Welk Fruit Niet Eten Bij Obstipatie?

Welk Fruit Niet Eten Bij Obstipatie
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.

Wat kun je beter niet eten bij obstipatie?

Voedingspatroon – Veel kleuters krijgen vezelarme tussendoortjes zoals rijstwafels en soepstengels. Ook oudere kinderen eten vaak vezelarme producten zoals witbrood, beschuit, witte rijst en macaroni. Deze producten verhogen de kans op vaste ontlasting. U kunt een kind met een verhoogde kans op obstipatie beter vezelrijke voeding geven.

Vezels zijn onverteerbare stoffen die in plantaardige producten zitten (zie de voorbeelden de tabel). Twee soorten vezels zijn van belang voor een goede stoelgang: oplosbare en niet-oplosbare vezels. Oplosbare vezels zitten in groenten, fruit en peulvruchten.

In de darm werken bacteriën op deze vezels in. Hierbij komen stoffen vrij die de darmen tot beweging aanzetten en de ontlasting smeuïger maken. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de ontlasting niet te dun wordt. Niet-oplosbare vezels komen voor in volkoren producten en noten.

Deze vezels zuigen in de darm water op. Hierdoor wordt de ontlasting zacht. Omdat de werking van deze vezels berust op de opname van water, is het van belang dat uw kind voldoende drinkt. Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie.

Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.

Tabel van verboden en aanbevolen voeding 

Verboden Aanbevolen
Chocolade Rauwkost
Chocolademelk Sla
Onrijpe bananen​ ​Fruit
Frisdrank met prik​ ​Bruinbrood
​Witbrood ​Meergranen rijst, macaroni en spaghetti
​Beschuit ​Andere meergranen producten

Tabel 1: De voedingsmiddelen op een rijtje Mocht uw kind ondanks de voorzorgsmaatregelen obstipatie krijgen, dan kunt u beter geen voeding geven die tot gasvorming in de buik kan leiden, zoals uien, prei, spruitjes, koolsoorten (met uitzondering van bloemkool en broccoli), witte bonen, sterk gekruide producten, koolzuurhoudende dranken en kauwgom. Uw kind heeft door de obstipatie namelijk al last van een soms pijnlijke opgezette buik. Door dergelijke voeding wordt dit alleen maar erger.

Welk fruit eten voor een goede stoelgang?

10. Gedroogd fruit – Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.

Welke voeding zorgt voor verstopping?

Wat is het verschil tussen obstipatie en constipatie?

Verstopping van de darmen – Kun je niet poepen en heb je last van verstopping? Je bent niet alleen. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate te maken met verstopping van de darmen (bron: Multiscope 2014). In medische termen noemen we verstopping vaak obstipatie of constipatie.

We spreken van constipatie als iemand minder dan drie keer per week poept. Ook spreken we van constipatie als de ontlasting hard, klein is of het pijnlijk is om te poepen. In sommige gevallen ligt een medische aandoening ten grondslag aan de constipatie, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Voor de meeste mensen zijn de klachten incidenteel of in bepaalde periodes aanwezig. In dat geval is constipatie vaak eenvoudig te verlichten. Om erachter te komen wat de oorzaak is, kun je jezelf de volgende vragen stellen: Welk Fruit Niet Eten Bij Obstipatie.

Is ei slecht voor je darmen?

Salmonella – Eieren worden vaak in verband gebracht met de darmbacterie salmonella. Dat risico mag niet overroepen worden, maar het bestaat. Het grootste risico om ziek te worden, loopt u als u eieren niet goed verhit of als u ze rauw ergens doorheen mengt.

Kook uw eieren dus hard genoeg. Sommige soorten salmonella kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Dat merkt u meestal binnen twaalf tot zesendertig uur. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten.

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer na twee tot drie dagen. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van de vergiftiging af te komen. In meer ernstige gevallen zijn antibiotica noodzakelijk. Loop niet te lang rond met een voedselvergiftiging zonder een arts te raadplegen, want salmonella kan dodelijk zijn als u uitdroogt of als uw nierfunctie uitvalt.

 1. Voor alle duidelijkheid: eieren zijn gezond;
 2. Ze bevatten eiwitten, vitamines en mineralen, stoffen die ons lichaam broodnodig heeft;
 3. Bovendien bevatten ze ook nuttige stoffen zoals ijzer, foliumzuur en antioxidanten;

En u wordt er niet dik van. Een gemiddeld gekookt ei bevat slechts 90 calorieën. Het idee leeft dat eieren slecht zijn voor uw cholesterolgehalte, maar dat klopt niet helemaal. Eén eidooier bevat 200 mg cholesterol, in het eiwit zit geen cholesterol. Zolang u niet meer dan 300 mg cholesterol per dag opneemt en weinig andere producten met verzadigde vetten eet, zit u goed.

 1. U kan dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten;
 2. Wilt u elke dag een eitje eten, dan moet u ervoor zorgen dat u zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit;
 3. Let dus op met vette vleeswaren en kazen, boter en margarines, zoete snacks en tussendoortjes;

Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is, hoeft u het alleen maar in zout water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. De luchtkamer van het ei wordt immers groter naarmate het ei ouder wordt. Na zes weken is de luchtkamer zo groot dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven.

Dan wordt het echt tijd om het weg te gooien. Overigens kan u ook testen of een ei nog vers is door er mee te schudden. Als u een vers ei schudt, hoort u niets. Is het ei oud, dan hoort u het klotsen. Bewaar uw eieren zeker in de koelkast, en houd ze niet langer dan twee tot drie weken.

Als u ze uit de koelkast haalt, kan u ze best even op kamertemperatuur laten komen voor u ermee aan de slag gaat. Let er ook op dat u propere eieren koopt. De schaal van een ei is erg poreus en daardoor kunnen gemakkelijk bacteriën binnendringen. Propere eieren zijn daardoor langer houdbaar dan eieren waar vuil aan zit.

 • Soms vindt u in een ei een bloedtipje, maar dat wil daarom niet zeggen dat er sprake is van bevruchting;
 • Het is wat bloed dat door het scheuren van een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip in het ei is terechtgekomen;

Eieren worden vaak in verband gebracht met de darmbacterie salmonella. Dat risico mag niet overroepen worden, maar het bestaat. Het grootste risico om ziek te worden, loopt u als u eieren niet goed verhit of als u ze rauw ergens doorheen mengt. Kook uw eieren dus hard genoeg.

 • Sommige soorten salmonella kunnen voedselvergiftiging veroorzaken;
 • Dat merkt u meestal binnen twaalf tot zesendertig uur;
 • Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten;

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer na twee tot drie dagen. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van de vergiftiging af te komen. In meer ernstige gevallen zijn antibiotica noodzakelijk. Loop niet te lang rond met een voedselvergiftiging zonder een arts te raadplegen, want salmonella kan dodelijk zijn als u uitdroogt of als uw nierfunctie uitvalt.

Wat moet je niet eten of drinken bij diarree?

Wat te eten als je diarree hebt?