veel verschil tussen biologische en gewone appels.

Wat te eten bij maagpijn en diarree?

Genoeg vezels eten – Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.

Wat helpt tegen diarree Cola?

Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken. De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen.

Is chocolade goed voor diarree?

Voedingstips bij diarree – Voor de meeste soorten diarree geldt:

 • Drink voldoende (2 tot 3 liter per dag).
 • Neem voldoende zout in, zonder te overdrijven.
 • Neem voldoende kalium in (tomatensap, banaan, pure chocolade, cacaopoeder,.

Acute diarree, plots optredend, duurt enkele dagen tot 2 à 3 weken.

 • Vul het verlies van vocht en mineralen aan door het gebruik van zoutrijke dranken en voedingsmiddelen (bouillon, zoutrijke waters,. ), kaliumrijke voedingsmiddelen (tomatensap, banaan, pure chocolade, cacaopoeder,.
 • Drink dagelijks een met probiotica verrijkte melkdrank.
 • Forceer je niet om te eten.

Chronische diarree, duur: van 3 tot 6 weken.

 • Ga voor een evenwichtige, gezonde voeding, waarbij je kiest wat je het beste verdraagt.
 • Gebruik stoelgangbindende voedingsmiddelen zoals rijstwater, wortelsap, geplette banaan, geraspte appel, havermoutvlokken.
 • Beperk voedingsmiddelen die de darmbeweging stimuleren: copieuze en vetrijke maaltijden, grove voedingsvezels (volkorenbrood,roggebrood, muësli, zilvervliesrijst enz. ), koffie, bier, koolzuurhoudende dranken, gasvormende voedingsmiddelen en de zoetstof sorbitol  (die kan in suikervrije of lightproducten zitten).
 • Eet bosbessen, braambessen, pure chocolade en drink thee, deze kunnen stoppend werken.
 • Eet meer voedingsstoffen en -middelen die de darmpassage vertragen, zoals fijne voedingsvezels (lichtbruin brood, rijst, aardappelen, (volle) deegwaren, havermout enz).

Let extra op bij diarree na bestraling. Bij darmbestraling kan darmontsteking of radio-enteritis ontstaan. In dat geval gaan ook de fijne voedingsvezels de diarree niet verhelpen en de darmklachten mogelijk erger maken.

Kun je kwark eten bij diarree?

Welk fruit is nu goed voor je darm?

Eet minder zuivel (-producten) Door je inname van zuivel te beperken, kun je problemen zoals buikpijn, winderigheid en andere vervelende darmproblemen aanzienlijk verminderen. Vervang bijvoorbeeld je kwark /yoghurt of whey voor een plantaardige variant of een plantaardige eiwitshake.

See also:  Wat Is Ongezuurd Brood?

Kun je diarree krijgen van fruit?

Voedingsadvies bij peuterdiarree (1 tot 4 jaar) – Een gezonde voeding is vaak voldoende om de ontlasting steviger te maken. De diarree vermindert door uw kind een voeding te geven met:

 • Voldoende vet. Vet vertraagt de doorgang van het voedsel door de maag en de darmen. Hierdoor is er meer tijd om vocht aan het voedsel te onttrekken waardoor de ontlasting vaster wordt. Gebruik volle melk(producten) en kies zeker in het begin van de behandeling margarine bij de broodmaaltijden en margarine voor de bereiding van de warme maaltijd.
 • Een normale hoeveelheid drinkvocht. Te grote hoeveelheden drinkvocht (meer dan 1½ liter per dag) kan het kind niet zo gemakkelijk verwerken. Dagelijks heeft uw kind ongeveer ¾ – 1 liter nodig zoals thee, water, melk(producten), sterk verdunde limonadesiroop, groentesap en met mate vruchtensap.
  1. Bij de warme maaltijd kunt u een klontje margarine toevoegen aan de groente of de aardappelen;
  2. Als de diarree over is, kunt u weer bezuinigen op vet door halfvolle melk(producten) en halvarine te kiezen;

  Dit zijn totaal 5-7 glazen van 150 ml per dag. Per dag is circa 300 ml melkproducten voldoende. Als je kind gewend is dagelijks meer dan een liter te drinken kun je je kind minder vaak laten drinken en minder drinken per keer geven.

 • Voldoende voedingsvezel. Voedingsvezels zijn de onverteerbare delen van plantaardige voedingsmiddelen. Voedingsvezel bindt vocht, waardoor de ontlasting steviger wordt. Kies voor bruinbrood, fijn volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkoren producten, peulvruchten, groente, fruit, rozijntjes, volkoren biscuit.
 • Beperk het gebruik van  heldere vruchtensap, zoals appelsap, bosvruchten-, druiven- en perensap, diksap en siroop. Vruchtensap, diksap en siroop bevatten fructose (vruchtensuiker). Een kinderdarm kan maar een kleine hoeveelheid fructose per keer verwerken. Door een te grote hoeveelheid fructose ontstaat diarree. Een appel, peer of ander fruit kun je blijven geven. Verdun vruchtensap en limonadesiroop.
 • Een normale hoeveelheid volle melk of volle yoghurt. Melkproducten zijn een belangrijke bron van voedingsstoffen zoals eiwit, vet, calcium en B-vitamines. Er is geen reden om de hoeveelheid melk(producten) te beperken aangezien de vertering van de voedingsstoffen normaal verloopt. Dagelijks heeft uw kind 2 tot 3 bekertjes melk, yoghurt, karnemelk of pap nodig.

Wat helpt tegen diarree Cola?

Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken. De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen.