Welk Fruit Goed Voor Stoelgang?

Welk Fruit Goed Voor Stoelgang
Hier een aantal soorten fruit die goed zijn voor je darmen, en je dus het beste kunt eten bij obstipatie:

 • Appels.
 • Bosbessen.
 • Banaan – deze staan bekend als een verstoppend middel, maar volgens het Voedingscentrum is daar geen bewijs voor.
 • Bramen.
 • Frambozen.
 • Blauwe druiven.
 • Peer.

More items.

Welk fruit bevordert de stoelgang?

10. Gedroogd fruit – Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.

Wat kun je het beste eten om te poepen?

Genoeg vezels eten – Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.

Wat moet je eten voor zachte ontlasting?

Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.

Wat moet je niet eten bij obstipatie?

Welk Fruit Goed Voor Stoelgang 14:48 02 februari in Gezondheid Constipatie of obstipatie is een vervelend kwaaltje. Toch zou zo’n 15% van de mensen er regelmatig last van hebben. Best veel eigenlijk, terwijl er toch een aantal dingen zijn die je kunt ondernemen om deze klacht in de kiem te smoren. We geven je alvast een overzicht met een aantal handige tips! Welk Fruit Goed Voor Stoelgang Definitie Men spreekt van constipatie wanneer je minder dan normaal stoelgang kan maken en wanneer de stoelgang ook harder is dan anders. Een normaal ontlastingspatroon is als je minstens drie maal per week naar het ‘groot toilet’ kan gaan. Afhankelijk van persoon tot persoon hoef je dus helemaal niet dagelijks stoelgang te maken. Belangrijker is dat je geen klachten zoals pijnlijke ontlasting, opgeblazen gevoel of verminderde eetlust ondervindt en je op een regelmatige en vlotte manier naar het toilet kunt gaan. Welk Fruit Goed Voor Stoelgang Dont’s

 • Vermijd zetmeelrijke voeding (pasta, rijst, aardappelen,…) en te veel suikers. Deze vertragen immers de darmtransit.
 • Voeding die het vocht uit de darmen onttrekt en hierdoor ook een constiperende werking kan hebben: melk, bananen, eieren, rode wijn,…
 • Vermijd gestresseerd en snel tussendoor iets eten. Voor je darmen is het belangrijk dat je voedsel goed gekauwd is en de nodige rustige tijd krijgt om in de maag bewerkt te worden met zure maagsappen.
 • Let ook op met laxeermiddelen. Ze kunnen immers, zeker bij langdurig gebruik, de darm lui maken.
See also:  Waarom Moet Vlees Rusten?

Do’s

 • Voldoende vochtinname: drink dagelijks anderhalve liter water. ‘s Morgens op je nuchtere maag een glas lauw water met citroensap drinken, kan wonderen verrichten. Welk Fruit Goed Voor Stoelgang
 • Geef de voorkeur aan vezelrijke voedingsproducten zoals fruit en groenten, volwaardige granen, pitten, zaden en noten.
 • Neem tijd om naar het toilet te gaan en neem een ontspannen toilethouding aan. Zeker bij kinderen is dit laatste heel belangrijk en zorg je er best voor dat hun voeten ondersteund zijn.
 • Probeer meer beweging tijdens de dag in te plannen. Een wandeling na het eten werkt heel stimulerend voor de vertering!
 • Dit zijn maar enkele tips. Lees je graag meer over hoe je darmen werken, hoe een gezonde stoelgang eruit ziet en wat je kan doen om een optimale darmwerking te behouden: klik hier.

Liza .

Welke groenten en fruit zijn goed voor de darmen?

Gezonde voeding voor onze darmen – Voor een goede darmflora is gezonde voeding erg belangrijk. Welke voedingsmiddelen je hierbij het beste kunt innemen lichten we hieronder graag toe: Eet gevarieerd In je darmen bevinden zich honderden soorten bacteriën.

Deze bacteriën hebben allemaal een andere rol in je gezondheid en hebben ieder andere voedingsstoffen nodig om te groeien. Het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten. Groenten, fruit, peulvruchten en bonen De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit.

Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen. Eet genoeg vezels Met gezonde voeding voed je je gezonde darmbacteriën.

Met bewerkte voedingsmiddelen zoals junkfood en zoetigheid, voed je juist de slechte, ziekmakende darmbacteriën. Vezels helpen in dit geval de goede darmbacteriën. Vezels ondersteunen de hele spijsvertering en zorgen dat er niet te veel resten achterblijven in de darmwand.

Wanneer je bijvoorbeeld veel vlees eet en weinig groente kan het voorkomen dat er veel voedingsresten in de darmwand blijven zitten. In dit geval heb je vaak last van een moeizame stoelgang. Vezels kunnen in dit geval helpen om deze resten weer te verwijderen.

 • Daarnaast helpen vezels om vocht aan te trekken en vast te houden, hierdoor blijft je ontlasting soepel;
 • Drink genoeg water Het is belangrijk om iedere dag genoeg water te drinken, het liefst 2 liter per dag;
See also:  Welk Fruit Stopt Diarree?

De bacteriën in de darmen functioneren beter in een waterrijke omgeving. Een tekort aan vocht (water) kan leiden tot verstoppingen en daarmee tot vertraging van de spijsvertering. Naast water is ook waterrijk voedsel zoals groenten en fruit belangrijk voor de darmen.

Vermijd suikers Dat suikers niet goed voor ons lichaam zijn is inmiddels wel bekend. Suiker dient namelijk als voeding voor de slechte bacteriën en schimmels in de darmen. De suikers die voortkomen uit groenten en fruit kun je rustig innemen.

Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta’s zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.

 1. Eet gefermenteerde producten Gefermenteerde producten zijn erg goed voor onze darmen;
 2. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gister worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken;
 3. Enkele voorbeelden hiervan zijn zuurkool, yoghurt of kefir;

Let hierbij wel op hoe het product is bereid. Aan yoghurt worden namelijk voor suikers toegevoegd. Het beste is om te kiezen voor een naturel yoghurt. Eet volkoren granen Volkoren granen bevatten veel vezels en niet verteerbare koolhydraten. Deze koolhydraten worden niet opgenomen in de dunne darm, wel in de dikke darm.