Wat mogen hamsters wel eten
- Aalbessen.
- Aardbeien.
- Abrikoos.
- Alfalfa.
- Amandel (ongezouten)
- Ananas.
- Andijvie.
- Appel.
Meer items.
Wat mag een hamster niet hebben?
Dit mogen hamsters echt niet eten – Groente, fruit en kruiden Ui en knoflook: geef dit nooit aan je hamster te eten!
- Appelmoes
- Asperge
- Knoflook
- Lavendel
- Prei
- Rabarber
- Ui
- Vingerhoedskruid
Vlees
- Varkensvlees
Uit de tuin
- Amaryllis
- Boterbloem
- Cactus
- Coniferen
- Eikenblad
- Gouden regen
- Klaproos
- Lelie van Dalen
- Liguster
- Naaldbomen
- Sneeuwklokje
- Taxus
- Vetplanten
Wat mag ik dan wél voeren aan mijn hamster? Wil je jouw hamster verantwoord te eten geven? Bekijk dan eens het uitgebreide assortiment met hamstervoeding .
Wat kan een hamster drinken?
Water – Hamsters drinken niet veel, soms lijkt het zelfs helemaal niets. Toch hebben ze het wel nodig, dus zorg altijd voor vers water in de kooi, liefst in een flesje (hygiënischer). Ververs het drinkwater om de paar dagen. Gewoon kraanwater is prima, tenzij je in een omgeving woont waar dat niet zo goed is. .
Wat voor fruit vind een hamster lekker?
In de dierenwinkel en ook bij veel supermarkten kan je verschillende merken en soorten hamstervoer kopen. Waar je op moet letten is dat het voer niet te eenzijdig is. Alle hamstersoorten houden van diversiteit als het om voer gaat. Goed hamstervoer bestaat bijvoorbeeld uit graskorrels, rogge, pinda’s, graan, johannes-brood, haver, maïs, gedroogd brood (vaak gekleurd), zonnepitten en andere soorten pitten en noten.
Vaak voegt de fabrikant de benodigde vitaminen extra aan toe. Dit zit meestal in de graskorrels of gedroogd brood, toegevoegd op het moment dat ze het kleuren. Ook zijn er egale brokken geschikt voor hamsters te koop.
Nadeel is dat het eenzijdig lijkt en dat de hamster altijd hetzelfde eet. Wel heeft het als voordeel dat bij het eten altijd alle benodigde vitaminen en eiwitten binnen krijgt en niet kieskeurig kan zijn. Maar in de praktijk zie je dat een hamster bijna nooit kieskeurig is en altijd heel divers eet. Hope Farms Witte Molen Een dwerghamster eet tussen de 5 en de 10 gram en een Syrische hamster eet ongeveer 8 tot 15 gram voer per dag. Hij regelt zelf zijn voedselopname en je hoeft dus niet elke dag te voeren. Beste is om de hamster om de dag een handje voer te geven. Dit is gemiddeld zo’n 30 gram en is qua hoeveelheid beter te geven. De eerste dag eet hij de echte lekkere dingen op en volgende dag het restant.
- Geef een hamster geen konijnenvoer;
- Dit is veel te eenzijdig en niet goed voor de hamster;
- Caviavoer kan wel omdat dit veelal hetzelfde voer is met extra vitaminen C;
- Een hamster heeft in principe geen vitaminen C nodig en zal het daarom uitplassen;
Wanneer je een hamster te veel voer geeft, dan zal hij niet overmatig eten en dik worden. Maar zal dit of laten liggen of gaan hamsteren en dus opslaan bij zijn voer voorraad. Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc.
Geef dit wel in beperkte mate. Overmaat kan namelijk schadelijk zijn. Daarnaast hamsteren zij en wanneer ze vers groente of fruit hamsteren, kan dit gaan rotten. Je kan je hamster nog meer verwennen door af en toe een lekker hapje te geven.
In de dierenwinkel zijn diverse snoepjes zoals yochurtdrops, tarwe-aren en knabbelsticks te koop. Maar je kunt ook denken aan ongezoute nootjes, rozijnen of een stukje gedroogd brood. Roborovski dwerghamsters zijn van alle soorten het gekst op graszaden en je maakt ze blij met een beetje kippenvoer wat je door de kooi kunt strooien.
Kan een hamster tomaten eten?
Groenten – Witlof Komkommer Pompoen Pastinaak Paprika – voor dwerghamsters alleen groen/geel Selder Spruiten Tomaat – groene delen niet, die zijn giftig! Courgette Andijvie Boerenkool/krulkool Tauge/sojascheuten Alfalfa/luzernescheuten Enkel voor syren: Maïs Wortel Koolraap Rode biet – verkleurt de urine Rode paprika Niet te vaak en kleine hoeveelheden: Spinazie Broccoli Chinese kool Venkel Koolrabi Kers – alleen Oost-Indische kers, andere soorten zijn te scherp Sla Spinazie Snijbiet.
Wat eet een hamster graag?
De Syrische hamster (ook wel goudhamster genoemd), Russische dwerghamster en de Chinese dwerghamster leven alleen, behalve tijdens de paartijd en als zogende moeder. De andere hamsters, zoals de Campbelli en Roborovski dwerghamster, leven in de natuur met elkaar, maar in ‘kleine’ kooien gedragen zij zich vaak agressief tegenover elkaar.
Huisvesting Een hamster moet altijd binnenshuis worden gehouden in een goed afgesloten kooi van minimaal 70*40*40 cm. Richt de kooi in met etages, trappetjes, een molen, een huisje, een wilgentak, een WC rol en nestmateriaal om de hamster bezig te houden.
Wat mogen hamsters wel en niet eten? || JuulPets
Hamsterscaping is ook geweldig! Het zijn namelijk actieve dieren die in de natuur kilometers lopen om voedsel te zoeken. Voeding Het voer kunt u het beste in een klein stenen bakje gegeven. Als er nog voer in het bakje zit of er ligt veel voer in het nest, dan moet de hamster minder voer krijgen.
Bij te veel voeren zal de hamster alleen de lekkere zaden eten, waardoor het te eenzijdig eet. Het geven van geëxtrudeerde brokjes helpt dit voorkomen. Specifiek hamstervoer is een gevarieerde en complete voeding afgestemd op de behoefte van uw hamster.
Een Syrische hamster eet ongeveer 10-20 gram per dag, terwijl een dwerghamster 5-10 gram per dag eet. Dit zijn slechts twee theelepels vol. Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen.
Fruit en groenten vindt een hamster lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten. Bovendien slaat de hamster fruit of groenten op in het nest. Door rotting kan het groenvoer darminfecties veroorzaken.
Daarom moeten resten na een half uur uit de kooi worden verwijderd. U mag een hamster nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes geven, omdat hier te veel vet, zout of suiker in zit. De tanden van een hamster groeien haar hele leven lang door. Om de tanden te slijten, moet de hamster veel knagen op bijvoorbeeld wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen bestemd voor hamsters.
Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Verzorging Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk.
Na een week lijkt de kooi nog heel schoon, maar moet toch worden schoongemaakt vanwege de bacteriën. Als bodembedekking kunt u het beste een dikke laag papierbedding, katoenbedding of maïskernkorrel gebruiken, zodat de hamster kan graven in een stofvrije bodembedekking.
- Hamsters maken altijd een nestje;
- Behalve als slaapplaats gebruikt een hamster het nest ook als ‘voorraadkamer’;
- Voor het maken van een nest heeft de hamster nestmateriaal nodig;
- Gebruik geen synthetisch nestmateriaal of kranten, maar bijvoorbeeld natuurlijke katoen of papier;
Tam maken De eerste dag heeft de hamster nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en de omgeving. Rust is dan ook heel belangrijk. Een washand met uw geur er aan versnelt het wennen. De volgende dag kunt u beginnen met het tam maken. Door de hamster iets lekkers uit de hand te geven, went het aan uw handen en geur.
Een hamster mag nooit van boven af worden gepakt. In de natuur doen de vijanden dat. Een logisch gevolg is dat de hamster gaat piepen, op zijn rug gaat liggen of zelfs gaat bijten. Door verkeerde omgang (vb.
veel wakker maken, verkeerd pakken, achter aanjagen, bang maken en pijn doen) blijft de hamster schuw. Leer het dier daarom om op uw platte hand te komen en beloon het vervolgens met een kleine lekkernij. Laat het dier nooit zonder toezicht op de tafel, bank e.
- lopen, want de hamster kan zich zo laten vallen doordat zij geen diepte kan inschatten;
- Ziekten Goede huisvesting, voeding en verzorging houdt de hamster over het algemeen gezond;
- Controleer echter regelmatig de gezondheid van uw hamster aan de hand van de checklist;
Mocht de hamster zich toch anders gaan gedragen, raadpleeg dan tijdig uw dierenarts. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de verschillende boeken over de dwerghamster en goudhamster die te verkrijgen zijn bij de bibliotheek en bij dierenspeciaalzaak Brokken & Zo. Wist u dat …
- … hamsters hamsteren om hun voer mee naar het nest te nemen? Behalve het aanleggen van een voorraad, kan de hamster in het nest ongestoord eten.
- … een hamster recht op de achterpoten staat en de tanden laat zien om groter en sterker te lijken en zo de vijand probeert te verjagen?
- … hamsters het niet fijn vinden om wakker gemaakt te worden?
- … een hamster op een vast tijdstip wakker wordt als het dagelijks op dat moment iets lekkers krijgt of uit de kooi mag?
- … een hamster een echt nachtdier is? Overdag slapen ze en tegen de schemer worden ze wakker.
- … hamsters goed kunnen klimmen? En dus ook kunnen ontsnappen?
- … hamsters bijna alles kapot kunnen knagen? Accessoires van hout en ijzer zijn veiliger dan plastic.
- … hamsters heel snel rennen? Denk hieraan als de hamster los loopt.
- … een hamster geen knuffeldier is? Een konijn, rat en cavia vinden het over het algemeen wel leuk om geaaid te worden.
Wetenswaardigheden Gewicht: dwerghamster: 20-40 gram en Syrische hamster: 95-130 gram Geslachtsrijp: 8-12 weken Draagtijd: 20 dagen Aantal jongen: dwerghamster: 2-6 jongen en Syrische hamster: 7-10 jongen Zoogtijd: 28 dagen Gem. leeftijd: 1,5 -2,5 jaar Checklist
- Gewicht: goed doorvoed en niet te dik
- Leeftijd: minimaal 4 weken
- Vacht: glanzend en zonder wonden
- Ogen: glanzend, helder en schoon
- Oren: geen kale plekken of korstjes
- Neus: schoon en droog
- Tanden: niet te lang en goede stand
- Poten: nagels compleet en niet te lang
- Achterwerk: droog en schoon
- Ademhaling: niet piepend of reutelend
- Ontlasting: harde en droge keutels
- Geslacht: man of vrouw