Welk Fruit Stopt Diarree?

Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. – Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.

Doordat vezels vocht vasthouden, wordt de ontlasting steviger en dikker. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, aardappelen en fruit. Doordat je door diarree veel vocht en zout verliest, kan uitdroging ontstaan.

Het is daarom goed om iedere twee uur iets te eten en te drinken. Zorg dat je voldoende drinkt (meer dan 1,5 liter per dag) en blijf daarnaast zo normaal en gevarieerd mogelijk eten. Ga voor meer voedingstips naar ons artikel over Voedingstips bij diarree.

Welk fruit is goed als je diarree hebt?

Welk fruit is nu goed voor je darm?

Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik.

Wat eet je het best bij diarree?

Wat mag ik drinken bij diarree?

Bij diarree en overgeven is het belangrijk dat u extra vaak drinkt (totaal 2 tot 3 liter per dag). Hoe meer diarree of overgeven, hoe meer u moet drinken om niet uit te drogen. Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had.

Wat eet je op brood bij diarree?

Vervang wit brood, witte pasta en rijst door de volkoren variant. Het zijn vooral de vezels uit volkoren graanproducten die de kans op ziekten verkleinen. Volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkorenpasta, zilvervliesrijst… ze zitten veel voller met vezels dan de witte varianten.

See also:  Hoe Maak Ik Glutenvrij Brood?

Is sinaasappel goed tegen diarree?

Bij een verstoring van de spijsvertering kan diarree ontstaan. De ontlasting bevat meer water dan normaal, hierdoor wordt de ontlasting dun. Diarree is een dunne, waterige ontlasting die gepaard kan gaan met buikkramp en braken. Soms ook met koorts. In ernstige gevallen van diarree wordt veel vocht verloren.

Meestal gaat diarree na één of twee dagen vanzelf over, maar soms duurt het langer. Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door virussen of bacteriën. Deze komen het lichaam binnen door besmet water of besmet voedsel.

Ook kun je besmet worden door contact met iemand die diarree heeft. Chronische diarree kan het gevolg zijn van een ontsteking in de dikke darm, een spijsverteringsstoornis of een infectie door wormen of bacteriën. Ook misbruik van laxeermiddelen kan chronische diarree tot gevolg hebben.

Soms wordt diarree veroorzaakt door het gebruik van een nieuw geneesmiddel. De darmen moeten hier dan aan wennen. De diarree is dan van tijdelijke aard. Let op:  Door diarree kan het lichaam minder goed geneesmiddelen uit de darm opnemen, met als gevolg een verminderde werking van die geneesmiddelen.

Een voorbeeld hiervan is de verminderde werking van de anticonceptiepil. Jouw Alphega apotheek kan je hierover meer informatie geven. Ook wanneer je plastabletten, anti-epileptica, digoxine of lithium gebruikt of wanneer je suikerziekte hebt, is het verstandig om met je arts of apotheker te overleggen.

 • wanneer de diarree ( meer dan 8 x per dag) niet ophoudt
 • bij waterdunne diarree of diarree met koorts ( meer dan 38ºC kinderen jonger dan 2 jaar na 1 dag, volwassenen ouder dan 70 na 1 dag. Alle andere leeftijden na 3 dagen.
 • wanneer de diarree niet na een week verbeterd is
 • bij diarree met aanhoudend braken en minimale vochtopname
 • bij weinig plassen, erge dorst, sufheid, verwardheid, gevoel flauw te vallen
 • bij reizigersdiarree met ernstig ziek zijn, koorts en bloed bij de ontlasting
 • bij diarree afgewisseld door obstipatie gedurende enkele weken
 • bij bloed en/of slijm in de ontlasting
 • bij voortdurende buikpijn
 • bij heftige buikpijn rond de navel of rechts onderin
 • wanneer de diarree mogelijk wordt veroorzaakt door een bijwerking
See also:  Welk Brood Bestanddeel Is Rijk Aan Gluten?

Heb je diarree en kom je net terug van een reis rond de Middellandse Zee of een andere ‘verre’ bestemming, dan kan er sprake zijn van reizigersdiarree door een bacterie. Ook dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Hygiene is een goede voorzorgsmaatregel tegen diarree. Was daarom de handen na elk toiletbezoek of luierwisseling. Daarnaast is het verstandig groenten en fruit goed te wassen en eventueel te koken. in bepaalde streken in het buitenland kun je beter geen kraanwater drinken.

In zulke gebieden dien je ook voorzichtig te zijn met onverpakt consumptie-ijs en frisdrank, salades, ongeschild fruit en rauw voedsel. Verder kun je in het algemeen beter geen vette maaltijden nuttigen.

Er is geen behandeling waardoor diarree sneller overgaat. Het is belangrijk dat je meer drinkt dan gewoonlijk om uitdroging te voorkomen. Drink iedere keer wanneer je waterige ontlasting hebt gehad een glas water of andere drank. Als je ook overgeeft is drinken extra belangrijk.

 • Bij buikkrampen kan een warme kruik verlichting bieden;
 • In principe mag je alles eten ( bij voorkeur licht verteerbaar voedsel), waarin je trek hebt en wat verdragen wordt;
 • Kleine porties en calorierijk voedsel zijn vaak het beste;

Omdat ontbijtkoek, karnemelk, stroop, zuidvruchten en sinaasappelsap laxerend werken, kun je deze voedingsmiddelen beter niet gebruiken als je diarree hebt. Geneesmiddelen om de diarree te stoppen worden eigenlijk afgeraden. Alleen in noodgevallen (bijvoorbeeld omdat je op reis gaat) kun je loperamide nemen waardoor de ontlasting minder vaak komt.

 1. Dit mag hooguit twee dagen gebruikt worden, maar niet als er ook sprake is van koorts of bij kleine kinderen;
 2. Loperamide bevattende preparaten mogen tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding uitsluitend op advies van een arts worden gebruikt;
See also:  In Welk Brood Zit Het Minste Zout?

Bij hevige diarree verliest het lichaam veel vocht, waardoor het risico bestaat op uitdrogen. Dit kan gevaarlijk zijn. Je kunt met ORS een speciaal drankje maken om uitdroging tegen te gaan. ORS is een oplossing van mineralen en suikers in water. Het drankje stopt de diarree niet.

Door de juiste verhouding van suikers en mineralen nemen de darmen het water direct op. Voor de juiste dosering kun je het schema op de bijsluiter raadplegen. Het is belangrijk dat de op de verpakking vermeldde hoeveelheid water wordt gebruikt om het poeder of de bruistablet op te lossen.

Het toevoegen van suiker of vruchtensap verbetert de smaak maar vermindert de effectviteit. Alle informatie lees je in de folder Diarree. Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek.