Wat geef je als oefenhapje? – Geef bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of fruit. Ook een lepeltje fijngemalen gaar gebakken vlees of gaar gebakken vis is mogelijk. Geef in het begin het liefst eten met een zachte smaak, dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
Gaat het goed? Maak dan ook fruithapjes en groentehapjes met andere soorten.
Welk fruit mag een baby niet hebben?
Welk fruit kiezen?
Kies altijd voor zacht, zoet, vers en rijp seizoensfruit zonder pitjes of velletjes. Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer, meloen, perziken, pruimen,. Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi’s, citrusvruchten, mango,. Ga snel naar
- Start met enkele koffielepels fruitpap. Geef in het begin na de fruitpap nog melkvoeding. Gaan de eerste hapjes goed, voer dan de hoeveelheid langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Een kind geeft zelf aan als het genoeg gegeten heeft. Tegen de leeftijd van 1 jaar is dat 250 à 300 gram.
- Vanaf 12 maanden geef je in een gezond voedingspatroon fruit als tussendoortje.
- Spoel het fruit in koud water tot het spoelwater zuiver is.
- Verwijder de pel, schil en/of pit(ten). Verwijder verlepte en dorre delen. Ontpitte en ontvelde druiven mogen ook.
- Snij het fruit in grote gelijke delen.
- Gebruik een pers voor citrusvruchten.
- Maak het fruit fijn met een rasp of met een vork. Ga vanaf 8 maanden geleidelijk aan van fijn (geplet) naar grover (geprakt) voedsel.
- De reden om koek of meel aan het fruit te voegen, is om ze in te dikken. Te vloeibare fruitpap is immers moeilijker om af te happen voor een baby. Maar een indikkingsmiddel hoeft niet altijd, een vastere fruitpap heeft dit niet nodig , banaan en mango dikken bijvoorbeeld van nature in. Is het nodig, dik dan in met ongezoete kindermelen, -vlokken, -granen of met een kinderkoek.
- Geef het fruit zodra het klaar is, zo behoud je de vitamines en smaak. Hou geen restjes voor de volgende dag of vries het niet in.
- Moet je het fruit uitzonderlijk toch vooraf klaarmaken, bewaar het dan in een afgedekte glazen bokaal of plastic voedingspotje op een koele, donkere plaats zodat er zich geen ziekteverwekkende bacteriën kunnen vermenigvuldigen. Serveer het nog de dag zelf.
- Als je kind al goed kan kauwen, kan je vanaf 12 maanden proberen om fruitpap te vervangen door een portie fijngesneden fruit.
- Door afwisseling ontwikkelt je baby zijn smaakzin en krijgt hij of zij verschillende vitamines binnen.
- Geef ook eens een fruitsoort apart. Zo leert je baby die smaak beter kennen en is het snel duidelijk of hij of zij die fruitsoort lust.
- Geef een nieuwe fruitsoort enkele dagen na elkaar. Wacht intussen met ander fruit. Zo is het snel duidelijk of hij of zij die fruitsoort lust.
- Kies niet altijd de traditionele fruitcombinatie van appel, sinaasappel en banaan. Vers fruit is een bron van vitamine C, maar niet elke vrucht bevat er evenveel van. Kiwi’s, sinaasappelen en mandarijntjes zijn de toppers. Appelen, peren en pruimen bevatten bijna geen vitamine C. De teeltwijze en het seizoen kunnen ook voor schommelingen zorgen.
- Voeg geen suiker of andere zoetmiddelen toe. Het is belangrijk dat je baby de smaak van verschillende fruitsoorten in hun ‘puurheid’ leert kennen. Het toevoegen van suiker kan er bovendien voor zorgen dat kinderen gewoon raken aan zoet en minder zullen openstaan voor andere smaken. Zo vergroot de kans op kieskeurig eetgedrag.
- Voeg geen yoghurt of plattekaas toe. Ze bevatten veel eiwitten. Die belasten de nieren van de baby. Dit geldt ook voor diverse kaasjes die speciaal voor kinderen aangeprezen worden. Borst- of flesvoeding levert genoeg eiwitten.
- Blikfruit, fruit in glas of (gevitamineerde) vruchtensiropen zijn niet schadelijk voor de baby, maar vaak is aan deze producten veel suiker toegevoegd: je baby krijgt meer energie binnen dan nodig, de kans op tandbederf vergroot en je baby went aan een zoete smaak. Er zijn wel blikken of bokalen fruit te verkrijgen waaraan geen suiker is toegevoegd. Op het etiket staat dan ‘op eigen sap’. Vers fruit is toch te verkiezen vanwege het hogere gehalte aan vitamine C.
- Gedroogd fruit heeft niet de dezelfde voedingswaarde als vers fruit. Het is vooral een bron van suiker.
- Heeft je kind een afkeur voor het aanvaarden van fruit en blijft dit zo, kan je proberen fruit lichtjes te stoven of op te warmen.
De wijzer Gezond eten geeft een mooi overzicht van welk fruit en welke groenten je op welke leeftijd mag geven. .
Hoeveel fruitpap op 6 maanden?
Voorbeeld voedingsschema baby 6 maanden – Wanneer je baby 6 maanden oud is, geef je 1 à 2 keer per dag vaste voeding. Daarnaast krijgt je kindje zo’n 4 à 6 keer per dag borst- of flesvoeding. In het schema hieronder zie je hoeveel je baby ongeveer nodig heeft per dag: Uitleg bij flesvoeding: Geef je baby 4 tot 6 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk.
Welk fruit mag een baby van 6 maanden niet?
Wat voor fruit kun je je baby geven? – Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby’s. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi’s, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Je kunt dus lekker variëren. Het is goed om te beginnen met 1 losse smaak. Na een tijdje kun je smaken combineren. Bijvoorbeeld aardbei met banaan of kiwi met peer. Begin met een paar lepeltjes per keer en bouw het langzaam op.
Hoeveel Maisfingers per dag?
Belangrijk is dat ze voldoende eten bij het ontbijt, lunch en avondeten. We adviseren om maximaal 3-5 Maisfingers per dag te geven.
Welk fruit als eerste hapje?
Fruithapjes: welk fruit? – Het belangrijkste hier is: houd het puur en simpel! Kies bijvoorbeeld voor gepureerd fruit, zoals peer, banaan, appel of mango. Als je zelf je groente- en fruithapjes maakt, verwijder dan de velletjes en pitjes voordat je het hapje pureert.
- Voeg geen extra zout of suiker toe;
- Laat je baby juist wennen aan de pure smaak van fruit en groente;
- Te veel zout is bovendien niet goed voor je baby;
- Als je kindje gewend is aan groente en fruit, kun je vanaf 6 maanden starten met vlees, vis en zuivel;
Dan is het al een echte maaltijd!.
Wat geven in plaats van fruitpap?
Baby-led weaning – Wil je je baby van bij de start zachte stukjes laten eten, wacht dan tot rond de leeftijd van 6 maanden en je baby er klaar voor is. Meer over baby-led weaning Het maakt niet uit of je met fruitpap of met groentepap start. Is de ene pap goed opgestart, dan kan je de andere beginnen geven. .