Meeste fruit in de koelkast bewaren – Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Welk fruit buiten de koelkast?
Zacht fruit – Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat een zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren.
Welke groente kun je beter niet in de koelkast bewaren?
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? –
- Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie. Laat ze in de oorspronkelijke verpakking zitten tot het moment dat je de groente gaat verwerken. Zo voorkom je dat ze uitdrogen.
Aubergine en paprika bewaren Leg aubergine en paprika buiten de koelkast, maar niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken. sluiten Tomaat bewaren Tomaten smaken het lekkerst als je ze buiten de koelkast bewaart. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Heb je de groenten zelf in een plastic zakje gedaan, bewaar ze dan in een geopende zak. In onrijpe, groene tomaten zit de gifstof tomatine, die schadelijk voor je kan zijn. sluiten Komkommer bewaren Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Dat verlengt de houdbaarheid met een week. sluiten
- Wintergroenten zoals winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen, bieten en ui kun je beter bewaren op een koele, droge en donkere plek (liefst bij 12-15 °C). Denk aan een voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op de aanrecht uit de zon. Dan kun je ze 2 tot 4 weken bewaren.
Winterwortel bewaren In de groentelade of in een plastic zak is het vaak te vochtig voor winterwortel, waardoor schimmel kan ontstaan. Vroeger werden ze vaak in een kist met zand bewaard. sluiten Ui bewaren Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten. Bewaar ze daarom niet in een plastic zak, daarin worden ze snel vochtig. Je kunt ze ook bewaren in een netje. Let op: uien kunnen snel smaakjes overnemen.