Welk Fruit Eten Bij Diabetes Type 2?

Welk Fruit Eten Bij Diabetes Type 2

Voedingsvezels – Vezels zijn terug te vinden in plantaardige producten. Onbewerkte plantaardige producten welteverstaan. Denk aan groenten, noten, peulvruchten. En fruit. Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten. Ze zorgen onder andere voor een gezonde darmflora, gevoel van verzadiging en remmen een hoge bloedsuiker  af.

Krijg je echter als suikerpatiënt wél te maken met een hoge bloedsuiker, dan maakt je lichaam (veel) insuline aan. En voor dat hormoon zijn je cellen ongevoelig bij diabetes type 2 , waardoor de suikers niet goed verwerkt worden.

Hierdoor loop je het risico een  hyperglycemie  te krijgen. Door veel vezels (en relatief suiker= & koolhydraatarm ) te eten kun je dat risico de kop indrukken. Je bent bezig met voorkoming of genezing van de ziekte.

  • Hoe meer vezels je op een dag binnenkrijgt, hoe beter.

Diverse fruitsoorten zijn relatief suikerarm en vezelrijk. Denk aan bramen, frambozen en avocado’s. Die kun je dus het beste eten bij diabetes type 2, omdat ze weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Onderstaande fruitsoorten representeren het tegenovergestelde van ‘gezond fruit bij suikerziekte’. Het fruit uit de lijst is precies het fruit dat je zoveel mogelijk (lees: koste wat kost) wilt vermijden. Ik kan je niets verbieden. Toch bestaat onderstaand lijstje volledig uit ‘ verboden fruit voor diabetici’. Je maakt uiteraard zelf de keuze welke producten je in je boodschappenkarretje zet.

Welk fruit mag je eten als je diabetes hebt?

Deze fruitsoorten zijn top – Stel nou dat je wilt letten op de koolhydraten en tóch fruit wilt eten? Grijp dan naar de ‘berries’, zoals ze in het Engels zeggen. Aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en zwarte bessen dus. Deze fruitsoorten bevatten veel gunstige voedingsstoffen, maar relatief weinig koolhydraten.

Het zijn helaas wel vrij prijzige soorten. Een goede oplossing is om ze uit de diepvries te halen. Ook citrusfruit, zoals mandarijnen, sinaasappels en grapefruits, bevat in verhouding niet zoveel vruchtensuiker.

Minder geschikt voor mensen die het koolhydraatbeperkte dieet volgen, zijn fruitsoorten als banaan, druiven en mango. Deze bevatten in verhouding vrij veel suiker. Maar ook de  portie maakt uit. Ben je dol op aardbeien en eet je er zo een pond van op? Ook al bevatten ze niet veel koolhydraten, met een pond ervan krijg je toch behoorlijk wat suikers binnen.

See also:  Waarom Is Fruit Gezond?

Is gember goed voor diabetes?

10 reasons why. GEMBER! Dit onooglijke worteltje heeft zoveel goede eigenschappen dat we zo 10 redenen op kunnen sommen waarom je het elke dag zou moeten nemen. In ons kruidenlabo schaven en drogen we de gember natuurlijk zelf. Een tijdrovend werkje (#monnikenwerk) maar het is de moeite waard.

Prachtige gedroogde gemberflakes om thee van te maken of in gerechten te verwerken. Gember is ontstekingsremmend Gember staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer. Deze actieve stof in gember wordt 6-gingerol genoemd.

Soms heb je vage, sluimerende klachten waarvan de oorzaak een ontsteking is. Gember kan je helpen bij een groot scala aan chronische klachten en ziektes. Gember helpt (menstruatie-)pijn verminderen Gember is al eeuwenlang een kruid dat wordt gebruikt tegen allerlei pijnen waaronder menstruatiepijnen.

  1. Uit een onderzoek onder 150 vrouwen bleek dat, als er bij de start van de menstruatie iedere dag wat gember werd ingenomen, dit de pijn even effectief bleek te verlichten als ibuprofen;
  2. Gember vermindert artrose en (reumatische) artritis Vooral veel vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met gewrichtsklachten;

Er komt steeds meer onderzoek dat uitwijst dat dit niet het gevolg is van slijtage maar van chronische ontstekingen. Gember helpt enerzijds deze chronische ontstekingen tegen te gaan, maar bestrijdt ook de pijn. Een studie onder 247 mensen met artrose (vaak de voorloper van artritis) liet zien dat degenen die een extract van gember kregen minder pijn hadden, waardoor ze ook minder pijnmedicatie nodig hadden.

Gember verhoogt de opname van voedingstoffen Ondanks de toename van vrouwen met overgewicht zijn veel vrouwen toch ondervoed; niet in calorieën maar in voedingstoffen. Dit zou wel eens de reden zijn kunnen zijn waarom je lichaam (te) vaak om eten blijft zeuren: je lichaam heeft dan te weinig voedingstoffen om jou gezond te houden en schreeuwt om aanvulling.

See also:  Hoe Lang Mag Vlees Uit De Koelkast?

Gember kan de opname van voedingstoffen uit je darmen tot wel 200% verhogen en helpt dus op deze manier met een gezond eetpatroon. Gember houdt je bloedsuikerspiegel in balans Nog een manier waarop gember je kan helpen bij een gezond eetpatroon. Een te hoge bloedsuikerspiegel betekent dat er insuline in je bloed circuleert; zolang er insuline in je bloed zit is het onmogelijk om af te vallen.

  1. Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid;
  2. Het is in staat om de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen, waardoor zowel je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller zal dalen;

Gember helpt bij opgeblazen gevoel en winderigheid Gember stimuleert de alvleesklier om verschillende enzymen te produceren. Hierdoor wordt je spijsvertering enorm gestimuleerd. Het verhoogt daarbij de samentrekkingen van je maag waardoor je maaginhoud sneller naar je darmen kan.

Hierdoor zal een opgeblazen gevoel afnemen. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen waardoor winderigheid kan verminderen en zorgt gember voor meer speekselaanmaak, waardoor het voedsel beter verteerd wordt.

Hiermee ondersteunt gember je ook gelijk wanneer je een paar kilo’s willen afvallen. Gember heeft anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen Griep en een verkoudheid kan sneller worden genezen als je gember gebruikt. Er zijn een aantal bacteriën en virussen die gevoelig zijn voor gember en die graag het veld ruimen als ze hiermee in contact komen.

Gember verbetert hersenfuncties Van oudsher wordt gember al ingezet om het geheugen te verbeteren. In een studie waarbij 60 vrouwen van middelbare leeftijd waren betrokken bleek dat een dagelijkse inname van gember hun reactiesnelheid en concentratie- en denkvermogen verbeterde.

See also:  Hoe Snel Ontdooit Brood?

Er zijn veel studies met ratten die aantonen dat gember bescherming kan bieden tegen de achteruitgang van hersenfuncties bij het ouder worden, waaronder Alzheimer en dementie. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de ontstekingsremmende werking van gember.

Gember is een anti-oxidant (en nog meer) 6-gingerol, shogaol en zingiberene zijn de meest belangrijke bouwstoffen van gember en hebben antioxidante eigenschappen die je lichaam helpen te beschermen. Antioxidanten zijn stoffen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen.

Ze kunnen vrije radicalen opsporen en uitschakelen. Vrije radicalen ontstaan tijdens de stofwisseling, maar ook ten gevolge van UV-straling (van de zon) en door te roken. De antioxidanten helpen om schade in de lichaamscellen te voorkomen. 10. Gember gaat misselijkheid tegen Last but not least: Met gember kun je ook misselijkheid bestrijden.