Welk Fruit Is Goed Tijdens Zwangerschap?

Welk Fruit Is Goed Tijdens Zwangerschap
Fruit levert -net zoals sommige groenten- koolhydraten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels, vocht en antioxidanten. Groenten en fruit onderscheiden zich door de aanwezigheid van verschillende soorten en hoeveelheden voedingsstoffen. Eet daarom dagelijks zowel groenten als fruit. Kies volop uit volgende soorten:

 • zachte vruchten: bes, aardbei, druif,…
 • steenvruchten: kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines
 • pitvruchten: appels en peren
 • citrusvruchten: sinaasappels, citroenen en mandarijnen
 • andere exotische vruchten: banaan, kiwi, ananas, mango,…

Probeer dagelijks 2 tot 3 stukken fruit te eten. Vers fruit is een heel goed broodbeleg. Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden. Voor meer informatie over fruit en hoe dit passen in een gezonde voeding, surf naar: https://www.

Er bestaan heel veel fruitsoorten. Alle vers fruit is gezond. gezondleven. be/themas/voeding/voedingsdriehoek/fruit Fruit en Toxoplasmose Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde. In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen.

Voedingsadviezen zwangere vrouwen uitgelegd | Voedingscentrum

Deze kunnen t oxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit, verdient extra aandacht. Voorbeelden zijn aardbeien, frambozen en bessen.

 • Er wordt aangeraden om alle fruit grondig te wassen en te drogen met een propere handdoek. Indien mogelijk, kan het fruit geschild worden. Zo worden alle microben verwijderd.
 • Ook door fruit goed te koken , zorg je ervoor dat alle microben gedood worden. Het invriezen van fruit volstaat niet om de microben te doden.
 • Het is aangewezen je handen grondig te wassen na contact met rauw fruit. Keukengerei (oa. snijplanken, messen en het aanrecht) dat in contact komt met ongewassen rauw fruit dien je eveneens grondig af te wassen.
See also:  Van Welk Vlees Wordt Gehakt Gemaakt?

Welk fruit goed zwangerschap?

Wat mag je niet drinken als je zwanger bent?

F risdrank en vruchtensap – Frisdrank en vruchtensap zijn veilig om te drinken. Ook als je zwanger bent. Nu zijn er natuurlijk wel gezondere keuzes te maken. In frisdrank en sappen zit namelijk – soms ongemerkt – veel suiker. Ze leveren calorieën en zijn voor je tanden en bloedglucose minder gunstig.

Wissel daarom af met andere dranken zoals mineraalwater, bronwater en thee (zoals rooibos, munt en kamille). Tip: aan mineraalwater kun je ook smaakmakers toevoegen. Komkommer, munt en plakjes citroen bijvoorbeeld.

Of aardbeien, blauwe bessen en limoen. En plakjes sinaasappel is ook een aanrader. Het koolzuur in frisdrank of in mineraalwater kan geen kwaad, maar het kan wel zijn dat je er last van hebt. Goed om te weten: cola (ook light cola) bevat net als koffie cafeïne.

 • Drink ook om die reden er niet teveel van;
 • Er zijn wel varianten te koop zonder cafeïne;
 • En hoe zit het dan met light frisdrank? Deze dranken zijn veilig om te drinken;
 • Voor zoetstoffen zijn aanvaardbare dagelijkse innames (ADI) vastgesteld;

Als je normale hoeveelheden light frisdrank drinkt, blijft je ruim binnen die ADI. Maar ook voor light frisdranken geldt, net als voor gewone frisdrank: er zijn gezondere keuzes te maken.

Hoe krijg je een gezonde baby?

Is melk goed als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, is het belangrijk om gevarieerd te eten. Je helpt hiermee je baby in de groei en ontwikkeling. Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen daarom om volgens de Schijf van Vijf te eten. Dit voedingspatroon bevat dagelijks 450 ml melk, ongeveer drie glazen.

Kies bij voorkeur voor magere of halfvolle melk. Foliumzuur en Vitamine D Tijdens je zwangerschap zijn twee vitamines erg belangrijk: foliumzuur en vitamine D. Deze vitamines vind je van nature in melkproducten.

Het is daarom verstandig om ook tijdens je zwangerschap voldoende melk te drinken. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad zwangere vrouwen om 400 mg foliumzuur als voedingssupplement te slikken vóór en in het eerste trimester van de zwangerschap. Vitamine D slikken doe je bij voorkeur gedurende de hele zwangerschap.

 1. Melk alleen is niet genoeg;
 2. Calcium In melk zit calcium;
 3. Deze voedingstof heb je echt nodig tijdens de zwangerschap;
 4. Calcium draagt bij aan de ontwikkeling van gezonde botten en sterke tanden;
 5. Het is daarmee een belangrijke bouwsteen voor jouw lichaam en dat van je baby;
See also:  Hoe Lang Blijft Brood Goed In De Vriezer?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor zwangere vrouwen is 1000 mg. In een glas melk zit ongeveer 185 mg calcium. Als je drie glazen melk drinkt, ben je dus al flink op weg. Wel is het belangrijk dat je gevarieerd eet, omdat je meer dan alleen melk nodig hebt.